Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila | Solutii de tratament

simptome sarcina extrauterina

Daca ai obtinut un test de sarcina pozitiv, iar dupa cateva zile sau saptamani te confrunti cu simptome precum dureri de burta, scurgeri maronii sau disconfort cand mergi la toaleta, sarcina ta ar putea fi una extrauterina sau ectopica. In general, o astfel de sarcina nu prezinta simptome, dar poate pune viata in pericol. O importanta deosebita o are confirmarea sarcinii. Pentru aceasta, medicul ginecolog va efectua o ecografie transvaginala. Iata care sunt cauzele pentru care apare o sarcina extrauterina si ce este de facut.

Sarcina extrauterina apare atunci cand ovulul fecundat este implantat in alta parte decat in mucoasa uterina. In aproximativ 95% dintre cazurile de sarcina extrauterina, ovocitul este implantat in una din cele doua trompe uterine.

Un ovul fecundat mai poate ajunge insa si in:

  • peretele uterin (sarcina interstitiala);
  • colul uterin (sarcina cervicala);
  • ovar;
  • cavitate abdominala (sarcina abdominala).

Intr-o sarcina normala, ovulul este fecundat de spermatozoid, lucru care se intampla la nivelul trompei uterine. Ovulul se deplaseaza apoi spre uter si se implanteaza in mucoasa acestuia. Intr-o sarcina ectopica, din diferite cauze, ovocitul fecundat nu mai ajunge acolo.

Statisticile arata ca la nivel mondial, aproximativ 1 din 100 de sarcini este extrauterina.

Cauze ce duc la aparitia sarcinii extrauterine

In multe cazuri, nu se cunoaste cauza pentru care o femeie ajunge sa aiba o sarcina extrauterina. Uneori, sarcina extrauterina se produce atunci cand exista o problema a trompelor uterine. Poate fi vorba despre ingustarea sau infundarea lor. Afectiunea poate fi si o cauza a infertilitatii, despre care am scris, pe larg, in articolul Trompele uterine infundate sau infertilitatea tubara: Diagnostic si tratament.

Exista insa si o serie de afectiuni asociate cu un risc crescut de sarcina ectopica. Acestea sunt:

  • boala inflamatorie pelvina: este o inflamatie a sistemului reproducator feminin, cauzata de obicei de o infectie cu transmitere sexuala.
  • sarcina ectopica anterioara: riscul de a avea o alta sarcina ectopica este de aproximativ 10% daca ai trecut printr-o interventie chirurgicala anterioara nereusita de legare sau taiere a trompelor uterine, ca metoda contraceptiva;
  • tratament pentru fertilitate, cum ar fi o procedura FIV – urmarea unui tratament medicamentos pentru a stimula ovulatia poate creste riscul de sarcina extrauterina.
  • a ramane insarcinata in timp ce utilizezi un sistem intrauterin anticonceptional, precum steriletul: astfel de cazuri sunt rare, dar atunci cand se intampla ca o femeie sa ramana insarcinata, cel mai probabil va avea o sarcina extrauterina;
  • fumatul;
  • varsta: femeile de peste 35 de ani au un risc crescut de a ramane insarcinate.

Simptome ale unei sarcini ectopice

O sarcina extrauterina sau ectopica nu provoaca intotdeauna simptome. Ea poate fi depistata doar in timpul unei ecografii. De aceea, foarte importanta este ecografia de confirmare a sarcinii. Aceasta este ecografia transvaginala. Astfel, dupa ce ai obtinut doua liniute pe testul de sarcina, grabeste-te sa iti faci o programare la medicul ginecolog. El confirma existenta sarcinii, dar mai ales vede daca este pozitionata corect in uter. Despre testul de sarcina, poti afla mai multe din acest articol Crezi ca vine barza? Testul de sarcina de urina, de la farmacie sau magazin, primul pas pentru a afla.

Daca te afli in aceasta situatie, felicitari! Te asteptam la noi, la Dacia Medical Center, pentru confirmare. Pentru a veni in sprijinul femeilor insarcinate, aplicam periodic reduceri de pret pentru investigatiile necesare. Vezi aici care este oferta actuala.

confirmare sarcina extrauterina

In cazul in care sarcina uterina este una cu simptome, ele se pot manifesta intre saptamanile a patra si a XII-a. Daca te confrunti cu o sarcina extrauterina, s-ar putea sa ai o combinatie a urmatoarelor semne:

  • durere in parte de jos a burtii;
  • sangerare vaginala sau o scurgere maronie, apoasa;
  • disconfort la urinare sau defecare.

Tratament pentru sarcina extrauterina

De retinut ca o sarcina extrauterina nu poate fi dusa la bun sfarsit. Si asta deoarece fatul nu se poate dezvolta in afara uterului, dar nici nu poate fi mutat in uter.

Mai mult, daca diagnosticul nu se pune suficient de devreme, o astfel de situatie poate duce la decesul femeii insarcinate.

Astfel, in caz de sarcina ectopica, tratamentul poate fi:

  • chirurgical;
  • medicamentos.

In cazul tratamentului chirurgical, medicul este nevoit sa extraga embrionul. Exista situatii grave, in care apar hemoragii complicate si se impune extirparea trompei uterine sau a ovarului.

De asemenea, medicul poate opta si pentru tratamentul medicamentos. Acesta opreste dezvoltarea celulelor embrionare si, ulterior, le elimina. Medicatia poate fi insa folosita doar daca sacul gestational este mai mic de 3,5-4 cm, iar beta-HCG nu depaseste valoarea de 5000 UI/ml. Starea pacientei trebuie sa fie stabila pentru a se putea interveni in acest fel.

Timpul necesar pentru o noua sarcina, dupa sarcina extrauterina

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare, iar multe femei simt un sentiment de durere, ca si cand si-ar fi pierdut un membru al familiei. Asfel de sentimente sunt normale, dureaza cateva luni si dispar cu timpul.

cauze sarcina ectopica

Atunci cand tu si partenerul tau va veti simti pregatiti din punct de vedere emotional si fizic, ati putea incerca sa concepeti din nou. Cel mai probabil, medicul te va sfatui sa astepti cel putin doua cicluri menstruale dupa tratamentul sarcinii extrauterine, inainte de a incerca din nou sa ramai insarcinata.

Daca tratamentul a fost unul medicamentos, medicul ar putea recomanda sa astepti cel putin trei luni pana la o noua sarcina. Si asta deoarece medicamentul administrat ar putea dauna viitorului copil, daca ramai gravida in acest timp.

Majoritatea femeilor care au avut o sarcina ectopica vor putea ramane din nou insarcinate, chiar daca li s-a indepartat o trompa uterina. In unele cazuri insa, ar putea fi necesar un tratament de fertilitate, cum ar fi o procedura de fertilizare in vitro (FIV).

In cazul in care reusesti sa obtii o noua sarcina, mergi cat mai repede la medic pentru a efectua investigatii timpurii care sa verifice daca totul este in regula cu tine si cu fatul.

Indiferent de situatia in care te afli, specialistii Dacia Medical Center te pot ajuta. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553, iar un medic cu experienta it va face cele mai bune recomandari pentru tine si viitorul tau bebelus.

sursa: nhs.uk

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] situatii care pot provoca sangerari in primul trimestru de sarcina sunt avortul spontan sau sarcina extrauterina – atunci cand ovulul este implantat in alt loc, si nu in […]

[…] In primele 12 saptamani de sarcina sangerarea vaginala poate fi semnul unui avort spontan sau a unei sarcini ectopice. […]

[…] daca durerile sunt severe sau sunt insotite de sangerari vaginale. Acestea pot fi indicatorul unei sarcini extrauterine sau al unui avort […]

[…] dar nu se dubleaza, exista suspiciunea unei sarcini extrauterine, despre care poti citi detalii in Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament. De asemenea, daca a doua valoare creste exagerat, de exemplu 5.000 mUI/ml, cel mai probabil este o […]

Buna ziua! In data de 10.11.2020 am facut un test de sarcină care a ieșit slab pozitiv, in urma acestui test am mers si am facut un betahcg care a a avut valaore de 14.5 mui/ml.. ieri 13.11 am început sa am sângerări , am fost la ecograf nu s-a vazut nimic pe ecografie.. am repetat betahgc care astazi are o valoare de 4.1mui/ml.. menționez ca ultima menstruație a fost in 13.10.. a fost sau nu sarcină? Pot sa încerc imediat sa rămân însărcinată sau trebuie sa aștept. Va mulțumesc

Buna ziua! Cel mai probabil da, dar in acest moment nu exista o sarcina in evolutie. Puteti sa incercati imediat sa ramaneti insarcinata, dar trebuie sa va faceti analiye de preconceptie. Despre oferta noastra pentru pachetul analize de preconceptie, aveti detalii aici https://www.daciamedicalcenter.ro/oferte-investigatii-ginecologie

Buna ziua! Am fost internata pe data de 30.08 cu scurgeri maronii și dureri pelvine diagnosticul fiind suspecta de extrauterina oprită din evoluție. Ultima menstruație fusese pe 19.07. In cele 5 zile de internare Beta Hcg a fost descrescător astfel: pe 30.08 BHCG: 655,50 pe data de 01.09. BHCG: 480,60 iar pe data de 03.09 BHCG: 466,80. Mi s-a recomandat sa repet analiza pana ajunge la 0,10. Am efectuat analiza și pe data de 10.09 a fost tot descrescător BHCG: 186,6 mlU/ml iar pe data de 20.09 a crescut la 250 mlU/ml. Ce înseamnă aceasta creștere după aceasta perioada in care a scăzut încontinuu? Este grav? La ce sa ma aștept? Dacă o sa mi se facă tratamentul cu metrotexat, acesta necesita zile de spitalizare sau după tratament pot merge acasă? Va rog, dacă îmi puteți oferi un răspuns pana ajung la doctor cu analizele?

Buna ziua! Va recomandam sa discutati aceste aspecte cu medicul curant, care va cunoaste cel mai bine istoricul medical. Toate cele bune!

Bună ziua ! Pe data de 11 mai am avut un contact neprotejat ! Luna aceasta trebuia sa îmi vina menstruația pe data de 1 și nici acum nu a apărut! Am făcut 2 teste și ambele au ieșit negative ! Ma simt foarte imbalonata și am niște spasme abdominale! E posibil sa fie sarcina ?

Buna ziua. In situatii de acest tip, se indica control de specialitate. Mai exact, fie pentru beta HCG, fie pentru o ecografie care sa clarifice cauza lipsei menstruatiei.

Bună seara!
Am trompele înfundate ce îmi recomandați desfundarea lor sau FIV?
Mulțumesc pentru răspuns!

Buna ziua. Dezlegarea trompelor este o procedura complexa, care presupune anumite riscuri pentru paciente. Astfel, posibilitatea de a realiza aceasta interventie depinde de fiecare caz in parte. Totodata, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa dezlegare sunt sub 10%, conform statisticilor. De aceea, este necesara o evaluare de specialitate in clinica, realizarea unui test AMH pentru a vedea rezerva dvs ovariana etc. Specialistii nostri va stau la dispozitie, fie ca se va putea realiza dezlegarea trompelor, fie ca veti primi indicatie de Fertilizare in Vitro. Ne puteti suna la 0766.53.65.53 pentru programare. Sau daca nu sunteti din Bucuresti, puteti discuta cu dr. Chadi Muheidli in cadrul unei consultatii online, detalii aici -> https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

[…] Daca una sau ambele trompe uterine sunt infundate, ovulul nu poate ajunge in uter. Si asta in timp ce spermatozoizii nu pot ajunge la ovul. Fertilizarea si, implicit, sarcina, nu poate avea loc. De asemenea, este posibil ca trompa sa nu fie blocata total, ci doar partial. Acest lucru poate creste riscul unei sarcini tubare sau al unei sarcini extrauterine. Despre aceasta situatie, poti afla mai multe din articolul Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila | Solutii de tratament. […]

13
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux