Sarcina la 40 de ani, intre riscuri si un vis indeplinit

riscuri sarcina la 40 de ani

Sarcina la 40 de ani este o adevarata provocare. Si asta atat pentru a o obtine, cat si pentru a o duce la termen. Pe de alta parte, exista si paciente care obtin spontan o sarcina la 40 de ani, fara sa isi doreasca. Cele mai multe femei aflate in jurul acestei varste apeleaza insa la tehnici de reproducere umana asistata medical, pentru a-si indeplini visul. Chiar si asa, exista unele riscuri care pot aparea in sarcina si pe care o femeie mai tanara ar avea o probabilitate mai mica sa le intampine. Vorbim despre ele in continuarea acestui articol.

Sarcina la 40 de ani: posibile riscuri pentru mama si fat

Diabetul gestational, hipertensiunea arteriala indusa de sarcina, probleme cu tiroida sau legate de trombofilie. Acestea sunt doar cateva dintre posibilele afectiuni care se pot manifesta in sarcina la 40 de ani. Vestea buna este ca ele pot fi tinute sub control. Si asta cu ajutorul tratamentului personalizat si al unei monitorizari atente din partea medicului curant.

In acelasi timp, la aceasta varsta a gravidei, exista un risc mai mare ca fatul sa aiba sindromul Down, Edwards sau alte aneuploidii. Pentru depistarea la timp, se recomanda ca sarcina sa fie foarte atent urmarita ecografic.

Se recomanda si efectuarea analizelor genetice neinvazive. Ele se fac dupa 10 saptamani de sarcina. In cazul in care investigatiile ies nefavorabil, medicul ar putea recomanda amniocenteza. Aceasta este o investigatie invaziva. Ea se face undeva dupa 17 saptamani. Despre amniocenteza, poti afla mai multe din articolul Testele genetice de screening in sarcina: cum ne asiguram ca bebelusul este sanatos

Sarcina la 40 de ani, un fenomen al societatii actuale

In ciuda riscurilor, din cauza societatii in care traim, tot mai multe cupluri amana decizia de a face un copil. Din acest motiv, exista femei care ajung sa faca un copil la 40 sau chiar peste 40 de ani.

Despre toate acestea, dar si despre ce trebuie sa faci ca sa obtii o sarcina, explica, pe larg, dr. Chadi Muheidli, in videoul urmator. Daca crezi ca te-ar putea ajuta si pe tine, il gasesti la Dacia Medical Center, unde poti programa o consultatie fizica sau online, la 0766 536 553.

Prima provocare de care se lovesc este chiar obtinerea sarcinii. Chiar si procedurile de reproducere umana asistate medical au sanse reduse de reusita. Cifrele arata ca rata de reusita la o procedura de fertilizare in vitro cu ovocite proprii la 40 de ani nu depaseste 10%. In aceste conditii, o parte dintre paciente vor ajunge sa apeleze la o procedura FIV cu ovocite donate. Poti vedea aici cat costa o procedura FIV.

Specialistii atentioneaza ca in situatiile in care sarcina se obtine dupa 40 de ani, va fi greu de dus. Riscurile aferente unei sarcini normale sunt exacerbate.

In aceste conditii, daca te afli in categoria de varsta de +40 si iti doresti sa devii mama pentru prima data sau sa mai faci un copil, alege un medic cu experienta care sa te indrume in aceasta calatorie a sarcinii. Vei avea astfel siguranta ca esti sfatuita, tratata si monitorizata corect. Scapi astfel de cea mai mare parte a grijilor. Poti apela cu incredere la specialistii Dacia Medical Center. Si asta atat pentru obtinerea unei sarcini, cat si pentru o monitorizare atenta. Poti programa chiar acum o consultatie la 0766 536 553 pentru a vedea ce este de facut in cazul tau.

Rezerva ovariana si sarcina la 40 de ani

Se stie deja ca pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade. De asemenea, si calitatea ovocitelor se degradeaza. Femeile de peste 35 de ani care incearca sa conceapa timp de sase luni, fara succes, ar trebui sa discute cu un medic specialist in infertilitate. Cel mai probabil, el va recomanda o evaluare a fertilitatii. Despre ce investigatii ai putea urma, poti afla mai multe din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa.

Analize pentru sarcina la 40 de ani

Concret, daca ai peste 40 de ani si vrei sa devii mama, fie ca ai sau nu o problema de fertilitate feminina, ia in considerare un control si o evaluare a fertilitatii.

Evaluarea fertilitatii, mai exact verificarea rezervei ovariane, se face cu ajutorul testului AMH. Testul iti ofera informatiile necesare pentru a sti care este probabilitatea sa ramai insarcinata. Un nivel de sub 1 ml/ ug inseamna sanse mai mici de a obtine sarcina pe cale naturala. Despre testul AMH, poti afla mai multe din articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

Sarcina la 40 de ani, sarcina cu risc

Sarcina la 40 de ani – fie ca este vorba de primul, al doilea sau chiar al treilea copil – este considerata o sarcina cu risc. Femeile de 40 de ani prezinta un risc de complicatii si afectiuni in timpul sarcinii. Iata cateva dintre ele:

  • avort spontan: studiile arata ca dupa 40 de ani, 34% dintre sarcini se termina printr-un avort spontan. La peste 45 de ani, procentul depaseste 50%;
  • anomalii cromozomiale: la 40 de ani, riscul ca fatul sa dezvolte anomalii congenitale este destul de ridicat. La aceasta varsta, probabilitatea ca un copil sa aiba sindrom Down este de 1 la 85;
  • complicatii ale sarcinii: acestea includ diabetul gestational si preeclampsia, cea din urma fiind un pericol atat pentru mama, cat si pentru fat.
  • nastere prematura: in trecut, era considerat ca femeile de peste 40 de ani aveau un risc mai mare de nastere prematura. Si asta pentru ca se considera ca exista mai multi factori de risc. Printre acestia se considerau placenta previa, folosirea tehnicilor de reproducere umana asistata sau diabetul gestational. Studii recente arata insa ca riscul de nastere prematura la femeile de 40 de ani este crescut, indiferent de factorii de risc.
  • nastere prin cezariana: nasterea la 40 de ani are o probabilitate mai mare sa aiba nevoie de cezariana. Si asta pentru ca travaliul poate fi mai lung si mai dureros decat in cazul unei femei tinere.

Despre necesitatea nasterii prin cezariana si eventualele complicatii in cazul unei nasteri naturale, poti afla mai multe de la dr. Tarek Abdou, care explica, pe larg, in videoul de mai jos.

De asemenea, riscul de a avea o sarcina gemelara sau multipla este crescut. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca multe dintre sarcinile peste 40 de ani sunt obtinute cu ajutorul unor tratamente ce presupun stimulare ovariana.

Sfaturi pentru o sarcina sanatoasa la 40 de ani

Exista cateva recomandari care te-ar putea ajuta sa reduci riscurile si sa ai o sarcina sanatoasa si dupa 40 de ani.

Pregatirea prenatala

Respectarea programarilor si efectuarea tuturor testelor recomandate de medicul curant sunt esentiale pentru a te asigura ca sarcina se dezvolta normal. Testele includ atat analizele de sange, ecografiile biometrice si morfofetale, cat si testele de screening.

Renunta la obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de substante interzise.

complicatii sarcina la 40 de ani

Adopta o dieta sanatoasa! Consuma fructe, legume si alimente bogate in proteine!

De asemenea, in timpul sarcinii, se recomanda administrarea vitaminelor prenatale, cum ar fi acidul folic sau vitamina D.

Chiar daca sarcina la 40 de ani implica multe riscuri, cele mai multe femei care au nascut in jurul acestei varste. Ele spun ca ar repeta experienta oricand. Daca esti acum insarcinata, bucura-te de aceasta perioada si ai grija de tine! Daca iti doresti o sarcina, te poti programa la Dacia Medical Center. Un medic cu experienta te va indruma pas cu pas, astfel incat si tu sa devii mama. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2.4 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux