Kilograme in plus: cum imi afecteaza fertilitatea

obezitatea cauza a infertilitatii

Greutatea, in plus sau in minus, ne influenteaza viata. Fie ca vorbim despre kilograme mai putine sau despre supraponderalitate ori obezitate, greutatea nepotrivita are efecte negative asupra starii generale de sanatate si asupra probabilitatii de a face un copil. Cu alte cuvinte, obezitatea este o cauza a infertilitatii. Cat de mult conteaza si subponderalitatea, iti spunem in articolul urmator.

Greutatea si fertilitatea au o relatie directa, mai ales cand vine vorba despre kilograme in plus. Obezitatea afecteaza semnificativ capacitatea unei femei de a ramane insarcinata si de a duce sarcina la termen. Aceasta poate perturba echilibrul hormonal si poate conduce la reducerea fertilitatii.

Greutate si fertilitate: subponderabilitate

Femeile care au o greutate corporala mica pot avea o menstruatie neregulata si tulburari de ovulatie. Acest lucru arata o legatura clara intre greutate si fertilitate.

Oamenii de stiinta cred ca un consum redus de calorii, adesea asociat cu un IMC scazut, poate afecta productia de progesteron si estrogen, doi hormoni care sunt critici pentru ovulatie. La unele femei cu greutate corporala foarte mica, ciclurile menstruale se opresc cu totul, o afectiune cunoscuta sub numele de amenoree. Mai multe detalii, aici.

Greutatea in exces si obezitatea

Hormonii sistemului reproducator sunt afectati de cresterea in greutate. Cresterea in greutate este, de asemenea, considerata si una din cauzele sindromului ovarelor polichistice – SOP. La randul lui, poate fi o cauza a infertilitatii feminine. SOP inseamna o ovulatie neregulata, implicit un ciclu menstrual neregulat. Astfel, femeile diagnosticate cu SOP au probleme de conceptie pe cale naturala.

sarcina si stilul de viata sanatos

Pentru femeile care se confrunta cu sindromul ovarelor polichistice, obezitatea amplifica dezechilibrilul hormonal afectand fertilitatea si calitatea ovocitelor. SOP la persoanele care sufera de obezitate poate influenta si rata de succes a tratamentelor de reproducere umana asistata. In plus, creste rata de avort spontan.

Obezitatea, cauza a infertilitatii feminine

Majoritatea femeilor care au o greutate in exces ovuleaza in continuare, insa calitatea ovocitelor poate fi slaba.

greutate si fertilitate

Studiile arata ca la femeile care totusi ovuleaza, sansele de a ramane insarcinate scad cu 4% la fiecare unitate de indice corporal mai mare de 29.

Acest lucru inseamna ca pentru o femeie cu indicele de masa corporala (IMC) peste 35, probabilitatea de a ramane insarcinata in 12 luni este cu 26% mai mica, iar pentru o femeie cu IMC de peste 40, sansele scad cu 43%. Datele sunt comparate cu probabilitatea de a obtine o sarcina la femei cu IMC intre 21 si 29. Studiul in detaliu, aici.

IMC program national FIV

In aceste conditii, indicele de masa corporala este criteriu de eligibilitate pentru Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Afla detalii despre celelalte criterii de eligibilitate.

Greutate si fertilitate la barbati

Obezitatea este asociata si cu infertilitatea masculina. Acest lucru se intampla din cauza mai multor factori. Acestia includ:

  • probleme hormonale;
  • disfunctii sexuale;
  • alte afectiuni precum:
    • diabet de tip 2;
    • apneea in somn (ambele fiind asociate cu niveluri scazute de testosteron si disfunctii erectile).

Nu doar greutatea este de luat in calcul. Varsta este si ea esentiala cand vine vorba despre barbati. Relatia dintre fertilitate si varsta este detaliata aici.

obezitate cauza infertilitatii masculine

O revizuire a studiilor asupra efectelor obezitatii masculine in ceea ce priveste rezultatele tratamentelor de reproducere umane asistata (RUAM) a descoperit ca barbatii obezi au sanse mai mici sa obtina o sarcina daca ei si partenera lor folosesc tehnici de RUAM, cum ar fi FIV.

Complicatii in sarcina

Obezitatea duce la complicatii ale sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala indusa de sarcina numita preeclampsie. Obezitatea si rezistenta la insulina aferenta sunt, de asemenea, responsabile de declansarea diabetului gestational. Despre alte afectiuni ce pun sarcina in pericol, aici.

sarcina dupa pierderea in greutate

Asadar, greutatea in exces scade probabilitatea de a obtine o sarcina si creste rata de avort spontan. Acest lucru se intampla din mai multe motive:

  • calitatea slaba a ovocitelor;
  • imposibilitatea de implantare in uter a ovocitului, in special din cauza rezistentei la insulina;
  • dezechilibre hormonale care impiedica sustinerea sarciii

Conduita terapeutica privind greutatea si fertilitate

PENTRU FEMEI

Prevenirea sau tratarea obezitatii la femei are un efect pozitiv asupra sanselor de conceptie. Modificarea stilului de viata si pierderea in greutate pot duce la o redresare a fertilitatii. Tratamentul initial al problemelor de fertilitate trebuie sa fie recomandat pentru pierderea in greutate. Daca totusi femeia nu reuseste sa ramana insarcinata, iar cauza infertilitatii nu este legata de obezitate, ar trebui sa ia in considerare si tratamentele de reproducere umana asistata.

obezitatea si rata de avort spontan

PENTRU BARBATI

Efectele obezitatii asupra fertilitatii masculine pot fi abordate prin scadere in greutate sau prin tratament, cum ar fi terapia cu testosteron.

Terapia cu testosteron este menita sa imbunatateasca dezechilibrele hormonale si sa trateze disfunctiile erectile. Pierderea in greutate poate fi realizata prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi o dieta redusa in calorii, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat, daca pacientul este fumator.

Deseori, simpla scadere in greutate (desi nu este atat simpla), nu rezolva problema de fertilitate. Ne confruntam in cabinet cu alte cauze, asociate sau nu greutatii, ceea ce implica o abordare complexa, nu doar scaderea in greutate. Daca vrei sa afli cauza pentru care nu ai obtinut inca o sarcina pe cale naturala, programeaza-te acum.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4.5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] mama sufera de obezitate; […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux