Colposcopia, investigatia care ne spune mai multe despre suspiciunea de cancer de col uterin

ce este colposcopia

Un rezultat al testului Babes-Papanicolau ce indica modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin necesita investigatii suplimentare. Cea mai mare temere este prezenta cancerului de col uterin. In cazul in care exista, colposcopia este cea care ne poate spune mai multe despre cancerul de col uterin, iar pacientei ii poate fi indicata o biopsie. Nu intotdeauna este insa vorba despre cancer, iar medicul recomanda urmarirea modificarilor respective. Repetarea screeningului se va face mai des, la 3-6 luni. Vorbim in continuarea acestui articol despre ce este colposcopia si cand se mai recomanda, in afara unor rezultate modificate ale testului Babes-Papanicolau.

Colposcopia este o metoda de depistare a leziunilor de la nivelul colului uterin. Ele nu se vad cu ochiul liber, dar sunt vizibile cu ajutorul colposcopului. Acesta este un fel de microscop cu ajutorul caruia medicul observa celulele.

Face acest lucru doar dupa ce a aplicat acid acetic. Substanta modifica celulele si arata daca sunt sau nu leziuni. In cazul in care nu sunt leziuni, pacienta va repeta, dupa un an, testul Babes-Papanicolau. In cazul in care sunt leziuni, screeningul va fi repetat mai devreme, dupa 3-6 luni. Daca in timpul colposcopiei, medicul va descoperi ca leziunile ridica suspiciunea de cancer, atunci va recomanda efectuarea biopsiei. Vezi video urmator, informatiile sunt cu adevarat pretioase.

Astfel, examenul de colposcopie se realizeaza endoscopic si urmareste verificarea aparatului genital inferior. Cu ajutorul unui colposcop, sunt vizualizate:

  • vulva;
  • vaginul;
  • colul uterin.

Prin colposcopie, se poate pune un diagnostic in cazul patologiilor colului uterin. In urma acestei investigatii, se stabileste un tratament si se recomanda o interventie chirurgicala, daca e cazul.

Alte situatii pentru care se recomanda o colposcopie

Recomandata in special pentru diagnosticarea cancerului de col uterin, o colposcopie trebuie urmata de alte investigatii care sa confirme diagnosticul, precum biopsia. Afla mai multe din Diagnosticarea cancerului de col uterin.

In afara suspiciunii de cancer de col uterin, sunt si alte situatii in care este e nevoie de colposcopie, respectiv:

  • atunci cand este vorba de cervicite sau vaginite persistente sau care au recidivat dupa tratament;
  • dupa montarea unui sterilet;
  • daca pacienta se plange de sangerare la contact sexual;
  • daca la examenul genital se observa un aspect anormal.

De colposcopie mai e nevoie si pentru a urmari pacientele care au suferit leziuni cervicale. Printre acestea se numara: leziuni precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme, leziuni chimice.

colposcopie cat costa

Cea mai buna perioada in care se poate efectua o colposcopie este intre a opta si a 14-a zi a ciclului menstrual. In acea perioada, colul este cel mai deschis, facand investigatia mai putin deranjanta pentru pacienta. Investigatia nu se efectueaza in timpul menstruatiei. Colposcopia devine astfel metoda clara de diagnostic.

Etape in colposcopie

Daca te intrebi ce se intampla in cadrul procedurii medicale, iata care sunt etapele de desfasurare a colposcopiei:

  • pacienta se aseaza pe masa ginecologica, la fel ca in cazul unei consultatii obisnuite;
  • inainte de a incepe investigatia, medicul ginecolog pregateste un specul;
  • medicul aseaza colposcopul in cea mai buna pozitie, astfel incat sa obtina cele mai clare imagini in timpul investigatiei;
  • se recurge la badijonarea cu tampoane sterile, inmuiate in acid acetic (incolor) si lugol (culoare maronie);
  • medicul vizualizeaza colul, vaginul si vulva;
  • se indeparteaza speculul;
  • pacienta poate cobori de pe masa ginecologica.

Afectiuni diagnosticate prin colposcopie

Cu ajutorul unei colposcopii, pot fi diagnosticate o serie de afectiuni, respectiv:

  • leziuni precanceroase la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei;
  • cancer de col uterin, vaginal sau vulvar;
  • inflamatii la nivelul colului uterin;
  • negi genitali.

Colposcopia nu este o metoda de diagnostic invaziva, astfel ca efectele secundare sunt rare si se rezuma la un eventual disconfort vaginal si la senzatia de ciupitura si crampe, daca medicul a decis sa recolteze si biopsie in timpul investigatiei.

colposcopie bucuresti cel mai bun pret

Dupa colposcopie, zona intima trebuie protejata timp de o saptamana. Astfel, trebuie evitate activitatile sexuale, dusurile vaginale sau tampoanele interne. De asemenea, sunt posibile sangerari slab cantitative. Daca totusi cantitatea pare mai mare decat ar fi in perioada menstruatiei, trebuie anuntat medicul. Afla mai multe din articolul Sangerari abundente inainte de menopauza: de la semn de atrofie vaginala, la cancer de col uterin.

In cazul in care ai un rezultat al testului Babes-Papanicolau ce indica modificari ale celulelor, poti cere medicului tau efectuarea unei colposcopii. Te poti programa la unul dintre medicii cu experienta ai Dacia Medical Center, sunand la 0766 536 553. Inainte de toate ei iti vor explica ce este colposcopia si cum se desfasoara procedura.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

1 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux