Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: Diagnostic si tratament

simptome trompe infundate

Trompele uterine sunt doua tuburi subtiri, cate una pe fiecare parte a uterului, care ajuta la conducerea ovulului matur, de la ovare, la uter. Cand o obstructie impiedica ovulul sa se deplaseze pe tub, o femeie are trompele uterine infundate. Afectiunea, cunoscuta si sub denumirea de infertilitate tubara, poate aparea pe una sau pe ambele trompe. Un procent de pana la 30% dintre femeile infertile au trompele uterine infundate. Daca va doriti sa ramaneti insarcinata, dar va confruntati cu aceasta patologie, puteti afla din continuarea acestui articol, care sunt metodele de tratament si cum puteti beneficia de finantare.

Daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata dupa un an de incercari, sau dupa sase luni, daca aveti 35 de ani sau mai mult, medicul curant va poate recomanda o investigatie de specialitate pentru a va verifica trompele uterine, impreuna cu alte teste de baza, pentru fertilitate. Mai multe despre cauzele infertilitatii feminine puteti afla de AICI.

Atunci cand o singura trompa uterina este blocata, este posibil sa ramaneti insarcinata in mod natural, sau cu tratament usor, medicamentos, pentru stimulare. Pe de alta parte, atunci cand ambele trompe uterine sunt blocate, poate fi necesara o interventie chirurgicala sau un tratament FIV. Discutati cu medicul dumneavoastra despre toate aceste optiuni.

Trompele uterine infundate: semne si simptome

In fiecare luna, cand are loc ovulatia, un ovocit este eliberat dintr-unul dintre ovare, in cele mai multe cazuri. Ovulul calatoreste din ovar prin trompe si in uter. Spermatozoizii trebuie, de asemenea, sa inoate din colul uterin, prin uter si prin trompele uterine, pentru a ajunge la ovul. Fertilizarea are loc de obicei in timp ce ovulul calatoreste prin trompe.

Daca una sau ambele trompe uterine sunt infundate, ovulul nu poate ajunge in uter, iar spermatozoizii nu pot ajunge la ovul, impiedicand fertilizarea si, implicit, sarcina. De asemenea, este posibil ca trompa sa nu fie blocata total, ci doar partial. Acest lucru poate creste riscul unei sarcini tubare sau a unei sarcini extrauterine.

Spre deosebire de anovulatie, in care ciclurile menstruale neregulate pot fi semnalul pentru o problema de infertilitate, trompele uterine blocate cauzeaza rareori simptome. Primul si cel mai frecvent simptom al trompelor uterine infundate este infertilitatea.

Trompele uterine infundate: cauze

Un anumit tip de trompe uterine infundate, numit hidrosalpinx, poate provoca dureri abdominale in partea inferioara si scurgeri vaginale neobisnuite, dar nu toate femeile pot avea aceste simptome. Afectiunea hidrosalpinx apare atunci cand un blocaj determina dilatarea trompei/trompelor, respectiv cresterea diametrului acesteia/acestora, si umplerea lor cu lichid. Lichidul din trompe blocheaza ovulul si sperma, impiedicand fertilizarea si sarcina.

trompe uterine infundate

Cu toate acestea, unele dintre cauzele blocarii trompelor uterine pot avea propriile simptome. De exemplu, endometrioza si boala inflamatorie pelvina (BIP) pot provoca menstruatii dureroase si dureri in timpul actului sexual. Boala inflamatorie pelvina este o infectie a tractului genital superior la femei care poate afecta uterul, trompele uterine si ovarele.

Simptomele care ar putea indica o infectie pelvina:

 • dureri pelvine generale;
 • durere in timpul actului sexual;
 • scurgeri vaginale urat mirositoare;
 • febra;
 • greata si varsaturi – in cazuri acute;
 • dureri severe abdominale inferioare sau pelvine – in cazuri acute.

Trompele uterine infundate: cea mai frecventa cauza

Specialistii atentioneaza ca infectiile pelvine acute pot pune viata femeii in pericol, iar in cazul in care apar febra ridicata sau dureri severe, sa se adreseze de urgenta medicului.

Astfel, boala inflamatorie pelvina este cea mai frecventa cauza a blocarii trompelor uterine. De asemenea, de cele mai multe ori, boala inflamatorie pelvina este rezultatul unei boli cu transmitere sexuala, desi nu toate infectiile sunt legate de aceasta cauza.

Medicii atentioneaza ca, in ciuda faptului ca boala inflamatorie pelvina poate sa nu se manifeste, antecedentele cresc riscul de blocare a trompelor uterine.

Trompele uterine infundate: alte cauze

Alte cauze potentiale ale blocarii trompelor uterine pot fi:

 • actuala sau istoricul unei infectii cauzate de o boala cu transmitere sexuala, in special chlamydia sau gonoree;
 • istoric de infectie uterina cauzata de un avort sau avort spontan;
 • istoric de apendice rupt;
 • istoric de interventie chirurgicala abdominala;
 • sarcina ectopica anterioara;
 • o interventie chirurgicala anterioara care a implicat trompele uterine, inclusiv legarea trompelor;
 • endometrioza.

Trompele uterine infundate: diagnostic

Trompele uterine infundate sunt diagnosticate, de obicei, cu o investigatie imagistica numita histerosonografie. In mod similar si cu rezultate comparative poate fi recomandata histerosalpingografia. Este unul dintre testele de fertilitate de baza, recomandate pentru fiecare cuplu ce incearca, fara rezultat, sa obtina o sarcina. Testul implica introducerea unei substante de contrast prin colul uterin, folosind un tub mic. Dupa aplicarea substantei de contrast, sunt facute radiografii ale zonei pelvine.

cauze trompe uterine infundate

Daca totul este normal, substanta de contrast va trece prin uter si trompele uterine, si se va scurge in jurul ovarelor, si in cavitatea pelviana. Daca colorantul nu trece prin trompele uterine, atunci este posibil sa aveti una sau ambele trompe uterie uterine infundate.

Datele arata ca 15% dintre femei au un rezultat „fals pozitiv”, in care substanta de contrast nu trece de uter si nu ajunge in trompe. Blocajul pare sa fie chiar acolo unde trompa uterina si uterul se intalnesc. Daca se intampla acest lucru, medicul poate repeta testul, pentru confirmare.

Alte teste care pot fi efectuate pentru diagnostic includ ecografii, chirurgia laparoscopica exploratorie sau histeroscopia. Histeroscopia este procedura ginecologica in care o camera subtire este plasata prin colul uterin pentru a se putea vedea uterul. Puteti afla mai multe despre aceasta procedura medicala in articolul Histeroscopia, cand si de ce este recomandata.

De asemenea, pot fi recomandate si analize de sange pentru a verifica prezenta anticorpilor pentru infectia cu Chlamydia, care ar putea implica o infectie anterioara sau actuala.

Tratament pentru trompele uterine infundate

Daca o femeie are una dintre trompele uterine desfundate si este sanatoasa, este posibil sa poata sa ramana insarcinata, fara prea mult ajutor. Medicul ii poate administra medicamente pentru fertilitate, pentru a creste sansele de a ovula. In cazul in care ambele trompe uterine sunt blocate, acest lucru nu este posibil, fiind necesare interventii precum operatia laparoscopica sau FIV-ul.

Tratament pentru trompele uterine infundate: operatia laparoscopica

In unele cazuri, interventia chirurgicala laparoscopica poate debloca trompele uterine sau poate indeparta tesutul cicatricial. Din pacate, specialistii spun ca acest tratament nu functioneaza intotdeauna. Sansa de succes a interventiei laparoscopica depinde de varsta femeii, cat de mare si unde este blocajul, dar si de cauza ce a dus la infundarea trompelor. Daca intre trompe si ovare exista doar cateva aderente, atunci sansele ca o femeie sa ramana gravida dupa operatia laparoscopica sunt ridicate.

Daca doar una dintre trompe este este blocata, dar este altfel sanatoasa, sunt sanse cuprinse intre 20% si 40% de sarcina, dupa operatie.

Specialistii atentioneaza insa ca riscul de sarcina ectopica este mai mare dupa interventia chirurgicala pentru tratarea blocajului trompelor, iar medicul curant ar trebui sa monitorizeze indeaproape, in cazul in care femeia ramane insarcinata.

Cu toate acestea, interventia chirurgicala nu este intotdeauna cea mai buna optiune, iar specialistii recomanda adesea fertilizarea in vitro (FIV).

O decizie in acest sent trebuie luata impreuna cu medicul curant. Femeia poate decide astfel daca apeleaza la interventia chirurgicala sau trecere direct la tratamentul FIV si care ar fi cea mai buna solutie, de la caz la caz.

Tratament pentru trompele uterine infundate: fertilizare in vitro

Inainte de practicarea fertilizarii in vitro, daca operatia de reparare nu functiona sau nu era o optiune, femeile cu trompe uterine blocate nu aveau posibilitatea de a ramane insarcinate. In prezent, apelarea la FIV face posibila conceptia. Puteti afla mai multe informatii despre fertilizarea in vitro aici.

Tratamentul FIV presupune administrarea de medicamente pentru fertilitate, pentru a stimula ovarele. Apoi, folosind un ac ghidat cu ultrasunete prin peretele vaginal, medicul preia ovulele direct din ovare. In laborator, ovulele sunt puse impreuna cu spermatozoizii de la partener sau de la un donator de sperma. De obicei, ovulele se fertilizeaza si rezulta astfel embrioni sanatosi. Se aleg apoi unul sau doi embrioni sanatosi si se transfera in uter.

FIV evita complet trompele uterine, asa ca blocajele nu mai sunt importante. Totodata, cercetarile au aratat ca o trompa uterina inflamata poate scadea semnificativ sansele de succes ale FIV. Daca femeia prezinta hidrosalpinx, medicul ii poate recomanda o interventie chirurgicala. Apoi, dupa recuperare, dupa interventia chirurgicala, poate fi incercata procedura de FIV.

Finantare pentru fertilizare in vitro

In tara noastra, in prezent, Ministerul Sanatatii deruleaza Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Contravaloarea procedurii FIV/ET in cadrul subprogramului se finanteaza la un tarif de 10.000 lei/procedura FIV/ET. Pentru a beneficia de aceasta decontare, cuplul trebuie sa respecte anumite conditii. Puteti afla aici mai multe despre Subprogramul Ministerului Sanatatii.

Clinica Dacia Medical Center este partenera in Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embritransfer derulat de Ministerul Sanatatii, prin intermediul unitatii medicale colaboratoare in realizarea procedurilor. In plus, clinica deconteaza orice procedura oferita de autoritatile locale, inclusiv cele ale Municipiului Bucuresti, atunci cand programele sunt finantate. Mai multe despre conditiile pentru FIV gratuit puteti afla de aici.

Tratament trompe uterine infundate: inversarea ligaturii trompelor

Cunoscuta in mod obisnuit ca „legarea trompelor”, operatia de ligatura a trompelor este o solutie la care apeleaza femeile pentru a nu ramane insarcinate. Scopul ligaturii trompelor este de a bloca in mod intentionat trompele uterine, astfel incat spermatozoizii sa nu poata ajunge la ovul.

Datele arata ca un procent cuprins intre 20% si 30% dintre femei regreta mai tarziu ca au apelat la aceasta procedura chirurgicala. Vestea buna este ca, desi acest tip de control al sarcinii este considerat permanent, poate fi inversat pentru multe femei. Repararea chirurgicala a unei ligaturi a trompelor are sanse mai mari de succes decat in cazul interventiei chirurgicala la nivelul trompelor pentru a le debloca.
Reparatia microchirurgicala este adesea mai putin costisitoare decat FIV. Puteti afla mai multe despre inversarea ligaturii trompelor din acest articol: Dezlegarea trompelor uterine: ce sanse ai sa obtii o sarcina

Trompe uterine infundate: prevenire

Majoritatea trompelor uterine blocate sunt cauzate de infectii pelvine. Cele mai multe, dar nu toate, aceste infectii sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala. Screeningul regulat, precum si verificarea imediata a simptomelor ingrijoratoare, este un pas important in prevenirea infertilitatii tubare. Daca infectia cu transmitere sexuala sau infectia pelvina este detectata suficient de devreme, tratarea acesteia poate ajuta la prevenirea dezvoltarii tesutului cicatricial.

Cu toate acestea, cele mai multe infectii nu sunt acute si adesea nu duc la niciun semn sau simptom. Cu cat infectia este prezenta mai mult timp, cu atat este mai mare riscul de a se forma tesut cicatricial si de a crea tuburi inflamate sau blocate.

Odata ce o infectie a fost detectata, este important un tratament rapid cu antibiotice. Tratarea infectiei nu garanteaza ca trompele uterine vor fi libere. Antibioticele pot duce doar la disparitia bacteriilor. Orice deteriorare sau tesut cicatricial care s-a format nu va fi ajutat de tratamentul cu antibiotice. Astfel, tratarea bolii poate ajuta la prevenirea daunelor ulterioare si poate face ca tratamentul de fertilitate sau repararea chirurgicala ulterioara sa aiba mai multe sanse sa reuseasca.

Pentru a preveni deteriorarea trompelor uterine, cauzata de infectiile cu transmitere sexuala, specialistii recomanda folosirea prezervativelor si testarea regulata pentru depistarea acestora, mai ales daca exista un comportament sexual cu risc ridicat.

surse: healthline.com; verywellfamily.com

Daca aveti o intrebare legata de aceasta afectiune, o puteti adresa intr-un comentariu sau va puteti adresa unui specialist al Dacia Medical Center, facand o programare la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Concentratul se obtine dupa prelucrarea spermei in laborator, prin centrifugare, astfel ca la final, el va contine cei mai buni spermatozoizi. Scopul inseminarii intrauterine este ca spermatozoizii sa inoate in trompele uterine si sa fertilizeze ovulul in asteptare. Astfel, fecundarea are loc pe cale naturala, chiar daca reproducerea este una asistata. Pentru obtinerea sarcinii, femeia nu trebuie sa aiba probleme de fertilitate, printre care se numara si tompele uterine infundate. Poti afla mai multe din articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: Diagnostic si tratament. […]

Am 43 de ani,casatorita de 18,o nastere,dar nu am mai ramas insarcinata de 17 ani,analize si ecografii curente,ovare functionale 83%

Buna ziua. Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va oferi o a doua opinie medicala. Este insa nevoie de analiza dosarului medical in prima instanta, pentru a vedea exact ce analize aveti facute si a va recomanda in functie de acestea alte investigatii specifice de infertilitate. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam in Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2 – 0766 53 65 53. Daca locuiti in alt oras sau in afara tarii, puteti discuta cu Dr. Chadi Muheidli in cadrul unui consult online, detalii gasiti aici – https://www.daciamedicalcenter.ro

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux