Igiena intima la femei: ce trebuie sa faci ca sa iti mentii sanatatea zonei vaginale

igiena intima la femei pe timp de vara

Igiena intima la femei necesita o atentie sporita pe timpul verii. Temperaturile ridicate de afara favorizeaza dezvoltarea in zona intima a unui mediu bacterian deloc de dorit. Ce poti face ca sa scapi de griji? Iata cateva reguli care te feresc de disconfort si iti asigura prospetimea si sanatatea zonei intime.

Cand vorbim de igiena intima la femei ne referim atat la cea a vaginului – partea interna a organului genital, cat si la vulva – partea externa a acestuia.

Sanatatea zonei intime incepe cu alimentele pe care le consumi. Asadar, ceea ce mananci si bei afecteaza vulva si vaginul, in acelasi mod in care afecteaza intregul organism. Pentru a mentine sanatate intima, medicii recomanda o dieta bogata in:

  • antioxidanti;
  • vitamina E;
  • vitamina C;
  • acizi grasi omega-3;
  • acizi grasi omega-6;
  • proteina;
  • probiotice;

Igiena intima la femei: autocuratarea vaginului

Pe langa alimentatie, sanatatea zonei genitale este asigurata de igiena intima la femei. Inainte de toate trebuie sa stii ca vaginul se poate “autocurata”. O dovada ca el functioneaza sanatos sunt scurgerile observate pe lenjeria intima, cele fara miros sau nuante noi. Mai multe informatii despre scurgerile vaginale poti afla din articolul Secretii vaginale anormale: cand trebuie sa te ingrijorezi .

Pe de alta parte, vulva nu se poate curate singura. Medicii spun ca aceasta trebuie spalata la fel ca orice parte a corpului, cu apa si sapun.

Igiena intima la femei: parul pubian

Parul pubian are rolul de a proteja pielea vulvei. Nu are insa nicio functie legata de igiena. Astfel, poti elimina partial sau total parul pubian, dar atentie la modul in care alegi sa faci acest lucru. Foloseste o lama noua de fiecare data pentru a elimina riscul de a te rani.

Parul pubian crescut in piele si iritatia sunt totusi un risc atunci cand il elimini. Pentru persoanele cu pielea extrem de sensibila, aceste riscuri sunt practic inevitabile. Se recomanda aplicarea unei comprese calde pe parul crescut in piele. Aceasta ajuta la deschiderea porilor si la tragerea foliculului de sub piele. Atentie! Daca umflatura pe care o credeai un fir de par crescut in piele este insotita de simptome precum scurgeri sau durere, adreseaza-te unui medic.

infectii vaginale de la piscina

Igiena intima la femei necesita o atentie deosebita in cazul in care este vorba despre o femeie insarcinata. In cele mai multe cazuri, ea previne aparitia infectiilor si a complicatiilor nedorite pentru mama si bebelus. Mai multe informatii pe aceasta tema poti afla din articolul Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti .

De asemenea, si femeile aflate la menopauza trebuie sa acorde o atentie crescuta igienei intime. Si asta pentru ca dupa menopauza, pielea vulvei poate avea nevoie de mai multa umiditate, deoarece pielea si zona genitala vor deveni mai uscate.

In acest caz, se recomanda administrarea unor suplimente alimentare pentru a mentine pielea hidratata din interior spre exterior si din exterior. Printre aceste suplimente se numara vitamina E, vitamina C, multivitamine sau proteina de colagen.

Igiena intima la femei: spalaturile vaginale

Medicii atentioneaza ca spalaturile vaginale sunt daunatoare organelor genitale. Ele pot altera microbiomul natural al vaginului, respectiv apararea naturala impotriva infectiilor.

Astfel, alege un gel intim, preferabil din farmacii, cu o compozitie naturala, care se foloseste doar pentru exterior. Pentru interior, spalaturile pot fi folosite de 2-3 ori pe saptamana, cu apa ori ceai de galbenele sau pelin. Important este sa nu abuzezi de ele pentru ca risti sa distrugi mediul umed al vaginului, flora vaginala, favorizand astfel infectiile prin uscarea excesiva a zonei.

cum sa iti pastrezi sanatatea zonei intime pe timp de vara

Asa cum spuneam, mentinerea igienei intime la femei si implicit a sanatatii aparatului genital este cu atat mai importanta pe timp de vara, din cauza temperaturilor ridicate ce favorizeaza inmultirea bacteriilor. Iata o lista de recomandari facute de medici in acest scop:

  • evita scaldatul in lacurile neamenajate din jurul marilor oraselor;
  • evita piscinele foarte aglomerate si prost intretinute;
  • mergi la dus inainte de fiecare intrare in piscina si la iesirea din ea;
  • foloseste obligatoriu un prosop propriu atunci cand inchiriezi un sezlong sau daca te asezi pe marginea piscinei;
  • mentinerea unui pH vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta. Si asta pentru ca majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid.

Infectii genitale

Tot din cauza temperaturilor ridicate, in sezonul cald, infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei. Boala este favorizata de transpiratie si de umezeala intretinuta de costumul de baie. Mai mult, clorul utilizat pentru dezinfectia apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar si in cazul femeilor care nu si-au inceput viata sexuala.

O alta infectie genitala este trichomonioza. Parazitul Trichomonas vaginalis se transmite usor de la o persoana la alta, in special prin apa calda a piscinelor, dar si utilizarea in comun a prosoapelor.

reguli de igiena intima la femei

Vaginita bacteriana (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala, dominata de lactobacilli, este substituita cu o flora complexa si abundena de bacterii. Ele se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

Disconfortul vaginal cum ar fi pruritul, usturimea, arsura, durerea, inflamatia, secretia vaginala anormala, sunt simptome comune si deseori, recurente. Adesea, ele nu sunt suficient de serioase pentru a necesita un tratament medicamentos, dar nici nu trebuie ignorate.

Nu intotdeauna foarte curat este si foarte sanatos

Desi igiena intima la femei merita o atentie aparte, medicii subliniaza ca nu intotdeauna foarte curat este si foarte sanatos, la fel cum nu intotdeauna foarte curat te scapa de griji. Atentionarea lor vine in contextul exceselor pe care le fac femeile in timpul toaletarii zonei intime.

Pe de alta parte, medicii atentioneaza asupra necesitatii controalelor ginecologice regulate pe care ar trebui sa le faca femeile, care nu sunt nici pe departe un obicei al societatii noastre.

Dincolo de grija pentru igiena intima, femeile trebuie sa mearga macar o data pe an la un consult de rutina, sa faca un test Babes Papanicolau si o cultura de secretie vaginala.

Daca anotimpul cald iti da si tie batai de cap in ceea ce priveste sanatatea genitala, in ciuda unei igiene intime corecte, sau ai nevoie de un control de rutina, atunci adreseaza-te unui medic. Poti face o programare la 0766536553, iar un specialist al Dacia Medical Center se va ocupa in detaliu de sanatatea ta.

sursa: healthline.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Tot estrogenul este cel care mentine pielea neteda si elastica. Astfel, un alt avantaj al intarzierii menopauzei este si acesta, precum si mentinerea lubrifiata a vaginului. Dupa intrarea la menopauza, multe femei se confrunta cu uscaciunea vaginala. Aceasta duce la disconfort crescut, precum si la riscul producerii de infectii in zona intima. Despre acestea din urma, poti afla mai multe din articolul Igiena intima la femei: ce trebuie sa faci ca sa iti mentii sanatatea zonei vaginale. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux