Diagnosticarea cancerului de col uterin

diagnosticarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin poate avea mai multe simptome atunci cand e in stadiu incipient, printre care balonare, durere in abdomen sau pelvis, senzatie de mancarime sau nevoia de a urina mai des decat de obicei. In aceste situatii, nu este insa obligatorie diagnosticarea cancerului de col uterin, caci ele pot fi simptome si pentru alte afectiuni. Va explicam totul in acest articol.

Diagnosticarea cancerului de col uterin: simptome alarmante

In afara de simptomele enumerate anterior, in faza incipienta a unui cancer de col uterin, pot sa apara si simptome mai ingrijoratoare precum:

  • sangerari vaginale anormale;
  • dureri intense;
  • secretii vaginale neobisnuite, cu un miros neplacut;
  • dureri in timpul urinarii.
cancer de col uterin depistare

Pentru diagnosticarea cancerului de col uterin, medicul parcurge mai multe etape. Incepem cu anamneza, iar in aceasta discutie pacienta vorbeste despre momentul in care au aparut simptomele si cum s-au manifestat ele. Urmeaza examenul clinic, consultatia in timpul careia se observa modificarile care ar putea conduce spre diagnostic.

Apoi, medicul trece la examenul paraclinic si imagistic. In aceasta etapa sunt folosite analizele de laborator, radiografii, tomografii, scintigrafii sau alte procedee speciale de determinare a celulelor canceroase. Diagnosticul de certitudine in cancer se pune in urma unei biopsii.

Leziuni precanceroase depistate prin testul Babes Papanicolau

Depistarea unor leziuni precanceroase se face prin testul Babes-Papanicolau, care este prima investigatie recomandata in screeningul cancerului de col uterin.

Testul presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin, care sunt analizate la microscop pentru depistarea acelor leziuni precanceroase. Testul trebuie facut ca analiza de rutina in fiecare an.

Colposcopia, esentiala in diagnosticarea cancerului de col uterin

Atunci cand testul Babes-Papanicolau arata modificari, urmatoarea etapa in punerea unui diagnostic e reprezentata de colposcopie.

colposcopie

Colposcopia este o investigatie prin care medicul vizualizeaza colul uterin, cu ajutorul unui microscop special, formt din o camera de luat vederi si o lupa. In timpul interventiei se pot inregistra imagini, iar marele avantaj al colposcopiei este ca permite prelevarea de tesut pentru biopsie.

Femeile trebuie sa tina minte un lucru esential: depistat in forma incipienta, cancerul de col uterin este vindecabil 100%. Mai multe detalii despre acesta procedura medicala poti afla din articolul Etape in colposcopie. Posibile efecte secundare

De ce sunt importante testarea HPV si biopsia

Diagnosticarea cancerului de col uterin se face cu certitudine prin examenul histopatologic al probei luate prin biopsie. In functie de rezultatul examenului de laborator, medicul stabileste urmatorii pasi in tratament.

Daca este vorba despre o leziune benigna (necanceroasa), ea poate fi indepartata cu succes si tratamentul se incheie asa. In cazul in care s-a facut diagnosticarea cancerului de cancer de col uterin, medicul face un plan de tratament, care poate include interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie si suport psihologic.

cancer de col uterin operatie

O testare HPV este esentiala in punerea diagnosticului de cancer de col uterin. Anumite tulpini ale virusului HPV sunt raspunzatoare pentru aparitia acestui tip de cancer. Testarea HPV se face prin recoltare de celule cervicale si arata daca exista o infectie virala la nivelul colului uterin.

In cazul in care crezi ca te confrunti cu simptomele cancerului de col uterin sau vrei mai multe explicatii din partea unui specialist, nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Testul Babes identifica celulele anormale din colului uterin. Un rezultat anormal al testului nu inseamna intotdeauna cancer. Cu cat viata sexuala este maai diversificata, cu atat mai mult se recomanda PAP. Acest test este indicat si in cazul femeilor aflate la menopauza. […]

[…] In schimb, daca este vorba de femei cu menstruatie regulata, sangerari abundente inainte de menopauza pot fi un simptom al unor afectiuni grave. Din pacate, astfel de sangerari pot indica existenta unui cancer, in special a cancerului de col uterin. Afla mai multe despre aceasta maladie din articolul Cancer de col uterin: cum poate fi prevenit si ce analize avem de facut. […]

[…] Recomandata in special pentru diagnosticarea cancerului de col uterin, o colposcopie trebuie precedata de alte investigatii, precum biopsia. Afla mai multe din Diagnosticarea cancerului de col uterin. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux