Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

Confirmarea sarcinii se poate face prin mai multe metode. Orice perioada de amenoree, respectiv absenta menstrei la data preconizata, ridica suspiciunea unei sarcini. O intarziere a menstruatiei se poate explica atat prin aparitia unei sarcini, indiferent de localizarea acesteia si de evolutia ei, cat si prin dereglari hormonale.

Semne care impun confirmarea sarcinii

Sarcina nu se manifesta mereu prin absenta menstrei. Exista, uneori, sangerari, chiar si cu aspect menstrual, care se suprapun sarcinii. Un semn specific pentru sarcina nu exista, de cele mai multe ori simptomele fiind asemanatoare celor din perioada premenstruala. Vorbim aici de modificarea dispozitiei si starii psihice, sensibilitate dureroasa la nivelul sanilor, tensiune abdominala. Totusi, se supraadauga o stare de greata specifica, cu manifestare preponderent dimineata.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

O ecografie pentru confirmarea sarcinii se recomanda la cinci-sase saptamani de absenta a menstruatiei. In afara acestei ecografii, un simplu test de sarcina poate confirma sarcina. Testul nu poate, insa, oferi detalii despre pozitionarea sarcinii, intrauterin sau extrauterin, ori evolutia fiziologica, normala sau nu.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Confirmarea sarcinii – beta-HCG

Beta HCG

In masura in care ecografia nu este concludenta, se recomanda dozarea beta-HCG (hormonul de sarcina) in dinamica. Asta inseamna ca o prima dozare trebuie sa aiba o valoare peste 10, pentru a confirma existenta sarcinii, de exemplu 500 mUI/ml. O a doua valoare, la 48 de ore dupa prima, ar trebui sa se dubleze, de exemplu 1.000 mUI/ml, in masura in care sarcina este in utern si evolueaza normal. Daca a doua valoare ramane constanta sau se micsoreaza, vorbim despre o sarcina oprita in evolutie. Daca a doua valoare creste usor, spre exemplu 650 mUI/ml, dar nu se dubleaza, exista suspiciunea unei sarcini extrauterine. De asemenea, daca a doua valoare creste exagerat, de exemplu 5.000 mUI/ml, cel mai probabil este o sarcina molara. De cele mai multe ori, sarcina nu se poate vizualiza ecografic la valori mai mici de 2.500 mUI/ml.

4 Responses to Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

  1. Buna seara! Eu mi-am facut Bhcg care creste lent, dar la ecografie nu se vede nimic pentru ca sarcina ar avea 2-3 saptamani, asta indica analiza de sânge. De asemenea, am dureri si sangerari si sunt suspecta de extrauterina. Sunt foarte stresata pentru ca nu stiu nimic concret. Ca sa imi confirme sarcina extrauterina trebuie sa astept inca 2-3 saptamani sa se vada si sa poata acționa medicul?

    • Buna ziua. Este nevoie de o confirmare ecografica pentru a localiza embrionul. Ar trebui sa asteptati sa se vada sarcina la ecografie.

  2. Buna ziua,

    pe data de 7 iulie am avut un avort medicamentos la cerere. la 17 zile dupa avort am avut contact neprotejat , cu speranta ca voi ramane din nou insarcinata ;in 1 aug am facut un test de sange si mi-a iesit 8,7.)seara am avut o sangerare usoara). azi 06 aug, am repetat testul de sange, si mi-a iesit 4,8. e posibil sa fi fost sau sa fiu insarcinta?
    va multumesc anticipat

    • Buna ziua. Conform rezultatelor de care ne spuneti, nu sunteti insarcinata. Ar fi de preferat sa lasati sa treaca un ciclu menstrual si apoi sa incercati sa ramaneti insarcinata, la urmatoarea ovulatie.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.