Noduli mamari, semne de ingrijorare

noduli mamari

Un nodul este o umflatura care se dezvolta la nivelul sanului si care se simte diferit comparativ cu tesutul mamar din jurul sau din aceeasi zona a celuilalt san. Cand vorbim despre noduli mamari trebuie sa mentionam faptul ca acestia variaza in dimensiuni, textura si pot provoca dureri. Sunt identificati in timpul unui examen fizic sau imagistic, iar cel mai important aspect este acela ca majoritatea nodulilor sunt beningni (necancerosi).

Noduli mamari, semne si simptome

Chisturile mamare pot fi gasite la unul sau la ambii sani. Semnele si simptomele includ:

 • Scurgeri ale sanilor. Pot fi „clare”, galbui sau maro inchis.
 • Dureri ale pieptului sau sensibilitate in zona in care s-a localizat nodulul.
 • Cresterea in dimensiune a nodulului si a sensibilitatii zonei acestuia inainte de menstruatie.
 • Pielea sanului devine rosiatica sau are aspect de coaja de portocala.
palpare sani
sursa: freepik.com

Cand te adresezi medicului

Tesutul mamar este adesea nodular sau prezinta mici umflaturi. Daca acestea se simt si dupa ce perioada menstruala s-a incheiat sau cresc in dimensiuni trebuie sa va adresati imediat medicului. Cand vizitati medicul pentru a raporta o suspiciune de noduli mamari, acesta va pune intrebari momentul in care ati descoperit nodulul si daca exista si alte simptome. De asemenea, medicul va solicita un examen fizic al sanilor.

Cauze ale nodulilor mamari

Fiecare san contine lobi de tesut glandular, aranjati ca petalele unei margarete. Lobii sunt impartiti in lobuli mai mici care produc lapte in timpul sarcinii si alaptarii. Tesutul de sustinere care da sanului forma sa este alcatuit din tesut gras si tesut conjunctiv fibros. Sanul contine si vase de sange, nervi si ganglioni.

dureri de san
sursa: freepik.com

Fiecare parte a sanului reactioneaza diferit la modificarile corpului. Aceste modificari afecteaza senzatiile si textura sanului si pot influenta dezvoltarea nodulilor mamari.

Exista diferite motive pentru care se dezvolta nodulii mamari. Cei mai multi sunt necancerosi si nu prezinta riscuri. Cauzele pot include:

 • un abcess sau o infectie
 • traumatismele
 • adenomul sau fibroadenomul
 • chisturile sau sanii fibrochistici
 • necroza
 • lipom
 • cancer de san

Metode de investigare

Pentru a identifica cauza nodulilor, pe langa examenul fizic efectuat de medic, acesta mai poate solicita si alte metode suplimentare de investigare, cum ar fi:

 • Mamografia. Este o radiografie a sanului care ajuta la identificarea anomaliilor mamare. O mamografie de diagnostic poate fi comparata cu mamografiile de screening pentru a vedea cum s-a schimbat tesutul.
 • Ecografie mamara. O procedura nedureroasa si neinvaziva care foloseste ultrasunetele pentru a reproduce imaginea sanului.
 • Rezonanta magnetica RMN. Acest test foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a reda imagini detaliate ale sanului.
 • Aspiratie cu ace fine. Lichidul de la o san poate fi indepartat cu un ac. In unele cazuri, o ecografie este folosita pentru a ghida acul. Chisturile necanceroase dispar atunci cand lichidul este indepartat. Daca lichidul este sangeros sau tulbure, proba va fi analizata de un laborator pentru celulele canceroase – cancer de san.
 • Biopsie. Aceasta procedura este folosita pentru a preleva o mostra de tesut care va fi analizat microscopic.
investigare noduli mamari
sursa: freepik.com

Tratament pentru noduli mamari

Inainte de a indica un tratament, medicul trebuie sa stabileasca cauza nodulilor mamari. Nu toate tipurile de noduli mamari necesita tratament.
Daca exista o infectie la san, medicul va prescrie antibiotice pentru a o trata. Daca este vorba de un chist, acesta poate fi drenat de lichide. De obicei, chisturile dispar dupa ce s-au epuizat. In unele cazuri, chisturile nu trebuie tratate si se pot resorbi.

Exista si alte cauze ale unor noduli mamari ce nu au nevoie de tratament. Este cazul fibroadenoamelor, care nu trebuie indepartate sau tratate. Daca nodulii au aparut in urma unei leziuni, aveti nevoie doar de timp si se vor vindeca de la sine.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux