Sarcina: inainte sau dupa 30 de ani? O intrebare la care raspunsul iti apartine | Ce spun studiile

sarcina dupa 30 de ani

Amani momentul sarcinii din dorinta de a-ti intemeia o familie? De a avansa in cariera sau de a ajunge la o anumita stabilitate financiara? Daca raspunsul este da, nu esti singura. Varsta la care devenim mamici a crescut vertiginos, asa ca tot mai des auzim nu de sarcina dupa 30 de ani, ci dupa 35, chiar 40 de ani. Este optiunea ta, insa noi suntem aici ca sa alegi informata si sa stii de la specialisti ce inseamna o sarcina tarzie.

Sarcina dupa 30 de ani: momentul cheie

Varsta poate avea un impact semnificativ asupra fertilitatii. Asta inseamna ca sansele de conceptie scad in cazul femeilor, odata cu trecerea timpului. Motivul: rezerva ovariana este limitata. La nastere, fiecare fetita este ,,dotata” cu o anumita cantitate de ovocite, care scade treptat. In caz ca nu stiai, dupa varsta de 35 de ani, rezerva ovariana scade mai rapid. Calitatea ovocitelor se modifica si ea de-a lungul timpului. Ovocitele mai vechi sunt mai susceptibile la anomalii cromozomiale. Asta inseamna ca poate creste riscul de avort spontan sau de nastere a unui copil cu anomalii genetice.

Varsta si fertilitatea merg mana in mana. Sansele de a obtine o sarcina depind si de varsta femeii. Si asta pentru ca, pe langa cantitatea de ovocite din rezerva ovariana, conteaza si calitatea lor, care este data direct sau indirect de varsta. Cu cat o femeie se aproprie de 40 de ani, cu atat numarul ovocitelor va fi mai scazut, iar calitatea mai proasta.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate.

Nu ai ascultat video? Iata ce poti afla daca dai play:

  • impactul varstei asupra fertilitatii feminine;
  • importanta hormonului anti-mullerian (AMH), dar si
  • care este singura metoda prin care poti aflta detalii despre calitatea ovocitelor, in conditiile in care niciun test din lume nu ti-o poate spune.

Daca intentionezi sa ramai insarcinata si ai nevoie de indrumare, poti programa o consultatie fizica sau online la dr. Chadi Muheidli, la telefon 0766 536 553.

Sarcina, influentata de stilul de… viata

Noptile nedormite, oboseala, consumul de energizante, stilul de viata agitat afecteaza fertilitatea. Studiile publicate demonstreaza ca stresul care rezulta din anumite comportamente sociale are efecte negative asupra fertilitatii. Aici, reamintim cum ar fi consumul excesiv de alcool si cofeina, fumatul, abuzul de droguri, riscul de boli cu transmitere sexuala si infectii care duc la infertilitate, dietele bogate in grasimi, varsta de intemeiere a familiei, anxietatea, depresia si chiar kilogramele in plus. Crezi ca este din nou despre “schimba-ti stilul de viata”? Asculta-l pe Dr. Ciprian Pop-Began si afla raspunsul.

Stilul de viata influenteaza secretia hormonala si deregleaza ciclul menstrual. Ovulatia devine mai neregulata, ceea ce poate face mai dificila determinarea perioadei fertile si conceptia.

Inainte de 30 ani, problemele de sanatate sunt aproape inexistente. Femeile sunt in floarea tineretii, astfel ca o sarcina nu vine cu riscuri in plus. Peste 30 de ani, lucrurile incep sa se schimbe incet, incet. Creste riscul de complicatii medicale in timpul sarcinii, pot aparea afectiuni precum: diabetul gestational, hipertensiunea arteriala si anomalii cromozomiale la nou-nascuti. In plus, dupa 30 ani apar mai des chisturi ovariene, fibroame uterine, endometrioza, boli care afecteaza fertilitatea.

Sarcina dupa 30 de ani: de la bucurie la semne ingrijoratoare

Cu cat e mai tanara femeia, cu atat corpul ei se va adapta mai usor la sarcina. Energia o va ajuta sa faca fata tuturor provocarilor pe care le presupune “meseria” de mama. Se va remonta mai repede dupa oboseala acumulata cu ingrijirea bebelusului. Este adevarat si ca va avea mai multa rabdare.

O femeie mai in varsta beneficiaza de experienta de viata pe care a acumulat-o si care o face sa fie stapana pe situatie. Este mai pregatita emotional pentru a face fata provocarilor asociate cu sarcina si cu cresterea unui copil. Stabilitatea financiara, statutul profesional ii confera un anumit confort psihic unei femei mai mature. Evident, si un mediu mai stabil pentru cresterea copilului. Pentru o gravida mai tanara, care are studiile inca nefinalizate sau cariera in plina expansiune, sarcina ar putea reprezenta un stres.

investigatii sarcina tarzie

Dar ceasul biologic ticaie fara sa tina cont de toate aceste aspecte. Cu cat trec anii, cu atat misiunea de-a concepe devine tot mai dificila. Fertilitatea scade, in schimb riscul de avort spontan creste. Despre acesta, am scris si aici: Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut.

Sarcina dupa 30 de ani poate fi asociata cu anomalii cromozomiale la nou-nascut. Reamintim sindromul Down, sindromul Patau (trisomia 13) si sindromul Edwards (trisomia 18), nasterea prematura. Nu este un subiect tabu nici riscul crescut de depresie postpartum.

Dincolo de varsta si de zestrea genetica, de stilul de viata, fiecare femeie este unica. De aceea, inainte de a ramane insarcinata, este recomandat sa mergi la un consult medical.

Cand sarcina se lasa asteptata…

Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sugereaza ca aproximativ una din sase persoane de varsta reproductiva din intreaga lume se confrunta cu infertilitate de-a lungul vietii. 25% dintre cupluri au probleme de fertilitate. O treime dintre ele obtine un copil prin proceduri de reproducere umana asistata medical.

In cazul femeilor cu varste peste 30 de ani, care dupa un an de incercari (acte sexuale regulate neprotejate) nu raman insarcinate, e nevoie de interventia unui specialist in probleme de fertilitate.

Daca femeia are peste 35 de ani, dupa 6 luni de incercari nereusite, e recomandat sa viziteze medicul specialist in infertilitate.

Medicul va evalua starea de sanatate generala a femeilor. Va analiza istoricul medical si familial. Va cauta factorii de risc care ar putea influenta intarzierea sarcinii. Vestea buna este ca, in functie de cauza infertilitatii, sunt disponibile mai multe tratamente de fertilitate. Mai exact, tehnici de reproducere umana asistata medical precum: contact sexual dirijat, inseminare intrauterina, fertilizare in vitro (FIV).

Rata de reusita la Dacia Medical Center este aceeasi ca in toate tarile europene. In plus, ai la dispozitie unii dintre cei mai buni specialisti din tara si din strainatate. Poti apela cu incredere la specialistii Dacia Medical Center pentru obtinerea unei sarcini. Programeaza-te chiar acum la o consultatie: 0766 536 553.

Surse: reproductivefacts.org; evidencebasedbirth.com; www.who.int; www.ncbi.nlm.nih.gov

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux