Diagnostic de infertilitate, teste necesare

dacia ecograf

Un diagnostic de infertilitate se poate pune abia dupa ce cuplul respectiv a trecut prin mai multe teste si investigatii specifice. In functie de varsta femeii, testele se efectueaza dupa un an de incercari nereusite de a obtine o sarcina pe cale naturala sau dupa sase luni.

Diagnostic de infertilitate. Teste pentru femei

Pentru femeile cu varsta sub 35 de ani, testele pentru diagnosticul de infertilitate ar trebui facute dupa cel mult un an de incercari de a ramane insarcinata pe cale naturala. Femeile trecute de varsta de 35 de ani nu trebuie sa astepte mai mult de sase luni pana sa vina la medicul specialist. Primul lucru pe care il face medicul este sa afle istoricul medical al pacientei si apoi un control fizic, pentru a exclude anumite anomalii de structura. Urmeaza apoi anumite analize de sange care masoara concentratia hormonilor responsabili intr-o anumita masura de instalarea unei sarcini.

  • FSH: hormon de stimulare foliculara, regleaza ciclul menstrual si producerea de ovule la nivelul ovarelor
  • LH: hormon luteinizant, regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea ovarelor
  • TSH: test pentru identificarea afectiunilor tiroidiene
  • Prolactina: acest hormon, secretat de glanda hipofiza, declanseaza si mentine lactatia
  • Estradiol: este un hormon a carui valoare creste in timpul sarcinii
  • AMH: hormon anti-Mullerian, care masoara rezerva ovariana a femeii, insa doar cantitativ, nu si calitativ.
sursa foto: cen.acs.org

Alte investigatii necesare pentru femei

Pacienta mai trebuie sa faca o ecografie transvaginala, pentru ca medicul sa vada cavitatea uterina. Asa poate sa vada anumite anomalii ale uterului sau chiar pe cele de la nivelul ovarelor, lucruri care pot impiedica instalarea unei sarcini. De asemenea, medicul poate alege sa faca o histerosonografie, o metoda minim invaziva prin care se poate verifica permeabilitatea trompelor uterine. Prin histerosonografie se pot identifica cu acuratete ridicata eventualele modificari de la nivelul cavitatii uterine.

Investigatiile necesare pentru a pune un diagnostic de infertilitate sunt mai multe decat cele enumerate mai sus. Lista cu analizele necesare poate sa difere de la un caz la altul, in functie de particularitati. Astfel, pe langa altele, in unele cazuri este nevoie si de monitorizarea ecografica lunara a ovulatiei. Este necesar sa stim daca ovulatia se produce, pentru ca in lipsa ei nu putem vorbi de o sarcina.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Diagnostic de infertilitate. Teste pentru partener

Infertilitatea este o problema de cuplu, astfel ca ambii parteneri trebuie sa treaca prin teste. In aproximativ 30% din cazuri, dificultatea in a obtine o sarcina este de cauza masculina. Astfel, trebuie facuta o spermograma, analiza care masoara concentratia spermatozoizilor, numarul lor. Tot prin spermograma se identifica prezenta leucocitelor si aspectul morfologic al spermatozoizilor. De asemenea, spermocitograma analizeaza si celelalte celule existente in materialul seminal, altele decat spermatozoizii. Printr-o alta analiza, respectiv spermocultura, pot fi depistate anumite infectii care altereaza temporar sau definitiv calitatea spermei. In acelasi timp, barbatul, la fel ca partenera lui, trece si prin mai multe investigatii de rutina. Acestea pot fi: hemograma, biochimie, teste pentru boli transmisibile, teste hormonale sau teste genetice.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x