Nastere la 40 ani, naturala sau cezariana

Nastere la 40 ani, naturala sau cezariana

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, o sarcina pe cale naturala este mai dificil de obtinut. In acelasi timp, varsta viitoarei mame poate determina si modalitatea prin care se va naste bebelusul. O nastere la 40 ani, spre exemplu, va fi tratata diferit fata de una la o femeie sub 30 de ani.

Nastere la 40 ani. Riscuri pentru mama

O sarcina dupa varsta de 40 de ani implica anumite riscuri pentru viitoarea mama. Totusi, cu o monitorizare atenta, sansele de a duce sarcina la bun sfarsit sunt mari. Spre deosebire de o mama mai tanara, gravida la 40 de ani va trece prin mai multe investigatii si analize in perioada sarcinii. Astfel, riscurile se refera la hipertensiune, diabet gestational, placenta praevia sau desprinderea placentei de peretele uterului. De asemenea, intre 40 si 44 de ani, riscul de avort spontan este de aproximativ 35%.

sursa foto: huffingtonpost.co.uk

Riscuri pentru bebelus

Din cauza varstei mamei, ovocitele pot avea probleme, iar cantitatea de sange care se deplaseaza spre uter poate fi insuficienta pentru a sustine o sarcina. De aici si procentul mare de femei peste 40 de ani care sufera avort spontan. De asemenea, un alt risc este faptul ca bebelusii nascuti de femei peste 40 de ani au, de cele mai multe ori, o greutate mica la nastere, sub 2.500 de grame. Si riscul ca bebelusul sa sufere de defecte cromozomiale creste pe masura ce femeia inainteaza in varsta, daca este vorba de o sarcina cu ovocite proprii.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Sigur ca o sarcina la o femeie peste 40 de ani poate sa decurga foarte bine, fara probleme, insa e bine sa fim vigilenti. Varsta presupune anumite riscuri, organismul a trecut deja prin multe. Daca e vorba si despre prima sarcina, cu atat mai mult e nevoie de atentie sporita. Si modalitatea de nastere va fi analizata cu atentie. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri nasterea naturala este evitata.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: babycenter.ca

Nastere naturala sau cezariana?

Studiile de specialitate arata ca travaliul nu se declanseaza natural in cele mai multe dintre sarcinile la femei peste 40 de ani. Drept urmare, daca se va alege totusi o nastere pe cale naturala, travaliul va fi unul indus. De asemenea, sunt aproximativ 50% sanse sa fie nevoie de o interventie prin cezariana, din cauza pozitionarii fatului. In cazul mamelor mai tinere, nasterea naturala este indicata, mai ales tinand cont de faptul ca muschii uterului sunt tonifiati si pot sustine travaliul. Nu se mai poate spune acelasi lucru la femeile trecute de 40 de ani, cand nasterea naturala e mai putin intalnita.

sursa foto: womensmentalhealth.org

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.