Menstruatie neregulata, risc de boli cardiovasculare si infertilitate

infertilitate menstruatie neregulata

Menstruatia este eliminarea – lunara – a mucoasei uterului si face parte din procesul reproducator. Lichidul este format din sange si tesut ce provine din interiorul uterului. El curge din uter, prin colul uterin, si apoi este eliminat prin vagin, de obicei, la o perioada medie de 28 de zile. Nu intotdeauna se intampla asa, iar femeile se pot confrunta cu o menstruatie neregulata. Principala problema a unei menstruatii neregulate este faptul ca ar putea impiedica aparitia unei sarcini. De asemenea, exista studii care arata ca femeile cu aceasta manifestare sunt predispuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Si asta cu atat mai mult cu cat menstruatia neregulata poate sa apara la orice varsta in perioada fertila. Ea are mai multe cauze despre care poti afla din continuarea acestui articol.

Prima menstruatie apare la pubertate, in general in jurul varstei de 12 ani, insa se poate si mai tarziu. Menstruatia este o sangerare uterina care se produce lunar, intre menarha (prima menstruatie din viata unei femei) si menopauza.

Menstruatia, dictata de hormoni

Menstruatia este generata de hormoni, ei fiind mesageri chimici in corpul tau. Glanda pituitara din creier si ovarele, parte a sistemului reproducator, produc si elibereaza anumiti hormoni, in anumite momente ale ciclului menstrual.

Acesti hormoni provoaca ingrosarea mucoasei uterului. Astfel, daca ar avea loc o sarcina, hormonii ar face ca ovarele sa elibereze un ou, la ovulatie. Ovulul s-ar deplasa in josul trompelor uterine, unde il asteapta spermatozoizii. Daca insa spermatozoidul nu fecundeaza acel ovul, sarcina nu are loc. Mucoasa uterului se strica si se pierde. Ulterior este eliminata, la perioada menstruala.

Concret, ciclul menstrual este termenul care descrie succesiunea de modificari care au loc in corpul tau, in timp ce se pregateste, lunar, pentru o posibila sarcina.

menstruatie neregulata riscuri

De retinut este ca perioada ciclului menstrual al fiecarei femei este usor diferita, dar procesul este acelasi.

O menstruatie regulata, la 28 de zile

De cele mai multe ori, menstruatia apare la un interval de 28 de zile, insa poate sa varieze in minus sau in plus cu cateva zile, in functie de fiecare organism. Sangerarea dureaza, in medie, cinci zile, fiind mai abundenta in primele doua, inclusiv culoarea suferind modificari in functie de zi. Exista cateva simptome care arata apropierea perioadei menstruale, respectiv:

  • balonare;
  • sani sensibili;
  • iritabilitate.

In timpul menstruatiei, femeia poate simti dureri din cauza contractiilor uterului.

Calendarul ciclului menstrual

Ciclul menstrual se calculeaza din prima zi a menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei menstruatii. Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, acest ciclu se lungeste pana la aparitia menopauzei, cand menstruatia dispare complet.

Un ciclu menstrual incepe atunci cand ai primele picaturi de lichid. Acesta este momentul in care mucoasa uterului incepe sa fie eliminata. Ca parte a sistemului reproducator, el iti pregateste corpul pentru o posibila sarcina. Chiar daca durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, el poate varia de la 21 de zile la aproximativ 35 de zile, fiind unul normal.

Menstruatie neregulata: simptome

Daca perioada unui ciclu menstrual se poate intinde pana la 35 de zile, astfel ca este una variata, exista mai multe semne care ar putea sa iti indice ca ai probleme legate de menstruatie. Printre ele se numara:

  • senzatia de arsura la urinare;
  • dureri in regiunea inferioara a spatelui, in zona pelvina sau la nivelul abdomenului;
  • durere la contact sexual;
  • febra, greata sau varsaturi;
  • dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala;
  • secretii vaginale modificate.
menstruatie neregulata simptome

In acelasi timp, menstruatiile care dureaza mult peste medie sau sunt exagerat de abundente pot fi un semn al unei afectiuni grave. In astfel de cazuri, este absolut necesara prezentarea la o consultatie de specialitate. Daca si tu te confrunti cu astfel de simptome poti face o programare chiar acum, la 0766 536 553. Unul dintre specialistii Dacia Medical Center va investiga motivul, astfel incat sa poti preveni sau trata o problema deja existenta ce cauzeaza menstruatie neregulata.

Menstruatie neregulata: posibile cauze

In cazul in care mestruatia la se opreste, revine sau depaseste cele 35 de zile, ai putea sa te confrunti cu o menstruatie neregulata. Acest lucru necesita o vizita la medicul ginecolog pentru a investiga cauza pentru care se intampla acest lucru. Printre cauzele unei menstruatii neregulate se numara:

  • dezechilibre hormonale;
  • stres;
  • nastere recenta;
  • greutate la extreme (malnutritie sau obezitate) sau tulburari de alimentatie;
  • schimbarea metodei de contraceptie;
  • exces de alcool, cafeina sau carbohidrati;
  • exercitii fizice prea intense;
  • tratament prin chimioterapie sau radioterapie;
  • diverse afectiuni la nivelul organelor pelvine, malformatii uterine sau endometrioza;
  • avortul spontan;
  • alaptarea;
  • anumite boli, cum ar fi tuberculoza, diabet, afectiuni la nivelul ficatului;
  • apropierea menopauzei.

Atunci cand ciclul menstrual este neregulat si ovulatia va fi la fel sau chiar va lipsi. Acest lucru inseamna ca sansele sa se obtina o sarcina pe cale naturala devin foarte mici. Ciclul menstrual neregulat devine astfel o cauza a infertilitatii feminine. Despre alte cauze ale infertilitatii poti afla mai multe din articolul Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita.

Menstruatie neregulata: riscuri pentru sanatate

Un studiu desfasurat pe o perioada de 10 ani in Olanda, la care au participat 23.000 de femei, arata impactul negativ pe care il are menstruatia neregulata. Astfel, specialistii din Olanda arata ca femeile cu un ciclu menstrual neregulat sunt cu 28% mai predispuse la afectiuni cardiace fata de restul femeilor.

Media de varsta a femeilor care au participat la studiu era de 50 de ani, in momentul in care au inceput analizele pentru studiu. O posibila explicatie ar fi existenta sindromului ovarelor polichistice, care, la pachet cu un ciclu menstrual de 40 de zile, predispune la diabet, acesta din urma fiind factor de risc pentru boli cardiace.

Menstruatie neregulata si ciclul dupa sarcina

In perioada sarcinii, printre lucrurile de care te bucuri este si lipsa menstruatiei. In cele noua luni, vei scapa de grija, disconfortul sau chiar durerile provocate de ciclul menstrual. Cu siguranta, te intrebi insa ce se va intampla dupa ce nasti si cand iti va reveni menstruatia. Lucrurile stau diferit de la o femeie la alta. Revenirea menstruatiei depinde, in mare parte, daca alaptezi sau nu.

menstruatie neregulata dupa nastere

Daca nu alaptezi, de obicei, menstruatia va reveni la aproximativ sase pana la opt saptamani dupa ce ai nascut. In schimb, daca alaptezi, perioada de timp poate varia. Totodata, mamele care alapteaza s-ar putea sa nu aiba deloc menstruatie pe toata durata perioadei in care alapteaza. Atentie insa ca acest lucru se intampla doar daca bebelusul este alaptat exclusiv, ceea ce inseamna ca primeste doar lapte matern.

De obicei, femeile care alapteaza nu au menstruatia la fel de repede din cauza hormonilor corpului. Prolactina, hormonul necesar pentru producerea laptelui matern, poate suprima hormonii reproductivi. Drept urmare, nu ovulezi si nu eliberezi un ovocit pentru fertilizare, de cele mai multe ori. Fara acest proces, cel mai probabil, nu vei avea menstruatie.

In cazul in care alaptezi, dar iti revine menstruatia, s-ar putea sa observi unele modificari in cantitatea de lapte sau reactia bebelusului tau atunci cand il hranesti la san. Si asta din cauza modificarilor hormonale care pot afecta inclusiv compozitia, dar si gustul laptelui matern. Cu toate acestea, modificarile sunt, de obicei, minore si nu ar trebui sa iti afecteze capacitatea de a alapta bebelusul. Pentru alte femei, menstruatia poate reveni la cateva luni dupa ce ai nascut, indiferent daca alapteaza sau nu.

Menstruatie diferita dupa nastere

Cand iti revine menstruatia dupa ce ai nascut, se poate ca prima perioada sa nu fie la fel ca cele dinainte de a ramane insarcinata. Corpul tau se adapteaza din nou la menstruatie. Este posibil sa observi unele diferente precum:

  • crampe care ar putea fi mai puternice sau mai usoare decat de obicei;
  • mici cheaguri de sange;
  • debit mai scazut;
  • flux care pare sa se opreasca si sa inceapa;
  • durere crescuta;
  • durate neregulate ale ciclului.

De obicei, prima menstruatie dupa sarcina poate fi mai grea decat una obisnuita. Ar putea fi, de asemenea, insotita de crampe mai intense, din cauza unei cantitati crescute de mucoasa uterina care trebuie eliminata. Pe masura ce va continua ciclul, aceste modificari vor scadea. In cazuri rare, complicatii precum problemele tiroidiene sau adenomioza (n.r. ingrosare a peretelui uterin) pot provoca sangerari abundente dupa sarcina. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Adenomioza: cauze si tratament. Pe de alta parte, femeile care au avut endometrioza inainte de sarcina ar putea avea perioade menstruale mai usoare dupa nastere.

Indiferent in ce situatie te afli, nu neglija controalele periodice la medicul ginecolog. Si asta cu atat mai mult cu cat te confrunti cu o menstruatie neregulata, care, la prima vedere, nu pare a fi o problema insemnata. Medici cu experienta ai Dacia Medical Center se vor ocupa in detaliu de tine, ajutandu-te sa previi posibile probleme medicale. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Surse: my.clevelandclinic.org; healthline.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2.5 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] aveti 35 de ani sau mai mult – sau aveti alti factori de risc de infertilitate, cum ar fi menstruatie neregulata sau endometrioza, se recomanda evaluarea anterioara, adica la 6 luni de asteptare sau la mai […]

[…] Femeile care nu ovuleaza regulat pot avea sangerari neobisnuite, precum sangerari usoare care se intind pe mai multe zile sau sa aiba menstruatie la cateva luni. Numeroase conditii medicale, inclusiv endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice pot fi cauza ciclurilor menstruale neregulate. […]

Buna am 37 de ani de două luni am ciclul neregulat iau anticoncepționale care ar putea fi cauza.Multumesc

Buna ziua! Orice modificare a ciclului menstrual necesita un consult de specialitate. Pentru o programare, ne puteti suna la 0766 536 553. O zi frumoasa va dorim!

Bună ziua as dori și eu un sfat va rog !am 37 de ani ciclul menstrual de ceva timp îmi da bătăi de cap, luna iulie am avut doar o zi cu gîndul ca as putea fi insarcinata , pentru ca contactul este neprotejat….acum pe 10 august am avut foarte puțin și ieri 28 august au apărut ceva eliminări asemenea ciclului ….as dori sa aflu care ar putea fi cauza

Buna ziua. Va recomandam un consult ecografic si investigatii de specialitate pentru a obtine un raspuns cu acuratete la intrebarea dvs. Uneori, in mod teoretic, poate fi vorba si de o menopauza timpurie, dar in realitate cauzele pot fi diverse. Daca aveti nevoie de suport medical ne gasiti in bd. Dacia, nr. 101, Bucuresti. Programari la 0766.53.65.53.

6
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux