Hiperplazie de endometru

Hiperplazie de endometru

Diagnosticul de hiperplazie de endometru se pune atunci cand se identifica o crestere sau o ingrosare exagerata a mucoasei uterine. Afectiunea se poate raspandi pe toata suprafata mucoasei uterine sau poate fi localizata pe o anumita parte. Intalnim hiperplazie de endometru in special la femeile trecute de varsta de 40 de ani. Desi hiperplazie de endometru nu inseamna cancer de endometru, se poate ajunge uneori si la acest diagnostic.

Principala cauza de hiperplazie de endometru este cresterea nivelului de estrogen in sange. Aceasta crestere poate fi provocata de mai multi factori de risc:

  • tratament cu medicamente care contin estrogen
  • menopauza
  • sindrom de ovare polichistice
  • obezitate
  • diabet zaharat
  • boli ale tiroidei
  • avort sau alte interventii asupra uterului
  • factor ereditar, cazuri in familie de cancer uterin, de colon sau ovarian

Cand se pune diagnostic de hiperplazie de endometru

La orice sangerare fara explicatie, femeia ar trebui sa se prezinte la cabinetul medicului ginecolog. Cel mai intalnit simptom in caz de hiperplazie de endometru este sangerarea vaginala anormala. Diagnosticul de hiperplazie de endometru se pune dupa examinarea tractului inferior, palparea uterului si a ovarelor. Medicul specialist va face o ecografie a organelor pelvine pentru a verifica exact gradul de ingrosare a endometrului. Se va face si o examinare hormonala pentru a determina nivelul de progesteron si de estrogen din organism. Pentru pacientele obeze, se va folosi ultrasonografia intravaginala, pentru o mai buna vizualizare. Uterul poate fi verificat mai eficient prin histeroscopie, o investigatie prin care medicul introduce o camera video prin colul uterin cu ajutorul careia poate sa depisteze anomalii. Se poate lua si biopsie, pentru a vedea stadiul bolii. Despre ce analize mai pot fi facute in cabinetul medicului ginecolog puteti citi aici sau aici.

Cum se trateaza o hiperplazie de endometru?

Tratamentul va fi stabilit in functie de particularitatile cazului. In general, medicatia care contine progesteron poate duce la disparitia completa a afectiunii, chiar daca tratamentul se poate prelungi cateva luni, pana la jumatate de an. In cazuri grave, atunci cand riscul de a dezvolta cancer de endometru este prea mare, se apeleaza la histerectomie, ceea ce inseamna scoaterea uterului. In lipsa tratamentului hiperplazia de endometru poate duce la cancer de endometru, infertilitatea sau anemie cronica. Despre cauze de infertilitate puteti citi AICI.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.