Cei mai multi noduli mamari sunt necancerosi. Cand e cazul sa te ingrijorezi

noduli mamari cancer

Observarea unuia sau a mai multor noduli mamari in urma palparii, facute acasa, iti poate provoca stari de anxietate. Vestea buna este ca prezenta unor formatiuni neobisnuite nu inseamna intotdeauna cancer mamar. In cele mai multe cazuri, ei nu sunt periculosi, dar ca sa eviti orice risc, programeaza-te la medic. Pana ajungi la cabinet, poti afla mai multe despre cauze, cand ar trebui sa te ingrijorezi, dar si despre metodele de investigatii si tratament, din continuarea acestui articol.

Un nodul este o umflatura care se dezvolta la nivelul sanului si care se simte diferit comparativ cu tesutul mamar din jurul sau din aceeasi zona a celuilalt san. Nodulii mamari variaza ca dimensiune, textura si pot provoca dureri. Dupa ce l-ai observat acasa, cand ajungi la cabinet, medicul iti va face o examinare fizica, iar ulterior, una imagistica. Potrivit specialistilor, de retinut este ca majoritatea nodulilor sunt beningni, adica necancerosi.

Noduli mamari, semne si simptome

Chisturile mamare ar putea fi prezente in unul sau la ambii sani. Ai putea sa iti simti tesutul mamar plin de noduli. Totodata, este posibil sa resimti o sensibilitate in preajma perioadei ciclului menstrual, care revine si dispare. Si asta mai ales daca ai o alta afectiune care nu are legatura cu sanul. Astfel, ai putea resimti:

  • un nodul rotund, neted si ferm;
  • un nod mare, solid, care se misca usor sub piele;
  • un nodul de san dur, de forma neregulata;
  • inrosirea pielii sau gropite asemanatoare cojii de portocala;
  • modificari ale dimensiunii sau formei sanilor;
  • scurgerea unui lichid din mamelon.
noduli mamari cancerosi

Cand ajungi la medic cu suspiciunea ta, acesta iti va pune intrebari legate de istoricul tau medical si despre momentul in care ai descoperit nodulul, precum si daca prezinti si alte simptome.

Cauze ale nodulilor mamari

Fiecare san contine lobi de tesut glandular. Ei sunt dispusi ca petalele unei margarete. Lobii sunt impartiti in lobuli mai mici care produc lapte in timpul sarcinii si alaptarii. Tesutul de sustinere care da sanului forma sa este alcatuit din tesut gras si tesut conjunctiv fibros. De asemenea, sanul mai contine si vase de sange, nervi si ganglioni.

Fiecare parte a sanului reactioneaza diferit la modificarile corpului. Aceste modificari afecteaza senzatiile si textura sanului. Ele pot influenta dezvoltarea nodulilor mamari.

Nodulii, de la chist la cancer

Exista diferite motive pentru care se dezvolta nodulii mamari. Cei mai multi sunt necancerosi si nu prezinta riscuri. Cauzele pot include:

  • chisturi mamare: daca identifici un nodul care se simte rotund, neted si ferm, ar putea fi un chist. Un canal dilatat de lapte s-a umplut cu lichid. Un chist mamar poate fi mai mare sau mai mic, iar tesutul din jur poate devenii sensibil. Un chist la san poate sa apara inainte de menstruatia si sa se micsoreze sau sa dispara dupa aceea.
  • Modificari fibrochistice ale sanilor. In cazul lor, s-ar putea sa simti plinatatea sanilor, cu zone de noduli sau zone cu denivelari. Sanii tai pot devenii sensibili. Multe femei experimenteaza modificari fibrochistice ale sanilor legate de ciclurile lor menstruale, care tind sa se amelioreze dupa ciclul menstrual.
  • Fibroadenoame. Acestea sunt tumori de san solide, necanceroase, care sunt netede si se misca usor sub piele atunci cand sunt atinse. Un fibroadenom poate creste in dimensiune. Factorii care pot fi asociati cu cresterea fibroadenomului includ sarcina, utilizarea terapiei hormonale sau menstruatia.
  • Leziuni si infectii. O leziune grava a tesutului mamar sau a nervilor din apropiere poate crea un nodul la san. Medicii descriu aceasta afectiune drept necroza adipoasa. Un abces in tesutul mamar poate provoca, de asemenea, un nodul la san, unul care este adesea asociat cu durere localizata a sanilor si inflamatie a pielii.
  • Cancer mamar. Un nodul de san care este nedureros, dur, de forma neregulata si diferit de tesutul mamar din jur ar putea fi cancer de san.
ce depisteaza ecografia mamara

Diagnosticare

Pentru a identifica cauza nodulilor, pe langa examenul fizic efectuat de medic, acesta mai poate solicita si alte metode suplimentare de investigare, cum ar fi:

  • mamografia: este o radiografie a sanului care ajuta la identificarea anomaliilor mamare. O mamografie de diagnostic poate fi comparata cu mamografiile de screening pentru a vedea cum s-a schimbat tesutul;
  • ecografie mamara: este o procedura nedureroasa si neinvaziva care foloseste ultrasunetele pentru a reproduce imaginea sanului; Poti afla mai multe despre ea din articolul Controlul de rutina, esential pentru sanatatea ta: ce rol au ecografia transvaginala si mamara .
  • rezonanta magnetica RMN: acest test foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a reda imagini detaliate ale sanului;
  • aspiratie cu ace fine: lichidul de la un san poate fi indepartat cu un ac. In unele cazuri, o ecografie este folosita pentru a ghida acul. Chisturile necanceroase dispar atunci cand lichidul este indepartat. Daca lichidul este sangeros sau tulbure, proba va fi analizata de un laborator pentru celulele canceroase, respectiv pentru cancerul de san.
  • biopsie: aceasta procedura este folosita pentru a preleva o mostra de tesut care va fi analizat microscopic.

Tratament pentru noduli mamari

Inainte de a indica un tratament, medicul trebuie sa stabileasca cauza nodulilor mamari. Nu toate tipurile de noduli mamari necesita tratament.

Daca exista o infectie la san, medicul va prescrie antibiotice pentru a o trata. Daca este vorba de un chist, acesta poate fi drenat. In unele cazuri, chisturile nu trebuie tratate si se pot resorbi.

riscuri noduli mamari

Exista si alte cauze ale unor noduli mamari ce nu au nevoie de tratament. Este cazul fibroadenoamelor, care nu trebuie indepartate sau tratate. Daca nodulii au aparut in urma unei leziuni, este nevoie doar de timp pentru ca ele sa se vindece de la sine.

Daca te afli in situatia in care ai sesizat o formatiune neobisnuita si vrei sa afli despre ce este vorba, ai putea apela la sprijinul unui specialist al Dacia Medical Center. Medici cu experienta ai clinicii efectueaza atat ecografii mamare, cat si investigatiile necesare pentru a identifica cauza problemei cu care te confrunti. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553. Indiferent de problema pe care o suspectezi, pentru a preveni orice risc, nu neglija controalele de rutina. Ai grija de sanatatea ta si mergi la medic preventiv, urmand investigatiile recomandate.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux