Sarcina cu termen depasit | Cand se induce travaliul

sarcina cu termen depasit

La o sarcina cu termen depasit, travaliul ar trebui indus la 41 de saptamani, nu la 42, asa cum se practica uneori. Riscurile asociate intarzierii declansarii travaliului fac obiectul unui amplu studiu, ale carui rezultate le prezentam in acest articol. In plus, citeste mai multe despre cele mai noi recomandari ale specialistilor.

Ce este sarcina cu termen depasit

Sarcina cu termen depasit este cea care trece de 40 de saptamani, iar travaliul nu apare spontan. In mod normal, durata unei sarcini este de cel mult 40 de saptamani. Aproximativ 10% dintre femeile aflate la prima nastere se confrunta cu o astfel de situatie.

sarcina intarziata

Potrivit statisticilor, in peste 70% dintre cazuri, varsta sarcinii este stabilita gresit pentru ca nu se stie exact data conceptiei. Asadar, de multe ori, cele doua saptamani – cea de-a 41-a și cea de-a 42-a – sunt considerate ca facand parte din sarcina normala. Astfel, in mod normal, in aceasta perioada de asteptare nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare, daca nu a aparut travaliul.

Cand se induce travaliul

Cercetarile recente arata ca femeile insarcinate care depasesc termenul de 40 de saptamani, in special cele care sunt la prima sarcina, ar avea mult de castigat daca travaliul li s-ar induce la 41 de saptamani – si nu la 42, asa cum se practica in prezent.

In acest sens au fost efectuate studii in Suedia, Danemarca, Olanda si Turcia. Cazurile de deces perinatal in randul femeilor carora li s-a provocat travaliul in saptamana 41 au fost de 0,4%. In grupul femeilor care au asteptat ca travaliul sa inceapa spontan, in saptamana 42, procentul a fost de 1%. Asta inseamna o crestere de 250% a numarului de bebelusi care au murit la nastere atunci cand a fost vorba despre o sarcina cu termen depasit.

Procentul este valabil pentru femeile care se aflau la prima nastere. Datele privind femeile care au avut o sarcina cu termen depasit, dar mai trecusera printr-o nastere in trecut, nu au fost concludente.

Sursa studiului: aici

Cand este nevoie de operatie de cezariana

O operatie de cezariana este necesara cand medicul suspecteaza ca starea fatului nu este buna si ca nu se mai poate astepta declansarea travaliului natural. Daca sarcina trece de 42 de saptamani si bebelusul inca nu da semne ca vrea sa se nasca, atunci medicul poate decide ca e nevoie de o interventie de urgenta.

Predispozitii pentru o sarcina cu termen depasit

O probabilitate mai mare ca o sarcina sa treaca de 40 de saptamani exista atunci cand:

  • femeia se afla la prima sarcina;
  • nu se stie exact data ultimei menstruatii;
  • mama a mai avut o sarcina cu termen depasit;
  • alte mame din familie au avut o sarcina cu termen depasit;
  • mama sufera de obezitate;
  • exista probleme la nivelul placentei.

Ce trebuie sa faca mamele in perioada de asteptare

O sarcina care a depasit 40 de saptamani trebuie verificata de medic de cel putin doua ori pe saptamana. Se poate efectua si un test fetal non-stres prin care se verifica ritmul cardiac al bebelusului.

sarcina termen depasit

Recomandarea pentru viitoarele mame este ca in perioada de asteptare a nasterii sa se odihneasca cat pot de mult. Travaliul poate sa apara oricand. Atentie, insa! Multi bebelusi continua sa se dezvolte bine chiar si la 42 de saptamani, astfel ca o nastere naturala ar putea fi dificila, pentru ca bebelusul va fi deja destul de mare.

Riscuri pentru fat

Problemele apar atunci cand se produc schimbari la nivelul uterului. Fatul poate avea de suferit daca lichidul amniotic scade sau daca bebelusul nu mai este alimentat normal. In astfel de cazuri, la nastere, pielea bebelusului poate lua o nuanta galbuie si va fi uscata. In situatii exceptionale, se poate ca tegumentul sa aiba o nuanta de gri, din cauza faptului ca primul scaun a fost deja expulzat in uter. Totusi, nu exista studii care sa demonstreze ca o nastere tarzie poate sa provoace probleme in dezvoltarea ulterioara a bebelusului.

De cele mai multe ori, medicii aleg sa induca travaliul dupa ce se depaseste termenul de 42 de saptamani. Inducerea travaliului se face de obicei prin medicatie, cu administrare intravenoasa.

Ce e de facut

Daca ai uitat care a fost data exactă a ultimei menstruatii de dinainte sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa apelezi la ajutorul medicilor care sa iti monitorizeze constant ultimele saptamani de sarcina. Doar asa vei sti daca te afli in situatia de a avea o sarcina cu termen depasit. Apeleaza cu incredere la specialistii nostri! Pentru a face o programare, suna la numarul de telefon 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4 7 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux