Sarcina la 40 de ani si dupa aceasta varsta vine cu anumite riscuri. Cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat cresc si riscurile. Atat pentru mama, cat si pentru fat. Dupa 40 de ani, probabilitatea unei nasteri premature sau a unui avort spontan este mult mai ridicata decat in cazul unei sarcini la 30 de ani, de exemplu. Insa, asta nu inseamna ca nu poti avea o sarcina fara probleme si ca nu poti da nastere unui copil sanatos. Despre riscurile, dar si beneficiile unei sarcini la 40 de ani, va povestim mai multe in acest articol.
Cum ramai insarcinata la 40 de ani
Stim deja ca pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade, iar calitatea ovocitelor se degradeaza. Femeile de peste 35 de ani care incearca sa conceapa timp de sase luni fara succes ar trebui sa discute cu un medic specialist in infertilitate despre o evaluare a fertilitatii, asa cum discutam in Analize necesare in diagnosticarea cuplului infertil.
Femeile care au peste 40 de ani ar trebui sa ia in considerare evaluarea, in momentul in care s-au decis sa devina mame.

Evaluarea fertilitatii, mai exact testarea rezervei ovariane, se face cu ajutorul testului AMH. Testul iti ofera informatiile necesare pentru a sti care este probabilitatea sa ramai insarcinata. Un nivel mai mic 1 ml/ ug inseamna sanse mai mici de a obtine sarcina pe cale naturala pentru o femeie cu varsta peste 35 de ani. Citeste mai multe informatii despre testul AMH aici.
Sarcina la 40 de ani, riscuri pentru mama si fat
Sarcina la 40 de ani – fie ca este vorba de primul copil sau al treilea – este considerata o sarcina cu risc. Femeile de 40 de ani prezinta un risc crescut de complicatii si afectiuni cronice in timpul sarcinii. Vorbim despre hipertensiune arteriala sau diabet gestational, cu detalii in Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina.
Riscurile unei sarcini la 40 de ani
- Avort spontan. Conform studiilor, dupa 40 de ani, 34% dintre sarcini se termina printr-un avort spontan, iar la peste 45 de ani, procentul depaseste 50%.
- Anomalii cromozomiale. La 40 de ani, riscul ca fatul sa dezvolte anomalii congenitale este destul de ridicat. La aceasta varsta, probabilitatea ca un copil sa aiba sindrom Down este de 1 la 85.
- Complicatii ale sarcinii. Acestea includ diabetul gestational si preeclampsia, cea din urma fiind un pericol atat pentru mama, cat si pentru fat.

- Nastere prematura. In trecut era considerat ca femeile peste 40 de ani aveau un risc mai mare de nastere prematura pentru ca existau mai multi factori de risc (placenta previa, folosirea tehnicilor de reproducere umana asistata sau diabetul gestational). Studii recente arata ca riscul de nastere prematura la femeile de 40 de ani este crescut, indiferent de factorii de risc.
- Nastere prin cezariana. Nasterea la 40 de ani are o probabilitate mai mare de a fi prin cezariana, pentru ca putem avea un travaliu mai lung si mai dureros decat in cazul unei femei tinere. Citeste mai multe despre nasterea la 40 de ani aici si asculta-l pe Dr. Tarek Abdou in video de mai jos.
De asemenea, riscul de a avea o sarcina gemelara sau multipla este crescut. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca multe dintre sarcinile peste 40 de ani sunt obtinute cu ajutorul unor tratamente ce presupun stimulare ovariana.
Sfaturi pentru o sarcina sanatoasa la 40 de ani
Exista cateva “trucuri” pentru a reduce riscurile si a avea o sarcina sanatoasa si dupa 40 de ani.
Pregatirea prenatala
Respectarea programarilor si efectuarea tuturor testelor solicitate de medicul curant sunt esentiale pentru a te asigura ca sarcina se dezvolta normal. Testele includ atat analizele de sange, ecografiile biometrice si morfofetale, cat si testele de screening, pentru a depista din timp daca exista risc de anomalii cromozomiale.
Renuntati la obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de substante interzise.

Adoptati o dieta sanatoasa! Consumati fructe si legume si alimente bogate in proteine!
Vitamine prenatale: in timpul sarcinii se recomanda administrarea vitaminelor prenatale, cum ar fi acidul folic sau vitamina D.
Trecerea la maternitate poate fi dificila la orice varsta. Daca unele femei nu pot descrie sentimentul de fericire pe care il simt in momentul in care isi strang pentru prima data copilul in brate, alte proaspete mamici pot suferi de depresie postnatala. Depresia postpartum poate fi agravata la femeile peste 40 de ani, care sunt nevoite sa renunte la cariera lor.
Sarcina la 40 de ani implica multe riscuri, insa cele mai multe femei spun ca ar repeta experienta oricand. Bucura-te de aceasta perioada si ai grija de tine! Noi te asteptam la 0766 536 553.