Etape in colposcopie. Posibile efecte secundare

etape in colposcopie

O colposcopie este o investigatie a vaginului si a colului uterin care se realizeaza cu ajutorul unui colposcop. Procedura ar trebui realizata intre a 8-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, atunci cand colul uterin este mai deschis. Exista mai multe etape in colposcopie si, in general, nu are efecte secundare importante. Printr-o colposcopie, medicul ginecolog examineaza direct colul uterin, vaginul si vulva. Colposcopul este o lupa binoculara fixata pe un specul. Practic, este un aparat dotat cu o camera video si o sursa de lumina.

Etape in colposcopie

Ca in orice procedura medicala, exista mai multe etape si in colposcopie:

  • pacienta se aseaza pe masa ginecologica, exact ca la o consultatie obisnuita;
  • medicul pregateste un specul pentru a incepe investigatia;
  • medicul pozitioneaza colposcopul, astfel incat sa obtina cele mai clare imagini din timpul operatiunii;
  • se badijoneaza cu tampoane sterile, inmuiate in doua solutii, respectiv acid acetic (incolora) si Lugol (maronie). Rolul solutiilor este sa faca mai vizibile tesuturile, pentru un diagnostic corect.
  • medicul vizualizeaza colul, vaginul si vulva;
  • se indeparteaza speculul, iar pacienta poate cobori de pe masa ginecologica.
Dr. Tarek Abdou

Efecte secundare dupa colposcopie


In general, efectele secundare dupa colposcopie sunt usoare si nu necesita interventii importante. Dupa procedura, pacienta poate observa o mica scurgere maronie sau rosiatica. Este un efect al badijonarii, care nu trebuie sa ingrijoreze.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Daca in timpul colposcopiei s-a luat biopsie, in cazuri rare se poate ajunge la infectie sau sangerare. Un alt efect secundar normal dupa colposcopie este reprezentat de sangerari vaginale. Este normal ca acestea sa dureze pana la o saptamana. Daca totusi sangerarile sunt mai mari decat intr-o perioada menstruala normala, trebuie anuntat medicul. La medic trebuie sa ajunga si pacienta care are febra, dureri abdominale sau scurgeri vaginale cu miros neplacut in urma unei colposcopii.

Indicatii pentru colposcopie

Cea mai importanta indicatie pentru colposcopie este atunci cand un test Babes-Papanicolau are rezultate anormale. Alte situatii in care e necesara o colposcopie: cervicite si vaginite persistente sau recidivante, sangerare la contact. Colposcopie se mai face si pentru urmarirea cazurilor sub tratament pentru leziuni cervicale. Este vorba de leziuni precanceroase, polipi, endometrioza, leziuni chimice sau traumatisme.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Colposcopia este o investigatie prin care medicul vizualizeaza colul uterin, cu ajutorul unui microscop special, formt din o camera de luat vederi si o lupa. In timpul interventiei se pot inregistra imagini, iar marele avantaj al colposcopiei este ca permite prelevarea de tesut pentru biopsie. Femeile trebuie sa tina minte un lucru esential: depistat in forma incipienta, cancerul de col uterin este vindecabil 100%. Mai multe detalii despre acesta procedura medicala poti afla din articolul Etape in colposcopie. Posibile efecte secundare […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux