Sangerari abundente inainte de menopauza

sangerari abundente inainte de menopauza

Pentru orice femeie, sa aiba sangerari abundente inainte de menopauza, fara a fi vorba de menstruatia normala, e motiv de ingrijorare. Sangerari abundente inainte de menopauza pot avea mai multe cauze. Chiar daca nu e mereu vorba de afectiuni grave, in astfel de cazuri e recomandat un consult ginecologic.

De un asemenea consult e nevoie si atunci cand menstruatia normala intarzie nejustificat.

Sangerarea vaginala in afara menstruatiei se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. In cazul tinerelor care au trecut recent prin menarha (prima menstruatie), acest tip de sangerare nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare. La fel se intampla si in cazul femeilor care se apropie de menopauza.

Sangerari abundente inainte de menopauza – simptom pentru afectiuni grave

“Daca e vorba insa de femei cu menstruatie regulata, sangerari abundente inainte de menopauza pot fi un simptom pentru afectiuni grave”, spune dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie. Astfel, aceste sangerari pot arata existenta unui cancer, in special cancer de col uterin. Mai pot fi un semn pentru endometrioza, adenomioza, fibrom, polipi, inflamatie pelviana, sarcina extrauterina sau avort incomplet.

La femeile trecute de 50 de ani, sangerarile pot fi un semn al premenopauzei. Cauzele pot fi fluctuatiile hormonale, nu neaparat existenta unui cancer. Chiar si asa, e necesar un consult de specialitate. Medicul va stabili daca sangerarea vaginala are o cauza benigna sau maligna.

Se considera ca sangerarea e abundenta daca se umple un tampon intr-o ora si sangerarea dureaza mai multe ore. In astfel de cazuri e obligatorie vizita la medicul de specialitate.

Afectiuni indicate de sangerari abundente

Sangerari abundente inainte de menopauza pot fi simptom pentru diverse boli:

 • infectii vaginale
 • fluctuatii hormonale
 • disfunctii ale menstruatiei
 • tumori, polipi, fibroze
 • mai multe tipuri de cancer al aparatului reproducator
 • traumatisme vaginale
 • sarcina ectopica, avort spontan
 • boli cu transmitere sexuala

Investigatii necesare in caz de metroragie

Primul pas in punerea unui diagnostic este consultul general al organelor genitale interne si externe. In functie de ce arata acesta, medicul poate recomanda alte investigatii:

 • examen cito-bacteriologic al secretiei vaginale
 • test Babes-Papanicolau
 • ecografie endovaginala
 • colposcopie
 • biopsie

Tratamentul – in functie de cauza

Pentru a stabili cel mai eficient, medicul trebuie sa determine exact cauza sangerarilor. Daca e vorba de atrofie vaginala, se recomanda tratament local, pe baza de estrogeni. Se impune o interventie chirurgicala atunci cand sangerarile au fost cauzate de polipi cervicali sau endometriali. Atunci cand cauza este cancer, tratamentul va fi mai invaziv si de lunga durata. In functie de particularitatile fiecarei paciente, va fi nevoie de interventie chirurgicala, chimioterapie si radioterapie.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna ziua am 45 de ani am ciclu de 2 luni fara oprire la inceput aveam mai putin dar in ultimu timp imi curge mai mult ce se intipla vreau sa imi dati va rog Un raspuns nu am patit asa ceva nici o data

Buna ziua! Va recomandam sa megeti la medic pentru un control si o serie de investigatii, doar asa vi se poate pune un diagnostic. Noi va stam la dispozitie. Programarile se fac la 0766536553. Ne gasiti in Centrul Bucurestiului, pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x