Nastere naturala versus cezariana, beneficii si riscuri. Fa cea mai buna alegere pentru tine!

nastere naturala versus cezariana

Nastere naturala versus cezariana. In ambele cazuri exista riscuri si beneficii, insa decizia finala trebuie sa se bazeze pe o alegere sanatoasa pentru nou-nascut si mama. Teoretic, nasterea vaginala este mult mai sigura decat cea prin operatie cezariana. Travaliul dureros si disconfortul nasterii naturale reprezinta doua motive pentru care multe femei solicita sa nasca prin cezariana. Care sunt beneficiile si riscurile in ambele cazuri, va spunem in acest articol.

Nastere naturala versus cezariana: beneficii

Beneficiile nasterii naturale sunt foarte mari pentru copii. Ei primesc o doza de bacterii bune, numite saprofite, pe masura ce parcurg canalul de nastere. Aceste bacterii le stimuleaza sistemul imunitar si le protejeaza tractul digestiv.

Totodata, copilul va avea un risc redus de probleme respiratorii la nastere. In cazul mamei, dupa o nastere vaginala, durata spitalizarii este mai mica. In timpul nasterii, riscul de infectie este redus. Un alt mare beneficiu este contactul rapid cu nou-nascutul si alaptarea imediata. Atunci cand gravida vrea sa nasca natural, dar se teme de durere, trebuie sa stie ca exista si o optiune mai usoara de a aduce pe lume un copil. Aflati mai multe din articolul Nastere in apa. Avantaje si riscuri

nastere naturala versus cezariana riscuri

In mod normal, medicul recomanda nastere prin cezariana atunci cand apar complicatii care pun in pericol sanatatea mamei sau a copilului. Insa din ce in ce mai multe femei solicita sa nasca prin cezariana, fara a avea acesta indicatie.

Pentru mame, beneficiile sunt majore. In primul rand vorbim despre confortul crescut inaintea si in timpul nasterii. Apoi, riscul de a dezvolta incontinenta urinara sau fecala este scazut. La fel si cel de a avea disfunctii sexuale post-part. In cazul copilului, riscurile de hipooxigenare in cursul nasterii si de traumatism la nastere sunt scazute.

Riscurile posibile in cazul nasterii vaginale si in cezariana

Femeile care nasc natural, trebuie sa stie ca exista riscul rupturii pielii si tesuturilor din jurul vaginului. Acestea vor necesita sutura si vor duce la slabirea muschilor pelvini, care controleaza continenta urinara si fecala.

Tot postpartuum poate aparea riscul de durere perineala. In ceea priveste bebelusul, in cazul unei nasteri vaginale poate aparea riscul de leziuni ale scalpului prin aplicarea de forceps sau vacuum extractor, precum si fractura de clavicula.

beneficii nastere vaginala

Cine alege o nastere prin cezariana, e bine sa aiba in vedere ca spitalizarea postpartuum este mai lunga. De obicei, mama si copilul pot pleca acasa dupa 5 zile de la nastere, avand in vedere ca si recuperarea dureaza mai mult.

Pot aparea si riscuri precum cel de infectie prin leziuni ale intestinului sau vezicii urinare. Totodata, nu este exclus riscul mortalitatii in urma aparitiei cheagurilor de sange, infectiilor si complicatiilor anestezice.

beneficii nastere prin cezariana

In privinta copilului, pot aparea riscurile de leziuni in urma inciziei uterine. Bebelusii pot dezvolta probleme respiratorii la nastere sau mai tarziu, in copilarie.

In cazul in care urmeaza sa nasti si vrei mai multe explicatii din partea unui specialist, nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ca nasti natural sau prin cezariana, despre care poti citi mai multe in Nastere naturala versus cezariana, beneficii si riscuri. Fa cea mai buna alegere pentru tine!, imediat dupa nastere vei fi dusa la terapie intensiva pentru aproximativ 24 ore. Acolo, vei fi […]

[…] Exista si cazuri in care cezariana de urgenta poate genera dezamagire si frustare, mai ale in cazul femeilor care intentionau sa nasca pe cale naturala, datorita beneficiilor pe care le presupune si despre care puteti citi in articolul Nastere naturala versus cezariana, beneficii si riscuri. Fa cea mai buna alegere pentru tine! […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux