Intoarcerea bebelusului in burta, necesara pentru o nastere naturala cat mai usoara

intoarcerea bebelusului in burta

Daca ti-ai facut planul sa nasti natural, dar in jurul saptamanii 37 de sarcina, bebelusul tau se afla intr-o pozitie culcata in loc sa fie cu capul in jos, ai nevoie de o procedura medicala speciala. Este vorba despre intoarcerea bebelusului in burta sau versiunea cefalica externa. O astfel de procedura desfasurata cu succes iti va permite sa nasti natural. Exista insa si riscuri, despre care poti afla din continuarea acestui articol.

Intoarcerea bebelusului in burta: prezentare cefalica, pozitia ideala pentru nasterea vaginala

Versiunea cefalica externa este o procedura folosita pentru intoarcerea bebelusului in burta, astfel incat sa ajunga intr-o pozitie cu capul in jos. In cazul in care este nevoie de intoarcerea bebelusului in burta, medicul va face acest lucru in jurul saptamanii 37 de sarcina. Scopul este acela de a facilitata nasterea vaginala. Pozitia culcata este atunci cand picioarele sau fesele bebelusului stau orizontal peste uter.

De retinut este faptul ca un bebelus isi schimba frecvent pozitia pe parcursul sarcinii. La aproximativ 36 de saptamani insa, majoritatea bebelusilor se vor intoarce astfel incat sa se situeze cu capul in jos. Acest lucru se intampla in mod natural in uter, pe masura ce copilul se pregateste pentru nastere.
Pozitia cu capul in jos se numeste prezentare cefalica sau vertex. Aceasta este pozitia ideala pentru o nastere vaginala.

probleme intoarcere bebelus in burta

Astfel, daca bebelusul se afla intr-o pozitie culcata dupa saptamana 36, medicul ti-ar putea recomanda intoarcerea bebelusului in burta. In ciuda procedurii, este posibil ca bebelusul sa ramana culcat. In acest caz, vei avea nevoie de o nastere prin cezariana.

Intoarcerea bebelusului in burta: factori de risc

Majoritatea femeilor insarcinate si sanatoase pot trece printr-o versiune cefalica externa. Cu toate acestea, exista anumiti factori care fac ca procedura sa fie nesigura. Printre acestia se numara:

  • o cantitate prea mica de lichid amniotic;
  • sangerare vaginala in timpul sarcinii;
  • sarcina multipla;
  • ritmul cardiac al bebelusului este anormal de ridicat sau scazut;
  • suferi de placenta previa, respectiv placenta acopera tot sau o parte din colul uterin;
  • ai un uter de forma neregulata;
  • ai hipertensiune arteriala sau diabet.

Perioada optima pentru intoarcerea bebelusului in burta

De obicei, medicii efectueaza intoarcerea bebelusului in burta la 37 de saptamani de sarcina. Inainte de saptamana 36 de sarcina, bebelusul ar putea sa se roteasca singur in pozitia cu capul in jos. Dupa 38 de saptamani de sarcina, copilul ar putea ramane fara spatiu in uter, ceea ce face dificila miscarea acestuia. De aceea, saptamana 37 de sarcina este perioada recomandata pentru o versiune cefalica externa.

Realizarea procedurii

Pentru realizarea acestei proceduri, este posibil ca medicul sa iti administreze medicamente. Ele au rolul de a te ajuta sa te relaxezi si sa iti reduca orice durere din timpul procedurii.

intoarcerea bebelusului in burta pentru nastere naturala

De asemenea, in unele cazuri, se administreaza medicamente pentru a preveni contractiile si travaliul prematur.

Dupa administrarea medicatiei, vei fi conectata la un monitorul care va reda ritmul cardiac al bebelusului tau. Vei ramane conectata la el atat in timpul, cat si dupa procedura de intoarcere a bebelusului.

Daca la un moment dat apar probleme cu ritmul cardiac, procedura se va opri. In cele din urma, o ecografie este utilizata pentru a determina pozitia bebelusului, placenta si cantitatea de lichid amniotic care inconjoara copilul.

Totodata, medicul poate continua sa te monitorizeze ecografic in timpul procedurii. El va folosi ecograful ca pe un instrument suplimentar de monitorizare.

Toate manevrele de efectuare a procedurii in sine se fac extern. Medicul isi va pune mainile pe burta ta, pentru a intoarce copilul cu capul in jos. Procedura are loc prin aplicarea unei presiuni ferme pe abdomen. Aceasta presiune dureaza cateva minute si poate provoca crampe uterului.

Timpul necesar pentru intoarcerea bebelusului in burta

Cu toate acestea, intreaga procedura poate dura pana la doua ore, daca iei in considerare timpul petrecut pentru monitorizarea bebelusului inainte si dupa o versiune cefalica externa.

De obicei, procedura de intoarcere a bebelusului in burta se efectueaza in apropierea unei sali de operatie. Si asta pentru situatia in care ar aparea necesitatea unei cezariene de urgenta. Despre nasterea chirurgicala, poti afla mai multe din articolul Nasterea prin cezariana, la cald sau la rece: ce e mai bine pentru bebelus.

Totodata, dupa procedura, vei avea nevoie de monitorizare pentru a te asigura ca nu incepe travaliul, iar copilul este in regula. In schimb, poti merge acasa in aceeasi zi si iti poti relua activitatile normale.

Sansele de reusita ale procedurii depind daca exista o cantitate suficienta de lichid amniotic si mai ales daca fatul nu a coborat in pelvis. De asemenea, in cazul femeilor care au avut si alte sarcini, procedura de intoarcere a bebelusului se face mult mai usor.

Intoarcerea bebelusului in burta: factori care reduc sansele de reusita

Pe de alta parte, anumiti factori pot reduce sansele unei versiuni cefalice externe. De exemplu, uterul tau ar putea fi prea tensionat, astfel incat medicul obstetrician nu poate sa apuce capul bebelusului.

In acelasi timp, exista, de asemenea, o mica probabilitate ca bebelusul tau sa revina in pozitie culcata dupa o versiune cefalica reusita.

Avantajele apelarii la o versiune cefalica externa

Avantajul apelarii la versiunea cefalica externa este ca iti poti creste sansele unei nasteri vaginale sigure si de succes.

Un copil in pozitie culcata este expus riscului de complicatii la nastere, mai ales daca se incearca o nastere vaginala.

Daca iti doresti sa nasti pe cale naturala, intoarcerea bebelusului in burta poate fi cea mai buna sansa de a avea nasterea pe care ai planificat-o.

Complicatiile unei versiuni cefalice externe

Dincolo de beneficii, in timpul procedurii de intoarcere a bebelusului, exista riscul aparitiei unor complicatii precum:

Medicul tau iti va explica toate riscurile asociate, astfel incat tu sa poti lua o decizie informata, iar bebelusul sa se nasca in siguranta.

Daca vrei sa faci o astfel de interventie, astfel incat sa poti naste natural, alege un medic cu experienta, care sa efectueze procedura cu riscuri cat mai reduse. Poti alege un medic din echipa Dacia Medical Center, pe care o poti vedea aici. In cazul in care ai nevoie de mai multe informatii sau vrei sa faci o programare la unul dintre medici, te poti programa la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux