Human Papilloma Virus. Testul HPV

Human Papilloma Virus

Human Papilloma Virus reprezinta o familie de virusuri care provoaca infectii in mai multe zone ale organismului. Modificarile aparute din cauza Human Papilloma Virus pot fi la nivelul membrelor, in zona gurii, a corzilor vocale. De asemenea, HPV poate fi identificat la nivelul organelor genitale.

Tipuri de HPV

Pana in momentul de fata, specialistii au identificat aproximativ 100 de tipuri de HPV. Fiecare dintre aceste forme de virus afecteaza o anumita zona a corpului. Cele doua afectiuni la nivelul tesuturilor care implica prezenta HPV sunt negii si leziunile precanceroase. In cazul afectiunilor genitale, risc ridicat exista daca se identifica HPV 16, 18, 31 sau 45.

Nu orice tip de virus provoaca aparitia unui cancer. Esentiala in astfel de situatii este diagnosticarea precoce. Daca identificam leziunile la timp, putem incepe tratamentul care impiedica aparitia cancerului. Primul pas in diagnosticare este efectuarea testului Babes-Papanicolau. Daca avem modificari, atunci facem testul HPV pentru a determina cu exactitate cu ce tip de virus ne confruntam.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Test HPV pozitiv. Risc de cancer

Daca rezultatul unui test HPV este pozitiv, inseamna ca exista tulpini cu risc inalt ale virusului. Este vorba despre tipurile de HPV care pot provoca neoplasm. Spre exemplu, HPV 16 si HPV 18 sunt responsabile de aparitia a peste 70% din cazurile de cancer de col uterin. Nu toate femeile care au virusul au si cancer, prezenta acestuia putand sa arate doar un risc mai ridicat in acest sens. Exista mai multe tipuri de leziuni provocate de acest virus si fiecare dintre ele impune un anumit parcurs in tratament. Un rezultat anormal la un test Babes-Papanicolau va duce la o indicatie de colposcopie. In functie de tipul leziunii, se recomanda colposcopie simpla sau colposcopie cu biopsie.

Human Papilloma Virus. Testul HPV

Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si doar o mica parte din cei infectati dezvolta cancer. HPV se transmite in special prin contact sexual, prin instrumentar medical nesterilizat, prin atingerea obiectelor contaminate. In cazul contactului sexual, nici prezervativul nu asigura protectie completa. Vaccinarea HPV este o metoda de a preveni aparitia complicatiilor.

Pregatirea unui test pentru Human Papilloma Virus

Testarea nu se face in perioada menstruatiei. Cel putin 48 de ore inainte de test nu se fac dusuri vaginale si nici nu se folosesc tampoane intravaginale sau ovule. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile dupa ultima menstruatie, iar vezica urinara trebuie golita inainte de test. Se preleveaza o proba din secretiile din cervix, care apoi e trimisa la laborator. Medicul va recomanda apoi o perioada de timp in care trebuie evitate spalaturile vaginale si contactele sexuale. In general, rezultatele unui test HPV sunt gata in aproximativ doua saptamani.

sursa foto: gleneagles.com.sg, health.clevelandclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x