Probleme de ovulatie. Simptome si solutii.

probleme de ovulatie

Vrei sa obtii o sarcina, iar ea intarzie sa apara? S-ar putea sa ai probleme de ovulatie. Daca nu este vorba despre o insuficienta ovariana, astfel de tulburari sunt, in general, usor de tratat de catre medicii specialisti. Important este ca femeile sa se prezinte la control, pentru ca problemele de ovulatie sa fie identificate si tratate pentru a putea obtine o sarcina.

Ce inseamna problemele de ovulatie

Problemele de ovulatie sunt:

  • anovulatie (lipsa ovulatiei);
  • oligoovulatie (ovulatie neregulata);
  • probleme ale fazei luteale.

Ovulatia este un proces normal, prin care organismul femeii elibereaza un ovul care asteapta cel mult 24 de ore sa fie fecundat de catre un spermatozoid. Cand se intampla asta, apare o sarcina.

Pentru ca ovulatia sa se produca in fiecare luna, este nevoie sa interactioneze hormonii eliberati de hipotalamus, hipofiza si cei ovarieni.

ovulatie control

O femeie fertila, fara probleme de sanatate, are un ciclu menstrual care dureaza intre 28 si 32 de zile. Prima zi de menstruatie e si prima zi din ciclu, iar ovulatia se produce, in general, cu 12-16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Procesul de ovulatie cunoaste mai multe etape.

Fazele ovulatiei

Prima faza e cea preovulatorie sau foliculara, cand celulele din jurul ovulului incep sa se acopere de mucus, iar endometrul incepe sa se ingroase.

A doua faza, cea ovulatorie, este atunci cand ovulul este eliberat din ovar si se deplaseaza in trompa uterina. Acum este perioada de maxima fertilitate.

Ultima faza este cea luteala sau postovulatorie, cand este secretat hormonul LH, care ajuta la implantarea ovulului fecundat in peretele uterului.

test sarcina dupa ovulatie

Daca nu se produce fecundarea, atunci ovulul incepe sa se dizolve, iar endometrul il elimina prin menstruatie.

Probleme de ovulatie: cauze posibile 

Anovulatia inseamna lipsa ciclului menstrual mai multe luni la rand. Anovulatia poate fi cauzata:

  • sindromul ovarelor polichistice;
  • hipo sau hipertiroidia;
  • hiperprolactinemia;
  • insuficienta ovariana prematura;
  • eforturi fizice intense;
  • schimbari bruste in greutate;
  • anumite boli sistemice;
  • diferite medicamente.

Oligoovulatia se refera la asocierea intre ovulatia neregulata si un ciclu menstrual care depaseste perioada normala, de la 21 pana la 35 de zile.

Insuficienta de faza luteala se refera, in primul rand, la secretia inadecvata de progesteron, un hormon esential in sarcina. Acesta este secretat de corpul luteal dupa ovulatie si pregateste uterul pentru a primi ovulul deja fecundat. Pentru un corp luteal sanatos, este nevoie de un folicul ovarian care sa se rupa si sa elibereze ovulul. Daca acel folicul nu este de calitate, corpul luteal va fi la fel si va secreta insuficient progesteron.

Mai exista varianta in care foliculul este bine dezvoltat, insa corpul luteal nu e de calitate si opreste prematur secretia de progesteron, ceea ce duce la un uter nepregatit pentru embrion, deci aparitia menstruatiei.

O a treia situatie poate fi atunci cand foliculul este normal, se produce ovulatia, corpul luteal secreta suficient progesteron, insa uterul nu raspunde corespunzator, astfel ca embrionul nu se poate implanta.

Semne ale ovulatiei 

O femeie poate sa-si dea seama ca este la ovulatie si fara ecografie, existand anumite semne. De exemplu:

  • mucusul cervical isi schimba consistenta, devine asemanator unui albus de ou, cauza fiind cresterea nivelului de estrogen din organism;
  • temperatura corpului creste putin din cauza nivelulului mai ridicat de progesteron;
  • in anumite cazuri, se poate instala o durere usoara in partea de jos a abdomenului.

In farmacii, exista teste de ovulatie, care analizeaza prezenta hormonului LH din urina, un indicator al perioadei fertile. Stimularea ovulatiei se face cu tratament medicamentos. Medicul monitorizeaza perioada de ovulatie prin ecografii si teste de sange.

ovulatie sarcina

Despre alte probleme care pot conduce la infertilitatea feminina, avem detalii in articolul Evita infertilitatea. Fa-ti un control ginecologic o data pe an!

Pentru un control de specialitate, poti miza intodeauna pe suportul medicilor nostri specialisti, cu o vasta experienta in domeniu. Ofertele pentru investigatiile ginecologice le poti consulta aici.

Pentru programari, ne poti contacta la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Am 1si 3 luni de cand incerc sa raman insarcinata, am fost la ginecolog si am descoperit ca ovulez foarte prost, doctorul mia spus ca la 26 de ani am o ovulatie ca a unei femei de 40 de ani, am urmat un tratament de 3 luni atat eu cat si sotul cu medicamente pt sporirea ovulatiei, si fara nici un rezultat, doctorul a spus ca ultima sansa pt a ramane insarcinata e inseminare , va rog sa imi spuneti daca as putea sa raman pe cale naturala? Ar fi un tratament mai eficient? Sau ar trebui sa ii urmez sfatul sa fac inseminare? Multumesc

Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti ce rezultat aveti la Beta AMH si de ce a urmat si sotul tratament,are si el probleme?

Musucul cervical nu este asemănător unui albus de ou,in nici o faza a lunii, asta înseamnă ca nu ovulez?

Buna ziua! Textura secretiei se modifica de-a lungul lunii, dar asta nu inseamna ca nu ovulati. Insa va recomandam sa mergeti la un control medical. Specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.

Buna ziua,
Incerc sa raman insarcinata de cateva luni . Am cumparat teste de ovulatie pe care le fac in fiecare zi cam pe la aceeasi ora dar ies negative.. intrebarea mea este , se poate ca testele sa nu fie bune ? sau eu nu am ovulatie avand in vedere ca nu am ramas insarcinata pana acum .

Buna ziua! Nu putem aprecia functionalitatea testelor. Pentru identificarea eventualelor probleme legate de ovulatie, va recomandam un control de specialitate. Pentru programari, ne puteti contacta la 0766 536 553.

Bună seară am o problemă și varog sama ajutați cu o întrebare amavut o sarcina extrauterin și am rămas dar cu o trompa stânga și am menstruatia ne regulat cesa fac mai am șanse să rămân însărcinată și acum avenit menstruatia dar o picătură marov ce poate sa fie

Last edited 2 ani ago by Gita

Buna ziua. Se poate obtine sarcina cu o singura trompa, daca aceasta este permeabila si daca ovarul aferent ovuleaza. Sigur ca avem o probabilitate mai mica, dar nu este imposibil. Se indica o histerosonografie si un test AMH, cu o serie de alte analize astfel incat sa se identifice probabilitatea, urmata de tratament si abordare in functie de rezultat. Va stam la dispozitie pentru un control cu programare la 0766 536 553.

Sunt la a 5-a zi intirziere a ciclului,kuna aceasta in urma investigatiei ginecologice sa constatat ca nu a avut loc ovulatia,de o saptamina iau acid folic dupa prescriptia medicului,stie cineva daca din lipsa ovulatiei sau a acidului folic,nu mai imi vine ciclu.am 38 ani doi copii si ne dorim inca un bebe.

Buna ziua! Trebuie investigata cauza din care nu apare ovulatia.

Buna, am 22 de ani si cam de un an jumate incerc sa raman insarcinata si efectiv nu se prinde nimic, a fost o perioada cand nu am avut deloc menstruatie acum cativa ani , timp in care ma ingrasam din ce in ce mai mult, dupa ce am avut o viata sexuala mai activa sa spun asa, menstruatia a revenit, de cateva luni vine la timp dar ceea ce ma ingrijoreaza e ca curge doar dimineata cate putin mai rozaliu si tine cam 2 saptamani.. am fost la ginecolog , la controale si nu mi se da niciun rezultat sau un raspuns concret , tot ceea stiu e ca la ultimele analize a iesit ca testosteronul marit la glanda suprarenala. Poate fi totusi o solutie / un sfat, care m-ar putea ajuta ?

Buna ziua. Avem in vedere o anumita abordare in aceasta situatie, dar optiunea terapeutica trebuie sa fie aleasa dupa analize amanuntite. In mod normal, dupa un an de incercari avem o infertilitate ce trebuie diagnosticata corect, pentru a indica un tratament. Va rugam sa ne sunati la 0766 536 553 pentru programare.

Buna ziua. Am un 1de zile de cand incerc sa raman insarcinata, 3luni la rand nu am ovulatie, precizez ca cicluul este regulat. Mi sa recomandat sa iau clostilbeyt pt stimulare ovariana plus myo sun plus pentru planificare ,plus mi sa zic ca sar putea sa am trompele infundate. Ce ar fi de facut daca imi puteti da un sfat

Buna ziua. POate fi o conduita terapeutica eficienta, pana intr-un punct. Daca nu avem rezultate, trebuie sa mergem mai departe cu protocolul, daca diagnosticul este corect. Putem sa oferim second opinion pe situatie si sa incercam o noua abordare. Va asteptam la 0766 536 553.

[…] Poti afla mai multe informatii despre problemele de ovulatie, dar si solutiile pentru rezolvarea lor in acest articol. […]

Buna seara. Am 27 de ani și de la vârsta de 15 ani sunt diagnosticata cu ovare polichistice. Am decis sa avem un bebe, dar întârzie să apară. In decembrie am fost la ginecolog și mi-a spus că ovulația nu se vede că ar da semne sa apară. Mi s-au prescris inogest, duphaston și să monitorizez temperatura bazala cu termometrul, iar daca nu am ovulație sa iau clostibegyt. Dacă nu mi-a crescut niciodată temperatura la 37 de grade, 36,8 fiind cea mai mare, înseamnă că nu am ovulație și ar trebuit sa iau clostibegyt?

Buna ziua. Avem nevoie de mai multe detalii din istoricul medical, pe care nu le putem discuta intr-un spatiu public. Prin urmare, va putem astepta in clinica sau, daca nu puteti ajunge, la o consultatie online pe care o puteti programa la 0766 536 553.

17
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux