Colposcopia, pas cu pas: cum se realizeaza investigatia necesara dupa un rezultat anormal al testului Papanicolau

care sunt in etape in colposcopie

Un test Babes-Papanicolau cu rezultate anormale. Sangerari la contactul sexual. Afectiuni precum cervicite si vaginite persistente sau recidivante. Toate acestea sunt probleme pentru care medicul ti-ar putea recomanda efectuarea unei colposcopii pentru a depista cauza lor, a pune diagnosticul si a prescrie tratamentul. De asemenea, colposcopia este necesara si pentru a monitoriza leziunile cervicale aflate sub tratament, precum leziuni precanceroase, polipi, endometrioza sau traumatisme. Fiind o interventie chirurgicala, este important sa cunosti care sunt pasii de urmat, respectiv etape in colposcopie, ceea ce te va ajuta sa te relaxezi in timpul procedurii. Ti le prezentam, pe larg, in continuarea acestui articol.

O colposcopie este o investigatie facuta vaginului si colului uterin, care se realizeaza cu ajutorul unui colposcop. Procedura ar trebui realizata intre a 8-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, atunci cand colul uterin este mai deschis. Exista mai multe etape in colposcopie si, in general, nu are efecte secundare importante. Printr-o colposcopie, medicul ginecolog examineaza direct colul uterin, vaginul si vulva. Colposcopul este o lupa binoculara fixata pe un specul. Practic, este un aparat dotat cu o camera video si o sursa de lumina. Iti prezentam in continuarea articolului, pas cu pas, care sunt etapele in colposcopie:

  • explicarea procedurii de catre medic;
  • acordarea consimtamantului informat;
  • obtinerea unui istoric medical relevant de catre medic;
  • asezarea pe masa ginecologica;
  • introducerea speculului vaginal si inspectarea colului uterin; vaginului, vulvei;
  • obtinerea unui frotiu citologic cervico-vaginal;
  • aplicarea solutiei saline;
  • aplicarea acidului acetic;
  • aplicarea solutiei de iod Lugol;
  • efectuarea biopsiei cervicale, daca este necesar;
  • informarea si explicarea rezultatelor, dupa procedura.

Vorbim, pe larg, despre fiecare dintre aceste etape in colposcopie.

Etape in colposcopie: explicarea procedurii de catre medic

Este posibil ca femeilor ajunse la cabinet pentru procedura sa nu li se fi explicat in detaliu ce etape in colposcopie trebuie sa urmeze. Pot fi de ajutor brosurile cu informatii despre ce inseamna o citologie cervicala (testul Babes-Papanicolau) anormala sau un alt test de screening si o explicatie a examenului colposcopic. Afla mai multe din articolul Teste screening, ce inseamna si pentru ce se fac.

Este important ca toate femeile sa primeasca o explicatie prealabila procedurii. Si asta deoarece examinarea colposcopica se poate dovedi dificila si poate da rezultate suboptime daca nu te relaxezi in timpul procedurii.

Despre procedura de colposcopie, vorbeste in video-ul urmator specialistul Dacia Medical Center, dr. Tarek Abdou.

De asemenea, medicul te asigura de confidentialitate in timpul consultului si al examinarii. Acest lucru contribuie si el la relaxare in timpul colposcopiei.

Acordarea consimtamantului informat

Dupa ce ti-a fost explicata procedura, medicul iti va solicita consimtamantul informat scris, inainte de colposcopie. Formularul de consimtamant scris trebuie sa includa informatii despre examenul colposcopic si procedurile obisnuite care il pot insoti, cum ar fi biopsia si chiuretajul endocervical. El contine si note prin care ti se fac cunoscute posibilele complicatii ce pot aparea.

De preferat, este obtinerea consimtamantului informat de fiecare data, daca este nevoie de examinari colposcopice ulterioare.

Obtinerea unui istoric medical relevant de catre medic

De obicei, istoricul tau medical este solicitat de catre medic dupa ce ti-ai dat consimtamantul scris. Majoritatea femeilor sunt trimise la colposcopie dupa efectuarea unui screening. Este ideal sa ai cu tine rezultatul testului de screening, in momentul examinarii colposcopice.

Daca ai fost indrumata catre colposcopie din cauza rezultatelor citologice anormale, se recomanda sa ai la indemana o copie a testului sau a testelor Babes-Papanicolau anterioare, in momentul prezentarii la colposcopie. In cadrul istoricului obstetric si ginecologic, medicul solicita informatii precum:

  • existenta anterioara a sarcinilor;
  • data ultimei perioade menstruale;
  • istoricul utilizarii contraceptivelor orale;
  • suplimente hormonale;
  • infectii cu transmitere sexuala.

Este important sa cunosti data ultimei perioade menstruala pentru a evalua posibilitatea existentei unei sarcini, situatie in care zona vaginala este modificata.

Asezarea pe masa ginecologica

Dupa furnizarea informatiilor de mai sus, te vei aseza pe masa ginecologica, exact ca la o consultatie obisnuita.

Etape in colposcopie: introducerea speculului vaginal si inspectarea colului uterin

Inainte de introducerea speculului vaginal si inspectarea colului uterin, medicul iti va cere sa te relaxezi, atat cat se poate in pozitia de consult. De obicei, medicul foloseste un specul de bivalve de dimensiuni medii. Pentru lubrifierea speculului, medicul poate folosi apa calda. Aceasta curata instrumentul medical si incalzeste metalul, fara sa interfereze cu microorgnismele din colul uterin.

in ce constau etapele unei colposcopii

In cazul femeilor care au probleme cu greutatea sau sunt obeze, medicul poate folosi doua specule, pentru a retrage peretii vaginali anterior si posterior. Odata ce speculul este introdus si lamele sunt larg separate, se obtine o vedere buna a colului uterin.

Dupa expunerea colului uterin, medicul evalueaza natura secretiilor cervico-vaginale si noteaza sau dicteaza asistentei observatiile in urma constatarilor, precum:

  • leziuni;
  • condiloame;
  • leucoplazie;
  • atrofie;
  • inflamatie;
  • infectie;
  • alte modificari congenitale.

Medicul poate recurge la indepartarea usoara a excesului de mucus din colul uterin, cu tampoane de vata imbibate cu solutie salina.

Obtinerea unui frotiu citologic cervical

Daca medicul ti-a recomandat efectuarea colposcopiei din cauza unui rezultat citologic anormal, el ar putea preleva probe pentru frotiu citologic cervical. Face acest lucru inainte de aplicarea oricarei solutii, cum ar fi acidul acetic. Uneori, procesul recoltare a unui frotiu va provoca sangerare, dar aceasta, de obicei, dispare treptat dupa aplicarea acidului acetic.

Etape in colposcopie: aplicarea solutiei saline

Solutia salina este aplicata pe colul uterin cu un pulverizator sau cu tampoane de vata. Excesul de lichid este indepartat dupa aceea. Aceasta nu este doar modalitatea ideala de a efectua o inspectie preliminara pentru anomalii de suprafata (de exemplu, leucoplazie, condiloame), ci si cel mai bun mod de a examina detaliile vaselor de sange de suprafata. Examinarea vaselor de sange este ajutata de utilizarea filtrului verde sau albastru de pe colposcop, pentru a spori contrastul vaselor. Procedura este utila ulterior, daca este cazul de efectuare a unei biopsii.

Aplicarea acidului acetic

Aplicarea acidului acetic pe colul uterin poate duce la inflamarea tesuturilor si opacitate. Aparitia inflamatiei si a opacitatii tind sa ascunda unele dintre detaliile vaselor din tesutul subepitelial. Evaluarea vaselor capilare se va face cu solutie salina inainte de aplicarea oricarei alte solutii.

Aplicarea acidului acetic are ca scop sa detecteze si sa evalueze orice zona de transformare anormala sau atipica. Acidul acetic trebuie aplicat din plin pe colul uterin, cu un tampon de vata, folosind un tifon, sau cu un pulverizator. Substanta trebuie sa acopere intreaga suprafata cervicala, inclusiv orificiul extern.

Efectul de acetoalbire al acidului acetic apare treptat, pe parcursul a 60 de secunde, si efectul se poate estompa ulterior. Prin urmare, acidul acetic poate fi reaplicat la fiecare 2 pana la 3 minute in timpul examinarii.

Aplicarea solutiei de iod Lugol

Celulele epiteliale scuamoase normale contin rezerve de glicogen care dau o pata maro sau aproape neagra atunci cand se aplica o solutie care contine iod, cum ar fi Lugol. Glicogenul este o molecula creata de corp pentru a stoca glucoza. In schimb, epiteliul normal nu contine glicogen si nu preia pata de iod. In mod similar, zona de transformare congenitala contine foarte putin sau deloc glicogen si fie nu se coloreaza, fie se coloreaza doar partial cu iod. Condiloamele, de asemenea, nu se coloreaza la aplicarea iodului sau o fac partial.

Este important sa se utilizeze intotdeauna atat teste cu solutie salina, acid acetic, cat si iod pentru a face o evaluare colposcopica. Testul cu iod este, de asemenea, foarte util pentru a determina daca sunt prezente leziuni vaginale. Aplicarea iodului va delimita clar marginile unei leziuni inainte de a se incerca o biopsie sau tratamentul leziunii.

Etape in colposcopie: efectuarea biopsiei cervicale, daca este necesar

Odata ce este depistata o zona cu modificari anormale, zona este evaluata si comparata cu alte zone ale colului uterin. Daca sunt prezente si alte zone anormale, medicul care efectueaza biopsia ar trebui sa decida de unde sa recolteze probele. Biopsia trebuie obtinuta din zona leziunii cu cele mai grave caracteristici.

cum se face o colposcopie

Pentru a obtine o proba de tesut, forcepsul pentru biopsie este ghidat sub vizualizare colposcopica catre zona din care urmeaza sa fie recoltata proba.

In cazul in care nu este nevoie de biopsie, se indeparteaza specului, iar tu poti cobori de pe masa ginecologica.

Informarea pacientei si explicarea rezultatelor colposcopiei

Dupa ce te-ai imbracat, medicul iti va oferi informatiile referitoare la rezultatele examinarii. Este un moment bun sa ii pui intrebari, dar si sa realizati impreuna planul de tratament sau management al unei eventuale afectiuni.

Efecte secundare dupa colposcopie

In general, efectele secundare dupa colposcopie sunt usoare si nu necesita interventii. Dupa procedura, pacienta poate observa o mica scurgere maronie sau rosiatica. Este un efect al badijonarii, care nu trebuie sa ingrijoreze.

Daca in timpul colposcopiei s-a facut si biopsie, in cazuri rare, se poate ajunge la infectie sau sangerare. Un alt efect secundar normal dupa colposcopie este acela al sangerarilor vaginale. Este normal ca acestea sa dureze pana la o saptamana. Daca totusi sangerarile sunt mai mari decat intr-o perioada menstruala normala, trebuie anuntat medicul. La medic trebuie sa ajunga si pacienta care are febra, dureri abdominale sau scurgeri vaginale cu miros neplacut in urma unei colposcopii.

Daca ai un rezultat al testului Babes-Papanicolau care te ingrijoreaza sau ai primit deja indicatie pentru a efectua o colposcopie, te poti programa la noi, la 0766 536 553. Un medic cu experienta al Dacia Medical Center iti va explica care sunt pasii de urmat, asigurandu-se ca primesti cele mai bune ingrijiri pentru afectiunea ta.

sursa: screening.iarc.fr

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Colposcopia este o investigatie prin care medicul vizualizeaza colul uterin, cu ajutorul unui microscop special, formt din o camera de luat vederi si o lupa. In timpul interventiei se pot inregistra imagini, iar marele avantaj al colposcopiei este ca permite prelevarea de tesut pentru biopsie. Femeile trebuie sa tina minte un lucru esential: depistat in forma incipienta, cancerul de col uterin este vindecabil 100%. Mai multe detalii despre acesta procedura medicala poti afla din articolul Etape in colposcopie. Posibile efecte secundare […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux