Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

Confirmarea sarcinii se poate face prin mai multe metode. Orice perioada de amenoree, respectiv absenta menstrei la data preconizata, ridica suspiciunea unei sarcini. O intarziere a menstruatiei se poate explica atat prin aparitia unei sarcini, indiferent de localizarea acesteia si de evolutia ei, cat si prin dereglari hormonale.

Semne care impun confirmarea sarcinii

Sarcina nu se manifesta mereu prin absenta menstrei. Exista, uneori, sangerari, chiar si cu aspect menstrual, care se suprapun sarcinii. Un semn specific pentru sarcina nu exista, de cele mai multe ori simptomele fiind asemanatoare celor din perioada premenstruala. Vorbim aici de modificarea dispozitiei si starii psihice, sensibilitate dureroasa la nivelul sanilor, tensiune abdominala. Totusi, se supraadauga o stare de greata specifica, cu manifestare preponderent dimineata.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

O ecografie pentru confirmarea sarcinii se recomanda la cinci-sase saptamani de absenta a menstruatiei. In afara acestei ecografii, un simplu test de sarcina poate confirma sarcina. Testul nu poate, insa, oferi detalii despre pozitionarea sarcinii, intrauterin sau extrauterin, ori evolutia fiziologica, normala sau nu.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Confirmarea sarcinii – beta-HCG

Beta HCG

In masura in care ecografia nu este concludenta, se recomanda dozarea beta-HCG (hormonul de sarcina) in dinamica. Asta inseamna ca o prima dozare trebuie sa aiba o valoare peste 10, pentru a confirma existenta sarcinii, de exemplu 500 mUI/ml. O a doua valoare, la 48 de ore dupa prima, ar trebui sa se dubleze, de exemplu 1.000 mUI/ml, in masura in care sarcina este in utern si evolueaza normal. Daca a doua valoare ramane constanta sau se micsoreaza, vorbim despre o sarcina oprita in evolutie. Daca a doua valoare creste usor, spre exemplu 650 mUI/ml, dar nu se dubleaza, exista suspiciunea unei sarcini extrauterine. De asemenea, daca a doua valoare creste exagerat, de exemplu 5.000 mUI/ml, cel mai probabil este o sarcina molara. De cele mai multe ori, sarcina nu se poate vizualiza ecografic la valori mai mici de 2.500 mUI/ml.

31 Responses to Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

  1. Buna seara! Eu mi-am facut Bhcg care creste lent, dar la ecografie nu se vede nimic pentru ca sarcina ar avea 2-3 saptamani, asta indica analiza de sânge. De asemenea, am dureri si sangerari si sunt suspecta de extrauterina. Sunt foarte stresata pentru ca nu stiu nimic concret. Ca sa imi confirme sarcina extrauterina trebuie sa astept inca 2-3 saptamani sa se vada si sa poata acționa medicul?

    • Buna ziua. Este nevoie de o confirmare ecografica pentru a localiza embrionul. Ar trebui sa asteptati sa se vada sarcina la ecografie.

  2. Buna ziua,

    pe data de 7 iulie am avut un avort medicamentos la cerere. la 17 zile dupa avort am avut contact neprotejat , cu speranta ca voi ramane din nou insarcinata ;in 1 aug am facut un test de sange si mi-a iesit 8,7.)seara am avut o sangerare usoara). azi 06 aug, am repetat testul de sange, si mi-a iesit 4,8. e posibil sa fi fost sau sa fiu insarcinta?
    va multumesc anticipat

    • Buna ziua. Conform rezultatelor de care ne spuneti, nu sunteti insarcinata. Ar fi de preferat sa lasati sa treaca un ciclu menstrual si apoi sa incercati sa ramaneti insarcinata, la urmatoarea ovulatie.

  3. Buna seara. Dupa mai multe încercări de a ramane insarcinata si tot atatea esecuri, am sfarsit cu o laparoscopie pe partea dreapta, pt ca aceea era cu probleme si apoi, la cateva luni cu indepartarea ei din cauza unei ectopice. Acum, la 2 luni departare, sunt insarcinata din nou, ultima menstruatie avand o pe 16 septembrie, avand foliculii pe partea dreapta (confirmat de o ecografie facuta in a 2 zi a ciclului menstrual) si bineinteles, trompa stanga. Am avut spottinguri de culoare maro deschis, vreo doua de un rosu aprins, si niste dureri pt o scurta perioada, dar nu prea grave. Ar trebui sa am 6 saptamani dar nu se vede nimic la ecograf (nici pe trompa ramasa). Valoarea hcg 1385, la doua zile, 1463 iar la alte doua 2325. Este normal? Avand in vedere ca si dupa ultima analiza de sange, sa nu se vada nimic?

  4. Bună seara, beta hcg 448 iar la 48 de ore 529 am fost la control iar dr zice ca nu este extrauterina.. Am primit tratament cu arefam și Am repetat după o săptămâna beta hcg 1123 iar după 48 de ore 1305.. Nu știu ce sa mai cred pana la următoarul control de ce creste asa lent?

  5. Buna dimineata ma numesc Elena si ași avea nevoie de un sfat da ca se poate.Sunt însărcinată aproximativ de 3 săptămîni .Am facut 3 teste de sarcina de la farmacie si sunt pozitive.Am mers la doctor ginecologie si a spus că nu se vede sarcina.Ma trimis sa fac analizele. Am primit analizele beta hg era de 31 după 48 de ore am facut din nou analiza si rezultatul era 21.După alte 6 ore am avut scurgeri de culoare maroniu si m-am panicat am mers la spital la urgenta miau facut analizele si a scazut la 16.pe doctor nu l-am înțeles prea bine pentru ca vorbea franceză. Eu sunt in Corsica. Ași avea nevoie de un sfat va rog frumos.Va multumesc frumos anticipat.

  6. Buna seara,
    04.12.2019 a fost ultima data de incepere a menstruatiei. Conceperea a inceput cu 19.12.2019. La inceputul lunii ianuarie 2020, dupa ce am observat ca menstruatia nu mai apare,am facut un test de sarcina. Acesta a iesit pozitiv. Am facut apoi altul dupa cateva zile, tot pozitiv. Pe data de 15 ian 2020 am mers la dr., mi-au spus ca exista sacul gestational, insa embrionul nu se vizualizeaza. Am fost reprogramata peste doua sapt. pt. o alta investigatie.
    Exista posibiltatea ca embrionul sa nu se fi vazut deoarece este prea mic sau procentul este mai ridicat pt o sarcina neembrionara,cu ou clar?
    Mentionez ca nu am avut sangerari pana acum, doar cateva crampe suportabile si rare, saptamanile trecute, cand banuiesc ca se intamplau schimbarile in uter.
    Multumesc!

    • Buna ziua. Buna ziua. Va recomandam sa preocedati conform indrumarilor medicului curant si asteptati pana la urmatoarea investigatie. O zi buna!

    • Buna ziua. Valorile beta HCG ar trebui sa se dubleze la fiecare 48 de ore atunci cand apare sarcina. Valorile dumneavoastra indica o sarcina de 3 saptamani. Puteti repeta testul si puteti face confirmarea ecografica a sarcinii incepand cu saptamana 6 de sarcina. Va asteptam la noi in clinica pentru confirmarea si monitorizarea sarcinii. Programarile se fac la numarul de telefon 0766 536 553.

  7. Buna ziua! Am facut un beta HCG pe 5 februarie ,indica ca am 6-7 săptămâni ,am fost a doua zi sa fac o ecografie iar embrionul este mult mai mic decat ar trebui. Azi am făcut alt beta HCG iar rezultatele sau modificat :in primul aveam 3299 iar in al doilea 11245
    Sarcina e ok ? Avand in vedere ca numerele astea cresc dar bebe nu ?

    • Buna ziua. La valoarea beta HCG pe care o aveti, daca embrionul este plasat corect ar trebui sa se vada ecografic. Va recomandam sa repetati si ecografia pentru a vedea cum se dezvolta embrionul. Puteti face o programare in clinica noastra, la numarul de telefon 0766 536 553.

  8. Buna ziua… Ultima menstruatie am avut o pe data de 13 ianuarie…. pe 14 februarie mi am facut beta cu valoarea de 128 iar urmatoarea zi, pe 15 februarie mi am repetat beta cu valoarea de 280… mentionez ca joi am programare la medic,,, doar ca sunt netabdatoare… multumesc.

    • Buna ziua. Cresterea sau dublarea valorii beta HCG indica aparitia sarcinii. Sarcina poate fi confirmata ecografic incepand cu saptamana 6 de sarcina. Speram ca raspunsul nostru a fost de ajutor. O zi frumoasa!

  9. Buna seara,
    Am fost la un control ginecologic si medicul a văzut un anume “ceva de 3 mm .. Mi.a recomandat analiza HCG si mi.a venit rezultatul cu <0.2 … am inteles ca este o valoare mica .. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii? Va multumesc

  10. Buna ziua,
    Ultima menstruatie am avut o de pe 16 pe 23 ianuarie . Am făcut pe 14 februarie 2 teste de sarcina care au ieșit ambele pozitive si am repetat testul pe 16, la fel pozitiv.De asemera am facut bhcg vineri 14.02 rezultat 27.4, luni 17.02- 126.11 . Puteti sa imi spuneti va rog dacă este totul in ordine? Am mai pierdut 2 sarcini. Una la 13 saptamani, una la 6 saptamani. Nu stiu ce sa fac. Dacă este totul ok, momentan oricum nu se vede le ecograf.Am început să iau vitamine elevit, trebuie sa mai iau ceva – utrogestan/arefam? Sunt rezultatele ok la beta hcg? Multumesc frumos

  11. Buna ziua,

    Am avut ultimul CM pe de pe 16 pe 23 ianuarie. Am făcut 2 teste care au ieșit pozitive pe data de 14.02. Tot atunci am facut si un beta hcg care a ieșit 27.4 pe 14.02 iar pe 17.02 a fost 126.11. Puteti sa imi spuneti va rog dacă rezultatele par ok? Cand credeti ca trebuie sa ma programez la eco ? La începutul lunii martie? Eu ma gândeam in jur de 25 feb. Im afară de elevit credeti ca trebuie sa mai iau ceva ? Multumesc

    • Buna ziua. Evolutia pare deocamdata una buna, asa cum notam si in mesajul anterior. In ceea ce priveste suplimentele, discutati cu medicul in momentul in care mergeti in cabinet. Sarcina ar putea fi vizibila dupa 5 saptamani, dar mai sigur spre 7, pentru a permite monitorizarea activitatii cardiace. In jurul datei de 25 ar fi ook daca aveti o menstruatie regulata, iar ovulatia s-a produs in jurul datei de 30 ianuarie. Daca sarcina este mai mica decat calculul calendaristic, atunci se poate sa nu fie elocvent ecograful din 25. Pentru a vedea evolutia, puteti face inca un beta. Multa sanatate!

  12. Buna ziua .va rog daca ma puteti ajuta ca sunt foarte speriata.am avut cm.ultima data pe 13 01 2020.iar pe 13 02,nu mia venit.am facut un test de sarcina pe care a iesit pozitiv.pe data de 19 am fost pt control la ginecolog dar mia zis la ecografia vaginala ca nu vede nici o sarcina ,nici macar sacul.mia zis sa nu fie sarcina extrauterina si mia dat sa fac beta hcg.valoarea la analiza a iesit de 6130.ce poate insemna asta va rog daca ma puteti lamurii ca sunt ff speriata.multumesc

    • Buna ziua. In mod normal, la valoarea beta indicata, sarcina ar trebui sa fie vizibila. Ar fi bine sa mergeti din nou la medic. Sarcina extrauterina este o urgenta.

  13. Buna. In data de 5 am fost la un control ginecologic de rutina totul e ok.. in data de 16 am facut 2 teste de sarcina si amandoua au iesit pozitive. In 19 am facut un test beta hcg si acolo mi a iesit 19.9mUI/ml… ce inseamna asta oare?

  14. Buna seara.as avea o nelamurire as vrea sa imi spuneti va rog ce ar putea fi.am gacut trei teste hcg.prima am avut249.41.a doua 261.91 si a treia 281 si ceva.dar dupa calculele dr.sunt in 6 sapt.este normal sa am aceste valori.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.