Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa

diagnostic de infertilitate masculina

Un diagnostic de infertilitate se poate pune abia dupa ce cuplul a trecut prin mai multe investigatii specifice. In functie de varsta femeii, analizele se efectueaza dupa 6 -12 luni de incercari nereusite de a obtine o sarcina pe cale naturala. Despre ce presupune diagnosticarea cuplului infertil, dar si cum poti obtine sprijin de la stat pentru decontarea unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) discutam in acest articol.

Diagnostic de infertilitate: teste pentru femei

Daca ai sub 35 de ani, ar trebui sa apelezi la testele pentru diagnosticul de infertilitate dupa cel mult un an de incercari de a ramane insarcinata pe cale naturala. In cazul in care ai peste 35 de ani, nu trebuie sa astepti mai mult de sase luni pana sa te adresezi unui medic.

Primul lucru pe care il face medicul este sa afle istoricul tau medical. Apoi, va efectua un control fizic, pentru a exclude anumite anomalii de structura. Ulterior, iti va prescrie anumite analize de sange care masoara concentratia hormonilor responsabili, intr-o anumita masura, de instalarea unei sarcini. Acestea analize sunt:

  • FSH: hormon de stimulare foliculara, ce regleaza ciclul menstrual si productia de ovule la nivelul ovarelor;
  • LH: hormon luteinizant, regleaza si stimuleaza functionarea ovarelor;
  • TSH: test pentru identificarea afectiunilor tiroidiene;
  • prolactina: acest hormon, secretat de glanda hipofiza, declanseaza si mentine lactatia;
  • estradiol: este un hormon a carui valoare creste in timpul sarcinii;
  • AMH: hormon anti-Mullerian, care masoara rezerva ovariana a femeii, insa doar cantitativ, nu si calitativ.
diagnostic de infertilitate FIV cu bani de la stat

Alte investigatii necesare pentru femei

Pe langa analizele de sange, vei face si o ecografie transvaginala, pentru ca medicul sa verifice cavitatea uterina. Poate astfel sa constate anumite anomalii ale uterului sau chiar pe cele de la nivelul ovarelor, lucruri care pot impiedica instalarea unei sarcini.

De asemenea, in cautarea cauzei infertilitatii, medicul poate alege sa faca o histerosonografie. Aceasta este o metoda minim invaziva prin care se verifica permeabilitatea trompelor uterine. Prin histerosonografie se pot identifica cu acuratete ridicata eventualele modificari de la nivelul cavitatii uterine. Despre aceasta procedura, poti afla mai multe din articolul Histerosonografie: cand facem si ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa procedura.

La Dacia Medical Center, pacientele noastre beneficiaza de un pachet special pentru histerosonografie. Vezi pagina cu oferte aici.

În ce constă un protocol complet de diagnosticare a infertilitatii? Te invitam sa urmaresti un video creat special pentru a-ti raspunde la aceasta intrebare. Dr. Chadi Muheidli iti ofera informatii valoroase.

Investigatiile necesare pentru a pune un diagnostic de infertilitate sunt mai multe decat cele enumerate mai sus. Lista cu analizele necesare poate sa difere de la un caz la altul, in functie de particularitati. Astfel, in unele cazuri este nevoie si de monitorizarea ecografica lunara a ovulatiei. Este important sa stii daca ovulezi in fiecare luna, pentru ca in lipsa ovulatiei, nu se poate vorbi despre sarcina. Despre acest proces natural necesar in obtinerea sarcinii poti afla mai multe din articolul Perioada fertila: ovulatia, cheia pentru a ramane insarcinata.

Fertilizare in vitro, cu ajutor de la stat

Odata infertilitatea diagnosticata, lista cu analizele necesare este una complexa. In cazul in care pentru obtinerea sarcinii, medicul ofera indicatie de fertilizare in vitro (FIV) poti accesa sprijinul acordat de stat pentru realizarea acestei proceduri. Iti poti depune dosarul in cadrul “Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii“. Iti oferim toate detaliile despre criteriile de eligibilitate, procedurile decontate/nedecontate si ce trebuie sa contina dosarul in Fertilizare in vitro cu ajutor de la stat in 2022.

Diagnostic de infertilitate: investigatii pentru el

Infertilitatea este o problema de cuplu, astfel ca ambii parteneri trebuie sa treaca prin investigatii. In aproximativ 30% dintre cazuri, dificultatea in a obtine o sarcina are o cauza masculina. Astfel, primul pas in demararea investigatiilor este spermograma. Analiza masoara concentratia spermatozoizilor, respectiv numarul lor.

Tot cu ajutorul spermogramei, se identifica prezenta leucocitelor si aspectul morfologic al spermatozoizilor. De asemenea, spermocitograma analizeaza si celelalte celule existente in materialul seminal, altele decat spermatozoizii.

FIV cu bani de la stat

Printr-o alta analiza, respectiv spermocultura, pot fi depistate anumite infectii care altereaza temporar sau definitiv calitatea spermei.

In acelasi timp, barbatul, la fel ca partenera lui, trece si prin mai multe investigatii de rutina. Acestea pot fi: hemograma, teste de biochimie, analize pentru boli transmisibile, analize hormonale sau teste genetice.

Astfel de investigatii sunt necesare si in situatia in care femeia sau cuplul infertil intrunesc criteriile de eligibilitate si doreste sa primeasca ajutor de la stat pentru o procedura de fertilizare in vitro.

La Dacia Medical Center, pacientii care intentioneaza sa-si depuna dosarul in cadrul “Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii” au la dispozitie:

  • consiliere pentru depunere dosar, GRATUITA;
  • experienta si suportul oferit de dr. Chadi Muheidli, specialistul care realizeaza procedura.

In situatia in care ai nevoie de ajutor pentru pregatirea si depunerea dosarului, specialistii nostri iti stau la dispozitie. Ii poti contacta la 0766 536 553 pentru orice informatie de care ai nevoie.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] este vorba despre o problema de infertilitate, medicul iti poate indica si alte investigatii, precum […]

[…] Unul din cinci cazuri de infertilitate este provocat de afectiuni care ar putea fi prevenite sau tratate, daca sunt descoperite la timp. Rata de infertilitate in randul cuplurilor din Romania este estimata la 15-20%.Infertilitatea feminina este definita ca incercarea – timp de pana la 12 luni – de a ramane insarcinata, in urma actului sexual frecvent, neprotejat, dar fara rezultat. Perioada de incercari scade odata cu inaintarea in varsta. Cauzele infertilitatii feminine pot fi dificil de diagnosticat. Printre acestea se intalnesc trompele uterine infundate, rezerva ovariana scazuta sau de slaba calitate, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza ori excesul de prolactina. Puteti afla mai multe despre infertilitate in articolul Diagnostic de infertilitate, teste necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

[…] Inainte de orice indicatie pentru o conduita terapeutica corecta, avem nevoie de o diagnosticare corecta si completa. A porni la drum fara toate detaliile medicale este nu doar nefiresc, ci si profund gresit. Stresul la care este supus un cuplu, pe langa presiunea financiara, face absolut necesar ca incercarile nejustificate sa fie eliminate printr-o diagnosticare corecta. Puteti citi mai multe despre diagnosticarea cuplului infertil in Diagnostic de infertilitate, teste necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

[…] Afla mai multe despre investigatiile necesare pentru diagnosticarea infertilitatii din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

[…] Specialistii precizeaza insa ca ovulatia intarziata sau anovulatia nu este acelasi lucru cu infertilitatea cronica. Atunci cand ciclurile tale sunt neregulate, unul dintre cele mai mari obstacole este ca nu stii cand sa programezi actul sexual sau inseminarea, pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Pe de alta parte, daca menstruatia se opreste complet, atunci nu poti concepe deloc. Specialistii Dacia Medical Center te pot ajuta insa sa analizezi cauzele potentiale ale faptului ca nu poti obtine o sarcina si cum sa procedezi ca sa sincronizezi mai usor actul sexual sau inseminarea. Ii poti contacta chiar acum la 0766 536 553 pentru a vedea ce ai de facut. Despre problemele de conceptie, poti afla mai multe din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

[…] in diagnosticul infertilitatii. Despre investigatiile necesare in acest caz poti afla mai multe din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

[…] Stim deja ca pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade, iar calitatea ovocitelor se degradeaza. Femeile de peste 35 de ani care incearca sa conceapa timp de sase luni fara succes ar trebui sa discute cu un medic specialist in infertilitate. Cel mai probabil, acesta va recomanda o evaluare a fertilitatii. Despre ce investigatii ai putea urma in cadrul acestui proces, poti afla mai multe din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa. […]

7
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux