Vaccinarea anti-Covid la gravide: cand si cum trebuie facuta in siguranta

vaccinarea anti-Covid gravide

Ne aflam in plina campanie de vaccinare anti-Covid-19 si in spatiul public au aparut tot felul de controverse legate de efectele secundare ale serului. Una dintre intrebari este legata de vaccinarea anti-Covid la gravide: “Vaccinul afecteaza sau nu sarcina si fatul?”. In urma declaratiilor autoritatilor internationale, gravidele nu s-au lamurit, ci au ramas cu semne de intrebare si multe indoieli, in privinta vaccinari. Dr. Chadi Muheidli explica de ce trebuie sa tina cont femeile insarcinate inainte de vaccinare.

Vaccinarea anti-Covid la gravide: cand se face vaccinul in timpul sarcinii

Ceea ce a generat cele mai multe controverse legate de vaccinarea anti-Covid la gravide a fost declaratia Agentiei Europene a Medicamentelor. Autoritatile sustin ca utilizarea vaccinului pentru femeile gravide ar trebui facuta de la caz la caz.

Motivul este simplu: agentia nu dispune de suficiente informatii despre potentiale riscuri la femeile insarcinate, din datele obtinute de companiile dezvoltatoare de la voluntarii testati. In lipsa argumentelor, gravidele au ramas cu semne de intrebare si multe indoieli in privinta vaccinari.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune cand este indicata vaccinarea in cazul gravidelor si de ce ar trebui sa tina cont acestea inainte sa se vaccineze.

As recomanda vaccinarea dupa ce trecem de primele 3 luni de sarcina. Incercam sa trecem de perioada cea mai sensibila a dezvoltarii embrionare. Atunci putem sa ne gandim la o vaccinare anti-Covid-19 in trimestrul 2, sau chiar in trimestrul 3 de sarcina. Preconceptual, cam cu 2 luni inainte de sarcina, pentru pacientele care urmeaza sa faca o fertilizare in vitro, o inseminare artificiala sau chiar si o sarcina pe cale naturala.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie
vaccinarea anti-Covid la gravide

Vaccinarea anti-Covid la gravide: vaccinul in timpul alaptarii

Un alt semn de intrebare este daca vaccinul anti-Covid-19 afecteaza sau calitatea laptelui matern.

”In perioada alaptarii, indicat este sa asteptam sa treaca primele 6 saptamani de lauzie. Apoi, chiar este recomandat vaccinul.”

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Vaccinul anti-Covid are scopul de a preveni formele grave

Pana in prezent, nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte nici asupra fatului, dar studiile sunt in desfasurare.

vaccin anti-Covid

Cert este faptul ca medicii recomanda vaccinarea pentru a evita situatiile grave, cu care unele dintre gravide s-au confruntat.

Au fost cazuri cand gravida a facut o forma severa de Covid-19 si a avut nevoie de internare in terapie intensiva. Au fost si situatii cand s-a ajuns la deces. Este o mare tragedie care ar putea sa fie evitata, daca ne vaccinam.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

In cazul in care ai intrebari despre vaccinarea anti-Covid in sarcina si ai nevoie de mai multe explicatii din partea unui specialist, nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux