Avortul spontan. Il putem evita?

Avortul spontan. Il putem evita?

dr chadiPrimele saptamani de sarcina sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului, fatul putand fi afectat foarte usor de un stil de viata nesanatos al mamei sau de administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada. Statistic, circa 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni, ceea ce inseamna ca se produce un avort spontan. Sa nu intelegem acum ca avortul spontan se produce din vina noastra. 8 din 10 sarcini pierdute nu au o cauza determinata, iar specialistii pun momentul pe seama anomaliilor cromozomiale din timpul fecundarii si al evolutiei embrionului, numind procesul de respingere al embrionului chiar „selectie naturala”. Nu suna deloc prietenos, dar organismul respinge practic un produs al conceptiei care nu poate supravietui ori are anomalii grave.

Care sunt factorii care pot influenta un avort spontan, aflam de la dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center. Primele saptamani de sarcina sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului, fatul putand fi afectat foarte usor de un stil de viata nesanatos al mamei sau de administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada. Statistic, circa 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni, ceea ce inseamna ca se produce un avort spontan.

Sa nu intelegem acum ca avortul spontan se produce din vina noastra. 8 din 10 sarcini pierdute nu au o cauza determinata, iar specialistii pun momentul pe seama anomaliilor cromozomiale din timpul fecundarii si al evolutiei embrionului, numind procesul de respingere al embrionului chiar „selectie naturala”. Nu suna deloc prietenos, dar organismul respinge practic un produs al conceptiei care nu poate supravietui ori are anomalii grave. Care sunt factorii care pot influenta un avort spontan, aflam de la dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

Avem un test de sarcina pozitiv si totusi, la cateva zile, apare menstruatia. Ce s-a intamplat, cum ne dam seama ca am suferit un avort spontan?

Cred ca, inainte de toate, ar trebui sa vorbim despre confirmarea unei sarcini. Un test de sarcina pozitiv nu este suficient pentru a spune ca sarcina se dezvolta. E nevoie si de un test de sange, numit beta HCG (cu repetarea analizei la 48 de ore), care ne arata ca embrionul creste, si de o ecografie care sa ne arate ca acesta este pozitionat in uter, nu in afara lui. Pana nu vedem ecografic sarcina, nu o putem considera o sarcina in evolutie.

Daca avem deja o sarcina confirmata, care sunt semnele care sa ne ingrijoreze?

De obicei, primul semn care anunta un avort spontan este sangerarea.Cantitatea de sange care se pierde nu este neaparat semnificativa, dar este un semnal de alarma, care trebuie sa trimita pacienta la clinica sau la spital. Pot sa apara si dureri de burta, la fel ca in perioadele menstruatiei sau ceva mai ascutite. Confirmarea ca a survenit sau nu un avort spontan se face ecografic. In cazul in care embrionul este inca pozitionat in cavitatea uterina, facem investigatii sa vedem de ce a aparut sangerarea. Daca insa uterul este gol, inseamna ca sarcina a fost pierduta. Practic, uterul este un muschi si se contracta pana da afara o sarcina care nu merge bine.

Care sunt motivele pentru care are loc un avort spontan?

Un avort spontan se poate produce din multe motive. Poate fi vorba despre o selectie naturala, adica o sarcina care avea anumite probleme genetice si care nu s-ar fi putut dezvolta normal. La fel de bine poate fi un embrion in regula din punct de vedere genetic, dar care sa nu reziste pentru ca pacienta nu si-a adaptat, in timp util, regimul de viata si medicatia pentru sarcina, iar uterul se contracta si da embrionul afara. Sigur, in timp au existat diferite teorii legate de acest stil de viata, incluzand anumite medicamente care ar putea provoca ba anomaliile, ba contractiile. Pana acum insa, nu putem vorbi despre legaturi dovedite intre medicamente sau proceduri ori obiceiuri care sa duca automat si indubitabil la avort spontan.

Care este cea mai frecventa cauza pentru care femeile nu pot duce sarcina la termen?

Cel mai adesea este vorba despre trombofilie, adica probleme de coagulare a sangelui partenerei sau partenerului, care in viata de zi cu zi nu se manifesta si deci nu le investigam, dar care pot sa opreasca o sarcina din evolutie. Daca este vorba doar despre un avort spontan, poate fi o intamplare, un ghinion, fara o astfel de cauza. Dar daca ajungem la 3-4 sarcini pierdute, este cu totul alta situatie si cu siguranta avem o problema ascunsa.

Cand incep investigatiile pentru trombofilie si ce presupun ele?

Analizele de trombofilie presupun o colaborare intre medicul ginecolog si hematolog. Aceste analize sunt analize genetice, in general, care sunt valabile toata viata, deci nu trebuie refacute pentru o sarcina viitoare. Problema este ca sunt destul de scumpe, peste 1.000 de lei, si nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, de aceea nu se recomanda in mod preventiv, ci doar daca exista 2-3 sarcini oprite in evolutie. Sigur, tine de optiunea fiecaruia. Sunt situatii in care pacientele le fac inainte chiar si de prima sarcina ori dupa un singur avort spontan.

Care este tratamentul pentru aceasta situatie si cat de eficient este?

Tratamentul pentru trombofilie presupune injectii zilnice cu heparina si administrarea de aspirina microdozata. In majoritatea cazurilor, pacientele sub tratament reusesc sa duca sarcina la termen fara probleme. Totusi, sunt si situatii, destul de rare, in care paciente cu analize bune si tratament adecvat pentru sustinerea sarcinii au sarcini oprite din evolutie, fara o explicatie foarte clara. Noi, ca medici, facem tot ce putem pentru a ajuta o sarcina sa se dezvolte, dar, din nefericire, natura ne invinge cateodata.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.