Infertilitate masculina, diagnostic si solutii

Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina, un fel de top 3, sunt: anomalii spermatice, varicocel, probleme testiculare.

Anomalii spermatice, cea mai frecventa cauza de infertilitate masculina.

In cazul femeilor, rezerva ovariana cu care se naste se micsoreaza pe masura ce trece timpul, iar calitatea ovocitelor scade, la barbati sperma este produsa in mod constant dupa pubertate si se reinnoieste. Totusi, sperma provenita de la un barbat in varsta are sanse mai mici sa fertilizeze un ovocit fata de sperma de la un tanar.

In acelasi timp, anumite anomalii spermatice pot duce la infertilitate: productie de sperma scazuta sau absenta, anomalii spermatice functionale, motilitate redusa a spermatozoizilor sau incapacitatea de a penetra ovulul. Ele pot sa apara in urma unor afectiuni. Despre potentiale afectiuni genitale, vezi detalii. Cele mai intalnite anomalii spermatice, determinate in urma efectuarii unei spermograme, sunt:

  • oligospermie (cantitate redusa de sperma)
  • astenospermie (abilitate scazuta a spermatozoizilor)
  • teratospermie (forma anormala a spermatozoizilor ce face imposibila fecundarea ovulului)
  • azoospermie (lipsa totala a spermatozoizilor in materialul seminal).
infertilitate masculina

Cum se trateaza aceste anomalii spermatice?

In cazul in care barbatul acuza anumite simptome care ar putea arata anomalii spermatice, recomandarea este sa mearga la medicul specialist, in cazul de fata un medic urolog. Nu e o rusine sa iti recunosti problema, desi de multe ori ea este un tabu. Dupa consultul fizic, medicul recomanda realizarea unei spermograme pentru a verifica cantitatea si calitatea spermatozoizilor.

Daca aceste anomalii spermatice se confirma, cea mai buna metoda pentru a obtine o sarcina este reproducerea asistata, prin diverse metode, in functie de problema cu care se confrunta barbatul.

Se poate face inseminare artificiala, fertilizare in vitro, injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor. In cazuri extreme, spermatozoizii sunt recoltati chirurgical din canalele care ii transporta sau direct din testicule.

Varicocel

Varicocel este o afectiune responsabila pentru aproximativ 40% din cazurile de infertilitate masculina. Varicocel inseamna o dilatare a venelor care dreneaza de la nivelul testiculului, dilatare care afecteaza atat producerea de sperma, cat si motilitatea si morfologia spermatozoizilor, din cauza cresterii temperaturii de la nivelul testiculului.

Care e solutia terapeutica pentru varicocel?

Tratamentul in caz de varicocel este reprezentat de ablatie radiologica sau de ligatura chirurgicala. Interventia se practica in general in ambulator si consta intr-o incizie mica imediat sub vintre. Se poate face cu anestezie locala sau generala si exista inclusiv varianta ca interventia sa fie laparoscopica pentru a trata un varicocel.

Probleme testiculare

Printre cele mai des intalnite probleme testiculare se numara deteriorarea testiculelor, care se poate produce prin trauma, respectiv o lovitura puternica in acea zona, care duce la inflamatie sau sangerare. Alimentarea insuficienta cu sange a testiculelor duce la deteriorarea permanenta a mecanismului prin care sunt produsi spermatozoizii. Alte probleme testiculare care pot duce la infertilitate masculina: torsiune testiculara, infectii virale, oreion, criptorhidie (testicule necoborate).

Exista tratament pentru aceste probleme testiculare?

In cazul traumatismelor fara complicatii este suficienta administrarea de antiinflamatoare si aplicarea unor comprese cu gheata. Aplicatii reci, plus analgezice sau antibiotice timp de 10-14 zile reprezinta tratament in cazul unui diagnostic de epididimita.

Pe de alta parte, in caz de hernie inghinala si torsiune testiculara se rezolva prin interventie chirurgicala. In cazul torsiunii testiculare, interventia trebuie realizata foarte repede, altfel exista riscul sa apara leziuni ireversibile la nivelul organului. Pentru ca situatia se poate repeta, chirurgul are posibilitatea de a alege coaserea la nivelul scrotului a ambelor testicule pentru a preveni o noua rasucire.

Despre analize in infertilitate, iti povestim pe canalul nostru de YouTube, AICI.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] In ceea ce priveste infertilitatea masculina, anomaliile spermatice functionale si motilitatea redusa a spermatozoizilor pot aparea ca urmare a unor afectiuni. Despre afectiunile care duc la aparitia infertilitatii in cazul barbatilor, puteti citi mai multe informatii in articolul Infertilitate masculina, diagnostic si solutii. […]

[…] Sunt barbati a caror sperma contine putini spermatozoizi sau deloc. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca testiculele lor nu produc spermatozoizi. Afectiunea, pe care medicii o numesc azoospermie, poate aparea din cauza productiei scazute de sperma sau a unei probleme, cum ar fi un blocaj, care inhiba livrarea spermatozoizilor in sperma ejaculata. Afla mai multe din Infertilitate masculina, diagnostic si solutii. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux