Poluare: posibila cauza pentru infertilitate

poluare si infertilitate

Un studiu realizat in Italia pe un esantion de peste 1300 de femei arata ca persoanele expuse la valori crescute de poluare inregistreaza o scadere a rezervei ovariene – AMH.

Mai exact, esantionul a fost impartit in 4 grupe, in functie de valoarea poluantilor. Cele mai mari valori de poluare la care au fost expuse sunt de 29.5, 22 si 26 mcg/m3, sub valorile de PM10 (particule in suspensie), PM2.5 (particule in suspemsie) si NO2 (dioxidul de azot).

sursa: pixabay.com

La acest grup, persoanele cu o valoare a rezervei ovariene sub 1 ng/ml – prag de infertilitate – au fost de 2-3 ori mai multe decat in alte grupuri. Amintim ca valorile maxime acceptate in Europa sunt peste acestea, iar in Bucuresti, in 2019, valoarea PM10 a depasit 50 mai timp de aproape 40 de zile. Pentru 50 de zile din an nu exista inregistrari.

sursa: Digi24

Daca facem un calcul simplu, ar rezulta ca in orasele cu poluare ridicata, cum este Bucuresti, cazurile cu potential de infertilitate sunt de pana la 6 ori mai multe decat in regiunile cu poluare scazuta.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux