Fibromul uterin – cauze si tratament

Fibromul uterin – cauze si tratament

  • Fibromul uterin

Fibromul uterin este o afectiune destul de des intalnita la femeile cu varste intre 30 si 50 de ani. Potrivit unor studii, 3 din 4 femei dezvolta fibroame uterine pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor, deoarece simptomele sunt destul de rare. Astfel, fibromul uterin este cea mai frecventa tumoare benigna, care se dezvolta in stratul muscular al uterului. De regula, exista mai multi noduli, de la dimensiuni de cativa milimetri pana la marimea unei sarcini la termen. Fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin si aproape niciodata nu se transforma in cancer, dar este important sa il tratezi, daca medicul descopera existenta lui.

            Cauze. De cele mai multe ori, fibromul uterin este asociat cu dezechilibrul hormonal. Fibromul apare cand celulele cresc peste masura in stratul muscular al uterului. Odata ce fibromul se dezvolta, estrogenii si progesteronul par a influenta cresterea acestuia. La o femeie, cantitatea cea mai mare din acesti hormoni se secreta in timpul sarcinii. Dupa menopauza, cand scade cantitatea de hormoni secretata, de obicei fibroamele se micsoreaza sau dispar.

            Antecedentele in familie, obezitatea, hipertensiunea arteriala sau menstruatia la o varsta mai mica de 10 ani pot fi cauze ale aparitiei fibromului uterin. Femeile de culoare sunt mai predispuse la a dezvolta fibroame uterine decat femeile din alte grupuri rasiale si sunt, de asemenea, susceptibile de a prezenta fibroame de dimensiuni mai mari.

            Simptome. Cele mai multe femei nu au simptome clare. Cu toate acestea, cele mai frecvente semne pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezinta la medicul ginecolog sunt sangerarile menstruale abundente, de multe ori cu cheaguri, sangerari intermenstruale, dureri in zona pelviana, urinari frecvente, constipatie sau chiar infertilitate.

            Daca ai una dintre aceste probleme, e bine sa mergi la un consult ginecologic. Atentie, amanarea controlului nu face decat sa contribuie la aparitia unor complicatii generate de sangerarile abundente si dezvoltarea excesiva a tumorii. Tratamentul unui fibrom uterin de mari dimensiuni sau pe un teren anemic implica tehnici mult mai invazive.

            Tratament. Diagnosticarea fibromului uterin se face in urma unui examen ginecologic si a unei  ecografii, care stabileste dimensiunile nodulilor fibromatosi. Apoi, in functie de numarul fibroamelor, severitatea simptomelor si varsta pacientei, ginecologul va alege solutia terapeutica.

            Femeile cu fibrom uterin ce nu prezinta niciun simptom nu au nevoie de tratament, ci de un examen ginecologic si ecografic periodic. In cazul in care exista simptome, medicul va prescrie, in prima faza, un tratament medicamentos care se adreseaza pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, aflate la sfarsitul perioadei reproducatoare, aproape de menopauza. Antiinflamatoarele si contraceptivele orale pot reduce simptomele si opresc cresterea fibromului.

            Daca fibromul este mai mare, medicul va recomanda interventia chirurgicala pentru extirparea acestuia. Miomectomia este singurul tratament care creste sansele pacientei de a ramane insarcinata, insa fibroamele pot sa reapara. Cea de-a doua metoda chirurgicala este histerectomia sau inlaturarea uterului in intregime. Aceasta metoda previne total reaparitia fibromului, dar se recomanda numai celor care nu doresc sa mai ramana insarcinate.

            Miomectomia si histerectomia pot fi realizate prin una sau mai multe incizii mici, folosind laparoscopia, prin vagin sau printr-o incizie mare abdominala. Metoda folosita depinde de caz, incluzand localizarea, marimea, tipul fibromului si optiunea pacientei de a ramane insarcinata sau nu.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.