Intarzierea menopauzei: o sanatate mai buna a inimii, creierului si a zonei intime

la ce varsta intri la menopauza

De obicei, majoritatea femeilor intra la menopauza intre 45 si 55 de ani. Varsta medie este de 51 de ani. Intarzierea menopauzei poate avea mai multe efecte benefice asupra sanatatii femeilor. De asemenea, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a intarzia instalarea ei. Despre ele, vorbim in continuarea acestui articol.

Intarzierea menopauzei: efecte ale nivelului crescut de estrogen

Se considera ca ai intrat la menopauza daca timp de 12 luni consecutiv nu ai mai avut menstruatie. Tot acum, se incheie si viata reproductiva.

Debutul tardiv al acestei perioade este considerat oricand, atunci cand are loc dupa 55 de ani.
Totodata, la menopauza, nivelul hormonilor feminini, cum ar fi estrogenul si progesteronul, scade semnificativ.

De retinut este ca factorii care influenteaza momentul in care o femeie intra la menopauza pot fi atat ereditari, dar tin si de conditiile de mediu. De exemplu, fumatul, alimentatia sau traitul in localitati situate la altitudini mari, pot face sa intri mai devreme la menopauza.

In ceea ce priveste intarzierea menopauzei, efectele sale benefice sunt legate, in primul rand, de cantitatea de estrogen. Acest hormon regleaza si mentine buna functionare a mai multor sisteme din corpul tau, de la creier la piele, si pana la organele reproducatoare.

Estrogenul protejeaza oasele si inima

De asemenea, estrogenul are efecte protectoare asupra oaselor si a inimii. Studiile confirma ca femeile care intra mai tarziu la menopauza sunt expuse mai mult timp la estrogen. Datorita acestui fapt, ele tind sa aiba mai putine probleme cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

menopauza tarzie

De exemplu, unul dintre studii, realizat pe 3.000 de femei, urmarite de la prima menstruatie pana la menopauza, a aratat ca fiecare an de intarziere a menopauzei a fost asociat cu reducerea cu 3% a riscului unei femei de a face angina sau accident vascular cerebral.

Intarzierea menopauzei: risc mai mic de osteoporoza si fracturi

Totodata, femeile care au ciclu menstrual pana la o varsta mai inaintata, au un risc mai mic de osteoporoza si mai putine fracturi.

Tot estrogenul este cel care mentine pielea neteda si elastica. Astfel, un alt avantaj al intarzierii menopauzei este si acesta, precum si mentinerea lubrifiata a vaginului. Dupa intrarea la menopauza, multe femei se confrunta cu uscaciunea vaginala. Aceasta duce la disconfort crescut, precum si la riscul producerii de infectii in zona intima. Despre acestea din urma, poti afla mai multe din articolul Igiena intima la femei: ce trebuie sa faci ca sa iti mentii sanatatea zonei vaginale.

Fertilitate prelungita, datorata intarzierii menopauzei

Dincolo de beneficiile pentru sanatate, femeile cu menopauza intarziata se bucura de o fertilitate prelungita. Aceasta este o veste buna pentru cuplurile mai in varsta sau casatorite tarziu.

De asemenea, femeile care au ciclu pana la o varsta mai intaintata, au o viata sexuala mai buna. Si asta tot datorita cantitatii crescute de estrogen din organism, care le ajuta sa-si mentina libidoul, umiditatea vaginala, precum si secretia de mucus, in timpul actului sexual.

In acelasi timp, au existat si studii care au aratat ca intrarea mai tarziu la menopauza este asociata cu o sanatate generala mai buna si o durata mai mare de viata.

Cauzele menopauzei tarzii

Cauza pentru care unele femei intra la menopauza mai tarziu este inca neclara. Specialistii cred insa ca la femeile cu menopauza tarzie, consumarea rezervei ovariene se face mai greu, astfel ca eliminarea ovulelor este mai mica decat in cazul altor femei.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, in cadrul Dacia Medical Center, precizeaza, in videoul urmator, ca fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana prestabilita.

Despre rezerva ovariana, poti afla mai multe din articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

Cu toate acestea, activitatea ovariana prelungita care intarzie menopauza poate fi cauzata si de anomalii ale ovarelor. Ar putea fi vorba despre existenta unei tumori care secreta hormoni.

Amanarea menopauzei

Din punct de vedere medical, menopauza inseamna ca nu ai avut menstruatie de cel putin 12 luni la rand. Totusi, trecerea de la a avea un ciclu regulat sau neregulat la a nu avea deloc poate dura mult mai mult de un an. Pentru unele femei, aceasta perioada in care ciclul se opreste si reapare poate fi si de 8 sau mai multi ani.

Daca ai intrat la menopauza mult mai devreme, la o varsta la care nu te asteptai, fara sa apuci sa faci un copil, exista solutii. Poti apela la fertilizarea in vitro. Pe aceasta tema, iti oferim mai multe informatii in articolul Sarcina la menopauza | Stiinta, inainte de toate . De asemenea, pentru a vedea care este solutia in cazul tau, poti apela la sprijinul specialistilor in probleme de fertilitate ai Dacia Medical Center, programandu-te la 0766 536 553.

sarcina la menopauza

In timp ce genetica joaca un rol important, cercetatorii cred ca dieta, exercitiile fizice, statutul socioeconomic si alti factori ai stilului de viata pot, de asemenea, sa aiba un rol in intarzierea menopauzei.

Daca te apropii de varsta la care te astepti ca menstruatia sa se incheie, nu poti face mare lucru pentru a amana momentul. In schimb, de-a lungul vietii, mai multi factori pot contribui la un debut cat mai tarziu al menopauzei. Printre acestia se numara:

  • istoricul sarcinilor si alaptarii;
  • folosirea contraceptivelor orale;
  • dieta bogate in calorii, fructe si proteine.

Intarzierea menopauzei: istoricul sarcinilor si alaptarii

Daca ai alaptat timp de 7 pana la 12 luni dupa nastere, ai sanse scazute de a intra la menopauza inainte de 45 de ani, potrivit studiilor de specialitate.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca:

  • o sarcina la termen a scazut riscul de menopauza precoce cu 8%;
  • doua sarcini cu 16%;
  • a treia sarcina cu 22%.

Despre intrarea de timpuriu la menopauza, poti afla mai multe din articolul Menopauza precoce, un risc in crestere – ce poti sa faci daca nu ai devenit inca mama.

Alaptarea intarzie menopauza

Alaptarea pentru o perioada de 25 de luni a scazut riscul cu 27% de a intra la menopauza precoce, comparativ cu femeile care au alaptat cel putin o luna. Multe femei renunta la alaptare din cauza problemele pe care le au cu sanii. Despre acestea, poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar

Intarzierea menopauzei: contraceptive orale

Utilizarea pilulelor anticonceptionale in timpul anilor de reproducere este asociata cu debutul mai tarziu al menopauzei.

Unii cercetatori sustin ca prin prevenirea eliberarii ovocitelor, pilulele contraceptive prelungesc viata reproductiva. Si asta deoarece menopauza incepe odata ce rezerva de ovocite s-a epuizat. Alti cercetatori spun ca nu numarul de ovocite conteaza, ci foliculii ovarieni declanseaza menopauza.

Dieta bogata in calorii, fructe si proteine

Includerea unei cantitati mai mari de fructe si proteine in dieta este asociata cu un debut mai tarziu al menopauzei. La fel si consumul de mai multe calorii, in general. Potrivit unui studiu britanic, consumul de peste gras si leguminoase proaspete, in mod regulat, a intarziat menopauza cu cativa ani.
Un alt studiu a aratat ca un consum de vitamina D asigurat din produse lactate reduce riscul de menopauza precoce cu pana la 17% fata de femeile care au consumat mai putine lactate.

Riscuri ale unei menopauze tarzii

Pe langa numeroasele beneficii, intrarea mai tarziu la menopauza prezinta un risc mai mare de aparitie a:

  • cancerului mamar;
  • endometrial (uterin);
  • ovarian.

Accelerarea debutului menopauzei

Pe langa istoricul familial, exista factori ce pot face sa intri la menopauza cu 1-3 ani mai devreme. Printre acestia se numara:

  • fumatul;
  • dieta vegetariana;
  • diete bogate in grasimi polinesaturate, paste rafinate si orez;
  • expunere redusa la soare, de-a lungul vietii;
  • venituri mici si niveluri scazute de educatie.

Daca te confrunti cu simptomele neplacute ale menopauzei sau vrei sa te asiguri ca faci tot ce poti pentru a intarzia intrarea in aceasta etapa a vietii tale, cere sprijinul unui medic. Poti apela la specialistii cu experienta al Dacia Medical Center. Te poti programa chiar acum, la 0766 536 553 , pentru a primi un tratament personalizat, care sa te ajute faci fata mai usor disconfortului.

Surse: healthline.com; vinmec.com; middlesexmd.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux