Legarea trompelor: cat de sigura este metoda contraceptiva si care sunt riscurile procedurii

legarea trompelor

Daca esti deja mama si te-ai hotarat sa nu mai faci alti copii, poti apela la legarea trompelor uterine, ca metoda contraceptiva. In acest scop, in timpul procedurii, trompele uterine sunt taiate, legate sau blocate. Daca si tu te gandesti sa apelezi la legarea trompelor ca metoda de prevenire a sarcinii, trebuie sa stii ca exista si riscuri. Iti explicam pe larg in acest articol ce inseamna legarea trompelor, cand o poti face, dar si ce solutii exista pentru a ramane insarcinata dupa procedura.

Legarea trompelor uterine este o procedura chirurgicala realizata la cererea pacientei, cu scopul de a preveni sarcina. Concret, trompele sunt “legate” pentru a preveni ovulul sa calatoreasca spre uter. In acelasi timp, procedura blocheaza si traseul spermatozoizilor, ceea ce impiedica intalnirea lor cu ovulul si, deci, obtinerea unei sarcini.

In ciuda acestui avantaj, femeile trebuie sa ramana insa vigilente. Si asta pentru ca desi este eliminat riscul de a ramane insarcinate, exista cel al infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv al contactarii virusului HIV. Chiar si cu trompele legate, folosirea prezervativului e indicata in continuare, in cazul persoanelor care nu au un partener stabil.

Sarcina extrauterina, riscul rar, dar major in cazul legarii trompelor

Medicii atentioneaza insa ca, desi legarea trompelor este o forma sigura si eficienta de impiedicare permanenta a aparitiei sarcinii, ea nu functioneaza in toate cazurile. Statisticile arata ca mai putin de una din 100 de femei va ramane insarcinata in primul an dupa procedura.

Cu cat pacienta este mai tanara in momentul in care apeleaza la legarea trompelor uterine, cu atat este mai probabil ca procedura sa esueze si sa ramana insarcinata.

procedura legare trompe uterine

Riscul major in cazul in care o femeie ramane insarcinata dupa legarea trompelor uterine este sa aiba o sarcina extrauterina. Concret, acest lucru inseamna ca ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina. O sarcina ectopica necesita tratament medical imediat. Sarcina nu poate evolua astfel incat sa se produca nasterea. Poti citi mai multe in Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament.

Posibile complicatii in cazul legarii trompelor

Alte riscuri asociate cu legarea trompelor sunt:

  • leziuni ale intestinului, vezicii urinare sau vaselor de sange;
  • reactia la anestezie;
  • vindecarea necorespunzatoare a ranilor sau infectie;
  • durere pelvina sau abdominala continua;

Medicii spun ca o persoana cu un istoric de interventie chirurgicala pelvina sau abdominala, cu obezitate sau diabet este mai expusa riscurilor de a avea complicatii daca apeleaza la ligatura tubara.

Pregatirea pentru legarea trompelor

Inainte de a apela la procedura de legare a trompelor uterine, este necesar sa discuti cu medicul tau. Un specialist in astfel de proceduri iti poate da cele mai bune sfaturi. Poti face o programare chiar acum la 0766536553, la unii dintre cei mai buni specialisti din Romania.

Opinia unui medic cu experienta este mai mult decat necesara intr-o astfel de procedura. Sunt femei care regreta mai tarziu decizia luata. Cele mai intalnite motive sunt varsta frageda la care au apelat la procedura. Si schimbarea starii civile, urmata de dorinta noului cuplu de a avea copii, este un motiv pentru a regreta, in timp, decizia luata.

Potrivit medicilor, cel mai bun moment pentru a face procedura de legare a trompelor uterine este la scurt timp dupa nastere sau in combinatie cu o alta interventie chirurgicala abdominala.

Intervenia poate avea loc fie dupa o nastere vaginala, cu o mica incizie sub buric, fie in timpul cezarienei sau oricand, ca procedura ambulatorie. In cadrul celei din urma, se foloseste un laparoscop si anestezie generala de scurta durata.

Efectuarea unui test de sarcina inainte de legarea trompelor

Exista medici care cer pacientelor ca inainte de legarea trompelor sa faca un test de sarcina. Scopul este de a se asigura ca nu sunteti deja gravida.

In ceea ce priveste optiunea pacientei de a recurge la procedura ambulatorie de legare a trompelor, iata cum se desfasoara. Operatia consta in introducerea unui ac si efectuarea unei incizii prin buric, astfel incat abdomenul sa poata fi umflat cu gaz. Gazul folosit este dioxidul de carbon sau protoxid de azot. Apoi, un laparoscop este introdus in abdomen.

procedura legare trompe uterine

Medicul chirurg va face o a doua mica incizie pentru a introduce instrumente speciale prin peretele abdominal. Cu ajutorul instrumentelor chirurgicale sunt sigilate trompele uterine. Sigilarea se face cu inele sau cleme de plastic.

Legarea trompelor la nastere

In cazul in care ligatura trompelor are loc la nasterea vaginala, medicul chirurg va face o mica incizie sub buric. Are astfel acces usor la uter si trompele uterine. Daca legarea trompelor uterine are loc in timpul unei operatii de cezariana, medicul va folosi incizia care a fost facuta pentru a scoate copilul.

Daca s-a folosit gaz in timpul ligaturii trompelor, acesta va fi indepartat la finalizarea procedurii.

Externarea dupa procedura de legare a trompelor

Este posibil sa poti pleca acasa la cateva ore dupa legarea trompelor. De asemenea, daca apelezi la ligatura tubara in timpul nasterii, trebuie sa stii ca acest lucru nu implica o spitalizare mai lunga.

Dupa procedura, pe langa disconfortul resimtit la locul inciziei, s-ar putea sa te confrunti si cu alte simptome precum:

  • dureri abdominale sau crampe;
  • oboseala;
  • ameteala;
  • balonare.

Este recomandat sa eviti sa faci efort, dar si sa intretii relatii sexuale pana cand nu revii la control, iar medicul te asigura ca totul este in regula in urma legarii trompelor. Ulterior, poti sa iti reiei treptat activitatile obisnuite, pe masura ce incepi sa te simti mai bine.

FIV dupa legarea trompelor, cea mai buna solutie pentru femeile care vor sa mai fie mame

In cazul in care ai apelat in trecut la o procedura de legare a trompelor, iar acum vrei sa concepi un bebelus, exista sanse sa devii mama, daca iti doresti acest lucru. Ai la dispozitie dezlegarea trompelor uterine, desi sansele sunt reduse. Mai multe informatii despre procedura inversa a legarii trompelor poti afla din articolul Dezlegarea trompelor uterine: ce sanse ai sa ramai insarcinata.

FIV dupa legare trompe uterine

Inainte de a apela la aceasta procedura medicala, fa-ti testul care sa iti arate nivelul rezervei ovariene. Daca rezerva ovariana este scazuta, procedura poate fi inutila, pentru ca sansele sunt si mai reduse, asa cum explicam in Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

De asemenea, principalul risc atunci cand apelezi la dezlegarea trompelor uterine este ca, in cazul in care se produce sarcina, aceasta sa se pozitioneze extrauterin. Si asta din cauza aderentelor formate pe trompe.

O varianta mai buna decat dezlegarea trompelor pentru femeile care isi doresc o sarcina este fertilizarea in vitro (FIV). O echipa de specialisti cu experienta ai Dacia Medical Center te pot ajuta sa iei cea mai buna decizie referitoare la o procedura de fertilizare in vitro, dupa ce in trecut ti-ai legat trompele uterine. Daca te afli intr-o astfel de situatie, programeaza-te acum la 0766536553 si fa primul pas pentru a-ti indeplini visul de a ramane insarcinata.

sursa: mayoclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Bună seara

Buna ziua. Cu ce va putem ajuta?

Bună Ziua cit ma costa și pe mine legatu trompelor

Buna ziua. In cadrul clinicii nu efectuam procedura de ligatura tubara. Va multumim.

Buna seara!Cat costa legatul trompelor cu laser?

Buna ziua!
Noi nu practicam aceasta procedura.

Buna!Aceasta procedura se poate face imediat după naștere naturală?

Bună da eu am făcut după a 3 sarcina în Austria.A doua zi după naștere normala mi-a făcut procedura o anestezie toată și a durat foarte puțin.

Buna ziua. Este indicat sa discutati cu medicul curant pentru a alege cel mai bun moment pentru dvs.

[…] mai multe despre aceasta procedura din articolul Legarea trompelor: cat de sigura este metoda contraceptiva si care sunt riscurile procedurii […]

[…] O metoda contraceptiva este si legarea trompelor, insa aici e vorba despre o situatie permanenta. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Legarea trompelor: cat de sigura este metoda contraceptiva si care sunt riscurile procedurii. […]

11
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux