Probleme de ovulatie. Simptome si solutii.

Probleme de ovulatie. Simptome si solutii.

Vrei sa obtii o sarcina si ea intarzie sa apara? S-ar putea sa ai probleme de ovulatie. Tipurile de probleme de ovulatie sunt: anovulatie (lipsa ovulatiei), oligoovulatie (ovulatie neregulata) si probleme ale fazei luteale. Ovulatia este un proces normal prin care organismul femeii elibereaza un ovul care asteapta cel mult 24 de ore sa fie fecundat de catre un spermatozoid. Cand se intampla asta, apare o sarcina. Pentru ca ovulatia sa se produca in fiecare luna este nevoie sa interactioneze hormonii eliberati de hipotalamus, hipofiza si cei ovarieni.

O femeie fertila, fara probleme de sanatate, are un ciclu menstrual care dureaza intre 28 si 32 de zile. Prima zi de menstruatie e si prima zi din ciclu, iar ovulatia se produce, in general, cu 12-16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Procesul de ovulatie cunoaste mai multe etape.

Fazele ovulatiei

Prima faza e cea preovulatorie sau foliculara, cand celulele din jurul ovulului incep sa se acopere de mucus, iar endometrul incepe sa se ingroase. A doua faza, cea ovulatorie, este atunci cand ovulul este eliberat din ovar si se deplaseaza in trompa uterina. Acum este perioada de maxima fertilitate. Ultima faza este cea luteala sau postovulatorie, cand este secretat hormonul LH, care ajuta la implantarea ovulului fecundat in peretele uterului. Daca nu se produce fecundarea, atunci ovulul incepe sa se dizolve, iar endometrul il elimina prin menstruatie.

Probleme de ovulatie

Lipsa ovulatiei, anovulatia, inseamna lipsa ciclului menstrual mai multe luni la rand si poate fi cauzata de sindromul ovarelor polichistice, hipo sau hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficienta ovariana prematura, eforturi fizice intense, schimbari bruste in greutate, anumite boli sistemice sau diferite medicamente.

Oligoovulatia se refera la asocierea intre ovulatia neregulata si un ciclu menstrual care depaseste perioada normala, de la 21 pana la 35 de zile.

Insuficienta de faza luteala se refera, in primul rand, la secretia inadecvata de progesteron, un hormon esential in sarcina. Acesta este secretat de corpul luteal dupa ovulatie si pregateste uterul pentru a primi ovulul deja fecundat. Pentru un corp luteal sanatos e nevoie de un folicul ovarian care sa se rupa si sa elibereze ovulul. Daca acel folicul nu e de calitate, corpul luteal va fi la fel si va secreta insuficient progesteron. Mai exista varianta in care foliculul este bine dezvoltat, insa corpul luteal nu e de calitate si opreste prematur secretia de progesteron, ceea ce duce la un uter nepregatit pentru embrion, deci aparitia menstruatiei. O a treia situatie poate fi atunci cand foliculul este normal, se produce ovulatia, corpul luteal secreta suficient progesteron, insa uterul nu raspunde corespunzator, astfel ca embrionul nu se poate implanta.

O femeie poate sa-si dea seama ca este la ovulatie si fara ecografie, existand anumite simptome, cum ar fi: mucusul cervical isi schimba consistenta, devine asemanator unui albus de ou, cauza fiind cresterea nivelului de estrogen din organism, temperatura corpului creste putin de la nivelul mai ridicat de progesteron, iar in anumite cazuri se poate instala o durere usoara in partea de jos a abdomenului. In farmacii, exista teste de ovulatie, care analizeaza prezenta hormonului LH din urina, un indicator al perioadei fertile.

Probleme de ovulatie pot aparea si dupa o perioada “normala”. Ele trebuie identificate si tratate pentru a putea obtine o sarcina viabila. Cum se face asta, citesti AICI. Daca nu e vorba de o insuficienta ovariana, astfel de tulburari sunt, in general, usor de tratat, deci femeile nu trebuie sa se sperie. Stimularea ovulatiei se face cu tratament medicamentos, iar medicul monitorizeaza perioada de ovulatie prin ecografii si teste de sange. Pentru alte probleme care pot conduce la infertilitate feminina, gasesti detalii AICI.

sursa: alo.rs.com; healthmds.org

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.