Intrerupere de sarcina

intrerupere de sarcina

Intrerupere de sarcina se face din doua motive. Fie nu se doreste pastrarea fatului, fie sarcina nu poate continua din cauze medicale. Indiferent de motive, un avort provocat este mereu o trauma pentru femeie. Daca te afli intr-o astfel de situatie, asigura-te ca ai luat cea mai buna decizie.

Exista doua modalitati prin care se face o intrerupere de sarcina: chirurgicala si medicamentoasa.

Intrerupere de sarcina. Solutia chirurgicala.

Avortul provocat prin chiuretaj este o procedura frecvent utilizata in Romania. Procedura se realizeaza sub anestezie. Presupune folosirea unui aparat care scoate bucati din fatul aflat in uter. Placenta este extrasa apoi cu ajutorul unei chiurete. Procedura poate sa fie riscanta, pentru ca exista posibilitatea unor hemoragii, complicatii interne sau perforarea uterului. Dupa interventie, nu ar mai trebui sa apara sangerari, dureri de burta sau febra. In mod normal, menstruatia revine dupa 30 de zile.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Avort prin aspiratie inseamna introducerea unui instrument de aspirare prin colul uterin. Astfel, se extrage fatul din interiorul uterului.

Daca sarcina este mai avansata, se face avort prin cezariana. Chiar daca sansele fatului de a supravietui extrauterin sunt extrem de mici, de cele mai multe ori i se administreaza o injectie letala dupa extragere.

In cazul unei sarcini extrauterine, operatia de extragere a ovulului fertilizat din trompele uterine trebuie facuta cat mai aproape de data conceptiei. Altfel, exista riscul de rupere a trompei uterine.

Metodele chirurgicale prezinta un anumit grad de risc si pot avea mai multe consecinte. Printre acestea: leziuni de col uterin, uter perforat, leziuni ale organelor interne, infectii, hemoragii puternice, sterilitate si/sau risc de sarcina extrauterina in viitor.

Intrerupere de sarcina. Solutia medicamentoasa.

Avort provocat medicamentos se face prin administrarea treptata a unor medicamente. Acestea opresc dezvoltarea fatului, medicamentele avand rol de a desprinde sarcina de pe peretele uterului. Apoi, alte medicamente stimuleaza contractii si, astfel, se produce expulzia pe cale naturala. Procedura nu poate fi realizata decat in primele saptamani de sarcina (de regula, 7). In cazul unui avort provocat medicamentos exista riscul ca procedura sa nu fie completa. Sunt cazuri in care e nevoie si de o interventie chirurgicala.

Posibile efecte secundare:

 • nevoia unei interventii chirurgicale
 • hemoragie, cheaguri de sange in uter
 • greata, varsaturi, diaree, crampe, oboseala
 • anexita (citeste AICI)
 • durere la contact sexual
 • flux menstrual scazut
 • depresie, anxietate, apatie

Sfaturi dupa intrerupere de sarcina

 • spalaturile vaginale si tampoanele interne trebuie evitate
 • concediu medical sau de odihna
 • fara contact sexual si efort fizic pana la vindecarea completa
 • terapie psihologica la nevoie
 • evitarea infectiilor
 • folosirea unor metode de contraceptie, daca se doreste evitarea unei sarcini
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna seara,in cadrul coinicii se fac si intreruperi de sarcina?

Medicii din cadrul clinicii , pot prescrie pilulele pentru avort medicamentos ?

Buna ziua. In cadrul clinicii va putem ajuta doar cu procedura clasica. Va multumim. O zi buna!

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x