Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament

sarcina ectopica

Sarcina extrauterina, numita si ectopica, apare atunci cand ovulul fecundat este implantat in alta parte decat in mucoasa uterina. Cele mai multe dintre cazurile de sarcina extrauterina se refera la ovul implantat in una din trompele uterine, aproximativ 95%. Alte locuri unde poate ajunge ovulul fecundat: perete uterin (sarcina interstitiala), col uterin (sarcina cervicala), ovar, cavitate abdominala (sarcina abdominala). Conform specialistilor, cam 1 din 100 de sarcini este sarcina extrauterina, la nivel mondial.

Intr-o sarcina normala, ovulul este fecundat de spermatozoid, lucru care se intampla la nivelul trompei uterine. Ovulul se deplaseaza apoi spre uter si se implanteaza in mucoasa acestuia. Intr-o sarcina ectopica, nu mai ajunge acolo, din diverse cauze.

Cauze care duc la sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina poate fi favorizata de anomalii la trompele uterine, ovare sau uter. Desi nu se cunosc pe deplin cauzele acestor anomalii, anumite afectiuni le pot provoca.

dr Tarek Abdou

”Afectiunile inflamatorii pelvine, anumite infectii, apendicita, endometrioza si lipsa unui ovar pot fi cauze pentru aparitia anomaliilor care provoaca o sarcina ectopica”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie. Din pacate, sarcina extrauterina nu poate fi prevenita, iar identificarea ei in stadiu incipient este esentiala. In caz contrar, se poate ajunge chiar si la deces.

Simptome la o sarcina ectopica

Exista anumite semne care pot arata o sarcina extrauterina. Oricare dintre ele ar trebui sa determine femeia sa se prezinte la medicul specialist. Vorbim despre sangerari vaginale de culoare maro inchis, dureri la nivelul abdomenului, spasme intestinale, crampe severe, nevoia imperioasa de a urina, ameteala, lesin sau hemoragie interna.

Cum se trateaza sarcina extrauterina

Tratamentul este stabilit dupa un examen ecografic amanuntit. O sarcina extrauterina nu poate fi dusa la bun sfarsit, fatul nu se poate dezvolta in afara uterului. Nici nu poate fi mutat de acolo. Daca diagnosticul nu se pune suficient de devreme, o astfel de situatie poate duce la decesul mamei. Astfel, tratamentul este chirurgical, medicul fiind nevoit sa extraga embrionul. Exista situatii grave, in care sunt hemoragii complicate, cand se impune extirparea trompei uterine sau a ovarului. Medicul mai are la indemana si o optiune medicamentoasa, prin care se poate opri dezvoltarea celulelor embrionare si se ajunge chiar la disparitia acestora. Medicatia poate fi folosita doar daca sacul gestational este mai mic de 3,5-4 cm, iar beta-HCG nu depaseste valoarea de 5000 UI/ml. Starea pacientei trebuie sa fie stabila pentru a se putea interveni in acest fel.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

0 0 voteaza
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] situatii care pot provoca sangerari in primul trimestru de sarcina sunt avortul spontan sau sarcina extrauterina – atunci cand ovulul este implantat in alt loc, si nu in […]

[…] In primele 12 saptamani de sarcina sangerarea vaginala poate fi semnul unui avort spontan sau a unei sarcini ectopice. […]

[…] daca durerile sunt severe sau sunt insotite de sangerari vaginale. Acestea pot fi indicatorul unei sarcini extrauterine sau al unui avort […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x