Laparoscopie si sansele de reusita ale unei sarcini

laparoscopie (Medium)

O laparoscopie creste sansele de reusita ale unei sarcini. Laparoscopia permite diagnosticul precis al anumitor cauze ale infertilitatii, dar si tratarea lor. In aproximativ 50% dintre situatiile de infertilitate feminina care au cauza fizica, dupa laparoscopie, sarcina poate sa apara spontan.

Laparoscopia permite vizualizarea tuturor organelor cavitatii abdominale si cele ale aparatului genital feminin (ovare, trompe, uter).

Rolul laparoscopiei este esential in ceea ce priveste diagnosticul anomaliilor anatomice pelviene asociate cu infertilitatea. Un sfert dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de anomaliile anatomice pelviene, conform site-ului gynecologie-pratique.com.

In ginecologie, o laparoscopie este adesea folosita pentru identificarea si altor cauzelor fizice ale infertilitatii, cum ar fi:

  • trompe infundate
  • fibroame uterine
  • tumori benigne
  • endometrioza

In cazul endometriozei, studiile au aratat ca extirparea leziunilor prin laparoscopie la femeile care au avut probleme de infertilitate de mai bine de un an a permis, in 65% dintre cazuri, obtinerea unei sarcini.

sursa: Pixabay

In cazul desfundarii trompelor, sanse mai mari de a obtine o sarcina se inregistreaza doar la femeile tinere, cu o rezerva ovariana de calitate. Daca in decurs de un an de la desfundarea trompelor nu s-a reusit obtinerea unei sarcini, se recomanda fertilizarea in vitro.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitate

In ce consta procedura de laparoscopie

Laparoscopia se realizeaza sub anestezie generala. In timpul procedurii, un ac special este introdus in abdomen printr-o incizie in ombilic de aproximativ 1 cm. Pentru o buna vizualizare a organelor cavitatii abdominale, se introduce gaz. Laparoscopia dureaza intre 30 de minute si o ora. Este one day surgery, ceea ce inseamna ca pacienta poate pleca acasa a doua zi dupa procedura.

Cand se face laparoscopia

In cazul infertilitatii de cauza tubara, momentul optim pentru efectuarea procedurii este cel dinainte de ovulatie, cand nu exista o sarcina.

In ce consta pregatirea pentru laparoscopie

Operatia laparoscopica necesita o pregatire care implica toate masurile luate ca si in cazurile de interventie chirurgicala clasica:

  • internare
  • set complet de analize preoperatorii
  • anestezie generala
  • terapie intensiva postoperator

In cazul laparoscopiei, spre deosebire de chirurgia clasica, sangerarile sunt limitate, la fel si durerile postoperatorii si riscul de infectii.

surse foto: freepik, pixabay
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] In cazul infectiilor este necesar un tratament cu antibiotic. Sangerarea in timpul sarcinii necesita o evaluare prompta de catre un medic obstetrician. Endometrioza poate fi tratata cu medicamente si/sau operatii (cum ar fi laparoscopia, o procedura frecventa de diagnostic si de tratament utilizata in domeniu, despre care poti citi mai multe aici). […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x