Cauze pentru care nu reusesti sa devii tata: la ce solutii poti apela

cauze infertilitate la barbati

Principalul semn de infertilitate la barbati este incapacitatea de a concepe un copil. In cele mai multe cazuri, nu exista alte simptome evidente. Daca te afli in aceasta situatie, cu siguranta te intrebi care ar putea fi cauza. Pentru aflarea ei, pregateste-te de un parcurs mai lung. Nu o poti afla din prima vizita la medic. Si asta deoarece motivul poate fi dificil de identificat, infertilitatea putand fi generata de un cumul de factori. Chiar daca incapacitatea de a concepe un copil poate fi stresanta si frustranta, vestea buna este ca sunt disponibile tratamente pentru majoritatea cauzelor ce genereaza probleme de fertilitate masculina. Despre cauze, dar si despre solutiile pentru ca si tu sa devii parinte, vorbim, pe larg in continuarea articolului.

Infertilitate la barbati: cauze

Infertilitatea masculina poate fi cauzata de productia scazuta de spermatozoizi, functionarea anormala a spermatozoizilor sau blocaje care impiedica eliminarea lor. Si asta in timp ce bolile, problemele cronice de sanatate, stilul de viata, stresul sau poluarea se numara printre alti factori ce pot contribui la infertilitatea masculina.

De asemenea, bolile copilariei precum anumite viroze, rujeola, rubeola, vindecate fara probleme la momentul respectiv, pot fi la maturitate cauze ale infertilitatii. Si asta deoarece astfel de boli ale copilariei afecteaza structura testiculului, lucru ce nu mai poate fi remediat.

Totodata, in unele cazuri, o problema de baza, precum o tulburare mostenita, dezechilibrul hormonal, vene dilatate din jurul testiculului sau o afectiune care blocheaza trecerea spermatozoizilor cauzeaza semne si simptome evidente, precum:

  • probleme cu functia sexuala: dificultati de ejaculare sau volume mici de lichid ejaculat, dorinta sexuala redusa sau dificultati de mentinere a erectiei, respectiv disfunctie erectila;
  • durere, umflare sau un nodul in zona testiculelor;
  • infectii respiratorii recurente;
  • incapacitatea de a mirosi;
  • cresterea anormala a sanilor, afectiune ginecomastie;
  • reducerea parului facial sau corporal.

Infertilitate masculina: simptome care te trimit la medic

Indiferent daca prezinti sau nu astfel de semne, consulta un medic daca nu ai reusit sa concepi dupa un an de relatii sexuale regulate si neprotejate.

De asemenea, programeaza-te la medic daca te confrunti cu una dintre urmatoarele:

  • probleme de erectie sau ejaculare, apetit sexual scazut sau alte probleme cu functia sexuala;
  • durere, disconfort, un nodul sau umflare in zona testiculelor;
  • un istoric de probleme legate de testicul sau prostata;
  • o interventie chirurgicala in zona inghinala, testicul, penis sau scrot;
  • partenera ta are peste 35 de ani.

Infertilitate la barbati: spermograma si azoospermie

Pentru identificarea cauzei infertilitatii, medicul iti va recomanda, initial, efectuarea spermogramei si a azoospermiei. Despre aceste doua investigatii poti afla mai multe din articolul Spermograma si spermocultura, analize esentiale atunci cand nu vine bebe .

Poti afla mai multe lucruri despre cauzele infertilitatii la barbati, de la specialistul Dacia Medical Center, dr. Chadi Muheidli care ne spune mai multe in videoul urmator:

Daca analiza spermei indica un numar mic de spermatozoizi, respectiv de o calitate slaba, lucrurile nu pot fi remediate, respectiv tratate. In schimb, daca spermograma si spermocultura sunt bune, investigatiile medicale se opresc. In caz contrar, daca se identifica o patologie masculina, investigatiile medicale vor continua cu:

  • analizele hormonale: FSH, testosteron, prolactina;
  • culturile uretrale complete pentru chlamydia, mycoplasma, ureaplasma;
  • culturile generale;
  • ecografie testiculara.

Implicarea pacientului in deciziile medicale

In functie de caz, medicul te-ar putea trimite sa consulti un androlog. La noi, la Dacia Medical Center, pacientul este implicat in luarea tuturor deciziilor pe care urmeaza sa le ia medicul. Astfel, vei stabili impreuna analizele pe care le vei urma, fara sa se faca referire la virilitatea sau nivelul de testosteron, astfel ca nu te vei simti stanjenit in niciun fel.

Dintre toate cauzele infertilitatii masculine, cele mai frecvente sunt: 

  • anomalii spermatice;
  • varicocel;
  • probleme testiculare.

Anomalii spermatice, cea mai frecventa cauza de infertilitate la barbati

La barbati, sperma este produsa in mod constant dupa pubertate si se reinnoieste continuu. Totusi, sperma provenita de la un barbat in varsta are sanse mai mici sa fertilizeze un ovocit fata de sperma de la un tanar.

In acelasi timp, anumite anomalii spermatice pot duce la infertilitate. Acestea sunt productia de sperma scazuta sau absenta, anomalii spermatice functionale, motilitate redusa a spermatozoizilor sau incapacitatea de a penetra ovulul. Ele pot sa apara in urma unor afectiuni. Cele mai intalnite anomalii spermatice, determinate in urma efectuarii unei spermograme, sunt:

  • oligospermia (cantitate redusa de sperma);
  • astenospermia (abilitate scazuta a spermatozoizilor);
  • teratospermia (forma anormala a spermatozoizilor ce face imposibila fecundarea ovulului);
  • azoospermia (lipsa totala a spermatozoizilor in materialul seminal).

Reproducerea umana asistata medical, tratament pentru infertilitatea masculina

Daca aceste anomalii spermatice se confirma, cea mai buna metoda pentru a obtine o sarcina este reproducerea asistata, prin diverse metode, in functie de problema cu care te confrunti. De la caz la caz, ca solutie de tratament pentru obtinerea sarcinii, medicul poate recomanda o metoda de reproducere umana asistata medical. Astfel, poate fi vorba despre inseminare artificiala, fertilizare in vitro sau injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor. In cazuri extreme, spermatozoizii sunt recoltati chirurgical din canalele care ii transporta sau direct din testicule. Poti afla mai multe despre toate acestea din articolul Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI.

infertilitate la barbati

Varicocelul

Varicocel este o alta afectiune care genereaza infertilitate. Cifrele arata ca este responsabil pentru aproximativ 40% din cazurile de infertilitate masculina. Varicocel consta intr-o dilatare a venelor care dreneaza de la nivelul testiculului, dilatare ce afecteaza atat producerea de sperma, cat si motilitatea si morfologia spermatozoizilor. Si asta din cauza cresterii temperaturii de la nivelul testiculului.

Tratament pentru variocel

In caz de variocel, tratamentul este reprezentat de ablatie radiologica sau de ligatura chirurgicala. Interventia se practica, in general, in sistem ambulator. Ea consta intr-o incizie mica, realizata imediat sub vintre. Procedura se poate face cu anestezie locala sau generala. De asemenea, exista inclusiv varianta ca interventia sa fie una laparoscopica pentru a trata un varicocel.

Probleme testiculare

Printre cele mai des intalnite probleme testiculare se numara deteriorarea testiculelor. Ea se poate produce prin trauma, respectiv o lovitura puternica in acea zona care sa duca la inflamatie si sangerare.

De asemenea, alimentarea insuficienta cu sange a testiculelor duce la deteriorarea permanenta a mecanismului prin care sunt produsi spermatozoizii. Alte probleme testiculare care pot duce la infertilitate masculina mai poti fi si:

  • torsiune testiculara;
  • infectii virale;
  • oreion;
  • criptorhidie (testicule necoborate).

In cazul traumatismelor fara complicatii, este suficienta administrarea de antiinflamatoare si aplicarea unor comprese cu gheata. In caz de epididimita – inflamatia acuta a epididimului, organul aflat in spatele testiculelor – se apeleaza si la antibiotic.

infertilitate masculina tratament

Pe de alta parte, in caz de hernie inghinala si torsiune testiculara, tratamentul consta in interventie chirurgicala.

Infertilitate masculina: factori de mediu

Dincolo de toate aceste cauze fiziologice, exista o serie de factori de mediu, ce afecteaza fertilitatea masculina. Astfel, supraexpunerea la anumite elemente cum ar fi caldura, toxinele si substantele chimice, poate reduce productia de spermatozoizi sau functia spermatozoizilor. Cauzele specifice includ:

  • produse chimice industriale: expunerea prelungita la anumite substante chimice, pesticide, erbicide, solventi organici si materiale de vopsit poate contribui la numarul scazut de spermatozoizi;
  • expunerea la metale grele, precum plumbul, poate provoca infertilitate;
  • radiatii sau raze X: expunerea la radiatii poate reduce productia de spermatozoizi, desi de obicei, revin la normal in cele din urma. Cu doze mari de radiatii insa, productia de sperma poate fi redusa permanent;
  • supraincalzirea testiculelor: temperaturile ridicate pot afecta productia si functionarea spermei. Desi studiile sunt limitate si nu sunt concludente, utilizarea frecventa a saunelor sau a cazilor cu hidromasaj poate afecta temporar numarul de spermatozoizi;
  • statul pe scaun perioade lungi de timp sau purtarea hainelor stramte pot, de asemenea, creste temperatura in scrot si pot reduce usor productia de sperma.

Alte cauze ale infertilitatii masculine mai pot fi si fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea sau obezitatea.

Daca te afli in situatia in care iti doresti un copil, dar tu si partenera ta nu reusiti sa obtineti o sarcina sau daca ai o problema de fertilitate pe care o cunosti deja, te poti adresa specialistilor Dacia Medical Center. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553. Ei iti vor spune care sunt pasii de urmat si iti vor recomanda cele mai bune solutii de tratament.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] In ceea ce priveste infertilitatea masculina, anomaliile spermatice functionale si motilitatea redusa a spermatozoizilor pot aparea ca urmare a unor afectiuni. Despre afectiunile care duc la aparitia infertilitatii in cazul barbatilor, puteti citi mai multe informatii in articolul Infertilitate masculina, diagnostic si solutii. […]

[…] Sunt barbati a caror sperma contine putini spermatozoizi sau deloc. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca testiculele lor nu produc spermatozoizi. Afectiunea, pe care medicii o numesc azoospermie, poate aparea din cauza productiei scazute de sperma sau a unei probleme, cum ar fi un blocaj, care inhiba livrarea spermatozoizilor in sperma ejaculata. Afla mai multe din Infertilitate masculina, diagnostic si solutii. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux