Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: cauze si tratament

simptome trompe uterine infundate

Trompele uterine sunt doua tuburi subtiri, cate una pe fiecare parte a uterului. Ele ajuta la deplasarea ovulului matur, de la ovare, la uter. Cand o obstructie impiedica ovulul sa se deplaseze pe tub, o femeie se confrunta cu trompe uterine infundate. Afectiunea, cunoscuta si sub denumirea de infertilitate tubara, poate aparea pe una sau pe ambele trompe. Un procent de pana la 30% dintre femeile infertile au trompele uterine infundate. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, dar te confrunti cu aceasta patologie, poti afla din continuarea acestui articol, care sunt metodele de tratament.

Investigatii pentru verificarea trompelor uterine

Daca dupa un an de incercari, nu ai reusit sa ramai insarcinata – sau dupa sase luni, daca ai 35 de ani sau mai mult – medicul curant iti poate recomanda o investigatie de specialitate pentru a-ti verifica trompele uterine. Este vorba despre histerosonografie sau histerosalpingografie. Poti afla aici mai multe despre cele doua metode de investigatie.

De asemenea, medicul iti va recomanda si alte teste de baza, pentru fertilitate. In videoul urmator, dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate, medic in cadrul clinicii Dacia Medical Center, vorbeste despre care sunt analizele necesare in diagnosticarea infertilitatii, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Pe langa trompe infundate, infertilitatea mai poate fi cauzata de o multime de factori, despre care poti afla mai multe din articolul Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita.

De precizat este faptul ca atunci cand o singura trompa uterina este blocata, este posibil sa ramai insarcinata in mod natural, sau cu un tratament usor, medicamentos, pentru stimulare. Pe de alta parte, atunci cand ambele trompe uterine sunt blocate, poate fi necesara o interventie chirurgicala sau un tratament FIV. Discuta cu medicul tau despre toate aceste optiuni. De asemenea, daca ai deja un diagnostic, dar iti doresti sa apelezi la un medic un experienta pentru o a doua opinie sau pentru tratament, te poti adresa echipei Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Semne si simptome pentru trompe uterine infundate

In fiecare luna, cand are loc ovulatia, un ovocit este eliberat dintr-unul dintre ovare, in cele mai multe cazuri. Ovulul calatoreste din ovar prin trompe si in uter. Spermatozoizii trebuie, de asemenea, sa inoate din colul uterin, prin uter si prin trompele uterine, pentru a ajunge la ovul. Fertilizarea are loc de obicei in timp ce ovulul calatoreste prin trompe.

Daca una sau ambele trompe uterine sunt infundate, ovulul nu poate ajunge in uter. Si asta in timp ce spermatozoizii nu pot ajunge la ovul. Fertilizarea si, implicit, sarcina, nu poate avea loc. De asemenea, este posibil ca trompa sa nu fie blocata total, ci doar partial. Acest lucru poate creste riscul unei sarcini tubare sau al unei sarcini extrauterine. Despre aceasta situatie, poti afla mai multe din articolul Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila | Solutii de tratament.

Spre deosebire de anovulatie, in care ciclurile menstruale neregulate pot fi semnalul pentru o problema de infertilitate, trompele uterine blocate cauzeaza rareori simptome. Primul si cel mai frecvent simptom al trompelor uterine infundate este infertilitatea.

Cauze ce duc la trompe uterine infundate

Un anumit tip de trompe uterine infundate, numit hidrosalpinx, poate provoca dureri abdominale in partea inferioara si scurgeri vaginale neobisnuite. Nu toate femeile pot avea aceste simptome. Afectiunea hidrosalpinx apare atunci cand un blocaj determina dilatarea trompei/trompelor, respectiv cresterea diametrului acesteia/acestora, si umplerea lor cu lichid. Lichidul din trompe blocheaza ovulul si sperma, impiedicand fertilizarea si sarcina.

Despre toate acestea, dar si despre solutiile de tratament, vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate.

Cu toate acestea, unele dintre cauzele blocarii trompelor uterine pot avea propriile simptome. De exemplu, endometrioza si boala inflamatorie pelvina (BIP) pot provoca menstruatii dureroase si dureri in timpul actului sexual. Boala inflamatorie pelvina este o infectie a tractului genital superior la femei care poate afecta uterul, trompele uterine si ovarele. Despre ea, poti afla mai multe din articolul Anexita: de la o infectie tratabila la infertilitate.

Simptome ale unei infectii pelvine

In cazul in care te confrunti cu unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos, ai putea suferi de o infectie pelvina. Programeaza-te cat mai repede la medic, atat pentru a scapa de disconfort, cat si pentru a evita complicatiile ulterioare. Te poti programa chiar acum la unul dintre specialistii Dacia Medical Center, la telefon 0766 536 553. Printre simptomele unei infectii pelvine, se regasesc:

  • dureri pelvine generale;
  • durere in timpul actului sexual;
  • scurgeri vaginale urat mirositoare;
  • febra;
  • greata si varsaturi – in cazuri acute;
  • dureri severe abdominale inferioare sau pelvine – in cazuri acute.

Cea mai frecventa cauza a trompelor uterine infundate

Atentie insa ca infectiile pelvine acute iti pot pune viata in pericol. Si asta mai ales in cazul in care apar febra ridicata sau dureri severe. De aceea, este necesar sa mergi cat mai repede la medic.

cauze trompe uterine infundate

Dincolo de acest pericol, boala inflamatorie pelvina ramane cea mai frecventa cauza a blocarii trompelor uterine. De cele mai multe ori, boala inflamatorie pelvina este rezultatul unei boli cu transmitere sexuala, desi nu toate infectiile sunt legate de aceasta cauza.

Medicii atentioneaza ca, in ciuda faptului ca boala inflamatorie pelvina poate sa nu se manifeste, antecedentele cresc riscul de blocare a trompelor uterine.

Alte cauze ce duc la trompe uterine infundate

Alte cauze potentiale ale blocarii trompelor uterine pot fi:

  • actuala sau istoricul unei infectii cauzate de o boala cu transmitere sexuala, in special chlamydia sau gonoree;
  • istoric de infectie uterina cauzata de un avort sau avort spontan;
  • istoric de apendice rupt;
  • istoric de interventie chirurgicala abdominala;
  • sarcina ectopica anterioara;
  • o interventie chirurgicala anterioara care a implicat trompele uterine, inclusiv legarea trompelor;
  • endometrioza, afectiune despre care poti afla mai multe din articolul Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate.

Diagnostic

Trompele uterine infundate sunt diagnosticate, de obicei, cu o investigatie imagistica numita histerosonografie. Pentru a veni in sprijinul femeilor care se confrunta cu infertilitatea, noi, la Dacia Medical Center, am conceput un pachet special de investigatii pentru aceasta afectiune. Oferta actuala o poti consulta aici.

In mod similar si cu rezultate comparative poate fi recomandata histerosalpingografia. Este unul dintre testele de fertilitate de baza, recomandate pentru fiecare cuplu ce incearca, fara rezultat, sa obtina o sarcina. Testul implica introducerea unei substante de contrast prin colul uterin, folosind un tub mic. Dupa aplicarea substantei de contrast, sunt facute radiografii ale zonei pelvine.

investigatii trompe uterine infundate

Daca totul este normal, substanta de contrast va trece prin uter si trompele uterine, si se va scurge in jurul ovarelor, si in cavitatea pelviana. Daca colorantul nu trece prin trompele uterine, atunci este posibil sa aveti una sau ambele trompe uterie uterine infundate.

Alte teste pentru diagnosticarea infertilitatii

Datele arata ca 15% dintre femei au un rezultat „fals pozitiv”, in care substanta de contrast nu trece de uter si nu ajunge in trompe. Blocajul pare sa fie chiar acolo unde trompa uterina si uterul se intalnesc. Daca se intampla acest lucru, medicul poate repeta testul, pentru confirmare.

Alte teste care pot fi efectuate pentru diagnostic includ:

  • ecografii;
  • chirurgia laparoscopica exploratorie;
  • histeroscopia.

Histeroscopia este procedura ginecologica in care o camera subtire este plasata prin colul uterin pentru a se putea vedea uterul. Poti afla mai multe despre aceasta procedura medicala in articolul Histeroscopia, cand si de ce este recomandata.

De asemenea, pot fi recomandate si analize de sange pentru a verifica prezenta anticorpilor pentru infectia cu Chlamydia, care ar putea implica o infectie anterioara sau actuala.

Tratament pentru trompe uterine infundate

In cazul in care una dintre trompele uterine este desfundata, fara sa existe alte cauze de infertilitate, este posibil sa ramai insarcinata, fara prea mult ajutor. Medicul ii poate administra medicamente pentru fertilitate, pentru a creste sansele de a ovula.

tratament trompe infundate

In cazul in care ambele trompe uterine sunt blocate, sarcina nu este posibila, fiind necesare interventii precum operatia laparoscopica sau FIV-ul. Vorbim in continuare despre fiecare dintre ele.

Operatia laparoscopica

In unele cazuri, interventia chirurgicala laparoscopica poate debloca trompele uterine sau poate indeparta tesutul cicatricial. Din pacate, specialistii spun ca acest tratament nu functioneaza intotdeauna. Sansa de succes a interventiei laparoscopice depinde de:

  • varsta femeii;
  • cat de mare si unde este blocajul;
  • cauza ce a dus la infundarea trompelor.

Daca intre trompe si ovare exista doar cateva aderente, atunci sansele ca o femeie sa ramana gravida dupa operatia laparoscopica sunt ridicate.

Sansele de sarcina, dupa operatie

Daca doar una dintre trompe este blocata, dar este altfel sanatoasa, sunt sanse cuprinse intre 20% si 40% de sarcina, dupa operatie.

Specialistii atentioneaza insa ca riscul de sarcina ectopica este mai mare dupa interventia chirurgicala pentru tratarea blocajului trompelor, iar medicul curant ar trebui sa monitorizeze indeaproape, in cazul in care femeia ramane insarcinata.

Cu toate acestea, interventia chirurgicala nu este intotdeauna cea mai buna optiune, iar specialistii recomanda adesea fertilizarea in vitro (FIV).

O decizie in acest sens trebuie luata impreuna cu medicul curant. Poti decide astfel daca apelezi la interventia chirurgicala sau direct la tratamentul FIV. Medicul iti va indica care este cea mai buna solutie in cazul tau.

Fertilizare in vitro, tratament pentru trompe uterine infundate

Inainte de apelarea la fertilizarea in vitro (FIV), daca operatia de reparare nu functiona sau nu era o optiune, femeile cu trompe uterine blocate nu aveau posibilitatea de a ramane insarcinate. In prezent, apelarea la FIV face posibila conceptia. Mai multe informatii despre procedura, poti afla de pe pagina noastra dedicata Fertilizare in vitro.

Tratamentul FIV presupune administrarea de medicamente pentru fertilitate, pentru a stimula ovarele. Apoi, folosind un ac ghidat cu ultrasunete prin peretele vaginal, medicul preia ovulele direct din ovare. In laborator, ovulele sunt puse impreuna cu spermatozoizii de la partener sau de la un donator de sperma. De obicei, ovulele se fertilizeaza si rezulta astfel embrioni sanatosi. Se aleg apoi unul sau doi embrioni sanatosi si se transfera in uter.

sarcina dupa trompe uterine infundate

FIV evita complet trompele uterine, asa ca blocajele nu mai sunt importante.

Pe de alta parte, cercetarile au aratat ca o trompa uterina inflamata poate scadea semnificativ sansele de succes ale FIV. Daca femeia prezinta hidrosalpinx, medicul ii poate recomanda o interventie chirurgicala. Apoi, dupa recuperare, dupa interventia chirurgicala, poate fi incercata procedura de FIV.

Inversarea ligaturii trompelor

Exista si situatia in care, pentru a impiedica sarcina, o femeie apeleaza la „legarea trompelor”, ca metoda contraceptiva. Aceasta se face prin operatie de ligatura a trompelor. Acestea sunt blocate in mod intentionat, astfel incat spermatozoizii sa nu poata ajunge la ovul.

Datele arata ca un procent cuprins intre 20% si 30% dintre femei regreta mai tarziu ca au apelat la aceasta procedura chirurgicala. Vestea buna este ca, desi acest tip de control al sarcinii este considerat permanent, poate fi inversat in cazul multor femei. Repararea chirurgicala a unei ligaturi a trompelor are sanse mai mari de succes decat in cazul interventiei chirurgicala la nivelul trompelor pentru a le debloca.
Reparatia microchirurgicala este adesea mai putin costisitoare decat FIV. Poti afla mai multe despre inversarea ligaturii trompelor din articolul Dezlegarea trompelor uterine: ce sanse ai sa obtii o sarcina

Prevenirea infundarii trompelor uterine

Majoritatea trompelor uterine blocate sunt cauzate de infectii pelvine. Cele mai multe, dar nu toate, aceste infectii sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala. Screeningul regulat, precum si verificarea imediata a simptomelor ingrijoratoare, este un pas important in prevenirea infertilitatii tubare. Daca infectia cu transmitere sexuala sau infectia pelvina este detectata suficient de devreme, tratarea acesteia poate ajuta la prevenirea dezvoltarii tesutului cicatricial.

infectii sexuale cauza a trompelor uterine infundate

Cu toate acestea, cele mai multe infectii nu sunt acute si adesea nu duc la niciun semn sau simptom. Cu cat infectia este prezenta mai mult timp, cu atat este mai mare riscul de a se forma tesut cicatricial si de a crea tuburi inflamate sau blocate.

Odata ce o infectie a fost detectata, este important un tratament rapid cu antibiotice. Tratarea infectiei nu garanteaza ca trompele uterine vor fi libere. Antibioticele pot duce doar la disparitia bacteriilor. Orice deteriorare sau tesut cicatricial care s-a format nu va fi ajutat de tratamentul cu antibiotice.

Importanta folosirii prezervativului

Astfel, tratarea bolii poate ajuta la prevenirea daunelor ulterioare si poate face ca tratamentul pentru fertilitate sau repararea chirurgicala ulterioara sa aiba mai multe sanse de reusita.

Pentru a preveni deteriorarea trompelor uterine, cauzata de infectiile cu transmitere sexuala, specialistii recomanda folosirea prezervativelor si testarea regulata pentru depistarea acestora, mai ales daca exista un comportament sexual cu risc ridicat.

Daca ai intrebari legate de aceasta cauza a infertilitatii, le poti lasa intr-un comentariu si iti vom raspunde in cel mai scurt timp. De asemenea, te poti adresa direct unui specialist al Dacia Medical Center, facand o programare la 0766 536 553.

surse: healthline.com; verywellfamily.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Concentratul se obtine dupa prelucrarea spermei in laborator, prin centrifugare, astfel ca la final, el va contine cei mai buni spermatozoizi. Scopul inseminarii intrauterine este ca spermatozoizii sa inoate in trompele uterine si sa fertilizeze ovulul in asteptare. Astfel, fecundarea are loc pe cale naturala, chiar daca reproducerea este una asistata. Pentru obtinerea sarcinii, femeia nu trebuie sa aiba probleme de fertilitate, printre care se numara si tompele uterine infundate. Poti afla mai multe din articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: Diagnostic si tratament. […]

Am 43 de ani,casatorita de 18,o nastere,dar nu am mai ramas insarcinata de 17 ani,analize si ecografii curente,ovare functionale 83%

Buna ziua. Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va oferi o a doua opinie medicala. Este insa nevoie de analiza dosarului medical in prima instanta, pentru a vedea exact ce analize aveti facute si a va recomanda in functie de acestea alte investigatii specifice de infertilitate. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam in Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2 – 0766 53 65 53. Daca locuiti in alt oras sau in afara tarii, puteti discuta cu Dr. Chadi Muheidli in cadrul unui consult online, detalii gasiti aici – https://www.daciamedicalcenter.ro

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux