Parinti cu ajutorul fertilizarii in vitro: ce analize sunt necesare inainte de procedura

Babes inainte de fertilizare.JPG

Daca tu si partenerul tau v-ati hotarat sa deveniti parinti urmand o procedura de fertilizare in vitro, va asteapta o calatorie emotionanta. Va fi necesara trecerea prin mai multe etape. Chiar daca aveti un diagnostic clar si ati facut analize amanuntite in urma cu doar cateva luni, inainte de inceperea procedurilor, dosarul medical va trebui completat. Medicul va prescrie o noua serie de analize inainte de fertilizarea in vitro (FIV). Discutam, pe larg, in continuarea acestui articol, despre care sunt acestea si ce ce riscuri poti prevenii.

Inainte de toate trebuie sa stii ca o procedura de fertilizarea in vitro se poate intinde pe parcursul a 4 – 6 saptamani. Durata este in functie de analizele necesare si de rezultatele lor. De asemenea, analize inainte de fertilizare in vitro (FIV) vizeaza atat femeia, cat si barbatul cuplului. Efortul de a va vedea visul implinit merita insa din plin. Rata de succes in clinica Dacia Medical Center este de aproximativ 35%, asemanatoare cu media europeana. Vorbim despre succes la prima procedura de FIV cu ovocite proprii si sperma proprie.

Analize inainte de fertilizarea in vitro: importanta recoltarii secretiilor vaginale

Pentru femeia care va urma o procedura FIV, printre analizele necesare se numara cele pentru secretii vaginale, test Babes-Papanicolau, analize uzuale de sange, profilul Torch, si un examen medical complet. De la caz la caz, ii poate fi recomandata si efectuarea unei electrogardiograme. In cazul viitorului tata, analizele inainte de fertilizarea in vitro constau in spermograma si spermocultura.

analize inainte de FIV

Analiza secretiilor vaginale are un rol fundamental in aceasta etapa. Si asta deoarece se pot identifica afectiuni ascunse care, netratate, pot pune in pericol atat starea ta de sanatate a mamei, cat si pe cea a viitorului fat. Printre ele se numara infectiile vaginale cauzate de Ureaplasma, Chlamydia si Mycoplasma. Intr-un procent ingrijorator, de 90% din cazuri, astfel de infectii nu pot fi tratate in timpul sarcinii. Femeia cu o astfel de infectie prezinta un risc crescut de avort spontan sau alte complicatii. Acest lucru nu este de dorit in niciun caz, mai ales cand sarcina se obtine printr-o procedura FIV.

Analize inainte de fertilizarea in vitro: testul Babes-Papanicolau

De asemenea, inainte de urmarea procedurii FIV, este necesara si efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Pot fi astfel identificate leziuni la nivelul colului. Ele se pot dezvolta in timpul sarcinii, sau, mai grav, pot indica prezenta cancerului de col uterin. In astfel de situatii, se poate amana procedura FIV pana dupa tratarea afectiunii.

analize inainte de fertilizarea in vitro

Pe lista de analize inainte de fertilizare in vitro (FIV) se regasesc si cele care tin de hematologie. Analizele pentru stabilirea grupei de sange si RH-ul viitorilor parinti sunt extrem de importante. Ambilor parteneri trebuie sa li se recolteze sange pentru aceasta analiza. Ea identifica daca exista o incompatibilitate de RH. O posibila astfel de incompatibilitate intre RH-urile partenerilor poate afecta sarcina si chiar viata viitorului bebelus. Ea se poate produce atunci cand RH-ul mamei este diferit de cel al copilului, mai exact cand mama are RH negativ, iar copilul are RH pozitiv. Situatia se poate produce si in cazul in care viitorii parinti au RH-uri diferite, dar copilul il mosteneste pe cel al tatalui. Afla mai multe legate de aceasta tema din articolul Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii.

Analize inainte de fertilizarea in vitro: Profilul TORCH

Un specialist in reproducerea umana asistata va recomanda ca analize inainte de fertilizare in vitro (FIV) si efectuarea Profilului TORCH. Investigatia consta intr-o serie de analize pentru depistarea unor boli infectioase. Transmise de la mama la fat, ar putea avea consecinte dezastruoase asupra fatului, precum malformatii, moarte intrauterina sau avort spontan.
Astfel, denumirea testului este o prescurtarea de la:

  • toxoplasmoza (T);
  • alte infectii (O), precum sifilisul, hepatita B, infectia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19;
  • rubeola (R);
  • citomegaloviroza (C);
  • infectia cu virusul herpes simplex (HSV).

Rezultatul profilului TORCH va arata daca femeia care va urma procedura FIV are sau nu imunitate la aceste infectii. Afla mai multe despre importanta acestei investigatii medicale din articolul Ce inseamna profil TORCH: riscurile pentru bebelus ale unui rezultat pozitiv.

Analize inainte de fertilizarea in vitro: bolile copilariei

Un alt set de analize pe care medicul le va prescrie femeii care va urma procedura de fertilizare este si cel referitoare la “bolile copilariei”, cum ar fi rujeola si varicela. In cazul in care se intampla in sarcina, aduc cu ele un risc ridicat pentru mama si fat.

complicatii sarcina fertilizare in vitro

De asemenea, creste riscul de nastere prematura, avort spontan si malformatii la fat. Prin efectuarea analizelor de sange, se urmareste existenta anticorpilor. In cazul in care exista, inseamna ca femeia a trecut prin boala si nu mai prezinta riscul de a dezvolta boala. In cazul in care nu exista, femeia care va urma procedura FIV ar putea opta sa se vaccineze impotriva acestor boli. Va elimina astfel orice risc de boala pentru ea si viitorul fat.

Profilul de trombofilii

Totodata, femeia care va urma o procedura FIV pentru a ramane insarcinata va efectua si profilul de trombofilii, cu o importanta cruciala in sarcina. De cele mai multe ori, trombofilia este o afectiune mostenita, iar in cazul in care exista, gravida va avea nevoie de o monitorizare speciala pe toata perioada sarcinii. Complicatiile pot duce la oprirea in evolutie a sarcinii, in timp ce gravida poate dezvolta:

  • embolie cerebrala sau pulmonara din cauza cheagurilor de sange care migreaza;
  • hipertensiune arteriala;
  • tromboze.

De asemenea, existenta trombofiliei in sarcina poate duce la probleme de crestere intrauterine sau desprinderea placentei inainte de nastere.

Dacia Medical Center vine in sprijinul cuplurilor si practica periodic oferte de preturi pentru acest tip de investigatii medicale. Le poti consulta aici.

Verificarea calitatii uterului, cu ajutorul histeroscopiei

Pe langa toate aceste analize de sange enumerate mai sus, medicul poate recomanda inainte de procedura FIV si efectuarea unei histeroscopii. Procedura medicala va ajuta la verificarea endoscopica a calitatii uterine. Se va verifica astfel daca uterul este pregatita pentru o viitoare sarcina si daca nu exista niste probleme ascunse, care nu se vad la ecograf, cum ar fi:

  • o sinechie;
  • un polip;
  • o endometrita subacute.

Specialistul in reproducere umana asistata medical va poate recomanda si efectuarea testelor de receptivitate a endometrului. Acestea sunt:

  • testul ERA sau testul de endometrite subacute;
  • testul EMA, recomandat pacientelor au mai trecut printr-o procedura FIV fara sa obtina sarcina sau au avut avorturi repetate, produse in luna a doua sau a treia.

Analize inainte de embriotransfer daca avem embrioni congelati

In momentul in care un cuplu a trecut deja prin procedura de fertilizare in vitro, cu sau fara succes, si doreste un nou embriotransfer, analizele pe care trebuie sa le realizeze tin exclusiv de monitorizarea statusului de sanatate al femeii, avand in vedere ca embrionii au fost deja obtinuti deci, cel putin in aceasta etapa, “treaba” partenerului s-a incheiat. Insa, pentru a ne asigura ca maximizam sansele unui transfer, femeia trebuie sa se afle intr-o situatie clinica favorabila.

Prin urmare, ea va relua toate analizele de mai sus, daca perioada de la ultimul transfer este una mai mare decat timpul de valabilitate al analizelor in discutie. Daca nu, ea va alege, la indicatia medicului curant, doar o parte dintre analize.

Daca ai nevoie de mai multe informatii referitoare la procedurile FIV sau te confrunti cu o problema de fertilitate, te poti adresa cu incredere unui specialist al Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux