Histerosonografie sau histerosalpingografie?

histerosonografie

O histerosonografie este cea mai moderna metoda ecografica, un procedeu minim invaziv de testare a permeabilitatii trompelor uterine si de evaluare a cavitatii uterine. Nu necesita anestezie si nici nu exista expunere la radiatii X, asa cum se intampla in cazul histerosalpingografiei.

Histerosonografie: cum se face

Pacienta poate urmari in mod real ceea ce se intampla, vazand ecografic procesul, si ii poate cere medicului sa opreasca manevra daca apar dureri. Daca este necesar, se pot administra antialgice (scad durerea).

Procedura dureaza in jur de 20-30 de minute si presupune introducerea in cavitatea uterina a sondei Foley. Cu ajutorul sondei va fi eliberata solutia salina, iar balonasul de la capatul sondei va preveni evacuarea solutiei in vagin. Manevra este efectuata de medicul ginecolog, iar pe tot parcursul procedurii localizarea sondei este verificata ecografic.

Histerosonografie, o posibila metoda de tratament

In ceea ce priveste infertilitatea, histerosonografia este un instrument important, mai intai ca metoda de diagnostic. Exista studii care indica faptul ca 37% din femeile care au urmat aceasta procedura au ramas insarcinate in mod natural.

Atentie! Asta nu inseamna ca histerosonografia este o metoda de tratament in sine, ci ca putem “desfunda” trompele in timpul procedurii, in anumite conditii, fara sa avem o dovada in acest sens.

Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Apelam la histerosonografie atunci cand pacientele nu reusesc sa ramana insarcinate, desi au incercat mai bine de un an. Aceasta manevra, minim invaziva, ne permite sa verificam permeabilitatea trompelor uterine, dar si alte afectiuni precum fibromul uterin, polipi sau sinechii.

Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Histerosonografia nu se face in timpul sarcinii. Medicul ginecolog poate solicita un test de sarcina, iar daca exista suspiciuni de boala inflamatorie pelvina, procedura va fi amanata. Manevra este efectuata in primele 2 saptamani ale ciclului menstrual, din ziua 8 pana in ziua 13, inainte de ovulatie.

In timpul procedurii este posibil sa se resimta un disconfort, iar ulterior pot sa apara manifestari temporare, respectiv dureri pasagere, sangerare, greata si varsaturi.

Histerosalpingografie ca metoda de diagnostic

Histerosalpingografia este folosita in cazul femeilor care se confrunta cu infertilitatea. Este o metoda imagistica, dar care, spre deosebire de histerosonografie, foloseste si radiatii.

Medicul injecteaza o substanta la nivelul colului uterin, iar in timp ce aceasta substanta se deplaseaza spre cavitatea uterina si trompe, se iau imagini radiologice. Pentru aceasta investigatie nu este necesar ca pacienta sa se interneze in spital. Se poate face in cabinetul medicului ginecolog, sub stricta supraveghere.

Pacienta este asezata pe masa radiologica si se monteaza un dispozitiv la nivelul colului uterin prin care se injecteaza substanta de contrast. Dupa injectare, se fac expunerile radiologice.

Analize inainte de histerosalpingografie

Rezultatul poate fi interpretat pe loc de catre medicul specialist. Investigatia are rolul de a stabili o posibila cauza a infertilitatii. Este necesar ca inainte de aceasta procedura femeia sa aiba deja efectuate mai multe analize, printre care testul Babes-Papanicolau,  examen bacteriologic al secretiei vaginale si ecografie transvaginala. De preferat este ca investigatia sa se desfasoare intre zilele 7 si 11 ale ciclului menstrual.

cand se face histerosonografia
sursa: unsplash.com

De asemenea, histerosalpingografia mai poate fi utilizata dupa ce s-a facut o interventie de ligatura a trompelor uterine. Astfel, se poate verifica daca legarea trompelor s-a facut corect si definitiv. Dupa procedura, este posibil ca femeia sa observe scurgeri vaginale, este vorba despre substanta de contrast care iese din organism.

Pot fi si urme de sange, astfel ca se recomanda folosirea unui absorbant, nu a unui tampon intern. Procedura nu se efectueaza daca femeia este insarcinata, are infectie la nivelul pelvisului sau sangereaza abundent in timpul interventiei.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] stadiul bolii. Despre ce analize mai pot fi facute in cabinetul medicului ginecolog puteti citi aici sau […]

Bună ziua,îmi puteți spune cât costă o Histerosonografie?va multumesc!

Buna ziua. Pretul unei histerosonografii este de 800 lei. O zi buna!

se poate face si decontare Assmb ? ca sa platim.

Buna ziua. Clinica noastra faciliteaza depunerea de dosare, atat pentru decontare prin ASSMB, cat si prin Ministerul Sanatatii. In ambele situatii, fondurile disponibile acopera medicatie si procedura FIV. In ceea ce priveste realizarea dosarului costurile nu sunt decontate. Clinica noastra vine in sprijinul celor care vor sa beneficieze de fondurile acordate si ofera o reducere de 400 lei la analizele necesare in realizarea dosarului. Pachetului complet costa 1400 lei, de la 1800 lei.

Buna ziua cu o trompa pot rămâne însărcinată

Buna ziua! Daca ovulati pe ovarul aferent trompei, sarcina este posibila.

Buna seara!
Am 45 de ani
Un fiu de 24
Și o extrauterina in urma cu 5 ani 🙁
Sunt la a doua căsătorie și ne dorim f mult un copil
Menționez ca la extrauterina am pierdut și o trompa
Credeți ca as mai avea șanse ?

Buna ziua! Va recomandam sa va faceti un test de rezerva ovariana(AMH) si sa ne comunicati rezultatuL, apoi va vom putea spune care sunt solutiile. Va stam la dispozitie atat pentru test, cat si pentru interpretare.
Programarile se fac la 0766 536 553
Situata in Centrul Bucurestiului, pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

Buna ziua! Care este prețul unei histerosalpingografie?

Buna ziua! La noi in clinica nu se practica histerosalpingografie. Insa va recomandam histerosonografia. Are rezultatea asemanatoare. In plus, avem cel mai bun pret din Bucuresti: histerosonografie + consultatie de specialitate = lei
Programari: 0766536553
Ne gasiti pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

Bună seara,

In timpul unei histerosonagrafii,daca trompele uterine, sunt infundate ușor,ne si putem da seama ,dacă se desfunda in timpul procedurii?

Buna ziua! Histerosonografia este o metoda de investigatie si nu de tratament, insa exista posibilitatea ca in urma procedurii sa se desfunde trompele pentru scurt timp.

[…] Histeroscopia se face folosind un histeroscop, adica un tub subtire, luminat, care este introdus in vagin pentru a examina colul uterin si interiorul uterului. Procedura este utilizata pentru a diagnostica problemele uterului si pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia (HSG). Ce este histerosalpingografia, aflati din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie? […]

14
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x