Durerea menstruala: de ce apare si ce afectiuni medicale poate semnala

dureri menstruale tratament

Durerea este un simptom obisnuit al ciclului menstrual, ea fiind resimtita in primele zile ale perioadei. Orice femeie resimte dureri menstruale sau dismenoree. Ele au intensitati diferite, de la un usor disconfort, pana la crampe puternice. Uneori, spasmele sunt intense, in timp ce alteori, durerea este constanta si surda. Iata de ce apare durerea menstruala si cum ar putea fi tratata.

Cauzele durerii menstruale

Durerea menstruala apare atunci cand peretele muscular al uterului se contracta. Contractiile usoare apar in mod continuu in abdomentul tau, dar de obicei sunt foarte usoare, incat nu le simti. In timpul menstruatiei, peretele uterului incepe sa se contracte mai puternic pentru a ajuta la eliminarea mucoasei uterului. Atunci apar durerile menstruale. Acest tip de dureri poarta numele de dismenoree primara.

Cand peretele uterului se contracta, se comprima vasele de sange ce captusesc uterul. Acest lucru intrerupe temporar aprovizionarea cu sange- si aportul de oxigen – a uterului. Fara oxigen, tesuturile din uter elibereaza substante chimice care declanseaza durerea. In timp ce corpul tau elibereaza aceste substante, el produce si alte substante chimice numite prostaglandine. Acestea fac ca muschii uterului sa se contracte si mai mult, crescand intensitatea durerii.

Nu se stie de ce unele femei au dureri menstruale mai intense comparativ cu altele. Este posibil ca primele sa aiba o acumulare de prostaglandine, ceea ce inseamna ca experimenteaza contractii mai puternice.

Dureri menstruale cauzate de o afectiune medicala

In cazuri mai rare, durerile menstruale pot fi cauzate de o afectiune medicala, situatie in care este vorba despre dismenoree primara. Ele sunt specifice femeilor cu varsta intre 30 si 45 de ani.

dureri menstruale lunare

Printre afectiunile care pot provoca dureri menstruale se numara:

  • endometrioza;
  • fibromul;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • adenomioza.

Endometrioza

Afectiunea face ca celulele care captusesc in mod normal uterul sa creasca si in alte locuri, cum ar fi in trompele uterine si ovare. Aceste celule pot provoca dureri intense atunci cand sunt eliminate.

Fibromul

Se manifesta sub forma unor tumori necanceroase care pot creste in uter sau in jurul lui si pot face menstruatia dureroasa. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta.

Boala inflamatorie pelvina

Afectiunea face ca uterul, trompele uterine si ovarele sa se infecteze cu bacterii, provocand inflamarea severa a lor. In timpul menstruatiei, durerile cauzate de boala inflamatorie pelvina pot fi unele intense.

Adenomioza

Apare atunci cand tesutul ce captuseste in mod normal uterul incepe sa creasca in peretele muscular al uterului. In caz de adenomioza, menstruatia devine deosebit de dureroasa. Afla mai multe despre aceasta posibila cauza a durerilor menstruale din articolul Adenomioza: cauze si tratament.

Dureri menstruale cauzate de dispozitivele contraceptive

In cazul in care ai apelat la un sterilet ca metoda contraceptiva, este posibil ca el sa fie cauza durerilor tale menstruale, resimtite in special in primele luni dupa introducerea lui.

Daca durerea menstruala este legata de o afectiune medicala sau de un sterilet, este posibil sa observi o schimbare in tipul de durere resimtita in mod normal. De exemplu, durerea poate fi mai severa sau poate dura mult mai mult decat in mod normal.

De asemenea, este posibil sa te confrunti si cu:

  • perioade menstruale neregulate;
  • sangerare intre menstruatii;
  • o scurgere vaginala vascoasa sau urat mirositoare;
  • durere in timpul actului sexual.

Durata durerii menstruale

De obicei, durerea menstruala incepe cu sangerarea. Unele femei o resimt cu cateva zile inainte ca menstruatia sa inceapa. Astfel, durerea menstruala dureaza, de obicei, intre 48 si 72 de ore. Ea se resimte mai puternic atunci cand sangerearea este mai abundenta.

menstruatie neregulata simptome

Cand incep sa aiba menstruatie, fetele se confrunta des cu dureri menstruale. Acestea se amelioreaza pe masura ce femeia inainteaza in varsta. De asemenea, multe femei observa o imbunatatire semnificativa dupa ce au nascut.

Tratarea durerilor menstruale

In cele mai multe cazuri, durerile menstruale pot fi tratate acasa. Poti apela la analgezice, o eficienta crescuta avandu-o ibuprofenul.

De asemenea, ai putea lua si alte masuri pentru combaterea durerilor menstruale, precum:

  • renuntarea la fumat: se crede ca fumatul creste riscul de dureri menstruale;
  • exercitii fizice: s-ar putea sa nu poti face miscare in timpul unei perioade dureroase, dar activitatea fizica, chiar si usoara, poate reduce durerea;
  • caldura: aplica pe burta o comprese calda sau o sticla cu apa calda. Te poate ajuta la reducerea durerii;
  • masaj: masajul usor, circular in jurul abdomenului inferior poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii;
  • tehnici de relaxare: activitatile de relaxare, cum ar fi yoga sau pilates, iti pot distrage atentia de la durere si disconfort.

Vizita la medic

Daca durerile devin de nesuportat, iti afecteaza activitatile de zi cu zi sau isi modifica tiparul obisnuit, adreseaza-te medicului. Medicul ginecolog va realiza o examinare pelvina, pentru a vedea cum se simte burta ta. Apoi, va face o examinare interna, pentru diagnosticarea sau excluderea altor cauze ale durerii menstruale.

Pentru a atenua durerea menstruala, medicul ginecolog iti poate prescrie pilule contraceptive. Acest tratament poate reduce durerea menstruala. Si asta deoarece subtiaza mucoasa uterului si reduce cantitatea de prostaglandine pe care corpul tau o elibereaza. O captuseala mai subtire a uterului inseamna ca muschii uterului nu trebuie sa se contracte atat de mult atunci cand elimina mucoasa. Astfel, menstruatia va fi mai usoara.

Daca durerile menstruale nu dispar sau nu se amelioreaza, medicul ginecolog poate recomanda investigatii suplimentare pentru confirmarea sau excluderea unor afectiuni medicale. Medicul poate apela la:

  • un test de urina sau de sange;
  • ecografia pelviana;
  • laparoscopie, in cadrul careia se examineaza organele interne, dar se pot si preleva mostre de tesut;
  • histeroscopie permite examinarea interiorului uterului cu ajutorul unui telescop fibro-optic.
cauze dureri menstruale

Pentru a veni in sprijinul pacientelor care se confrunta cu diferite probleme ginecologice, noi, la Dacia Medical Center, practicam periodic reduceri de pret pentru pachetele de investigatii ginecologice. Poti beneficia si tu de ofertele noastre, iar pe cea actuala o poti consulta aici.

Daca durerea menstruala este cauzata de o afectiune medicala subiacenta, tratamentul depinde de afectiunea respectiva. De exemplu, daca este depistata boala inflamatorie pelvina, infectia va fi tratata cu antibiotice, in timp ce fibroamele ar putea trebui indepartate chirurgical.

Factori de risc in cazul unor dureri menstruale

Exista mai multe elemente care pot provoca durerile menstruale. In general, acestea sunt mai severe cand femeia are mai putin de 20 de ani sau pubertatea a aparut inainte de 11 ani.

Printre factorii de risc se mai numara si fluxul menstrual abundent, dietele de slabire, fumatul, depresia, stresul sau anxietatea. Pe langa durerea propriu-zisa, femeile mai pot avea si tulburari digestive, transpiratii abundente, senzatia de lesin sau dureri de cap, inclusiv dureri la nivelul sanilor.

Daca si tu te confrunti cu dureri care iti afecteaza viata de zi cu zi in perioada menstruala, nu astepta ca ele sa treaca de la sine. Mergi la medic si asigura-te ca in spatele lor nu se ascunde o alta afectiune medicala. Specialistii cu experienta ai Dacia Medical Center vor identifica cauza durerii tale si iti vor prescrie tratamentul adecvat, astfel incat sa scapi de disconfortul durerilor lunare. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: nhs.uk

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Uterul bicorn sau bicameral poate fi depistat intamplator, in urma unui control de rutina. De asemenea, poate fi identificat atunci cand se cauta cauza avorturilor spontane sau a durerilor menstruale sau pelvine puternice. Despre alte cauze ale perioadei menstruale, poti afla mai multe din articolul Durerea menstruala: de ce apare si ce afectiuni medicale poate semnala. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux