Dureri menstruale sau dismenoree

dureri menstruale

Cele mai multe dintre femei se confrunta cu dureri menstruale, mai usoare sau mai severe, in functie de fiecare organism in parte. Aproximativ 50% dintre femeile aflate la varsta fertila sunt afectate de dureri menstruale. Totusi, de dismenoree sufera in special femeile cu varste intre 15 si 25 de ani.

Tipuri de dureri menstruale

Dismenoree primara se refera la unele tulburari ale procesului prin care se formeaza si se elibereaza ovulul de catre ovar. In timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a facilita eliminarea mucoasei uterine. Vorbim despre dismenoree primara cand apar anomalii in modul in care se contracta uterul. Cauza este reprezentata de un deficit de vascularizatie la nivelul uterului si un exces de prostaglandine. Acestea sunt substante asemanatoare hormonilor care provoaca acele contractii ale muschilor uterului.
Dismenoree secundara, cunoscuta si sub numele de dismenoree dobandita, este mai rar intalnita. Acest tip de durere menstruala este cauzata de mai multe afectiuni ale aparatului genital.

Afectiuni care cauzeaza dismenoree secundara

  • endometrioza
  • fibrom uterin
  • polipi uterini
  • boala inflamatorie pelvina
  • tulburari hormonale
  • utilizarea unui dispozitiv intrauterin
  • un obstacol in colul uterin
  • forma sau pozitie anormala a uterului
  • tumora

Factori de risc in cazul unor dureri menstruale

Exista mai multe elemente care pot provoca durerile menstruale. In general, acestea sunt mai severe cand femeia are mai putin de 20 de ani sau pubertatea a aparut inainte de 11 ani. Printre factorii de risc se mai numara si fluxul menstrual abundent, dietele de slabire, fumatul, depresia, stresul sau anxietatea. Pe langa durerea propriu-zisa, femeile mai pot avea si tulburari digestive, transpiratii abundente, senzatia de lesin sau dureri de cap, inclusiv dureri la nivelul sanilor.

Dismenoreea se manifesta ca o durere in abdomenul inferior, care iradiaza in coapse, vagin sau rect. Se prezinta sub forma unor crampe puternice care apar in primele ore ale menstruatiei si pot tine chiar si patru zile.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Tratament pentru dureri menstruale

Tratamentul in cazul durerilor menstruale difera in functie de cauza. Daca simptomele sunt severe, atunci este obligatorie vizita la medicul specialist. Se pot recomanda medicamente pentru reducerea durerii sau contraceptive, lucru care va diminua severitatea crampelor. De asemenea, stilul de viata are un rol esential, in special daca vorbim despre odihna si o dieta alimentara echilibrata. Se recomanda cel putin 8 ore de somn pe noapte.

In acelasi timp, trebuie evitata constipatia, un rol important in acest sens avandu-l consumul de fructe, legume, cereale. La relaxarea durerilor menstruale mai pot ajuta reducerea consumului de cafea, baile calde, compresele calde sau administrarea de calciu. Exercitiile fizice ajuta corpul sa tolereze mai usor durerile menstruale.

sursa foto: healthywomen.org
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux