Boli care pot duce la o sarcina cu risc

sarcina cu risc

In ciuda progreselor medicale din ultimii ani, exista boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc. Riscurile pot fi atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru copil. Unele boli ale mamei se pot agrava din cauza sarcinii. De asemenea, in unele cazuri, exista riscul ca afectiunea sa fie transmisa la copil.

Endocervicite – sarcina cu risc

Endocervicitele sunt boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc. Sunt infectii ale colului uterin cauzate de boli cu transmitere sexuala. In lipsa unui tratament corect, exista risc de infertilitate. La gravida pot provoca diverse complicatii: nastere prematura, sarcina ectopica, avort spontan.

Afectiuni neuromusculare – agravate de sarcina

Unele afectiuni neuromusculare ale femeii pot fi agravate de sarcina, travaliu si perioada postpartum. Miastenia gravis este o boala autoimuna care poate sa apara la femeia tanara. In functie de fiecare organism in parte, in timpul sarcinii boala se poate agrava. Riscul cel mai mare e daca sarcina apare in primul an de la debutul bolii. Miastenia gravis poate impiedica o nastere pe cale naturala. Boala poate afecta muschii care intervin in timpul travaliului. Miastenia neonatala apare la 10-20% dintre bebelusii nascuti de mame cu aceasta boala. Simptomele apar in 48 de ore de la nastere: hipotonie generalizata, planset slab, insuficienta respiratorie si dificultati in alimentare. In general, cu tratament, simptomele dispar in cel mult 4 luni.

Distrofie miotonica. Este cea mai intalnita forma de distrofie musculara care afecteaza adultii. Distrofia miotonica de tip 1, numita si boala Steinhart, reprezinta 98% din toate cazurile de distrofie musculara. Boala se transmite la copil in 50% din cazuri. Forma congenitala a bolii este prezenta inca de la nastere. Daca mama are boala, o va avea si copilul. Daca o are tatal, copilul nu va dezvolta forma severa a bolii.

Simptomele sunt: lipsa tonusului muscular, probleme respiratorii, dificultati in alimentatie. Aceste probleme pot fi depasite daca bebelusul depaseste stadiul de nou-nascut. Gravidele cu distrofie miotonica au un risc mare de nastere prematura si moarte fetala.

Afectiuni cardiace congenitale – probleme pentru fat

In sarcina, aceste boli afecteaza negativ dezvoltarea fatului din cauza reducerii aportului de oxigen. Exista risc de hipotrofie fetala, nastere prematura sau avort spontan. In unele situatii in care e vorba de boli cardiace, medicii nu recomanda sarcina. Este vorba de hipertensiune pulmonara primara, sindromul Eisenmenger, tetralogia Fallot, coarctatia de aorta complicata, defect de sept atrial complicat. In timpul sarcinii pot fi complicatii minore (dispnee de efort, palpitatii) sau grave, respectiv edem pulmonar, dispnee intensa, expectoratie spumoasa. In cazuri rare, in perioada postpartum complicatiile pot duce inclusiv la deces.

Complicatii in sarcina pot sa apara si la femeile care sufera de epilepsie. Greturi severe, anemie, sangerare vaginala, placenta abruption, preeclampsie, nastere prematura, copil cu malformatii sunt cateva dintre complicatii. Daca intentionezi sa ai un copil, trebuie sa stii daca organismul tau va putea sustine sarcina. Poti vedea aici o parte dintre analizele care trebuie facute inainte de sarcina:

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux