De cate ori poti naste prin cezariana: alege un medic cu experienta, pentru a reduce riscurile

numarul maxim de cezariene

Daca ai cel putin o nastere prin operatie de cezariana, dar iti mai doresti si alti copii, cu siguranta te intrebi care este numarul maxim de cezariene prin care poti trece sau daca mai poti sa nasti natural. Decizia este una complexa. Ea poate fi luata doar impreuna cu medicul curant. Acesta va cantari riscurile unei cezariene repetate sau al unei nasteri naturale dupa cezariana. Si totusi, care este numarul maxim de cezariene? Desi nu exista studii in acest sens, iti oferim o varianta de raspuns in continuarea acestui articol.

Numarul maxim de cezariene: noua operatie, mai complicata ca ultima

Fiecare operatie de cezariana repetata este, in general, mai complicata fata de ultima. Cu toate acestea, nu exista studii care sa stabileasca numarul exact de cezariene repetate considerate sigure. De retinut este ca femeile care au mai multe nasteri repetate prin cezariana prezinta un risc crescut de:

  • probleme cu placenta;
  • complicatii legate de aderente;
  • complicatii legate de noua incizie.

Numarul maxim de cezariene: probleme cu placenta

Cu cat ai avut mai multe cezariene, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta probleme cu placenta. De exemplu, placenta ar putea sa se implanteze prea adanc in peretele uterin. Afectiune poarta numele de placenta accreta. De asemenea, gravida ar putea sa se confrunte cu situatia in care placenta sa acopere partial sau complet deschiderea colului uterin. Afectiunea poarta numele de placenta previa.

timp necesar intre nasteri

Ambele afectiuni cresc riscul de:

  • nastere prematura;
  • sangerare excesiva;
  • posibila nevoie de transfuzie de sange;
  • necesitatea de indepartare chirurgicala a uterului, procedura denumita histerectomie.

Complicatii legate de aderente

In timpul fiecarei cezariene, se dezvolta benzi de tesut, asemanator cicatricilor. Acestea poarta numele de aderente. Aderenta densa poate face o cezariana mai dificila. De asemenea, creste riscul de leziuni ale vezicii urinare sau intestinului, precum si pe cel de sangerari excesive.

Numarul maxim de cezariene: complicatii legate de incizie

Riscul de aparitie a problemelor legate de incizie, cum ar fi producerea unei hernii, devine tot mai ridicat pe masura ce creste numarul de incizii abdominale anterioare. Poate fi necesara o noua procedura chirurgicala cauzata de problemele produse de acestea.

Nastere naturala dupa cezariana: cand nu se recomanda

Numarul de cezariene pe care le-ai avut anterior iti poate afecta si decizia referitoare la o noua nastere. Cu siguranta, te intrebi daca mai poti naste natural dupa cezariana. Desi nu exista studii in acest sens, o nastere naturala nu se mai recomanda dupa trei sau mai multe cezarinte anterioare.

care este numarul maxim de cezariene

Cu toate acestea, revenind la numarul maxim de cezariene pe care il poti face, medicii cu experienta ai Dacia Medical Center sunt de parere ca o femeie poate trece prin trei-cinci astfel de operatii. Atentie! Acest lucru este posibil doar daca gravidele sunt atent monitorizate. De asemenea, inainte de a ramane insarcinate pentru a doua, a treia, a patra sau a cincea oara este necesar acordul medicului curant.

Despre toate acestea, vorbeste dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in nasteri. Pe dr. Tarek il gasesti in echipa Dacia Medical Center. Poti face si tu o programare, sunand la 0766536553.

Si asta chiar daca dupa o operatie de cezariana uterul se vindeca, de obicei, dupa 6 luni.

Timpul necesar pentru o noua sarcina, dupa cezariana

Recomandarea medicilor Dacia Medical Center este ca intre prima si a doua cezariana, sa nu ramai gravida mai devreme de 6 luni.

De asemenea, se recomanda ca intre a doua si a treia cezariana, perioada pana la obtinerea unei noi sarcini sa nu fie mai mai mica de 1 an.

Si asta in timp ce intre a treia si a patra cezariana, se recomanda o perioada de 2 ani, pana la o noua sarcina.

Cu cat trece o perioada mai mare de timp, cu atat vindecarea uterului si refacerea cicatricei dupa cezariana este mai buna, dupa cum explica dr. Tarek Abdou, in videoul de mai jos.

Nasterea naturala dupa cezariana: riscuri

Medici cu experienta ai Dacia Medical Center atentioneaza ca o nastere naturala dupa cezariana este posibila, dar cu riscuri. Cel mai mare risc este cel de ruptura uterina. De aceea, gravida trebuie internata si supravegheata permanent, la sala de nasteri.

Cu toate acestea, exista numeroase avantaje ale unei nasteri naturale, comparativ cu cea a uneia chirurgicale. De exemplu, dupa cezariana, ridicarea din pat este mai dificila. De obicei, ea este posibila dupa aproximativ 24 de ore. In schimb, dupa o nastere naturala, mama se poate ridica imediat.

Nastere naturala vs. cezariana: recuperarea

Tot dupa operatia de cezariana, pacienta nu are voie sa faca efort timp de trei-patru zile. Vindecarea este mult intarziata comparativ cu o nastere naturala. Pentru o vindecare completa a uterului sunt necesare 6 pana la 12 saptamani, potrivit doctorului Tarek Abdou:

In acelasi timp, recuperarea dupa nasterea naturala este rapida. Pacienta se ridica pe loc din pat, iar ulterior, acasa, poate sa-si desfasoare imediat activitatea. Totodata, nu va avea probleme cu cicatricile pe abdomen, ca in cazul cezarienei. In concluzie, totul este mai simplu in care o femeie naste natural.

Indiferent de numarul nasterilor pe care il ai in prezent sau de modalitatea prin care urmeaza sa nasti, asigura-te ca atat tu, cat si fatul, sunteti monitorizati si ingrijiti corespunzator, pe toata perioada sarcinii. Alege un medic cu experienta, empatic si disponibil, in eventualitatea in care intampini urgente. Noi, la Dacia Medical Center, iti punem la dispozitie o intreaga echipa preocupata de binele si sanatatea pacietelor, pe care o poti consulta aici. Daca esti in cautarea unui medic care sa iti monitorizeze sarcina, te poti programa chiar acum la 0766536553. De asemenea, ulterior, medicii nostri iti pot oferi posibilitatea de a naste atat in spitale de stat, cat si la privat.

sursa: mayoclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux