Programul National de Fertilizare In Vitro si Embriotransfer: conditii si facilitati

conditii plata fertilizare in vitro

Programul National de Fertilizare In Vitro si Embriotransfer este deja un mod cunoscut de finantare a procedurilor de reproducere umana asistata medical. Cu o evolutie favorabila in termen de finantare per procedura, respectiv in ceea ce priveste numarul cuplurilor beneficiare, programul este unul dinamic. Noi va tinem la curent cu fiecare schimbare si garantam ca vom incuraja toate initiativele care vor duce la imbunatatirea conditiilor.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie cu o experienta de aproape 15 ani in reproducere umana asistata medical, a vorbit in exclusivite pentru eva.ro despre pasii care trebuie urmati pentru ca un cuplu cu probleme de fertilitate sa beneficieze de ajutor financiar din partea statului prin Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer, inca din 2017. Cum a evoluat acest program, discutam in prezent.

Echipa Dacia Medical Center salua continuarea si intentia de imbunatatire constanta a Programului National de Fertilizare in Vitro.

dr chadi muheidli medic primar
Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Atat noi, medicii care ne confruntam deseori cu adevarate drame din lipsa de fonduri, cat si parintii care fac eforturi supraomenesti pentru a acoperi unele costuri. Este un pas, dar insuficient, atat ca fonduri, cat si ca numar de proceduri decontate.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

In clinicile din Romania se estimeaza undeva la 4-5.000 de proceduri de fertilizare in vitro anual. Suma alocata in prezent nu acopera integral costurile unei proceduri, iar pacientii sunt nevoiti sa achite in plus medicatia pentru stimulare, la care se adauga analizele premergatoare inscrierii in program. Ele sunt obligatorii pentru a determina daca se respecta criteriile de eligibilitate impuse prin programul national de fertilizare in vitro. Despre acestea cititi in Analize necesare pentru decontare FIV.

Conditii de inscriere in programul national de fertilizare in vitro

In linii generale, exista o lista de criterii de includere care fac un cuplu eligibil. Acestea sunt determinate, in mare parte, de o serie de analize obligatorii pe care partenerii trebuie sa le faca. Asadar, exista cinci criterii majore de includere:

  • cuplul trebuie sa aiba indicatie de la un medic specialist pentru fertilizare in vitro;
  • cei doi parteneri trebuie sa aiba asigurare de sanatate;
  • varsta femeii sa fie cuprinsa intre 24 si 40 de ani;
  • femeia trebuie sa aiba un index de masa corporala cuprinsa intre 20 si 25, deci fara surplus major de greutate;
  • rezerva ovariana trebuie sa fie in limite probate prin valoarea AMH mai mare de 1,1 ng/ml.

Odata indeplinite aceste criterii, tehnica este primul venit, primul servit, in conditiile mentionate. Pentru ca se pregatesc anumite schimbari, va tinem la curent cu ele in pagina dedicata programului national de fertilizare in vitro.

Ce trebuie sa faca un cuplu pentru a fi inclus in programul national de fertilizare in vitro

In primul rand, sa recunoasca cu adevarat ca s-ar putea sa aiba o problema de fertilitate. Daca incearca de mai bine de un an sa faca un copil pe cale naturala si nu au reusit, partenerii au nevoie, si este indicata sa ceara, opinia unui specialist. Discutam un medic care sa aiba competenta in probleme de fertilitate.

fonduri program FIV

Apreciez faptul ca, in ultimii ani, colegii mei, medici ginecologi, trimit cuplurile catre noi, cei care ne-am specializat in acest segment. Din pacate, insa, statisticile arata ca mai bine de jumatate dintre cuplurile cu probleme de fertilitate din Romania nu apeleaza niciodata la un medic.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Depunerea dosarului medical: ce trebuie sa contina

Odata facuta vizita la specialist, exista o serie de pasi birocratici. Cuplul depune la clinica aleasa un dosar care cuprinde:

  • o cerere pentru includerea in subprogramul FIV/ET semnata de membrii cuplului. Aceasta va cuprinde, in mod obligatoriu, urmatoarele date:
    • datele de identificare a membrilor cuplului – numele si prenumele;
    • codul numeric personal;
    • tipul actului de identitate, seria si numarul actului de identitate, data emiterii acestuia si unitatea emitenta;
    • adresa de domiciliu;
    • numarul de telefon mobil;
    • adresa de corespondenta;
    • copii dupa actele de identitate ale membrilor cuplului.
  • adeverinte eliberate de casa de asigurari de sanatate de care apartin partenerii. Din acestea trebuie sa rezulte calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate a membrilor cuplului. Este nevoie de documente originale, emise cu maxim 60 de zile inaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care sa probeze calitatea de asigurat.
  • adeverinta medicala eliberata de medicul de familie din care sa rezulte inaltimea, greutatea si indexul de masa corporala al femeii – document emis cu maxim 60 de zile inaintea depunerii dosarului.
  • documente medicale din care sa rezulte setul minim de investigatii efectuate pentru stabilirea diagnosticului, indicatiei terapeutice si riscurilor medicale al cuplului solicitant.
  • un document medical din care sa rezulte indicatia medicala pentru realizarea procedurii de FIV/ET, eliberat de un medic specialist in obstetrica-ginecologie cu competenta in tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata medical, emis cu maxim 60 de zile inaintea depunerii dosarului;
  • declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantii au depus un singur dosar la sediul unei singure unitati sanitare care deruleaza subprogramul FIV/ET si ca nu au mai beneficiat in trecut de o alta procedura finantata din bugetul Ministerului Sanatatii; in declaratie se consemneaza in mod obligatoriu asertiunea “Sub sanctiunile aplicate faptei de fals si uz de fals in acte publice, conform prevederilor Codului penal, declar ca datele din declaratie sunt corecte si complete. ”
    opis al documentelor dosarului.

Evolutia subprogramului national: la ce sa ne asteptam

Reluarea programului si imbunatatirile aduse sunt extraordinare. Rata de succes cu care lucreaza Dacia Medical Center este de aproximativ 35%, adica similara cu cea europeana.

programul national de fertilizare in vitro

Dupa fiecare procedura, procentul cumulat de sarcini creste pana la 70-80% daca vorbim despre 4-5 fertilizari. In cazul in care nu avem o sarcina dupa aceste etape, atunci sansele de reusita sunt foarte foarte mici. Asadar, ar fi necesara decontarea completa a trei proceduri pentru a da cu adevarat o sansa cuplului. In plus, speram ca medicatia necesara va trece si ea pe lista cheltuielilor acoperite de stat. Costurile pentru tratament variaza intre 800 si 1.500 de euro, in functie de rezerva ovariana si de varsta pacientei.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

In cazul in care te gandesti sa accesezi fonduri pentru decontarea FIV, te asteptam in clinica. Te ajutam in procesul de depunere a dosarului si pentru realizarea procedurilor. Programari la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Bună ziua suntem familia Ciorăneanu din București suntem căsătoriți de 13 ani și ne dorim mult dar mult de tot un copilaș. Pe calea naturala tot așteptăm dar din păcate degeaba.Am fost la doctor dar se pare ca singura soluție este fertilizare în vitro. Am vrea sa ne înscriem și noi în program .Eu am 36 iar soția 35 de ani va mulțumim. AȘTEPTĂM SĂ NE
CONTACTAȚI.

Buna ziua,
Cand se poate aduce dosarul pentru inscrierea in programul national pentru fertilizare?
Va multumesc anticipat!

Buna ziua,toate conditiile pt acest program le-am avea,dar daca Amh ul este 0,64 sa -nteleg ca nu se poate avand pana acum numai nereusitei

Unde se poate depune dosarul?

Buna ziua , numele meu este Smau Ana Maria , de n an de dorim un bebe ce nu vrea sa apara, am inceput analizele pentru a depista daca exista vreo problema de infertilitate si analizele mele au fost foarte bune in schimb al sotului nu la Halosperma i-a isiti cantitate mare de adn, mai mult de 38 % dorim sa ne inscriem in acest program si nu stim de unde sa pornim in aceasta calatorie , va rog mult sa ne indrumati . Mentionez ca atat eu cat si el suntem platitori de CAS . 0768335955
Smau.anamaria@yahoo.com

Buna ziua,
Daca trompa uterina stanga este partial permeabila, dar sansele de reusita sunt foarte micisi mi sa recomandat ca singura solutieFIV, ma incadrez in programul acesta national?

Bună ziua, ma numesc Apostolache Georgiana din București sunte căsătorița de 10 ani și ne dorim mult dar mult de tot un copilaș. Pe calea naturala din pacate nu se poate, sotul meu are azoospermie .Am fost la doctor dar se pare ca singura soluție este fertilizare în vitro. Am vrea sa ne înscriem și noi în aces program .Eu am 35 de ani iar soțul 41 de ani va mulțumim. Va rog sa ma contacti pe adresa de e-mail popasorina82@yahoo.ro.

Multumesc,

Daca am AMH =0.414 ma pot incrie la acest program ?

*inscrie

Buna ziua daca sotia este cetatean romana si sotul cetatean strain putem beneficia de aceste tratament??

Daca sotia are peste 40 de ani, mai exact 41, mai suntem eligibili?

[…] Dacia Medical Center este partenera in Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embritransfer derulat de Ministerul Sanatatii, prin intermediul unitatii medicale colaboratoare in realizarea […]

21
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux