Sangerari abundente dupa menopauza, semn al hiperplaziei de endometru. Afectiunea creste riscul de cancer

menstruatie intarziata

Daca te confrunti cu sangerari abundente si anormale in timpul menopauzei sau dupa ce aceasta perioada a trecut, ai putea suferi de hiperplazie de endometru. Acest diagnostic se pune atunci cand medicul depisteaza o crestere sau o ingrosare exagerata a mucoasei uterine. Ea provoaca si aceste sangerari anormale. Prezenta hiperplaziei de endometru creste riscul de cancer endometrial si cancer uterin. Iata care sunt solutiile pentru a nu dezvolta aceasta maladie.

Un tratament hormonal progestativ poate ameliora simptomele hiperplaziei de endometru. In schimb, in cazul femeilor cu risc ridicat de cancer si istoric in familie, medicul poate recomanda operatia de histerectomie. Aceasta este o interventie chirurgicala prin care are loc indepartarea uterului.

Hiperplazia endometriala este o afectiune doar a sistemului reproducator feminin. Mucoasa uterului –endometrul – devine neobisnuit de groasa din cauza prea multor celule. Fenomenul poarta numele de hiperplazie. Desi nu este vorba de cancer, la anumite femei, afectiunea creste riscul de a dezvolta cancer endometrial.

Hiperplazie de endometru: factori de risc

Cifrele arata ca hiperplazia endometriala este o afectiune destul de rara. Ea afecteaza aproximativ 133 din 100.000 de femei. Femeile care se afla in perimenopauza sau menopauza sunt mai predispuse la a dezvolta hiperplazie endometriala. De obicei, afectiunea apare rar la femeile sub 35 de ani.

hiperplazie de endometru

Pe langa menopauza sau perimenopauza, alti factori de risc includ:

  • anumite tratamente pentru cancerul de san;
  • prezenta diabetului;
  • varsta timpurie pentru menstruatie sau debut tardiv al menopauzei;
  • istoric familial de cancer ovarian, uterin sau de colon;
  • boala vezicii biliare;
  • terapia hormonala;
  • lipsa sarcinilor si a nasterilor;
  • obezitatea;
  • sindromul ovarului polichistic (SOP);
  • fumatul;
  • boala tiroidiana;
  • istoric prelungit de menstruatie neregulata sau absenta.

Tipurile de hiperplazie endometriala

Medicii clasifica hiperplazia endometriala in functie de tipurile de modificari ale celulelor din mucoasa endometrului. Astfel, tipurile de hiperplazie endometriala sunt:

  • hiperplazie simpla de endometru: acest tip de hiperplazie endometriala are celule cu aspect normal, care nu sunt susceptibile de a deveni canceroase. Afectiunea se poate imbunatati fara tratament, dar terapia hormonala poate ajuta in unele cazuri;
  • hiperplazia endometriala atipica simpla sau complexa: se manifesta printr-o crestere excesiva a celulelor anormale, ce cauzeaza aceasta afectiune precanceroasa. Fara tratament, creste riscul de cancer endometrial sau uterin.

Cauze ale hiperplaziei endometriale

Femeile care dezvolta hiperplazie endometriala produc prea mult estrogen si insuficient progesteron. Acesti hormoni feminini joaca un rol esential in menstruatie si sarcina. In timpul ovulatiei, estrogenul ingroasa endometrul. In acelasi timp, progesteronul pregateste uterul pentru sarcina. Daca nu are loc conceptia, nivelul de progesteron scade, determinand uterul sa-si piarda mucoasa in timpul perioadei menstruale.

hiperplazie de endometru cauze

Femeile care au hiperplazie endometriala produc putin spre deloc progesteron. Drept urmare, uterul nu elimina mucoasa endometrului. In schimb, aceasta continua sa creasca si sa se ingroase.

In plus, obezitatea contribuie si ea la cresterea nivelului de estrogen. Tesutul adipos, respectiv depozitele de grasime din abdomen si corp, poate converti hormonii producatori de grasime in estrogen. Acesta este modul in care obezitatea contribuie la niveluri crescute de estrogen si majoreaza riscul de hiperplazie endometriala.

Diagnosticarea hiperplaziei endometriale

Exista mai multe afectiuni care pot provoca sangerari anormale. Pentru a identifica cauza, medicul va recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele investigatii:

  • ecografie: o ecografie transvaginala foloseste unde sonore pentru a reproduce imagini ale uterului. Imaginile pot arata daca mucoasa este ingroasata sau normala;
  • biopsie: pentru o biopsie endometriala, se recolteaza tesut din mucoasa uterului. Ulterior, sunt studiate celulele pentru a confirma sau exclude cancerul;
  • histeroscopie: pentru a realiza aceasta investigatie, medicul foloseste un instrument subtire, numit histeroscop. Cu ajutorul lui, examineaza colul uterin si interiorul uterului. Se pot depista astfel anomalii in cavitatea endometriala. De asemenea, se poate efectua o biopsie dirijata in oricare zona suspecta. Poti afla mai multe despre acest tip de investigatie din articolul Histeroscopia, cand si de ce este recomandata.

Noi, la Dacia Medical Center, venim in sprijinul pacientelor cu oferte avantajoase de pret, prarcticand periodic tarife speciale pentru pachetele de investigatii. Oferta noastra actuala o poti consulta aici.

Complicatii ale hiperplaziei endometriale

Toate tipurile de hiperplazie pot provoca sangerari anormale si abundente. Ele pot duce la aparitia anemiei. Anemia se dezvolta atunci cand corpul tau nu mai are suficiente celule rosii in sange, bogate in fier.

hiperplazie de endometru sangerari abundente

Marele risc este ca hiperplazia endometriala atipica netratata poate deveni canceroasa. Cancerul endometrial sau uterin se dezvolta la aproximativ 8% dintre femeile cu hiperplazie endometriala atipica simpla netratata. Aproape 30% dintre femeile cu hiperplazie endometriala atipica complexa care nu primesc tratament dezvolta cancer.

Hiperplazie de endometru: tratament si prevenire

Daca te confrunti cu hiperplazie endometriala atipica si prezinti un risc crescut de cancer, medicul ti-ar putea recomanda o histerectomie, pentru a indeparta uterul. Atentie, insa ca dupa o histerectomie, nu vei mai putea ramane insarcinata. De asemenea, medicul iti va prescrie un tratament cu progestativ. Acesta este o substanta ce produce asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului, hormonul feminin.

Pentru a preveni aparitia hiperplaziei endometriale poti lua din timp cateva masuri, printre care:

  • administrarea de progesteron impreuna cu estrogen, dupa menopauza.
  • folosirea pilulei anticonceptionale;
  • renuntarea la fumat;
  • mentinerea unei greutati sanatoase.

Daca ai intrat la menopauza sau te afli in perioada premergatoare acesteia si te confrunti cu sangerari abundente, pentru perioade lungi de timp, nu lasa timpul sa treaca. Programeaza-te la medic si elimina orice risc pentru sanatatea ta. La Dacia Medical Center, poti gasi un specialist in astfel de probleme, care se va ocupa de investigatiile necesare si tratamentul care sa ti se potriveasca cel mai bine. Suna chiar acum la 0766 536 553 si scapa de grija unor posibile complicatii.

sursa: my.clevelandclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3.3 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna ziua

Am si eu o intrebare.Mama mea de 73 de ani a fost diagnosticata cu endometru hipertrofic de 13-17 mm si trimisa sa faca o biopsie. Dupa ce am citit pe internet aceasta caracteristica a endometrului la femeile in varsta este un semn de alarma pt cancer.ESte adevarat?
Mentionez ca la varsta de 70 de ani a fost diagnosticata cu cancer san triplu negativ si i s-au facut controale si ecografii pelviene din 3 in 3 luni.De fiecare data medicul a zis ca nu e nimic in neregula.Eu stiu ca la ecografie normala se poate vedea endometrul, dar dr nu a zis nimic ca ar fi ingrosat
Mentionez ca are si diabet .Ce parere aveti?

Va multumesc

Buna ziua. Este o conditie medicala ce necesita investigatii amanuntite, prin urmare parcursul indicat de medicul curant este de urmat, oricare ar fi el. Multa sanatate!

In urmă cu 2 ani am fost diagnosticata cu ADK emdometrioid în urma unui chiuretaj biopsic.Chiuretaj care a fost facut intr-un spital.In urma operației de histerectomie totală făcută într-un alt spital a venit rezultatul :adenomioză uterină,endometrioză parametriala,hiperplazie fără atipii și leiomiom.Intrebarea se pune:am.avut sau nu cancer?

Buna ziua. Pentru un diagnostic va recomandam sa va adresati medicului curant sau unui medic oncolog. Multa sanatate!

Bună ziua.In urmă cu aproximativ 2luni am fost diagnosticata cu polip endometrial hiperplazic și adenomioză . Și sa propus scoaterea uterului.Eu nu vreau că ne dorim un bebe.Mai aveam și altă posibilitate.Că nu mai știm ce să mai facem.Tin să menționăm că am avut și un sterilet Mirena montat și după aproximativ 3 l-am expulzat având sângerări mai mereu și cu dureri.Vă mulțumim anticipat.

Last edited 1 an ago by Avram

Buna ziua. Exista optiuni pentru a putea avea un copil si in aceasta situatie, dar pentru a va putea face o recomandare exacta este necesar sa veniti la un consult in clinica si sa discutati cu specialistii nostri. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic, doar pe baza unui mesaj online. Daca nu sunteti din Bucuresti, puteti stabili o consultatie online de second opinion cu Dr. Chadi Muheidli pentru a discuta pe baza istoricului medical – detalii aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online Ne puteti contacta la 0766 53 65 53. Va multumim pentru intelegere!

6
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux