Colposcopia, metoda de diagnostic pentru cancerul de col uterin

colposcopie, sursa royalhospital.ro

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se poate confrunta o femeie, insa poate fi prevenit sau diagnosticat in stadii incipiente. Pentru asta, femeile trebuie sa faca anual un test Babes-Papanicolau (detalii aici), dupa ce si-au inceput viata sexuala. Daca testul arata modificari, medicul poate decide sa faca investigatii amanuntite pentru a putea pune un diagnostic clar. O astfel de investigatie e colposcopia, o metoda de inspectie a colului uterin cu ajutorul unui microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizata numit colposcop. Inspectia colposcopica poate fi extinsa asupra vulvei si vaginului, care prezinta uneori procese patologice izolate sau asociate celor cervicale.

Testul Babes-Papanicolau este primul test care ne arata daca colul uterin este bine sau nu. Apoi facem colposcopie. Este o metoda de descoperire a leziunilor de pe colul uterin care nu se vad cu ochiul liber. Punem o substanta pe col, respectiv acid acetic, care modifica celulele si ne arata daca sunt leziuni sau nu.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Colposcopia permite efectuarea unei biopsii

Practic, medicul foloseste o camera video speciala pentru a analiza in amanunt vulva, vaginul si colul uterin. In timpul investigatiei se poate face si biopsie, adica se ia o bucatica de tesut care apoi e analizata la microscop. Colposcopia este recomandata atunci cand testul Babes-Papanicolau are valori anormale, pentru a verifica o leziune in zona vaginului si a colului uterin si pentru a verifica daca tratamentul prescris in urma unei alte colposcopii a functionat sau nu.

Pacienta trebuie sa respecte anumite reguli inainte a a efectua aceasta investigatie. Nu trebuie sa aiba contact sexual cu 24 de ore inainte de colposcopie si nici nu trebuie sa foloseasca ceva in vagin, cum ar fi dusul vaginal, tampoane sau medicamente vaginale. Dupa colposcopie exista posibilitatea aparitiei unor crampe, astfel ca medicul poate prescrie un medicament pentru asa ceva inainte de investigatie. Pentru a avea un rezultat cat mai corect si un tratament adecvat, este de preferat sa nu facem colposcopia in timpul menstruatiei, ci mai degraba in ziua 8-12 a ciclului menstrual.

dr. Tarek Abdou

Colposcopia nu este o metoda de diagnostic invaziva, astfel ca efectele secundare sunt rare si se rezuma la un eventual disconfort vaginal, senzatia de ciupitura si crampe, daca medicul a decis sa ia si biopsie in timpul investigatiei. Zona trebuie protejata timp de o saptamana, astfel ca trebuie evitate activitatile sexuale, dusurile vaginale (despre o igiena intima corecta poti citi AICI) sau tampoanele interne. Sunt posibile sangerari slab cantitative. Daca totusi cantitatea pare mai mare decat ar fi in perioada menstruatiei, trebuie anuntat medicul. Colposcopia este importanta pentru ca poate depista cancerul de col uterin in stadii incipiente, iar pacienta poate incepe tratamentul din timp.

sursa: royalhospital.ro

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x