Ovare polichistice. Diagnostic si tratament

ovare polichistice, sursa pureaestheticsclinic.co.uk

Ovare polichistice reprezinta un sindrom care afecteaza aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila. Este o afectiune care arata un dezechilibru la nivelul ovarelor, de cauza endocrina. Sindromul ovarelor polichistice poate duce inclusiv la infertilitate, in cazul in care nu este tratat.

Ovare polichistice. Simptome

De multe ori, se intampla ca simptomele unui sindrom de ovare polichistice (SOP) sa apara fara ca femeia sa sesizeze ca are o problema. La unele paciente, SOP poate veni la pachet cu alte probleme, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, valori mari ale colesterolului, depresia sau apneea. In general, un control de specialitate arata existenta ovarelor polichistice.
Simptomele care ar trebui sa atraga atentia sunt:

  • chisturi mici pe ovare
  • acnee
  • pilozitate excesiva
  • sangerare abundenta la menstruatie si dureri semnificative
  • predispozitie catre ingrasare
  • ciclu menstrual neregulat
  • depresie
  • probleme de fertilitate
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Tratamentul in cazul unui diagnostic de ovare polichistice difera in functie de gravitatea simptomelor. Exista o predispozitie genetica, astfel ca, daca au mai existat cazuri in familie, un diagnostic se poate pune mai usor. Unul din lucrurile care pot afecta ovarele este rezistenta la insulina, hormonul produs de pancreas. Drept urmare, se vor face investigatii si in acest sens. Analizele de sange pot arata niveluri ridicate de hormoni androgeni, ceea ce poate duce la un diagnostic de ovare polichistice.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se pune dupa ce sunt analizate simptomele si in urma mai multor investigatii medicale. Analize de sange, ecografie transvaginala, consult endocrinologic, acestea sunt cateva etape in diagnostic. Desi sindromul de ovare polichistice nu poate fi vindecat, prin tratament se pot ameliora simptomele. Astfel, ciclul menstrual poate fi reglat, la fel si acneea, pilozitatea excesiva, recomandarea fiind, de cele mai multe ori, pilula contraceptiva.

Prin medicatie se poate ameliora si rezistenta la insulina. In cazul femeilor care sufera de obezitate, schimbarea stilului de viata este parte a tratamentului. In momentul in care greutatea este sub control, anumite complicatii pot fi evitate, exercitiile fizice si dieta echilibrata avand un rol esential.

Ovare polichistice si infertilitatea

Daca nu este tratat, sindromul ovarelor polichistice poate duce la infertilitate. Daca femeia isi doreste un copil, exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le faca. Controlul ginecologic periodic este indicat tocmai pentru diagnosticarea eventualelor probleme. La fel, este recomandata si efectuarea unei ecografii transvaginale o data pe an. Daca simptomele nu raspund pozitiv la tratament si nu se obtine o sarcina pe cale naturala, se poate recomanda fertilizarea in vitro.

sursa foto: pureaestheticsclinic.co.uk
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ovocitelor. SOP la persoanele care sufera de obezitate poate influenta si rata de succes a tratamentelor de reproducere umana asistata. In plus, creste rata de avort […]

[…] sindromul ovarelor polichistice, care afecteaza una din trei femei si despre care poti afla mai multe aici. […]

[…] Chisturi ovariene rezultate din sindromul ovarului polichistic. Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune marcata de multe chisturi mici pe ovare, menstruatii neregulate si niveluri ridicate ale anumitor hormoni. SOP este asociat cu ovulatie neregulata, care poate contribui la probleme de fertilitate la unele femei. Citeste despre el in Ovare polichistice. Diagnostic si tratament. […]

[…] exceptia cazului in care exista o problema care afecteaza fertilitatea, cum ar fi endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sarcina la 20 de ani apare cu […]

[…] dintre acesti factori este sindromul ovarelor polichistice, despre care puteti citi mai multe in Ovare polichistice. Diagnostic si tratament. Alte cauze posibile includ supraponderalitatea sau subponderalitatea, insuficienta ovariana […]

5
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x