Spermograma si spermocultura, analize esentiale atunci cand nu vine bebe

rezultate spermograma

Primul pas in demararea investigatiilor legate de cauzele infertilitatii masculine este realizarea unei spermograme si ulterior, a unei spermoculturi. Cele doua analize de laborator sunt esentiale si obligatorii atunci cand incercarile de a obtine o sarcina, pe cale naturala, depasesc 12 luni. Sigur vrei sa stii ce arata fiecare dintre cele doua analize si ce solutii exista pentru obtinerea sarcinii, in functie de rezultatul lor, iti spunem in continuare.

Sperma, lichidul care face posibila aparitia vietii, cu o conditie: sa contina spermatozoizi

Sperma este fluidul eliminat prin tractul reproducator masculin, avand rol de reproducere. Ea este alcatuita din spermatozoizi si lichid seminal. Spermatozoizii sunt celule minuscule, responsabile in proportie de 50% de reproducere. Pe langa spermatozoizi, sperma mai contine si alte lichide care formeaza plasma seminala. Aceasta are rolul sa mentina spermatozoizii in viata. Concret, pe masura ce spermatozoizii calatoresc prin tractul reproducator masculin, ei inoata in fluide produse si secretate de glande ale sistemului reproducator.

In mod normal, barbatii produc miliarde de spermatozoizi. Pentru a fertiliza un ovul si a rezulta un embrion, este nevoie doar de un singur spermatozoid. Exista insa o multime de factori care pot afecta sau chiar impiedica capacitatea spermatozoidului de a fertiliza ovulul. Apar astfel problemele de fertilitate masculina.

Factorii cheia care pot afecta fertilitatea masculina sunt numarul spermatozoizilor si motilitatea acestora, respectiv capacitatea lor de a se deplasa pentru a fertiliza ovulul.

Spermograma si importanta numarului de spermatozoizi

Testiculele sunt organele de reproducere masculine responsabile de producerea spermatozoizilor. De asemenea, ele produc testosteron, hormonul sexual responsabil pentru multe caracteristici masculine. Testiculele produc milioane de spermatozoizi in fiecare zi, dar acest numar poate varia foarte mult. De asemenea, studiile au demonstrat ca dimensiunea testiculului nu are nicio legatura cu numarul de spermatozoizi produsi.

@drchadimuheidli

Virilitate vs. Fertilitate. Un subiect tabu pentru pentru multi dintre domni si pe care incerc sa il lamuresc in video de mai jos. #doctorsoftiktok #fertilitate #virilitate #ginecologiebucuresti #pentrubarbati #facemcopi

♬ original sound – drchadimuheidli

In medie, un barbat produce aproximativ 73 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de sperma ejaculata. Odata ejaculata in vagin, sperma poate supravietui pana la cinci zile.

Sunt barbati a caror sperma contine putini spermatozoizi sau deloc. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca testiculele lor nu produc spermatozoizi. Afectiunea, pe care medicii o numesc azoospermie, poate aparea din cauza productiei scazute de sperma sau a unei probleme, cum ar fi un blocaj, care inhiba livrarea spermatozoizilor in sperma ejaculata. Afla mai multe din Infertilitate masculina, diagnostic si solutii.

Pe langa azoospermie, alte afectiuni ale spermei mai pot fi:

  • oligospermia: numar de spermatozoizi mult mai mic decat in mod normal;
  • astenospermia: probleme care apar din cauza mobilitatii (capacitatea de deplasare) a spermatozoizilor;
  • teratospermia: probleme care apar din cauza morfologiei si a structurii spermatozoizilor.

Spermograma si motilitatea spermatozoizilor

In ceea ce priveste motilitatea, aceasta este cruciala pentru fertilizarea ovulului si aparitia sarcinii. Ovulul nu contine celule care ii permit sa se deplaseze. Prin urmare, propulsarea spre ovul ramane doar in sarcina spermatozoidului.

Studiile au demonstrat ca barbatii infertili pot produce sperma. Cu toate acestea, ea este afectata fie de motilitate, fie de numarul mic sau de calitate scazuta a spermatozoizilor.

De asemenea, infertilitatea poate aparea si in cazul in care spermatozoizii prezinta probleme ale uneia dintre cele trei parti din care este format, respectiv:

  • capul;
  • sectiunea mediana;
  • coada.

Capul spermatozoizilor

Capul spermatozoizilor contine cromatina. Aceasta este materialul ADN care formeaza cromozomii. De obicei, atat spermatozoidul, cat si ovulul contin fiecare cate 23 de cromozomi. Cand sperma si ovulul se combina, rezulta un embrion cu 46 de cromozomi.

cel mai bun pret spermograma

Sectiunea mediana

Sectiunea mediana a spermatozoizilor contine structuri specializate care furnizeaza energia necesara pentru ca spermatozoizii sa se miste. Aceste structuri sunt denumite mitocondrii si sunt producatoare de energie.

Coada

Coada spermatozoizilor sau flagelului are rolul sa ii permita miscarea. Ea propulseaza spermatozoizii spre ovul, pentru fertilizare. Sunt situatii in care spermatozoizii pot sa nu-si dezvolte complet oricare dintre parti, sa aiba o forma anormala, sa nu aiba coada sau sa nu se miste in mod corect.

Factori ce influenteaza calitatea si motilitatea spermei

De obicei, calitatea si motilitatea spermei scad pe masura ce o persoana imbatraneste. Alti factori care pot afecta calitatea si motilitatea spermei includ:

  • stil de viata inactiv;
  • consumul excesiv de alcool;
  • fumatul;
  • suplimente alimentare pentru obtinerea performantelor sportive, inclusiv steroizi artificiali;
  • boli de inima sau probleme cardiace;
  • expunerea prelungita la caldura, cum ar fi saune sau cazi cu hidromasaj.

Prin urmare, modificarea anumitor factori ai stilului de viata i-ar putea ajuta pe unii barbati sa-si imbunatateasca fertilitatea.

Spermograma: ce aflam de la ea

Daca tu si parternerul tau incercati sa concepeti de mai bine de un an, dar fara niciun rezultat, medicul va poate recomanda si efectuarea unei spermograme si a unei spermoculturi.

Pentru colectarea probei necesara spermogramei, barbatul va ejacula intr-un recipient steril. Proba va fi trimisa la un laborator. Important de retinut este faptul ca proba de sperma trebuie adusa la laborator in maximum o ora dupa ce a fost produsa, pentru pastrarea caracteristicilor. Astfel, spermograma este o investigatie standard, de laborator. Ea va arata caracteristicile lichidului seminal, respectiv:

  • cantitatea spermei;
  • numarul de spermatozoizi;
  • concentratia spermatozoizilor;
  • motilitatea spermatozoizilor;
  • morfologia spermatozoizilor.
cat costa o spermograma

Un rezultat normal al acestor caracteristici anuleaza, de obicei, alte investigatii legate de fertilitatea masculina, cel putin in aceasta etapa. Poti apela la medicii Dacia Medical Center pentru efectuarea unei spermograme, la un pret avantajos. Oferta noastra o poti consulta aici.

Spermocultura si identificarea agentilor patogeni

In ceea ce priveste spermocultura, aceasta este o alta investigatie recomandata in cazurile de infertilitate masculina. Analizarea unei probe de sperma, in cadrul unui laborator, identifica agenti patogeni care ar putea afecta fertilitatea. Acestia sunt responsabili de infectiile tractului genital masculin si pot cauza infertilitate.

Cu o diagnosticare corecta si completa a cauzei infertilitatii masculine, medicul recomanda tratamentul pentru obtinerea sarcinii. In functie de cauza, acesta poate fi inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro (FIV). Despre cele doua proceduri poti afla mai multe din articolul Inseminare intrauterina vs. FIV: asemanari si diferente.

Inseminare intrauterina, in functie de rezultatul spermogramei

Astfel, daca spermograma arata o problema de motilitate, numar scazut de spermatozoizi sau de o calitate slaba, medicul va recomanda inseminarea intrauterina (IUI). Cunoscuta si sub denumirea de inseminare artificiala, procedura de IUI consta in injectarea concentratului de sperma in uterul femeii, cu scopul de a se obtine sarcina.

Concentratul se obtine dupa prelucrarea spermei in laborator, prin centrifugare, astfel ca la final, el va contine cei mai buni spermatozoizi. Scopul inseminarii intrauterine este ca spermatozoizii sa inoate in trompele uterine si sa fertilizeze ovulul in asteptare. Astfel, fecundarea are loc pe cale naturala, chiar daca reproducerea este una asistata. Pentru obtinerea sarcinii, femeia nu trebuie sa aiba probleme de fertilitate, printre care se numara si tompele uterine infundate. Poti afla mai multe din articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: Diagnostic si tratament.

De asemenea, procedura de inseminare trebuie sa fie corelata cu ciclul lunar al femeii sau acesteia sa ii fie administrat un tratament medicamentos pentru fertilitate.

FIV cu ICSI, dupa o spermograma ce arata absenta spermatozoizilor

In cazul in care spermograma arata ca in lichidul seminal nu se gasesc spermatozoizi, atunci specialistul in reproducere umana asistata medical poate recomanda fertilizarea in vitro (FIV) cu ajutorul ICSI. Aceasta este o metoda revolutionara care poate duce la obtinerea sarcinii in cazul cuplului infertil despre care am scris in Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI.

tratament infertilitate dupa spermograma si spermacultura

Lipsa spermatozozilor in lichidul seminal poate fi cauzata de un blocaj sau o insuficienta testiculara. In acest caz, se recurge la punctie testiculara. Procedura este prelevarea spermatozoizilor direct din testicul, prin interventie chirurgicala.

In cadrul procedurii de FIV cu ICSI, un singur spermatozoid, recoltat din testicul, este injectat in ovul. Odata ce ovulul este fertilizat, embrionul este transferat in uter.

Cu un diagnostic si un tratament corecte, cele mai multe dintre cupluri vor reusi, in cele din urma, sa obtina o sarcina. La Dacia Medical Center, rata de succes a FIV este similara celor din alte state europene, situandu-se la 35%. Dincolo de apelarea la FIV, specialistii nostri te pot ajuta in diagnosticarea cauzei pentru care tu si partenera ta nu reusiti sa concepeti. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: medicalnewstoday.com; britannica.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pentru identificarea cauzei infertilitatii, medicul iti va recomanda initial efectuarea spermogramei si a azoospermiei. Despre aceste doua investigatii poti afla mai multe din articolul Spermograma si spermocultura, analize esentiale atunci cand nu vine bebe . […]

[…] cauzei de infertilitate masculina. Despre cele doua investigatii poti afla mai multe din articolul Spermograma si spermocultura, analize esentiale atunci cand nu vine bebe. In cazul lor, rezultat va arata o concentratie minima de spermatozoizi pe mililitru, ca de exemplu […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux