Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu

nastere prematura

Nasterea este considerata prematura atunci cand se produce inainte de saptamana 37 de sarcina. Majoritatea nasterilor premature se intampla spontan, insa exista si posibilitatea sa fie induse din diferite motive medicale sau non-medicale. Despre nastere prematura, cauze si simptome, vorbim, pe larg, in acest articol.

Nasterea prematura, care sunt cauzele

Cauzele nasterii premature pot fi impartite in trei mari categorii:

 1. Atunci cand travaliul incepe spontan, fara a fi indus.
 2. Cand apa gravidei se rupe mai devreme de termen.
 3. Cand medicii decid ca nasterea bebelusului este necesara din punct de vedere medical.

Primele doua situatii sunt similare, pot fi combinate si numite nastere prematura spontana.

Semne si simptome

In cazul unei nasteri premature, fatul poate prezenta simptome usoare sau poate avea complicatii evidente. Simptomele includ:

 • modificari ale scurgerilor vaginale (cantitativ si de textura);
 • presiune la nivelul pelvisului si al abdomenului inferior (ca si cand copilul ar impinge);
 • durere constanta de spate;
 • crampe abdominale insotite sau nu de diaree;
 • contractii obisnuite sau frecvente, pot fi sau nu dureroase;
 • ruperea apei.
simptome nastere prematura

Nastere prematura spontana

Indiferent de momentul in care se produce, travaliul poate fi complicat si adesea insotit de o serie de evenimente imprevizibile. In cazul unei nasteri premature, travaliul se declanseaza spontan, fara a putea fi controlat de medici.

La o nastere prematura, travaliul incepe fie normal, cu contractii regulate, fie se intampla ceea ce numim se rupe apa. Cea de a doua situatie este cunoscuta sub numele de ruptura prematura de membrane, atunci cand se intampla inainte de saptamana 37 de sarcina.

De cele mai multe ori, cauzele nasterii premature nu sunt cunoscute, insa exista o serie de factori ce o pot influenta.

Cauze nastere prematura spontana

 • Infectii. Anumite tipuri de infectii sunt vinovate de multe dintre cazurile de nastere prematura. Orice tip de inflamatie sau infectie sistemica poate determina nasterea inainte de termen.

Nasterea prematura poate fi provocata de infectii vaginale (vaginoza bacteriana), infectii ale tractului uterin, cum ar fi E.coli si streptococul din grupa B. De asemenea, infectiile cervicale sau rubeola pot fi cauze ale unei nasteri premature. Ascensiunea infectiilor din vagin catre uter poate duce la infectarea lichidului amniotic si poate provoca nastera prematura.

 • Probleme ale colului uterin. Un col uterin scurt sau insuficient creste riscul de nastere prematura, in special daca gravida prezinta simptome de travaliu.
 • Fumat. Consumul de tutun, de orice tip, creste riscul de rupturi premature de membrane si de declansare a unui travaliu prematur. Nicotina provoaca contractarea vaselor de sange din uter, ceea ce inseamna ca fatul nu primeste suficienti nutrienti si oxigen.
 • Timpul de asteptare intre sarcini. Riscul unei nasteri premature este de doua ori mai mare daca intre sarcini exista o perioada de asteptare mai mica de 6 luni.
 • Sarcinile gemelare sau multiple. Cu fiecare fat, creste riscul de nastere prematura. Mai mult de jumate dintre sarcinile gemelare sau multiple se incheie cu o nastere prematura.
 • Genetica. Exista un risc crescut de nastere prematura atunci cand avem un istoric in familie sau cand anterior a mai existat o nastere prematura.
factori de risc nastere prematura

Nastere prematura indicata medical

Pentru majoritatea femeilor, perioada sarcinii este cea mai frumoasa perioada din viata si, spun ele, ca au resimtit doar un usor disconfort in cele 9 luni. Pentru altele, sarcina provoaca afectiuni severe ce pun in pericol atat viata mamei, cat si viata fatului. In aceste conditii, medicii decid daca vor induce nasterea, chiar daca femeia nu a intrat in travaliu.

medicatie nastere prematura.

Cele mai frecvente cauze ale unei nasteri premature induse

 • Preeclampsia. Afectiune care poate pune viata in pericol si care provoaca tensiune arteriala ridicata si proteine in urina. In cazuri severe, provoaca convulsii si poate fi fatala. Medicamentele ajuta, insa nasterea este singura solutie.
 • Crestere intrauterina intarziata. Pot exista multe motive pentru care un copil nu se dezvolta corect in uter. Problemele cu placenta, anumite infectii, sarcinile gemelare sau anomaliile genetice la copil pot provoca restrictii de crestere intrauterina. In unele cazuri, este necesar ca bebelusul sa fie nascut mai devreme.
 • Placenta abruptio. In unele sarcini, placenta incepe sa se separe de uter inainte de nasterea copilului. Numita abruptie placentara, aceasta poate provoca pierderi extreme de sange la mama si bebelus, si poate fi fatala. Nasterea de urgenta a copilului este necesara in cazul unei abruptii placentare.
nastere prematura indusa

O parte din nasterile premature indicate medical sunt nasteri de urgenta. unde decizia de a naste este singura optiune. Altele sunt din cauza unor conditii cronice, unde medicul trebuie sa monitorizeze atent sarcina pentru a decide care este cel mai bun moment de a aduce copilul pe lume.

Daca aveti unul sau mai multe din simptomele prezentate. trebuie sa contactati de urgenta medicul si sa ii comunicati starea dumneavoastra. O interventie rapida este esentiala in cazul unei nasteri premature.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2.3 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

P0t provoca o naștere la 28 săptămânii??

Buna ziua! Aceasta decizie trebuie sa fie luata de medicul care va monitorizeaza sarcina. Insa, la 28 de saptamani, fatul nu este suficient de dezvltat pentru a fi adus pe lume. Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.

[…] multe informatii despre nasterea inainte de termen poti afla din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu […]

[…] travaliu prematur, despre care am vorbit pe larg in articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu […]

Buna ziua am dureri abdominale constant .și o secreție vaginita e posibil sa nas la 6 luni jumate

Buna ziua! Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic, doar pe baza acestui mesaj online. Va recomandam sa va adresati medicului curant care v-a urmarit evolutia sarcinii si va cunoaste si istoricul medical. Exista multiple riscuri in sarcina, chiar si de nastere prematura si este bine sa le preveniti. Multa sanatate!

[…] Aceste probleme pot fi depasite daca bebelusul trece de stadiul de nou-nascut. Gravidele cu distrofie miotonica au un risc mare de nastere prematura si moarte fetala. Despre nasterea inainte de termen, poti afla mai multe din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu. […]

7
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux