Teste screening, ce inseamna si pentru ce se fac

test babes (Medium)

Testele de screening sunt o forma de prevenire, de depistare precoce a unei afectiuni, a anumitor factori de risc sau a unui sindrom, chiar si atunci cand nu exista semne. Se efectueaza regulat, in functie de varsta, sex si istoricul medical al fiecarei persoane. Testele de screening nu pun diagnosticul, ele sunt folosite pentru a identifica persoanele care necesita teste suplimentare pentru a determina prezenta sau absenta unei boli.

Teste de screening in ginecologie

Cand vorbim despre teste de screening in ginecologie, cel mai adesea vorbim despre testele pentru depistarea cancerului de col uterin sau de sani. Testul Babes Papanicolau (PAP) si mamografia sunt cele mai cunoscute teste de screening din acest sector.

Screeningul in cadrul ginecologiei cuprinde o multime de teste. Importanta acestor teste de screening este uriasa. Cu ajutorul lor putem depista la timp cancerul de col uterin, care este unul silentios, sau cel de san, care este pe locul intai in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei in Romania. Testele de screening se adreseaza tuturor persoanelor care prezinta factori de risc pentru dezvoltarea unor afectiuni sau care sunt predispuse genetic.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
dr. Ciprian Pop-Began

Screeningul pentru cancerul de san si de col uterin

Cancerul mamar poate fi depistat in faza incipienta. Autoexaminarea lunara a sanilor este o parte importanta din screeningul mamar. Daca la palpare se simt modificari la nivelul sanilor, se recomanda un control de specialitate.

sursa: Pixabay

Testele de screening pentru depistarea cancerului de san pot fi compuse din examenul fizic al pacientei si/ sau o mamografie. Pentru femeile cu varsta de 40 de ani, mamografia se recomanda periodic, o data la doi ani, daca nu exista alte indicatii in acest sens. Daca ne referim la cancerul de col uterin, lucrurile stau putin diferit, si anume, efectuarea testului Babes Papanicolau se recomanda anual tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala.

dr. Ciprian Pop-Began

Testul Babes identifica celulele anormale din colului uterin. Un rezultat anormal al testului nu inseamna intotdeauna cancer. Cu cat viata sexuala este mai diversificata, cu atat mai mult se recomanda PAP. Acest test este indicat si in cazul femeilor aflate la menopauza.

Oricare ar fi specializarea in care sunt folosite, testele de screening pot salva vieti! Fie ca vorbim despre bolile cardiovasculare, diabet, osteoporoza sau cancer, testele de screening ajuta la depistarea din timp a acestor afectiuni si cresc sansele de vindecare sau de a avea o calitate mai buna a vietii.

Teste de screening in sarcina

Testele de screening din timpul sarcinii sunt absolut necesare atunci cand in urma morfologiei fetale apare suspiciunea de malformatii congenitale. Aceste teste de screening sunt neinvazive, cu acuratete ridicata, insa nu pot pune si diagnosticul.

sursa: Pixabay

Singurele teste de diagnostic pentru anomaliile congenitale sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Este posibil ca femeilor ajunse la cabinet pentru procedura sa nu li se fi explicat in detaliu ce etape in colposcopie trebuie sa urmeze. Pot fi de ajutor brosurile cu informatii despre ce inseamna o citologie cervicala (testul Babes-Papanicolau) anormala sau un alt test de screening si o explicatie a examenului colposcopic. Afla mai multe din articolul Teste screening, ce inseamna si pentru ce se fac. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux