Ce este colposcopia. Simptome pentru care e recomandata procedura.

ce este colposcopia

Examenul de colposcopie se realizeaza endoscopic si urmareste examinarea aparatului genital inferior. Ce este colposcopia? Cu ajutorul unui colposcop, sunt vizualizate vulva, vaginul si colul uterin. Prin colposcopie se poate pune un diagnostic in cazul patologiilor colului uterin. In urma acestei investigatii se stabileste un tratament si se recomanda o interventie chirurgicala, daca e cazul.

Simptome pentru care se recomanda o colposcopie

Recomandata in special pentru diagnosticarea cancerului de col uterin, o colposcopie trebuie precedata de alte investigatii. Va fi nevoie de o colposcopie daca sunt identificate rezultate anormale la testul Babes-Papanicolau. Colposcopia devine astfel metoda mai clara de diagnostic.

Alte situatii in care e nevoie de colposcopie:

  • atunci cand este vorba de cervicite sau vaginite persistente sau care au recidivat dupa tratament
  • dupa montarea unui sterilet
  • daca pacienta se plange de sangerare la contact sexual
  • daca la examenul genital se observa un aspect anormal

De colposcopie mai e nevoie si pentru a urmari pacientele care au suferit leziuni cervicale. Printre acestea se numara: leziuni precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme, leziuni chimice.

Avantajele investigatiei prin colposcopie

Cea mai buna perioada in care se pate efectua o colposcopie este intre a opta si a 14-a zi a ciclului menstrual. In acea perioada, colul este cel mai deschis, facand investigatia mai putin deranjanta pentru pacienta.

Unul dintre avantajele colposcopiei este ca se poate efectua si o biopsie. Se aplica o solutie de acid acetic care scoate in evidenta leziunile precanceroase. Investigatia nu se efectueaza in timpul menstruatiei.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Afectiuni diagnosticate prin colposcopie

  • leziuni precanceroase la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei
  • cancer de col uterin, vaginal sau vulvar
  • inflamatii la nivelul colului uterin
  • negi genitali

Colposcopia nu este o metoda de diagnostic invaziva, astfel ca efectele secundare sunt rare si se rezuma la un eventual disconfort vaginal, senzatia de ciupitura si crampe, daca medicul a decis sa ia si biopsie in timpul investigatiei. Zona trebuie protejata timp de o saptamana, astfel ca trebuie evitate activitatile sexuale, dusurile vaginale (despre o igiena intima corecta poti citi AICI) sau tampoanele interne. Sunt posibile sangerari slab cantitative. Daca totusi cantitatea pare mai mare decat ar fi in perioada menstruatiei, trebuie anuntat medicul. Colposcopia este importanta pentru ca poate depista cancerul de col uterin in stadii incipiente, iar pacienta poate incepe tratamentul din timp.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x