Uter retrovers. Recomandari

Pregnant woman lying in bed touching her belly

Uter retrovers reprezinta o varietate a pozitiei acestuia in anatomia unei femei. Aceasta asezare nu este totusi o afectiune, deci, in cele mai multe cazuri, nu e motiv de ingrijorare. Un uter retrovers poate influenta aparitia unei sarcini, facand acest lucru un pic mai dificil decat in mod normal.

Uter retrovers. Definitie

Retroversia uterina se refera la o alta pozitie a uterului fata de axul vertical si fata de propriul ax.

In cele mai multe cazuri, uterul este flectat anterior si fata de propriul ax, si fata de axul vertical. Acest lucru este cunoscut sub numele de anteversoflexie, cand e aplecat inspre anterior, spre vezica urinara. Aplecarea inspre posterior nu reprezinta totusi o patologie. Diferenta este ca, in astfel de situatii, colul, respectiv portiunea intravaginala a uterului, va fi orientata spre anterior. In astfel de cazuri sperma se va acumula in fundul de sac vaginal posterior.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Uter retrovers

Dificultati in a obtine o sarcina

Desi nu este o boala si nici nu pune in pericol viata femeii, retroversia uterina face mai dificila obtinerea unei sarcini. Exista insa recomandari care pot fi respectate pentru a avea un copil.

Colul reprezinta poarta de intrare in cavitatea uterina a spermatozoizilor. In caz de uter retrovers, colul va fi orientat spre anterior. Daca acel cuplu isi doreste un copil, femeia trebuie sa pastreze o anumita pozitie dupa contactul sexual. Se recomanda o pozitie decliva (culcata) a femeii, cu picioarele mai sus decat restul corpului.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Aceasta pozitie va facilita patrunderea spermatozoizilor in cavitatea uterina, crescand sansele ca femeia sa ramana insarcinata. Astfel, chiar daca e mai dificila obtinerea unei sarcini, acest lucru nu este imposibil, daca se tine cont de recomandari.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Cauzele retroversiei uterine

In cele mai multe cazuri, uterul retrovers este o anomalie congenitala care nu implica probleme de sanatate. Exista insa si alte cauze care duc la pozitionarea diferita a uterului:

  • endometrioza
  • dupa o sarcina in care ligamentele si-au pierdut elasticitatea. Acest lucru duce la o lipsa de sustinere a uterului dupa nastere.
  • existenta unui fibrom care trage uterul spre coloana vertebrala. In general, este o situatie mai des intalnita la femeile cu varste peste 40 de ani.
  • infectii cronice in zona pelviana
  • diverse interventii chirurgicale in zona sacrala sau pelviana
  • menopauza, tot prin slabirea ligamentelor care sustin uterul

Diagnostic si tratament

Cum nu exista simptome specifice pentru uter retrovers, aceasta pozitie diferita poate fi identificata in cadrul unui consult ginecologic. Se poate fie prin examinare pelviana, fie prin ecografie abdominala sau transvaginala. Exista totusi cateva semne care ar putea fi legate de existenta retroversiei uterine. Este vorba de dureri in timpul actului sexual sau la menstruatie, eventual cu disconfort abdominal. De cele mai multe ori, nu se impune repozitionarea uterului. Daca exista o sarcina, la 10-12 saptamani uterul se isi schimba singur pozitia, datorita greutatii fatului. Exista si cazuri in care acest lucru nu se intampla, insa sunt foarte rare, aici existand riscul pierderii sarcinii. Tratamentul unui uter retrovers depinde de cauze. Se pot face exercitii ”genunchi-piept” sau se poate plasa un dispozitiv numit pesar, insa doar la recomandarea medicului. In cazuri exceptionale, daca femeia sufera de dureri foarte mari la contact sexual, se poate vorbi de tratament chirurgical sau repozitionare manuala.

Textul a fost publicat initial AICI.

sursa foto: goodtoknow.co.uk
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux