Ovulatia, rol cheie in obtinerea sau evitarea sarcinii. Cum calculezi perioada

ce este ovulatia

Daca iti doresti sa ramai gravida sau sa eviti aparitia unei sarcini, stai cu ochii pe ovulatie. O monitorizare atenta, dar si recunoasterea simptomelor specifice perioadei te vor ajuta in ambele cazuri. Indiferent care este scopul tau, afla din continuarea acestui articol ce este ovulatia si ce se intampla, concret, in corpul tau, in timpul acestei perioade.

Spre deosebire de barbati, care produc spermatozoizi noi pe tot parcursul vietii, o femeie se naste cu un numar limitat de ovocite. Atunci cand un ovocit – denumit si ovul- matur este eliberat de la nivelul ovarului, se produce ovulatia. Astfel, pe masura ce trece timpul, femeia va avea un numar tot mai mic de ovule.

Ce este ovulatia

Ovulatia este o faza a ciclului menstrual, in care ovarul elibereaza un ovocit. Odata ce un ovocit paraseste ovarul tau, se deplaseaza spre trompa uterina, unde asteapta sa fie fertilizat de spermatozoizi. In medie, acest lucru are loc in ziua 14 a unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile.

ce este ovulatia si cand are loc

Ce este ovulatia si care este legatura cu ciclul menstrual

Procesul de ovulatie incepe atunci cand hipotalamusul – o parte a creierului – produce hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). GnRH determina glanda pituitara, situata in creier, sa secrete hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH).

Intre zilele 7 si 14 ale ciclului menstrual, FSH face ca foliculii dintr-un ovar sa inceapa sa se maturizeze. Foliculii sunt mici saci de lichid din ovare care contin un ovocit in curs de dezvoltare. In zilele 10-14 ale ciclului, doar unul dintre foliculii in curs de dezvoltare formeaza un ovocit complet matur. In jurul zilei a 14 a a ciclului menstrual, o crestere brusca a LH face ca ovarul sa elibereze acest ovocit. Aceasta este ovulatia. Dupa ovulatie, cantitatea de progesteron creste. Acest lucru ajuta la pregatirea uterului pentru sarcina. Despre importanta acestui hormon, poti afla mai multe din articolul Hormonul responsabil cu fertilitatea: ce rol are progesteronul in organismul femeii.

In timpul unui ciclu menstrual, poate exista si ovulatie multipla, insa ovulele sunt eliberate intr-o perioada de 24 de ore. Daca sunt fecundate toate, femeia va avea o sarcina multipla. Despre aceasta posibilitate, poti afla mai multe din Sarcina multipla: atunci cand barza face un singur drum in loc de doua.

Ce este ovulatia si cum apare sarcina

Odata ce are loc ovulatia, ovulul trece prin trompele uterine. In trompele tale uterine, ovulul intalneste sperma si are loc fertilizare. Daca se produce conceptia, respectiv sperma fertilizeaza ovulul, ovocitul fertilizat calatoreste pana la uter. Dupa aproximativ o saptamana, ovulul fertilizat – ajuns acum un blastocist – se prinde de mucoasa uterului. Etapa se numeste implantare.

ce este ovulatia si cum se calculeaza

Eliberarea hormonilor estrogen si progesteron determina ingrosarea endometrului, ceea ce ofera nutrientii de care are nevoie blastocistul pentru a creste si, in cele din urma, sa devina un copil.

Pe masura ce celulele continua sa se divida – unele se dezvolta in fat, altele formeaza placenta – hormonii semnaleaza corpului tau ca un copil creste in interiorul uterului. Acest lucru semnaleaza, de asemenea, uterului sa-si pastreze mucoasa, ceea ce va impiedica aparitia menstruatiei. Lipsa menstruatie este, de obicei, primul semn ca esti insarcinata.

Concret, dupa ce ai ramas gravida, cel putin timp de noua luni, pana la nastere, nu ai cum sa ai o alta menstruatie. Atentie! Sangerarea aparuta in primele trei luni de sarcina poate sa reprezinte un risc crescut de avort. Afla mai multe despre acest risc din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan.

In trimestrul II si III, sangerarea este semnul unei probleme in sarcina si necesita consult medical si identificarea cauzei. Despre toate acestea, vorbeste, in videoul urmator, dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie. La dr. Chadi Muheidli, poti programa si tu o consultatie, sunand la 0766536553.

Mai multe videouri pe teme ce tin de sanatatea intima, sanatate reproductiva, sarcina sau ingrijirea in sarcina, poti obtine urmarind canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Perioada cand are loc ovulatia

Intr-un ciclu menstrual mediu de 28 de zile, ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de inceperea urmatoarei perioade menstruale. Momentul exact variaza. Durata ciclului tau poate fi mai lunga sau mai scurta. S-ar putea sa iti fie util sa-ti monitorizezi ciclul menstrual folosind o aplicatie de pe telefon sau un calendar. Acest lucru te poate ajuta sa vezi cand este cel mai probabil sa apara ovulatia. Majoritatea femeilor au o perioada cuprinsa intre 14 si 16 zile dupa ovulatie, indiferent de durata ciclului menstrual.

De retinut ca un ovocit supravietuieste intre 12 pana la 24 de ore dupa ovulatie. Spre deosebire de ovocit, sperma poate supravietui cateva zile in corpul tau.

calendar ovulatie

Metode prin care iti poti monitoriza ovulatia

Identificarea ovulatiei poate fi dificila. Exista mai multe metode pe care le poti folosi pentru a-ti urmari ciclul menstrual si pentru a estima cand are loc ovulatia. Fiecare metoda are insa dezavantajele ei, iar cel mai bine este sa folosesti mai mult de una. Astfel, te poti ghida dupa:

Ciclu menstrual

Ovulatia are loc in jurul mijlocului ciclului, daca ai un ciclu regulat, de 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu „normal” poate fi cuprins intre 21 si 35 de zile. Acest lucru inseamna ca ovulatia este unica pentru ciclul tau. Majoritatea femeilor ovuleaza cu 14 zile inainte de inceperea menstruatiei, indiferent de durata ciclului.

Metoda calendarului

Persoanele care folosesc metoda calendarului pentru a vedea cand are loc ovulatia, trebuie sa tina o evidenta a ultimelor 6 luni de cicluri menstruale. Pentru a calcula cand ai putea ovula, identifica cel mai scurt ciclu si cel mai lung ciclu dintr-o perioada de sase luni. Scade, apoi, 18 zile din cel mai scurt ciclu si 11 zile din cel mai lung. Aceste doua date iti ofera zilele in care esti cea mai fertila.

Mucusul cervical

Mucusul cervical este un lichid vaginal produs de colul uterin. Acesta trece prin transformari in timpul ciclului menstrual. Inainte de ovulatie, mucusul tau cervical este gros, alb si uscat. In apropierea ovulatiei, mucusul tau cervical devine limpede si alunecos, asemanator albusului de ou. El faciliteaza, astfel, deplasarea spermatozoizilor catre ovocit.

Temperatura bazala a corpului

Temperatura corpului tau creste usor in timpul ovulatiei. De obicei, cu aproximativ 0,5 pana la 1 grad. Ia-ti temperatura in fiecare dimineata, folosind un termometru digital conceput special pentru masurarea temperaturii bazale a corpului. Aceasta metoda functioneaza numai daca iti iei temperatura inainte de a te ridica din pat si inainte de a manca sau a bea. Noteaza-ti valorile obtinute timp de zile luni si scrie in ce zi a ciclului are loc o crestere a temperaturii.

teste de ovulatie

Testele de ovulatie

Testele de ovulatie functioneaza in mod similar cu cele de sarcina. Un test pentru ovulatie il poti face acasa, cu ajutorul urinei. El functioneaza prin detectarea hormonului luteinizant (LH) in urina. LH este hormonul care creste inainte de ovulatie.

Simptomele ovulatiei

Fiecare persoana este diferita si nu toate femeile prezinta simptome de ovulatie. Atunci cand se manifesta, cele mai frecvente simptome sunt:

  • modificari ale sanilor;
  • balonare;
  • dureri minore pelvine sau abdominale;
  • sangerare usoara sau spotting;
  • modificari ale pozitiei si fermitatii colului uterin;
  • cresterea apetitului sexual;
  • acuitizarea simtului mirosului, gustului sau vazului;
  • schimbari de dispozitie;
  • schimbari ale apetitului.

Exista si femei care se confrunta cu dureri in perioada ovulatiei. Durerea de ovulatie se manifesta prin crampe sau dureri pelvine. De obicei, simti durere in abdomenul inferior si pelvis, in mijloc sau pe o parte. Durerea de ovulatie poate aparea atunci cand un ovul se desprinde dintr-un folicul. Procesul poate provoca chiar sangerari usoare.

Durerea in timpul ovulatiei poate fi cauzata si de o afectiune medicala. De aceea, cel mai bine este sa mergi la consult pentru a te asigura ca durerea nu este un simptom al unei afectiuni mai grave.

Cauze pentru care nu ovulezi

Anumite conditii de sanatate sau evenimente de viata ta pot afecta ovulatia sau pot produce oprirea ei. Printre cauze pot fi:

cauze pentru care nu ovulezi

Daca menstruatia este neregulata sau daca trec mai multe luni fara a avea menstruatie, este posibil sa nu fi avut ovulatie. Programeaza-te la medic pentru a gasi cauza pentru care se intampla acest lucru. Poti face o programare la unul dintre specialistii nostri, pe care ii poti vedea aici, sunand la 0766536553.

Ovulatia si metodele anticonceptionale

Daca iei pilule contraceptive sau folosesti alte metode contraceptive hormonale, nu ar trebui sa ovulezi. Retine ca asta se intampla doar in cazul in care utilizezi pastile, plasturi sau alte dispozitive, exact asa cum ti-au fost prescrise. Hormonii din metodele contraceptionale actioneaza prin oprirea ovulatiei si ingrosarea mucusului cervical.

Indiferent daca vrei sa ramai insarcinata sau sa eviti o sarcina, ovulatia este o perioada cheie in viata fiecarei femei. De aceea, daca nu reusesti sa obtii sarcina sau esti in cautarea unei metode contraceptive potrivite tie, adreseaza-te medicului. Poti apela la specialistii nostri, facand chiar acum o programare la 0766536553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] hormonilor. Un deficit de progesteron inseamna si o menstruatie dereglata, cu alte cuvinte, o ovulatie dereglata. In acest caz, sansele de a ramane insarcinata se diminueaza. Testul de sange pentru a […]

[…] nu apare in fiecare luna, este destul de greu ca femeia sa ramana insarcinata pe cale naturala. Ovulatia trebuie monitorizata si efectuate teste prin care sa gasim solutia optima pentru a obtine sarcina. […]

[…] si eliberarea ovocitului se produc in timpul ovulatiei, mai exact la aproximativ 14 zile de la prima zi a ciclului menstrual, daca este vorba despre un […]

Buna.Am 41 de ani.am luat anticinceptionle 15 ani.in 23.11.2019am avut ultimul ciclu.
Am.avut o întârziere de 52 de zile de la ultimul ciclu..acu a venit.
E posibil ca dupa aceasta pauză de 2 luni sa mai rămân însărcinată? Si ce ar trebui sa fac pentru a rămâne însărcinată?
Ne dorim mult.

Buna ziua. Nu pauza pune probleme, ci varsta, ca prima opinie. Ca prima intentie, va recomandam un test AMH, pentru a vedea rezerva ovariana. Ulterior, investigatiile se pot extinde, pe langa cele absolut firesti, de sanatate.

Am 33 ani, am relație cu un bărbat doua ori în săptămâna, as putea sa rămân însărcinată de la el?

Buna ziua! Nu conteaza de cate ori pe saptamana intretineti relatii sexuale. O sarcina poate aparea chiar si dupa ce ati avut contact sexual o singura data, atata timp cat este neprotejat.

[…] iar ovulatia se produce, in general, cu 12-16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Procesul de ovulatie cunoaste mai multe […]

[…] atenta a ovulatiei pentru a vedea daca si cand are loc ovulatia se face cu ajutorul ecografiei, al carei scop vizeaza […]

9
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux