Ce este ovulatia? Cand se produce?

ce este ovulatia, sursa flo.health

Unul din lucrurile esentiale pe care ar trebui sa le stie orice femeie e ce este ovulatia. Spre deosebire de barbati, care produc spermatozoizi noi pe tot parcursul vietii, o femeie se naste cu un numar limitat de ovule. Atunci cand un ovul matur este eliberat de la nivelul ovarului se produce ovulatia. Astfel, pe masura ce trece timpul, femeia va avea un numar tot mai mic de ovule.

Ciclul menstrual si ovulatia

Pentru a intelege ce este ovulatia este nevoie de cateva informatii despre ciclul menstrual. La fiecare ciclu menstrual, hormonul foliculostimulant (FSH) provoaca dezvoltarea a aproximativ 12 foliculi, cel mai puternic fiind eliberat in perioada ovulatiei. Aceasta are loc la circa 12-24 de ore de cand foliculul este eliberat de ovar. In general, ciclul menstrual variaza intre 28 si 35 de zile. La majoritatea femeilor ovulatia se produce cam la jumatatea acestei perioade. In perioada ovulatiei, in special cu o zi sau doua inainte, fertilitatea femeii este la cote mari, astfel ca sansele sa ramana insarcinata cresc.

La pubertate, ovarele unei femei contin aproximativ 300.000 de foliculi, insa ovuleaza doar circa 300 de ovule pe parcursul vietii. Pentru ca ovulatia se produce o singura data pe luna, femeia nu poate ramane insarcinata decat o singura data in acea luna.

Exista ovulatie multipla in timpul unui ciclu menstrual, insa ovulele sunt eliberate intr-o perioada de 24 de ore. Daca sunt fecundate toate, femeia va avea o sarcina multipla.

sursa foto: geisinger.org

Ce este ovulatia: contactul sexual dirijat

Unul din semnele ovulatiei este aparitia unei dureri bruste si constante in zona abdomeniului inferior. De asemenea, femeile care obisnuiesc sa-si noteze temperatura pot observa o scadere usoara in timpul ovulatiei si apoi o crestere care ramane constanta pana la urmatorul ciclu menstrual. In perioada ovulatiei, mucusul cervical capata consistenta unui albus de ou crud, devine mai lipicios si mai alunecos. In acelasi timp, colul uterin sufera cateva modificari, este mai moale, deschis si umed in aceasta perioada.

Printre semne se mai pot numara si:

  • crampe sau dureri usoare in zona pelvisului
  • balonare
  • sensibilitate la nivelul sanilor si schimbarea culorii areolei
  • sangerare vaginala usoara si deschisa la culoare
  • apetit sexual crescut
  • retentie de apa
  • iritabilitate, depresie
  • migrene, senzatie de greata

Ovulatia si sarcina: contactul sexual dirijat

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Multe femei care incearca sa obtina o sarcina pe cale naturala sunt atente la perioada de ovulatie. Exista mai multe metode pentru identifica aceasta perioada. Important este sa nu confundam durerea care poate sa apara la ovulatie cu cea cauzata de eventuale afectiuni ginecologice nediagnosticate. Astfel, daca durerea nu trece sau chiar se intensifica este de preferat ca femeia sa se prezinte la medicul ginecolog pentru o consultatie si investigatii de specialitate.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: restlessmagazine.net

Ce este ovulatia? Perioada fertila

Cea mai simpla varianta de a identifica momentul in care se produce ovulatia este reprezentata de testele de ovulatie. Se pot gasi in farmacii. Cele mai multe dintre aceste teste masoara nivelul hormonului luteinizant din urina, nivel care creste cu aproximativ 24-36 de ore inainte de aparitia ovulatiei.

Ce este ovulatia: metoda calendarului

Se mai poate utiliza metoda calendarului, atunci cand durata ciclului menstrual este constanta. Media va fi intre zilele care compun ciclul menstrual in ultimele sase luni, considerandu-se ca ovulatia are loc la jumatatea acestei medii. Nu este cea mai exacta metoda. Ar trebui sa se ia in considerare si cateva zile inainte si dupa acea perioada. Astfel, daca o femeie are un ciclu regulat de 28 de zile si consideram prima zi de menstruatie ca fiind ziua intai, ea ar trebui sa fie la ovulatie in ziua a 14-a. Daca este un ciclu de 32 de zile, atunci ovulatia se produce in ziua a 18-a, iar spermatozoizii au la dispozitie 24 de ore sa fertilizeze ovulul eliberat de ovare. Aparitia ovulatiei poate fi stabilita si prin ecografie sau teste de sange care verifica prezenta progesteronului. Testul de sange ar trebui facut cu zece zile inainte de aparitia menstruatiei.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] hormonilor. Un deficit de progesteron inseamna si o menstruatie dereglata, cu alte cuvinte, o ovulatie dereglata. In acest caz, sansele de a ramane insarcinata se diminueaza. Testul de sange pentru a […]

[…] nu apare in fiecare luna, este destul de greu ca femeia sa ramana insarcinata pe cale naturala. Ovulatia trebuie monitorizata si efectuate teste prin care sa gasim solutia optima pentru a obtine sarcina. […]

[…] si eliberarea ovocitului se produc in timpul ovulatiei, mai exact la aproximativ 14 zile de la prima zi a ciclului menstrual, daca este vorba despre un […]

Buna.Am 41 de ani.am luat anticinceptionle 15 ani.in 23.11.2019am avut ultimul ciclu.
Am.avut o întârziere de 52 de zile de la ultimul ciclu..acu a venit.
E posibil ca dupa aceasta pauză de 2 luni sa mai rămân însărcinată? Si ce ar trebui sa fac pentru a rămâne însărcinată?
Ne dorim mult.

Buna ziua. Nu pauza pune probleme, ci varsta, ca prima opinie. Ca prima intentie, va recomandam un test AMH, pentru a vedea rezerva ovariana. Ulterior, investigatiile se pot extinde, pe langa cele absolut firesti, de sanatate.

Am 33 ani, am relație cu un bărbat doua ori în săptămâna, as putea sa rămân însărcinată de la el?

Buna ziua! Nu conteaza de cate ori pe saptamana intretineti relatii sexuale. O sarcina poate aparea chiar si dupa ce ati avut contact sexual o singura data, atata timp cat este neprotejat.

[…] iar ovulatia se produce, in general, cu 12-16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Procesul de ovulatie cunoaste mai multe […]

[…] atenta a ovulatiei pentru a vedea daca si cand are loc ovulatia se face cu ajutorul ecografiei, al carei scop vizeaza […]

9
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux