Menopauza precoce, un risc in crestere – ce poti sa faci daca nu ai devenit inca mama

sarcina cu ovocite donate

Din motive personale si profesionale, in zilele noastre, cuplurile amana momentul conceperii unui copil pana spre varsta de 40 de ani. Se intampla insa ca in jurul acestei varste, unele femei sa intre deja la menopauza, fara sa apuce sa devina mame. Daca ai pana in 40 de ani si deja nu mai ai menstruatie, inseamna ca te confrunti cu menopauza prematura. Daca te afli in perioada dintre 40 si 45 de ani, menopauza ta este o menopauza precoce. In ciuda intrarii in etapa sfarsitului vietii reproductive, exista insa solutii ca si tu sa poti ramane insarcinata. Vorbim despre ele in continuarea acestui articol, dar si despre cauzele si simptomele unei menopauze precoce.

Varsta medie pentru menopauza este de 52 de ani. Menopauza precoce sau prematura apare atunci cand ovarele inceteaza sa mai produca hormoni, iar menstruatia se opreste la o varsta mai tanara decat de obicei. Acest lucru se poate intampla in mod natural sau dintr-un motiv medical, cum ar fi atunci cand ambele ovare sunt indepartate printr-o histerectomie.

Menopauza precoce si cea prematura, aceleasi cauze

Menopauza precoce si cea prematura pot avea aceleasi cauze. Singura diferenta este varsta la care se instaleaza. Menopauza care are loc inainte de 45 de ani se numeste menopauza precoce. Menopauza care are loc inainte de 40 de ani se numeste menopauza prematura. De asemenea, fumatul si anumite tratamente medicamentoase pot face ca menopauza sa se instaleze mai devreme decat de obicei.

Atat in cazul menopauzei precoce, cat si al menopauzei premature, femeile nu mai pot ramane insarcinate pe cale naturala. Statisticile arata ca aproximativ 5% dintre femei trec in mod natural prin menopauza precoce.

tratament menopauza precoce

In mod concret, menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc ovocite, ceea ce duce la un nivel scazut de estrogen. Estrogenul este hormonul care controleaza ciclul reproductiv.

De asemenea, menopauza se instaleaza definitiv atunci cand nu ai mai avut menstruatie timp de 12 luni. Simptomele asociate, cum ar fi bufeurile, incep cu mult inainte de menopauza, in timpul unei faze numite perimenopauza. In anumite cazuri, menopauza precoce poate fi indusa si de chimioterapie sau procedura de indepartare a ovarelor, numita ooforectomie.

Simptomele menopauzei precoce

Menopauza precoce se poate instala imediat ce incepi sa ai perioade menstruale neregulate sau perioade care sunt vizibil mai lungi sau mai scurte decat ciclul obisnuit.

De asemenea, alte simptome ale menopauzei precoce includ:

  • sangerare abundenta la perioade lungi de timp;
  • perioade menstruale neregulate, dar care dureaza mai mult de o saptamana;
  • o perioada mai lunga de timp intre doua cicluri menstruale.

Alte simptome comune ale menopauzei includ:

  • modificari ale dispozitiei;
  • modificari ale sentimentelor sau dorintei sexuale;
  • uscaciunea vaginala;
  • probleme cu somnul;
  • bufeuri;
  • transpiratii nocturne;
  • pierderea controlului vezicii urinare.

Cauze ale menopauzei precoce

Exista mai multe cauze cunoscute ale menopauzei precoce, dar uneori aceasta poate fi generata de o combinatie de factori, astfel incat nu poate fi stabilita o singura cauza. Iata care sunt principalele:

Cauze genetice

Daca nu exista un motiv medical evident pentru menopauza precoce, cauza poate fi una genetica. Cel mai probabil, varsta ta la debutul menopauzei este mostenita, astfel ca vei intra la menopauza la o varsta apropiata de cea pe care o avea mama ta la sfarsitul vietii reproductive. Cunoasterea acestei varsta iti poate oferi indicii despre momentul in care o vei incepe pe a ta. Cu toate acestea, sunt si alti factor care pot influenta intrarea la menopauza.

Stilul de viata

Unii factori ai stilului de viata pot avea un impact semnificativ asupra momentului in care intri la menopauza. De exemplu, fumatul afecteaza estrogenul si poate contribui la menopauza timpurie. Studiile arata ca femeile care fumeaza pot intra la menopauza cu 1 pana la 2 ani mai devreme decat femeile care nu fumeaza.

De asemenea, indicele de masa corporala poate sa contribuie la menopauza precoce. Cum estrogenul este stocat in tesutul adipos, femeile care sunt foarte slabe au mai putine rezerve de estrogen, care pot fi epuizate mai devreme.

menopauza precoce

Alte studii arata ca o dieta vegetariana, lipsa exercitiilor fizice si lipsa expunerii la soare de-a lungul vietii pot provoca un debut precoce al menopauzei.

Probleme cu cromozomii

Unele probleme cromozomiale pot duce la menopauza precoce. De exemplu, Sindromul Turner (numit si monosomie X si disgenezie gonadica, despre care poti citi aici) implica nasterea cu un cromozom incomplet. Femeile cu sindrom Turner au ovare care nu functioneaza asa cum era de asteptat. Acest lucru le face adesea sa intre prematur la menopauza. Femeile care sufera de Sindromul Turner sunt nevoite sa urmeze terapie de substitutie hormonala, de obicei in timpul adolescentei. Sindromul Turner poate fi depistat inca din perioada sarcinii. Poti afla mai multe despre el, din articolul Testele genetice de screening in sarcina: cum ne asiguram ca bebelusul este sanatos.

Boala autoimuna

Menopauza prematura poate fi un simptom al unei boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiana sau artrita reumatoida. Inflamatia cauzata de unele dintre aceste boli poate afecta ovarele. Menopauza incepe atunci cand ovarele inceteaza sa functioneze.

Epilepsie

Epilepsia este o tulburare convulsiva care provine din creier. O persoana cu epilepsie are un risc mai mare de a dezvolta insuficienta ovariana primara, care duce la menopauza. Modificarea nivelului hormonal din cauza menopauzei poate provoca convulsii la persoanele cu epilepsie.

Menopauza precoce: diagnosticare

Perioada premergatoare menopauzei se numeste perimenopauza. In acest timp, este posibil sa te confrunti cu menstruatii neregulate si alte simptome care vin si dispar. In general, se considera ca ai intrat la menopauza daca trec 12 luni fara sa mai ai sangerare menstruala, eliminand alte afectiuni.

Majoritatea femeilor isi pot auto-diagnostica menopauza, pe baza simptomelor. In schimb, daca crezi ca te confrunti cu menopauza precoce, ar fi bine sa te programezi la medic pentru a exclude alte afectiuni. Poti face o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center care te vor indruma astfel incat sa treci cat mai usor peste simtomele perioadei. Contacteaza-i chiar acum la 0766 536 553.

Analize pentru diagnosticarea menopauzei

In prima faza, vei urma o serie de analize pentru a vedea daca simptomele tale sunt cauzate de perimenopauza sau de o alta afectiune. Analizele recomandate de medic sunt urmatoarele:

  • hormonul anti-Müllerian;
  • estrogenul;
  • hormonul foliculostimulant (FSH);
  • hormonul de stimulare a tiroidei (TSH);

Hormonul anti-Müllerian sau rezerva ovariana (AMH)

In functie de valoare obtinuta, medicul iti va spune daca te apropii de menopauza sau daca ai ajuns deja la ultimul ciclu menstrual.

Estrogen

In menopauza, nivelul de estrogen, numit si estradiol, scade semnificativ.

Hormonul foliculostimulant (FSH)

Daca nivelurile tale de FSH sunt in mod constant peste 30 de miliunitati pe mililitru (mIU/mL) si nu ai mai avut menstruatie de aproximativ un an, este probabil sa fi ajuns la menopauza.

Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)

Medicul poate recomanda verificarea acestui hormon pentru a confirma diagnosticul de menopauza.

cauze menopauza precoce

Daca ai o tiroida subactiva, respectiv hipotiroidism, vei avea niveluri de TSH ridicate. In acest caz, simptomele afectiunii sunt similare cu simptomele menopauzei.

Tratamentul menopauzei precoce

In general, menopauza precoce nu necesita tratament. Cu toate acestea, exista optiuni de tratament care sa ajute la gestionarea simptomelor menopauzei sau a afectiunilor legate de aceasta. Menopauza prematura necesita, de obicei tratament deoarece apare la o varsta frageda. Acest lucru te ajuta sa iti sustii corpul cu hormonii care ar fi fost produsi in mod natural de organism pana cand ajungeai la varsta menopauzei naturale.

Cel mai frecvent tratament include terapia de substitutie hormonala, care poate preveni multe simptome comune ale menopauzei. Totodata, poti solicita medicului prescrierea de produse cu hormoni vaginale, in doze mici, pentru combate simptomele precum uscaciunea vaginala.

Atentie insa ca terapia de substitutie hormonala prezinta si riscuri. Ea poate creste riscul de a face:

  • boala de inima;
  • accident vascular cerebral;
  • cancer mamar.

In schimb, dozele mai mici de hormoni pot reduce riscul de a va confrunta cu aceste afectiuni.

Menopauza precoce si infertilitatea

Atunci cand menopauza se instaleaza cu 10 mai devreme, genereaza o serie de probleme medicale, printre care si infertilitate. Pierderea estrogenului mai devreme decat de obicei poate creste riscul de:

  • boala de inima;
  • osteoporoza;
  • depresie;
  • dementa;
  • moarte prematura.

Despre menopauza precoce si solutiile pentru a avea o sarcina, ne vorbeste, pe larg, specialistul in infertilitate al Dacia Medical Center, Dr. Chadi Muheidli, in videoul urmator:

Daca menopauza precoce te-a luat prin surprindere, iar planul tau era acela de a devenii mama, medici cu experienta ai Dacia Medical Center te pot ajuta sa mai ai copii chiar si in aceasta etapa. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553. pentru a vedea care este solutia de tratament in cazul tau. Poti obtine sarcina cu ajutorul fertilizarii in vitro (FIV). Pentru aceasta, ai la dispozitie doua optiuni:

In plus, pentru procedura FIV poti beneficia de decontare din partea statului, prin Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a presoanelor singure, pentru cresterea natalitatii. Vei beneficia astfel de un sprijin de 15.000 de lei pentru fiecare procedura, in limita a maximum trei proceduri pe an. Pentru programul guvernamental, pot aplica femeile cu varsta intre 20 si 45 de ani, care au un diagnostic de infertilitate. Afla aici mai multe despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti putea depune dosarul de decontare a procedurii FIV.

surse: womenshealth.gov; healthline.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux