Ce e de facut cand sarcina nu mai poate continua: decizia, exclusiv pe umerii gravidei

intreruperea de sarcina permisa pana la 14 saptamani

Apelarea la o intrerupere de sarcina se face din doua motive: fie nu se doreste pastrarea fatului, fie sarcina nu poate continua din cauze medicale. Indiferent de motiv, un avort provocat este mereu o trauma pentru femeie. Daca te afli intr-o astfel de situatie, asigura-te ca ai cantarit bine decizia. Vorbim in continuarea acestui articol despre ce implica o intrerupere de sarcina, care este termenul maxim al sarcinii pana la care se poate apela la procedura medicala, dar si care sunt riscurile.

Daca unele femei sunt sigure de decizia de a apela la o intrerupere de sarcina, in cele mai multe cazuri, hotararea este dificil de luat. Implicatiile emotionale pot fi unele pe termen lung. Se recomanda ca toate femeile care se pregatesc de aceasta procedura medicala sa discute cu un specialist in planificare familiala sau cu un medic. Si asta pentru ca indiferent daca vorbesti cu partenerul, familia sau prietenii, in cele din urma decizia trebuie sa iti apartina in totalitate.

Legislatia din tara noastra prevede ca pot apela la avort femeile care nu au depasit 14 saptamani de sarcina. Spre comparatie, in Marea Britanie, intreruperea de sarcina la cerere este permisa pana la saptamana 24. La noi, exista si exceptii, cand intreruperea de sarcina este permisa peste saptamana 14, dar numai in scop terapeutic. Concret, daca sanatatea mamei este pusa in pericol sau copilul s-ar naste cu un handicap grav, medicul poate recomanda avortul.

Ecografia, primul pas pentru o intrerupere de sarcina

De obicei, primul pas pentru intreruperea de sarcina este efectuarea unei ecografii. Medicul va afla astfel cu exactitate in a cate saptamana de sarcina te afli. Varsta sarcinii se calculeaza din prima zi a ultimei menstruatii. Inainte de a avea loc procedura efectiva, vei discuta cu medicul despre decizia ta si despre ce urmeaza sa se intample.

riscuri intrerupere de sarcina

In cazul in care te-ai informat si ai luat o decizie pentru a renunta la sarcina, trebuie sa stii ca exista doua modalitati prin care se face o intrerupere de sarcina. Acestea sunt fie pe cale chirurgicala, fie medicamentoasa. Vorbim in continuare despre fiecare dintre ele.

Avortul chirurgical

Intreruperea de sarcina pe cale chirurgicala sau avortul prin aspiratie consta in introducerea unui instrument de aspirare prin colul uterin. Astfel, se extrage fatul din interiorul uterului.

Daca sarcina este mai avansata si se impune un avort terapeutic, medicul poate recurge la efectuarea procedurii cu ajutorul operatiei de cezariana. Chiar daca sansele fatului de a supravietui extrauterin sunt extrem de mici, de cele mai multe ori, i se administreaza o injectie letala dupa extragere.

Sunt si cazuri in care avortul poate fi necesar din cauza ca sarcina este una extrauterina. In aceasta situatie, operatia de extragere a ovulului fertilizat din trompele uterine trebuie facuta cat mai aproape de data conceptiei. Altfel, exista riscul de rupere a trompei uterine. Pentru minimizarea acestuia, apeleaza la un medic cu experienta. Poti alege unul dintre specialistii Dacia Medical Center pe care ii gasesti aici si la care te poti programa la 0766536553.

Avortul medicamentos

Pe langa o intrerupere de sarcina pe cale chirurgicala, se poate apela si la avortul medicamentos. In acest caz, se administreaza treptat anumite medicamente. Ele au rolul de a opri dezvoltarea fatului si de a desprinde sarcina de pe peretele uterului. Ulterior, alte medicamente vor stimula contractiile si, astfel, se produce expulzia pe cale naturala.

ce nu ai voie sa faci dupa avort

Atentie! Apelarea la o astfel de procedura nu poate fi realizata decat in primele saptamani de sarcina, de obicei, in primele sapte. Mai mult, in cazul unui avort provocat medicamentos exista riscul ca procedura sa nu fie completa. Acestea sunt situatiile in care este nevoie, ulterior, si de o interventie chirurgicala.

Riscurile unei intreruperi de sarcini

Medicii dau asigurari ca avortul este o procedura fara riscuri majore. In practica, intreruperile de sarcina sunt cele mai sigure, cu mai putine dureri si sangerari, atunci cand sunt efectuate cat mai devreme posibil in timpul sarcinii. Majoritatea femeilor nu vor avea probleme, dar exista un risc mic de complicatii, printre care se regasesc:

  • infectie a uterului;
  • o parte din sarcina ramasa in uter;
  • sangerare excesiva;
  • lezarea uterului sau a colului uterin;

Daca apar complicatii, este posibil sa ai nevoie de tratament suplimentar, inclusiv o noua interventie chirurgicala.

De asemenea, in ciuda miturilor, o astfel de procedura medicala nu ar trebui sa afecteze sansele de a ramane gravida, din nou, in viitor, cu o sarcina normala.

intreruperea de sarcina pe cale chirurgicala

Medicii atentioneaza ca este posibil ca o noua sarcina sa apara imediat dupa un avort. Pentru a preveni acest lucru, dupa procedura, medicul iti va recomanda o metoda de contraceptie, daca nu doresti sa ramai imediat insarcinata, din nou. Afla mai multe din articolul Viata sexuala activa, fara grija sarcinii: cat de sigure sunt metodele contraceptive .

Recomandari pentru dupa o intrerupere de sarcina

Dupa efectuarea intreruperii de sarcina, medicul iti va face cateva recomandari, printre care:

  • evitarea spalaturilor vaginale;
  • evitarea folosirii tampoanelor interne;
  • odihna fizica;
  • evitarea efortului fizic pana la vindecarea completa;
  • evitarea contactului sexual pana la vindecarea completa;
  • terapie psihologica la nevoie;
  • folosirea unor metode de contraceptie.

Daca esti in situatia in care te gandesti sa apelezi la o intrerupere de sarcina, ai nevoie de consiliere si informatii, cauta un medic care sa iti ofere, inainte de toate, empatie si care sa iti fie alaturi inainte, in timpul si dupa procedura. Specialisti cu experienta ai Dacia Medical Center iti stau la dispozitie si te pot ajuta sa iei decizia potrivita pentru tine. Programeaza-te chiar acum la 0766536553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna seara,in cadrul coinicii se fac si intreruperi de sarcina?

Medicii din cadrul clinicii , pot prescrie pilulele pentru avort medicamentos ?

Buna ziua. In cadrul clinicii va putem ajuta doar cu procedura clasica. Va multumim. O zi buna!

Stiti daca procedura este accesibila si pt minore de 16-17 ani fara ca parintii sa fie de fata ?

Buna ziua. Conform legii, orice consultatie si procedura medicala realizate minorilor trebuie sunt efectuate numai cu acordul parintilor sau al tutorelui legal.

Bună seara! Doresc sa fac și eu un avort cum procedez? Unde trebuie sa sun pentru programare?

Buna ziua. In functie de varsta sarcinii, specialistii nostri va pot oferi suportul necesar. Va rugam sa ne contactati la 0766 53 65 53.

Bună ziua
Până la câte săptămâni se face avortul chirurgical?

Buna ziua. Va recomandam sa discutati cu medicul curant acest aspect, in functie de particularitatile sarcinii dvs si de problemele cu care va confruntati. Pentru o a doua opinie medicala, specialistii nostri va stau la dispozitie in clinica noastra din Bd. Dacia nr 101, sector 2, Bucuresti – 0766 53 65 53.

10
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux