Progesteronul este un hormon feminin produs in ovare. Un deficit de progesteron poate inseamna dificultati in a obtine o sarcina. Acest hormon ajuta la stimularea si reglarea multor functii importante din organism, insa principalul rol este acela de a pregati uterul pentru sarcina. Daca in urma ovulatiei niciun ovul nu a fost fecundat, nivelul progesteronului scade, astfel aparand menstruatia.
Progesteronul este un hormon esential. Toate femeile care isi doresc sa ramana insarcinate au nevoie de progesteron pentru a pregati uterul de sarcina. Daca nivelul progesteronului nu este suficient de crescut, exista posibilitatea fie de a nu ramane insarcinata, fie de a nu putea pastra sarcina. Pe langa rolul de a pregati uterul pentru implantarea ovulului fecundat, progesteronul are un rol important in dezvoltarea sanilor si pentru alaptare.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Deficit de progesteron, probleme de fertilitate
Dupa ovulatie, ovarele incep sa produca progesteron pentru a pregati endometrul pentru sarcina. Obiectivul este de a avea „o captuseala” groasa a endometrului pentru a crea un mediu ideal de sustinere a ovulului fertilizat. Odata eliberat ovulul, nivelul progesteronului ar trebui sa creasca.
Atunci cand pacientele mele isi doresc sa devina mame, insa acest lucru nu se intampla, incepem evaluarea cu un test de sange pentru a determina nivelul hormonilor. Un deficit de progesteron inseamna si o menstruatie dereglata, cu alte cuvinte, o ovulatie dereglata. In acest caz, sansele de a ramane insarcinata se diminueaza. Testul de sange pentru a verifica nivelul de progesteron se face in ziua 21 a ciclului menstrual.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Efecte secundare ale deficitului de progesteron
Daca nivelul progesteronului nu este suficient, sarcina se poate opri din evolutie. Atunci cand nu vorbim despre sarcina, un deficit de progesteron poate avea si alte efecte secundare. Putem spune ca schimbarile de dispozitie, starile de anxietate, durerile de cap si chiar migrenele sunt cateva dintre efectele secundare ale nivelului scazut de progesteron.
Deasemenea, un nivel scazut de progesteron inseamna un nivel crescut de estradiol, care la randul lui provoaca reactii adverse.
Printre ele regasim:
- crestere in greutate
- libidou scazut
- fibrom uterin
- probleme ale vezicii biliare
- sensibilitate a sanilor
Dupa fecundarea ovului, organismul femeii va continua sa elibereze progesteron pentru a sprjini dezvoltarea fatului. Exista si o parte mai putin placuta a progesteronului, el se face responsabil de greturile matinale.