FIV gratuit: care sunt procedurile decontate si nedecontate

conditii pentru fiv gratuit

Fie ca ai deja un diagnostic de infertilitate sau esti in cautarea motivului pentru care nu ramai insarcinata, ai putea beneficia si tu de „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii” 2024. In cazul in care medicul va stabili ca ai nevoie de o procedura de fertilizare in vitro (FIV), poti beneficia de decontarea cheltuielilor legate de aceasta. Vorbim in acest articol care sunt acele conditii pentru FIV gratuit, dar si care sunt pasii pentru a ajunge la diagnosticul de infertilitate.

Diagnosticul de infertilitate, prima conditie pentru FIV gratuit

Pentru a putea aplica pentru programul decontat de stat, respectiv pentru a depune dosarul in vederea aprobarii lui, este nevoie de stabilirea diagnosticului de infertilitate. Astfel, prima etapa este prezentarea la medicul specialist, care se ocupa de infertilitate si FIV. Atentie! Nu iti poti intocmi si depune singura dosarul. Si asta tocmai din cauza ca este nevoie de un diagnostic care sa arate ca pacienta sau cuplul nu poate obtine o sarcina decat printr-o procedura FIV.

Pentru a pune diagnosticul de infertilitate, trebuie urmati insa cativa pasi, respectiv realizarea unui minimum de analize. Aceste investigatii vor fi urmate de ambii parteneri ai cuplului sau doar de femeia singura, infertila, care isi doreste sa aiba un copil.

Dacia Medical Center vine în întâmpinarea cuplurilor cu o ofertă specială pentru realizarea analizelor necesare depunerii dosarului. Prețul acestora îl poți consulta aici.

Rezultatul analizelor va ajuta la realizarea unei imagini de ansamblu a starii de sanatate a cuplului, dar si pentru a sustine diagnosticul de infertilitate.

Despre pasii si costurile generate de ingestigatiile necesare primirii diagnosticului de infertilitate vorbeste, pe larg, dr. Chadi Muheidli, in video-ul urmator:

Conditii pentru FIV gratuit: analize pentru femei

Astfel, analizele necesare pentru o femeie care nu reuseste sa ramana insarcinata sunt:

  • secretiile vaginale;
  • culturile din col;
  • testul Babes-Papanicolau;
  • serologie: SIDA, sifilis, hepatita B si C;
  • grupa de sange;
  • Rh-ul;
  • profilul de trombofilii;
  • profilul TORCH;
  • analiza pentru verificarea trompelor, numita histerosonografie, si, dupa caz, o histeroscopie.

Conditii pentru FIV gratuit: analize pentru barbati

In ceea ce ce priveste analizele pentru diagnosticarea infertilitatii pe care trebuie sa le faca un barbat, acestea sunt:

  • spermograma;
  • spermocultura;
  • Rh-ul;
  • grupa de sange;
  • serologia: SIDA, sifilis, hepatita B si C.

Dacia Medical Center practica periodic oferte de pret ale analizelor necesare pentru diagnosticarea infertilitatii. Poti consulta aici oferta actuala. In plus, poti sta de vorba cu specialistii nostri, in cadrul unei consultatii gratuite, pentru obtinerea ajutorului financiar pentru procedura FIV.

Dr. Chadi Muheidli explica, pe larg, procedura de decontare prin Programul national 2024, in video-ul urmator:

Afla mai multe despre investigatiile necesare pentru diagnosticarea infertilitatii din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa.

Timpul de asteptare pentru rezultatele analizelor

In ceea ce priveste timpul de asteptare pentru primirea rezultatelor, in cazul barbatilor, ele ies de pe o zi pe alta, mai putin spermocultura. Rezultatul acesteia poate fi asteptat pana la o saptamana.
Pentru femei, durata este mai mare. Investigatiile pot dura pana la cateva saptamani. Si asta deoarece unele analize se fac dupa menstruatie.

De asemenea, rezultatul unui test Babes-Papanicolau sau al examenului de secretii vaginale dureaza intre o saptamana si trei saptamani. Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie, in cadrul Dacia Medical Center, vorbeste, pe larg, despre rolul acestei investigatii:

Astfel, este nevoie de timp pentru a putea realiza toate analizele care pun diagnosticul de infertilitate.

Mai multe informatii poti obtine de pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Conditii pentru FIV gratuit: documente necesare

Dupa stabilirea diagnosticului de infertilitate, medicul iti va completa dosarul cu urmatoarele documente:

  • copii ale actelor de identitate ale solicitantilor;
  • adeverinta eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate din care sa rezulte calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate a solicitantului. Aceasta trebuie emisa cu maximum 60 de zile inaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care sa probeze calitatea de asigurat a ambilor parteneri;
  • declaratii pe proprie raspundere ca nu participa la alt program, in paralel;
  • document medical din care sa rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicatia medicala pentru realizarea procedurii de FIV, eliberat de un medic specialist (care este angajat sau colaborator al unei unitati medicale afiliate in program) in obstetrica-ginecologie cu supraspecializare FIV si reproducere umana asistata medical, emis cu maximum 60 de zile inaintea depunerii dosarului;
  • acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Conditii pentru FIV gratuit: ajutor financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar

Toate documentele cuprinse in dosar trebuie completate si semnate, si certificate cu sintagma ”conform cu originalul”. Ulterior, ele se scaneaza si se trimit pe email.

Pentru 2024, numarul beneficiarilor va fi de 10.000 de cupluri sau femei singure, cu indicatie de reproducere asistata medical.

Ajutorul financiar este de maximum 15.000 lei per beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuarii procedurilor FIV.

Ovocitele donate si sperma donata, achizitionate de beneficiari

Astfel, pot fi decontate cheltuielie pentru realizarea procedurii de FIV si cu ovocite donate si sperma donata, daca celulele donate sunt achizitionate de cuplul beneficiar sau de catre femeia infertila singura, dupa caz.

Atentie insa ca acelasi cuplu sau persoana nu poate beneficia in acelasi an, de mai multe programe sociale, care au acelasi scop.

In cadrul programului, un beneficiar poate primi decontare pentru un numar de maximum trei proceduri pe an, pe toata perioada desfasurarii programului.

Conditii pentru FIV gratuit: proceduri decontate

De retinut este ca varsta femeii beneficiare trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 45 de ani.

Potrivit normelor de aplicare, in cadrul „Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii” se deconteaza urmatoarele:

  • prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, efectuata sub anestezie locala sau sedare, dupa caz;
  • procesarea spermei;
  • inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontana;
  • cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore in functie de procedura agreata de clinica;
  • transferul embrionar;
  • monitorizarea evolutiei cazului, care consta in:
  • efectuarea testului seric Beta HCG dupa 2 saptamani de la transferul embrionar;
  • consult ginecologic si ecografic, la 6 saptamani de la realizarea procedurii FIV, daca testul Beta HCG este negativ;
  • monitorizarea ecografica a sarcinii la 6 saptamani, daca testul Beta HCG este pozitiv;
  • Tratament medicamentos, respectiv:
  • medicamente de stimulare: folitropina alfa, folitropina beta, folitropina delta, alfa-corifollitropina, menotropin, lutropina alfa si combinatii ale acestora, care se constituie ca Denumire Comuna Internationala de sine statatoare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii;
  • medicamente de inhibitie: triptorelinum, cetrorelix, ganirelix;
  • medicamente de declansare: gonadotrofina corionica umana, gonadotropina corionica alfa, triptorelinum;
  • medicamente de sustinere: progesteron micronizat natural, progesteron forma injectabila, preparate care contin estrogen (estradiol) oral sau transdermic.
conditii pentru decontare procedura FIV

Potrivit conditiilor stabilite in Program, contravaloarea altor servicii medicale, efectuate la recomandarea specialistilor in scopul evaluarii suplimentare, imbunatatirii ratei de succes sau prevenirii unor complicatii se suporta de catre beneficiari la tarifele stabilite de unitatea sanitara. La Dacia Medical Center, sansele de reusita ale unui proceduri de fertilizare in vitro sunt de 35%. Procentul este asemanator celor din alte state europene. Asta inseamna ca o procedura din 3 se incheie cu o sarcina. Succesul procedurii poate fi insa mai mic sau mai mare, in functie de particularitatile fiecarui cuplu in parte.

Servicii medicale nedecontate in cadrul Programului

Pe de alta parte, exista mai multe servicii medicale care nu sunt decontate. Lista serviciilor medicale care nu fac obiectul rambursarii din fondurile alocate proiectului, cuprinde:

  • investigatii paraclinice preliminare (stabilite de fiecare unitate sanitara, conform propriului protocol, daca sunt depistate afectiuni ce pot afecta evolutia tratamentului sau sarcinii);
  • diagnostic genetic al embrionilor;
  • crioconservarea ovocitelor, spermei sau embrionilor;
  • recoltarea chirurgicala a spermatozoizilor;
  • anestezia generala intravenoasa la prelevarea ovocitelor;
  • procedura ICSI (Intracelular sperm injection), despre care poti afla mai multe din articolul Cauze de infertilitate masculina: calitatea spermei, in scadere la nivel mondial
  • cultura de blastocist.

De asemenea, nu se va face decontarea pentru prelevarea si/sau achizitionarea ovocitelor donate. Costurile prelevarii si/sau achizitionarii ovocitelor donate vor fi suportate de beneficiari, din bugetul propriu, se arata in normele de aplicare ale Programului.

Despre apelarea la ovocite donate, a vorbit, pe larg, Dr. Chadi Muheidli, in videoul urmator:

De asemenea, afla totul despre programul de decontare, accesand aici sectiunea speciala dedicata pe siteul Dacia Medical Center.

Daca ai deja un diagnostic de infertilitate pentru care ai primit recomandare de FIV, poti apela la sprijinul Dacia Medical Center. Specialistii nostri te vor ajuta cu intocmirea si depunerea dosarului pentru decontarea procedurii, dar mai ales cu experienta lor in materie de reproducere umana asistata medical. Poti contra pe sprijinul lor si in cazul in care te afli in cautarea cauzei pentru care nu ramai insarcinata. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4.3 3 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna seara … Am m.ai facut in data de 08-10-2022 o inseminare a.au Fiv cum se m.ai namaste la clinica Fertilia si nu am revisit sa raman insarcinata!

Buna ziua. Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a discuta despre Programul national de decontare FIV 2023 si a va explica exact daca si cum puteti beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei. Puteti discuta online, GRATUIT, cu dr Chadi Muheidli in cadrul unei consultatii video pe whatsapp. Detalii si programari la 0766 53 65 53.

Acum trebuie sa fac din nou in Luna lui Martie dar nu am bani sa pot face din nou …EU cu sotul meu Avem 2 embrioni formation la clinica ne puteti ajuta cu decontul pentru a pure face Inca o incercare?

Buna ziua. Programul national de decontare FIV 2023 prevede oferirea ajutorului financiar de 15.000 lei pentru realizarea procedurii de FIV per ansamblu, nu doar anumite etape cum ar fi embriotransferul. Deci nu puteti beneficia de gratuitate decat daca urmati toti pasii de la 0 si anume de la obtinerea unei indicatii de FIV de la medicul specialist. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Sau puteti discuta online, gratuit, cu dr Chadi Muheidli in cadrul unei consultatii despre Programul National. Detalii si programari la 0766 53 65 53.

Buna seara! Daca avem deja un copil, putem beneficia de decontare FIV?

Buna ziua. Da, puteti participa la programul national pentru decontarea FIV 2023 daca, in prezent, aveti probleme de fertilitate diagnosticate de catre medicul specialist si primiti si indicatia de FIV necesara inscrierii. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca aveti nevoie de suport. Ne puteti suna la 0766.53.65.53, de luni pana vineri, intre orele 9:00-19:00 pentru detalii si a stabili o programare. Va multumim pentru incredere!

Buna a-și vrea să știu cum a-și pute sa fac o fertilizare în vitro 45 deni și am încercat prin tratament 2 operați am o tropă și un ovar scos pentu ca am avut chist pe ovar pe partea stînga și mai am pe dreptu un ovar și o tropa tropa a fost înfundată trei chisturi de un centimetru și am desfundato la spitalul sanador cu Doctora Ioana Dragan am făcut și o fertilizare în vitro și nu am reușit sim doresc foarte mult copii ce ași mai putea sa fac ce șanse mai am cum ma puteți ajuta aștept raspun va mulțumesc

Buna ziua. Pentru a va putea raspunde la intrebare este necesar un consult in clinica si o discutie in detaliu cu specialistii nostri pe baza istoricului dvs medical.
Va stam la dispozitie daca doriti un second opinion si suport in obtinerea unei sarcini. Pentru o programare sunati la 0766 53 65 53.

Bună ziua!Pot beneficia de acest program dacă lucrez doar eu,partenerul meu nu, nu are asigurare medicala

Buna ziua. Partenerul poate achita personal taxele necesare la CNAS pentru a putea deveni asigurat si, ulterior, va puteti inscrie in program, dupa ce primiti si indicatia de FIV de la un specialist in infertilitate. Puteti merge la CNAS pentru a vedea exact care este procedura. Pentru analizele de infertilitate necesare si diagnosticul de la specialist, va putem oferi suport daca ne sunati la 0766 53 65 53. Numai bine!

10
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux