De ce intarzie menstruatia

motive pentru care intarzie menstruatie

Nu esti insarcinata, dar menstruatia intarzie sa apara. Exista mai multe motive pentru care menstruatia nu vine la timp, chiar daca te-ai obisnuit sa respecte un „calendar”. Dr. Ciprian Pop-Began iti explica de ce.

Menstruatia e un proces normal, care apare in fiecare luna. Perioada de menstruatie dureaza intre 3 si 7 zile. Printre cauzele intarzierii menstruatiei se numara exercitii fizice intense, regim de viata inadecvat, tratamente medicamentoase puternice. Mai exact, motivele pentru care menstruatia intarzie pot fi anticonceptionalele, stresul ori tulburarile de alimentatie. Termenul medical pentru intarzierea menstruatiei este amenoree.

Principalele motive pentru care menstruatia intarzie

Stresul este esential in starea de sanatate a fiecaruia. In cazul unei femei, el poate afecta inclusiv procesul menstruatiei. Stresul in exces poate provoca o scadere a productiei de hormoni. Acest lucru afecteaza ovulatia, deci si menstruatia. Solutia este gasirea unor metode de relaxare.

Diverse boli pot duce la amenoree, de cele mai multe ori pentru o perioada scurta de timp. Aici avem patologii ovariene:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • anovulatie
  • insuficienta ovariana
  • boli autoimune

Amenoreea mai poate fi cauzata si de expunere la radiatii, sindromul Turner, o leziune chirurgicala sau oreion. Printre cauzele endocrine avem hiperprolactinemie, hiper si hipotiroidism, sindromul Cushing, tumori hipofizare. Mai mult, problemele la FICAT, DIABETUL si TUBERCULOZA pot avea drept consecinta lipsa menstruatiei.

Stilul de viata, factor in intarzierea menstruatiei

Un stil de viata haotic poate duce la intarzierea menstruatiei. Program de munca prelungit sau in ture extreme, situatii in care se trece brusc de la munca de zi la cea de noapte, toate pot provoca dereglari. La fel se intampla si cand e vorba de diete alimentare extreme. La femeile cu greutate prea mare pot fi schimbari in ciclurile hormonale care chiar pot opri menstruatia. Daca nu e suficienta grasime in organism, se intampla acelasi lucru. Femeile care muncesc excesiv si sportivele de performanta se pot confrunta cu aceasta problema.

Perimenopauza si menopauza, cauze pentru amenoree

Perimenopauza este perioada de tranzitie dintre varsta de reproducere si cea de infertilitate.

dr Ciprian PopIn aceasta perioada menstrele se schimba. Pot fi mai slabe cantitativ, mai abundente decat de obicei, mai frecvente sau mai rare. La menopauza, menstruatia dispare pentru ca organismul nu mai produce ovule. Cumva, in aceasta perioada, femeile se asteapta la o cascada de transformari.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

 

 

 

Sarcina, principalul motiv pentru intarzierea menstruatiei

Aparitia unei sarcini provoaca disparitia menstruatiei. Cea mai simpla metoda pentru a afla cauza este efectuarea unui test de sarcina. In cazul unui rezultat pozitiv, este recomandat un consult. Daca e negativ, testul poate fi repetat dupa o saptamana. In cazul in care testul ramane negativ, iar menstruatia tot lipseste, femeia ar trebui sa faca un control ginecologic. O alta situatie in care o femeie se poate confrunta cu intarzierea menstruatiei este in perioada in care alapteaza.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] psihotrope si narcotice pot avea un efect negativ asupra menstruatiei si o pot opri de tot. Citeste aici si despre alte cauze ale […]

Bună am 44 de ani și nu mai am ciclu de de un an ma puteți ajuta cu ceva?

Buna ziua. Daca veniti in clinica la un consult de specialitate, medicii nostri vor putea pune un diagnostic in urma investigatiilor realizate (daca este vorba de menopauza sau alta afectiune) si va vor oferi solutia optima. Ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru o programare.

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux