Importanta ecografiei Doppler in timpul sarcinii

eco doppler in sarcina

Ecografia Doppler in sarcina este esentiala in monitorizarea profesionista gravidei si fatului. Riscurile ce pot fi evaluate printr-o ecografie Doppler in sarcina sunt cu adevarat ingrijoratoare. Vorbim aici despre preeclampsie, restrictie de crestere uterina, anemie fetala sau anomalii cromozomiale. O ecografie Doppler poate identifica afectiunile care blocheaza sau reduc fluxul sanguin din vasele de sange.

Ce este o ecografie doppler in sarcina

Este un test imagistic, noninvaziv, ce foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a reda fluxul sangelui din vasele de sange. Desi ecografiile obisnuite folosesc tot ultrasunetele pentru a reda structurile din interiorul corpului, nu pot reda si fluxul de sange.

Ecografia Doppler in sarcina ne ajuta sa evaluam starea fatului si sa monitorizam circulatia sangelui in uter si placenta. Scopul ecografiei doppler este de a ne asigura ca sarcina evolueaza normal si ca fatul nu este supus niciunui factor de stres.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
eco doppler in sarcina
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Ecografia doppler se foloseste, in general, pentru:

  • investigatii cardiace, insotita de electrocardiograma.
  • pentru a identifica blocajele fluxului de sange. Cel mai frecvent se intampla la nivelul picioarelor, afectiune cunoscuta sub numele de tromboza venoasa profunda.
  • pentru a monitoriza fluxul de sange dupa o interventie chirurgicala
  • in timpul sarcinii, pentru a va asigura ca fluxul sanguin este in parametri optimi atat la gravida, cat si la fat.
sursa: pixabay.com

O ecografie Doppler in sarcina identifica debutul precoce al preeclampsiei si al problemelor de restrictie intrauterina. Folosirea in timpul sarcinii ofera avantajul de a corecta anumite afectiuni si de a duce sarcina la termen fara riscuri prea mari. Introducerea ecografiei doppler in protocolul standard de monitorizare al sarcinii a contribuit la reducerea mortalitatii neonatale.

In obstetrica-ginecologie se folosesc trei tipuri de ecografie doppler: unda continua, unda pulsata si unda de culoare.

Ecografia doppler este folosita pentru confirmarea si determinarea varstei biometrice a sarcinii. Un rol important il are si pentru morfologiile de trimestru.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa: pixabay.com

Cand se recomanda o ecografie doppler in sarcina

Indicatia de doppler vine atunci cand viitoarea mamica sufera de hipertensiune, diabet gestational, are o sarcina gemelara sau multipla si in cazul unei incompatibilitati de RH. Aceasta ecografie este vitala atunci cand cordonul ombilical este infasurat si viata fatului este in pericol. Medicul poate determina daca va induce nasterea sau daca va efectua operatia de cezariana pentru a-i salva viata.

Eco Doppler nu prezinta niciun risc asupra fatului si poate fi folosita ori de cate ori medicul considera ca este necesara. Acelasi lucru se aplica si celorlalte tipuri de ecografie folosite in timpul sarcinii.

sursa foto: pixabay.com
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux