Viata sexuala activa, fara grija sarcinii: cat de sigure sunt metodele contraceptive

metoda sigura de contraceptie

Daca tu si partenerul tau aveti o viata sexuala activa si nu va doriti o sarcina, probabil ca folositi deja o metoda sigura de contraceptie. Trebuie sa stiti insa ca niciun mijloc de protectie nu este 100% cert. In functie de particularitati, un cuplu poate alege insa o metoda care i se potriveste si care ofera confort celor doi parteneri. Vorbim in continuarea acestui articol despre beneficiile si riscurile celor mai intalnite metodele contraceptive.

Daca persoanele fara probleme de sanatate pot alege dintr-o varietate de metode de contraceptie, cele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa fie mai atente atunci cand opteaza pentru una din metodele anticonceptionale.

O diferenta esentiala intre metode anticonceptionale e reprezentata de gradul de protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamydia sau HIV, sau fata de bolile infectioase.

De asemenea, un alt factor de care trebuie tinut cont atunci cand alegi metoda anticonceptionala este dorinta de a avea sau nu copii la un moment dat.

Metoda sigura de contraceptie, la recomandarea ginecologului

Metodele contraceptive pot fi folosite atat de femei, cat si de barbati. Printre ele se numara binecunoscutele pastile, dispozitive intrauterine, vasectomie sau prezervative. Pentru alegerea solutiei potrivite, cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul ginecolog. El iti poate face recomandarea potrivita, astfel incat tu si partenerul tau sa va bucurati din plin de viata intima. Daca ai nevoie de un specialist, impreuna cu care sa alegi o metoda sigura de contraceptie, poti face o programare la unul dintre medicii cu experienta ai Dacia Medical Center, la 0766536553.

Daca tu si partenerul tau sunteti activi sexual si nu folositi deja o metoda contraceptiva, grabeste-te sa adopti una! O sarcina nedorita poate aparea oricand.

riscuri pastile contraceptive

Iti oferim in continuarea acestui articol toate informatiile de care ai nevoie legate de metodele de control al nasterii. Specialistii atentioneaza insa ca ele sunt eficiente doar daca sunt utilizate in mod corespunzator. Asigura-te ca intelegi cum sa utilizezi corect metoda pe care o alege si discuta cu medicul despre orice nelamurire pe care o ai.

Prezervativul

In cazul in care nu ai un partener stabil, dar ai relatii sexuale, una dintre cele mai bune metode de contraceptie este prezervativul. Medicii recomanda insa ca el sa fie folosit in paralel cu o alta metoda. Prezervativul este o metoda de bariera, care te fereste de posibile boli cu transmitere sexuala, in contextul in care nu cunosti foarte bine partenerul. Pentru ca exista totusi o rata de esec in cazul prezervativului, e bine sa mai folosesti in paralel si una dintre metode anticonceptionale hormonale, cum ar fi pilula, plasturele contraceptiv sau inelul vaginal. Tot prezervativul este cea mai buna solutie si atunci cand vrei sa ramai insarcinata in viitorul apropiat.

Metoda sigura de contraceptie: solutiile hormonale

Contraceptia hormonala poate consta in administrarea de pilule contraceptive care contin estrogen, inel vaginal contraceptiv sau plasture contraceptive. Pilula, plasturele si inelul sunt medicamente pe care femeile le iau pentru a preveni sarcina. Pilula se ia zilnic, inelul vaginal se foloseste o data pe luna, iar plasturele se schimba saptamanal.

Pilula contraceptiva se administreaza zilnic, la aceeasi ora. Exista mai multe tipuri diferite de pastile. Atentie! Ele trebuie folosite in mod regulat. Daca uiti sa o iei, poti ramane insarcinata.

Potrivit specialistilor, contraceptivele hormonale au potentialul de a fi eficiente in proportie de 99% daca sunt utilizate corect. Cu toate acestea, in realitate, cu utilizare obisnuita, 9 din 100 de femei vor ramane insarcinate in fiecare an cu pilula, deoarece nu o folosesc corect.

Reactii adverse ale pastilei contraceptive

De asemenea, exista studii care arata ca femeile supraponderale ar putea avea mai multe sanse de a ramane insarcinate in timp ce iau pilule, comparativ cu femeile care au o greutate normala. Chiar si asa, pastilele anticonceptionale au o eficienta ridicata fata de alte metode de protectie.

Trebuie sa stii insa ca pastilele contraceptive pot provoca reactii adverse minore in primele luni de utilizare. Printre ele se numara:

  • sensibilitate/durere a sanilor;
  • greata;
  • dureri de cap;
  • menstruatii neregulate.

Contraindicatii

Atentie! Contraceptivele ce contin estrogeni pot creste riscul aparitiei cheagurilor de sange. Mai mult, ele nu sunt recomandate femeilor fumatoare, care au peste 35 de ani. Daca femeia este sanatoasa si nu fumeaza, le poate folosi pana la menopauza, potrivit unora dintre specialisti.

cat de sigure sunt anticonceptionalele

Exista si pastile anticonceptionale ce contin un singur hormon, progesteron. Ele actioneaza prin ingrosarea mucusului cervical, astfel incat spermatozoizii sa nu ajunga in ovul. Hormonul din pastile subtiaza si mucoasa uterului, astfel incat sangerarea menstruala este usoara. Acest tip de pastile este recomandat in special femeilor care alapteaza sau care nu pot lua pilule traditionale, cu estrogen.

Metoda sigura de contraceptie: injectia cu hormon progestativ

Injectia cu hormon progestativ se administreaza in fesele sau bratul femeii. Fiecare injectie ofera protectie impotriva sarcinii timp de 12 pana la 15 saptamani. Daca este utilizata corect, metoda este eficienta 99%. Cu toate acestea, cu utilizarea obisnuita, datele arata ca 6 din 100 de femei raman insarcinate in fiecare an. Si asta pentru ca nu primesc injectiile la timp. Dezavantajul este ca in cazul unui mic procent de femei care au apelat la aceasta metoda se inregistreaza o anumita crestere in greutate. Ea poate fi insa combatuta printr-un stil de viata sanatos.

Metoda sigura de contraceptie: pilula de a doua zi

Contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi poate fi utilizata de femei in decurs de 120 de ore (cinci zile) dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Acest lucru poate fi necesar daca ai constata ca ai prezervativul s-a spart sau in alta situatie in care o metoda de protectie nu a fost disponibila. Pilulele contraceptive de urgenta pot avea o eficienta de pana la 90% atunci cand sunt luate in decurs de 72 de ore de la actul sexual neprotejat. Cu toate acestea, nicio pastila nu va functiona daca ai ovulat deja. De aceea, este important sa fie administrata cat mai curand posibil dupa actul sexual.

Ligatura tubara, metoda sigura de contraceptie

Ligatura tubara este o interventie chirurgicala pentru legarea trompelor uterine ale unei femei. Acest lucru determina sterilitate permanenta, prin impiedicarea ovulului sa calatoreasca in uter. Acest lucru blocheaza, de asemenea, trecerea spermatozoizilor in trompe, pana la ovarul care ovuleaza, unde are loc in mod normal fertilizarea.

In ceea ce priveste eficienta, aceasta metoda este 100% sigura. Cu toate acestea, in functie de tehnica chirurgicala folosita, ligatura tubara poate inregistra aproximativ trei pana la 17 esecuri la 1.000 de proceduri.

Daca te gandesti sa apelezi la aceasta metoda, cantareste bine decizia. Ligatura tubara nu este reversibila.
De asemenea, metoda de contraceptie nu protejeaza contra bolilor cu transmitere sexuala.

Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Legarea trompelor: cat de sigura este metoda contraceptiva si care sunt riscurile procedurii .

Vasectomia

Vasectomie este o procedura simpla, dar permanenta de sterilizare pentru barbati. Operatia necesita taierea si etansarea canalelor din sistemul reproducator masculin care transporta spermatozoizi. Concret, este astfel oprita trecerea spermatozoizilor din testicule. Interventia nu afecteaza insa capacitatea barbatului de a ejacula. Va fi insa un lichid care nu contine sperma.

Cu exceptia cazurilor rare, procedura este eficienta aproape 100%, rata de esec fiind mai mica de 1%.
Ca si in cazul ligaturii tubare, vasectomia nu protejeaza fata de bolile cu transmitere sexuala.

Afla mai multe despre aceasta metoda din articolul Procedura de vasectomie – contraceptie masculina .

Steriletul

Pentru o femeie care tocmai a devenit mama si care deocamdata nu mai vrea o sarcina, o metoda eficienta este steriletul. Acesta nu reduce productia de lapte, in cazul in care femeia inca alapteaza, asa cum o fac metodele anticonceptionale bazate pe estrogen. Steriletul este un mic dispozitiv intrauterin, flexibil, in forma de T. El este plasat in uter. Steriletul poate fi din cupru sau din plastic, cu doze foarte mici de progestativ.

metode sigure de contraceptie

Steriletul din cupru poate fi mentinut timp de 10 ani. Cuprul opreste spermatozoizii sa treaca prin vagin si uter, pentru a ajunge la ovul, impiedicand astfel fecundarea. Steriletul din plastic are o doza de progestativ atat de mica, incat nu exista nicio absorbtie in organism. El functioneaza determinand mucusul cervical sa devina mai gros, astfel incat sperma sa nu poata ajunge in ovul. De asemenea, hormonul subtiaza mucoasa uterului, astfel incat sangerarea menstruala devine mai usoara.

Dupa ce steriletul a fost montat, nu mai sunt necesare masuri suplimentare pentru a preveni sarcina, fiind aproape 100% eficient. Pe de alta parte, efectele secundare pot consta in menstruatii mai dureroase si, posibil, neregulate. Mai multe informatii despre aceasta metoda contraceptiva poti afla din articolul Sterilet, metoda eficienta de contraceptie .

Diafragma

O diafragma este o bucata rotunda de cauciuc flexibil, cu margine rigida. Femeia plaseaza diafragma in vagin si pe colul uterin. Diafragma impiedica patrunderea spermei in uter. Atentie insa ca diafragma se utilizeaza doar impreuna cu un spermicid.

Spermicidul este pus in si in jurul marginii diafragmei cu cel mult doua ore inainte de actul sexual. Diafragma este apoi introdusa in vagin. Mai mult, spermicidul trebuie introdus in vagin de fiecare data cand are loc partida de sex, dar fara a indeparta diafragma.

In ceea ce priveste eficienta, datele arata ca aproximativ 12% dintre femei raman insarcinate in fiecare an, in ciuda utilizarii diafragmei. Aceasta metoda contraceptiva ar putea fi insa mai eficienta daca instructiunile ar fi urmate introcmai. Daca totusi optezi pentru folosirea ei, trebuie sa nu indepartezi diafragma timp de cel putin opt ore dupa actul sexual. De asemenea, nici aceasta metoda nu protejata fata de bolile si infectiile cu transmitere sexuala.

Indiferent de metoda contraceptiva folosita, mergi periodic la controlul ginecologic pentru a preveni aparitia oricarei probleme de sanatate. Daca esti in cautarea unui medic empatic, caruia sa ii poti impartasi orice fel de problema de sanatate intima, poti face o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center, la 0766536553.

sursa: my.clevelandclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] unor metode de contraceptie, daca se doreste evitarea unei […]

[…] Pe langa prezervativ, vasectomia este singura metoda contraceptiva masculina. O pilula contraceptiva se afla in studii clinice, insa nu a ajuns inca pe piata. Despre alte metode de protectie poti afla mai multe din articolul Viata sexuala activa, fara grija sarcinii: cat de sigure sunt metodele contraceptive. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux