Histerosonografie sau histerosalpingografie?

Histerosonografie sau histerosalpingografie?

Histerosonografia este cea mai moderna metoda ecografica, un procedeu minim invaziv, de testare a permeabilitatii trompelor uterine si de evaluare a cavitatii uterine. Nu necesita anestezie si nici nu exista expunere la radiatii X, asa cum se intampla in cazul histerosalpingografiei.

Avantajele histerosonografiei
Pacienta poate urmari in mod real ceea ce se intampla, vazand ecografic procesul, si ii poate cere medicului sa opreasca manevra daca apar dureri. Daca este necesar, se pot administra antialgice (scad durerea).

Procedura dureaza in jur de 20-30 de minute si presupune introducerea in cavitatea uterina a sondei Foley. Cu ajutorul sondei va fi eliberata solutia salina, iar balonasul de la capatul sondei va preveni evacuarea solutiei in vagin. Manevra este efectuata de medicul ginecolog, iar pe tot parcursul procedurii localizarea sondei este verificata ecografic.

In ceea ce priveste infertilitatea, histerosonografia este un instrument important, mai intai ca metoda de diagnostic. Exista studii care indica faptul ca 37% din femeile care au urmat aceasta procedura au ramas insarcinate in mod natural. Atentie! Asta nu inseamna ca histerosonografia este o metoda de tratament, ci ca putem “desfunda” trompele in timpul procedurii, in anumite conditii, fara sa avem o dovada in acest sens.

Apelam la histerosonografie atunci cand pacientele nu reusesc sa ramana insarcinate, desi au incercat mai bine de un an. Aceasta manevra, minim invaziva, ne permite sa verificam permeabilitatea trompelor uterine, dar si alte afectiuni precum fibromul uterin, polipi sau sinechii.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica – ginecolog

Histerosonografia nu se face in timpul sarcinii. Medicul ginecolog poate solicita un test de sarcina, iar daca exista suspiciuni de boala inflamatorie pelvina, aceasta se va amana. Manevra este efectuata in primele 2 saptamani ale ciclului menstrual, din ziua 8 pana in ziua 13, inainte de ovulatie.

In timpul procedurii este posibil sa se resimta un disconfort, iar ulterior pot aparea manifestari temporare traduse prin dureri pasagere, sangerare, greata si varsaturi.

One Response to Histerosonografie sau histerosalpingografie?

  1. Pingback: Hiperplazie de endometru. Cauze si tratament. - Dacia Medical Center

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.