Trimestrul II de sarcina: ce schimbari au loc in corpul tau si cum se dezvolta bebelusul

dezvoltare bebelus in trimestrul II de sarcina

Daca ai numarat deja 14 saptamani de cand esti gravida, inseamna ca ai intrat in trimestrul al doilea de sarcina. Aceasta perioada dureaza pana la sfarsitul saptamanii 26. Pentru multe femei, sunt cele mai usoare trei luni din toata sarcina. Greturile si oboseala resimtite in trimestrul anterior se diminueaza vizibil, dar apar alte probleme legate de disconfort. Si asta in timp ce bebelusul se dezvolta semnificativ. El ajunge pana la o greutate de 3 kilograme, dar mai are mult din pregatirea pentru nastere. Iti aratam in continuarea acestui articol ce modificari sufera corpul tau si cum se dezvolta fatul in trimestrul II de sarcina.

In trimestrul II de sarcina, este posibil sa fi scapat de greturi si sa te simti mai energica. De aceea, te sfatuim sa iti faci timp pentru a incepe sa planifici sosirea bebelusului tau.

Schimbari in corpul tau, in trimestrul II de sarcina

Desi ar trebui sa te simti mai bine acum, in corpul tau au loc inca schimbari semnificative. Iata la ce te poti astepta.

Durere in abdomenul inferior

In al doilea trimestru de sarcina, s-ar putea sa resimti crampe sau dureri in zona inferioara a burtii. Si asta deoarece, pe masura ce uterul se extinde in timpul sarcinii, exercita presiune asupra muschilor si ligamentelor din apropiere. Concret, este posibil sa simti o durere surda in abdomenul inferior, dar si junghiuri ascutite.

Pe de alta parte, unele crampe minore sunt normale si pot fi cauzate de constipatie sau balonare. Pentru a calma durerile, incearca:

  • o baie calduta;
  • exercitii de relaxare;
  • schimbarea pozitiei corpului;
  • o comprese cu apa calda, aplicata pe burta.

Dureri de spate

Greutatea suplimentara pe care ai luat-o in ultimele luni incepe sa puna presiune pe zona spatelui. Acest lucru iti poate cauza durere. Pentru a usura presiunea, stai cat mai drept si utilizeaza un scaun care ofera un sprijin bun pentru spate.

durere de spate in trimestrul II de sarcina

Dormi pe o parte, folosind o perna speciala pentru gravide. Evita sa ridici sau sa transporti greutati. Poarta pantofi confortabili, cu tocuri joase. Daca durerea devine prea deranjanta, cere partenerului sa iti maseze punctele dureroase sau apeleaza la un masaj special pentru gravide.

Sangerarea gingiilor

Aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate se confrunta cu gingii umflate si sensibile. Modificarile hormonale fac ca gingiile sa sangereze mai usor. Dupa nastere, ele ar trebui sa revina la normal. Intre timp, foloseste o periuta de dinti cu perii mai moi. In ciuda sangerarilor, nu renunta la igiena dentara. Studiile arata ca femeile insarcinate care sufera de boala parodontala prezinta mai multe riscuri sa intre in travaliu prematur si sa nasca un copil cu greutate mai mica.

Contractii Braxton-Hicks

Tot acum, in trimestrul al doilea de sarcina, este posibil sa incepi sa simti ca muschii din uter se incordeaza cu o frecventa de un minut sau doua. Acestea nu sunt contractii sau semne de travaliu, ci un simptom normal. Ele pot aparea si disparea fara regularitate, cu un ritm si putere diferite. Aceste contractii musculare cauzeaza adesea mai mult disconfort decat durere. Sexul, exercitiile fizice intense, deshidratarea sau vezica plina pot declansa contractiile Braxton-Hicks. Vestea buna este ca poti folosi aceste contractii pentru a iti exersa tehnicile de respiratie pentru travaliu. Pentru a te relaxa, fa o baie calda, un ceai cald, schimba pozitia corpului, stai cat mai confortabil si bea mai multa apa.

In schimb, daca te intrebi care sunt semnele nasterii, dr. Tarek Abdou, medic ginecolog in cadrul Dacia Medical Center, iti explica in videoul urmator cum sa le recunosti.

Marire a sanilor

O mare parte din sensibilitatea sanilor pe care ai resimtit-o in timpul primului trimestru ar trebui sa dispara. Sanii continua insa sa creasca, pe masura ce se pregatesc sa hraneasca bebelusul, despre care poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar. Apeleaza la un sutien cu o marime mai mare sau la unul de sustienere, pentru a te simti mai confortabil.

Congestie si sangerari nazale

Modificarile hormonale determina umflarea membranelor mucoase ce captusesc nasul, ceea ce poate duce la infundarea nasului si o respiratie mai dificila. Aceste modificari pot face, de asemenea, sa iti sangereze nasul mai usor. Inainte de a utiliza un decongestionant, intreaba-ti medicul. Picaturile saline si alte metode naturale pot fi modalitati mai sigure de a combate congestia in timpul sarcinii. De asemenea, incearca sa utilizezi un umidificator pentru a mentine aerul umed.

Secretii

Este normal sa observi o secretie vaginala subtire, alba, numita leucoree, la inceputul sarcinii. In schimb, daca secretia este urat mirositoare, verde sau galbena, ori cu sange sau daca exista scurgeri mai abundente, anunta-ti medicul.

Ameteala

Pe masura ce uterul se extinde in timpul celui de-al doilea trimestru, el pune presiune pe vasele de sange si va face sa resimti ameteala, uneori. Alte cauze pot fi:

  • scaderea zaharului din sange;
  • modificarile hormonale in timpul sarcinii.
dureri de cap si ameteli in trimestrul II de sarcina

Pentru a combate ameteala, incerca sa nu stai prea mult in picioare. Ridica-te incet de pe scaun sau din pat. Mananca mese si gustari regulate. Ramai hidratata si evita dusurile sau baile fierbinti.

Cresterea excesiva a parului

Hormonii de sarcina pot stimula cresterea parului corporal. De asemenea, parul capilar va deveni mai gros. Este posibil sa observi aparitia parului in locuri in care nu l-ai avut niciodata, inclusiv pe fata, brate si spate.

Durere de cap

Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente simptome din timpul sarcinii. Incearca sa te odihnesti suficient si sa apelezi la diferite modalitati de relaxare, cum ar fi respiratia profunda. Daca apelezi la medicamente, intreaba-ti medicul inainte.

Arsuri la stomac si constipatie

Acestea sunt cauzate de faptul ca corpul tau produce mai mult progesteron. Acest hormon relaxeaza anumiti muschi, inclusiv inelul muscular din esofagul inferior care mentine in mod normal alimentele si acizii in stomac. Pentru a ameliora arsurile la stomac, incearca sa mananci mese mai dese si mai mici pe parcursul zilei. De asemenea, evita alimentele grase, picante si acide. Pentru constipatie, consuma mai multe fibre si lichide. Poti afla cateva sfaturi utile din articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci. De asemenea, pentru combaterea constipatiei, te-ar putea ajuta si activitatea fizica.

Hemoroizi

Hemoroizii sunt, de fapt, vene umflate, albastre sau violet, care se formeaza in jurul anusului. Aceste vene se pot mari in timpul sarcinii, deoarece sangele suplimentar curge prin ele si exista o presiune crescuta asupra lor din cauza uterului in crestere. Hemoroizii pot provoca disconfort.

Modificari la nivelul pielii in trimestrul II de sarcina

Cresterea nivelurilor hormonale fac ca pielea fetei sa para inrosita. O crestere a pigmentului melanina poate duce, de asemenea, la aparitia de pete maronii pe fata si a unei linii maronii in mijlocul abdomenului. Toate aceste modificari ale pielii ar trebui sa dispara dupa nasterea copilului.

modificari piele in sarcina

De asemenea, poti observa aparitia de linii subtiri, rosiatice-violet pe abdomen, sani sau coapse. Aceste vergeturi apar pe masura ce pielea se extinde pentru a se adapta la abdomenul in crestere.

Vene varicoase

Circulatia ta a crescut pentru a furniza sange suplimentar pentru copilul in crestere. Acest flux sanguin in exces poate provoca aparitia unor vene mici rosii, cunoscute sub numele de vene paianjen, pe piele. Aceste vene ar trebui sa se estompeze in cele din urma odata ce copilul tau se naste. Presiunea asupra picioarelor poate incetini, de asemenea, fluxul de sange catre partea inferioara a corpului, facand ca venele picioarelor sa devina umflate si albastre sau violete. Acestea se numesc vene varicoase. Desi nu exista nicio modalitate de a evita venele varicoase, le puteti preveni agravarea, ridicandu-va si miscandu-va pe tot parcursul zilei. Varicele ar trebui sa se amelioreze in decurs de 3 luni dupa nastere.

Infectii ale tractului urinar

Infectiile bacteriene ale tractului urinar sau vezicii urinare sunt frecvente in al doilea trimestru. Poti afla mai multe din articolul Top 3 cele mai frecvente infectii in sarcina: cum sa le eviti.

Infectiile sunt cauzate de modificari ale tractului urinar sau uterului in crestere, ceea ce face mai dificila golirea vezicii urinare. Este posibil sa ai simptome precum durere sau arsura atunci cand urinezi sau o nevoie frecventa de a urina.

infectii in sarcina

Infectiile vezicii urinare se pot raspandi la rinichi si pot provoca travaliu timpuriu sau nasterea unui copil cu o greutate mai mica.

Crestere in greutate in trimestrul II de sarcina

Greturile matinale se diminueaza de obicei la sfarsitul primului trimestru. Dupa aceea, pofta de mancare ar trebui sa revina si probabil va creste. Fii insa atenta la alimentatie si cantitatile pe care le consumi. In sarcina, ai nevoie doar de aproximativ 300 pana la 500 de calorii in plus pe zi, in sarcina. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Greutatea mamei in sarcina.

Simptome de urgenta in trimestrul II de sarcina

Oricare dintre simptomele enumerate mai jos ar putea fi un semn ca ceva nu este in regula cu sarcina ta. Daca te confrunti cu vreunul dintre ele, nu astepta vizita prenatala, ci anunta-ti imediat medicul daca ai:

  • dureri abdominale severe sau crampe;
  • sangerare;
  • ameteli severe;
  • crestere rapida in greutate;
  • icter;
  • varsaturi;
  • transpiratie abundenta.

Dezvoltarea bebelusului in trimestrul II de sarcina

In al doilea trimestru, bebelusul creste si mai mult, astfel ca burta ta devine tot mai vizibila. Tot acum, vei incepe sa simti primele miscari ale copilului. De asemenea, este momentul poti afla sexul bebelusului tau. Precizia depinde insa de calitatea ecografului, dar mai ales de experienta medicului care efectueaza ecografia.

morfologia de triemstrul II de sarcina

La Dacia Medical Center, te asteapta atat medici cu experienta, cat si aparatura performanta cu ajutorul careia este monitorizata starea ta si a bebelusului. Intreaga echipa o poti vedea aici. De asemenea, te poti programa la telefon 0766 536 553.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, copilul creste pana la o greutate 3 kilograme. Creierul si alte organe cresc si se dezvolta foarte mult. Inima pompeaza in jur de 100 de litri de sange pe zi. Plamanii lor sunt complet formati, dar nu sunt pregatiti sa respire. In acelasi timp, bebelusul se misca, se intoarce, poate sa inghita si sa-ti auda vocea. Pentru verificarea dezvoltarii normale, o importanta deosebita o are efectuarea morfologiei de trimestrul II. Ea se efectueaza intre saptamanile 16 si 20. Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea gravidelor cu pachete speciale de investigatii in sarcina. Oferta actuala o poti consulta aici.

Calendarul ecografiilor in sarcina

Pe langa morfologia de trimestrul II, pe parcursul sarcinii, vei mai face o serie de ecografii importante care iti arata evolutia sarcinii, dar si cum se dezvolta bebelusul. Despre calendarul acestora si cand este recomandat sa le faci, poti afla din videoul urmator, de la dr. Chadi Muheidli.

De asemenea, pentru alte informatii legate de sarcina, poti accesa aici canalul nostru de Youtube.

De asemenea, tot acum, bebelusul isi poate deschide si inchide pleoapele. Tot acum ii cresc genele si sprancenele, dar si unghiile de la maini si de la picioare. Si asta in timp ce isi dezvolta amprente distincte ale degetelor.

Parul creste pe capul copilului tau, aparand un puf fin peste tot, numit lanugo. Tot acum, corpul ii este invelit intr-un strat protector alb, cremos, numit vernix caseosa. El este absorbit in cele din urma in piele.

Totodata, placenta bebelusului tau este complet dezvoltata in acest moment. Placenta este organul care ofera fatului tau oxigen si substante nutritive. In al doilea trimestru, fatul incepe, de asemenea, sa acumuleze grasime pe corpul sau.

Dincolo de dezvoltarea fireasca a bebelusului, asigura-te ca medicul care iti supravegheaza sarcina este unul cu experienta, care poate depista din timp eventualele probleme. Noi, la Dacia Medical Center, te asteptam cu o echipa de specialisti empatici, precum si cu aparatura moderna, ce contribuie la monitorizarea minutioasa a sarcinilor. Pentru orice ingrijorare sau problema pe care o intampini ne poti contacta la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux